Rak dojke i rak grlića materice i dalje su u porastu

Broj žena koje pate od raka dojke i raka grlića materice u stalnom je porastu tokom poslednje tri decenije, upozorovaju stručnjaci. Prošle godine, kod preko dva miliona žena širom sveta dijagnostikovana su ova maligna oboljenja.

Posebno zabrinjavajući negativni trend primećen je među mladim ženama (mlađim od 50 godina) u nerazvijenim i siromašnim zemljama, upozorovaju analitičari Instituta za merenje i procenu zdravlja pri Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako je rak dojke dugo bio percepiran kao bolest modernih, uređenih društava, stručnjaci upozoravaju da su glavni faktori rizika, poput stresa, neadekvatne ishrane i prekomerne telesne težine, pod uticajem globalizacije postali sve izraženiji i u siromašnim zemljama. Danas imamo konrektne dokaze da je rizik od smrti izazvane rakom dojke znatno opao u zemljama poput Velike Britanije i SAD, a porastao u brojnim afričkim i drugim nerazvijenim državama.

Eksperti Ujedinjenih nacija objašnjavaju da su žene koje žive u uređenom i finansijski stabilnijem društvu bolje zaštićene – dostupne su im bolje dijagnostičke metode i tretmani, a ne sme se zanemariti ni uticaj znatno šire kolektivne svesti o važnosti preventivnih pregleda. Uz to, vide se rezultati efikasnih kampanja protiv pušenja i loših životnih navika. Stručnjaci zato apeluju na svetske lidere da prevenciju raka podignu na viši nivo prioriteta u zemljama u razvoju.

Preko 600.000 hiljada žena svake godine umre od raka dojke i raka grlića materice. Situacija je posebno zabrinjavajuća u slučaju raka dojke, kod kojeg je broj dijagnostikovanih slučajeva u poslednje tri decenije porastao za 260 procenata. Kada se govori o raku grlića materice, negativni trend rasta novih slučajeva je sporiji i iznosi 20 procenata. Pritom, u razvijenim zemljama počela je da opada stopa smrtnosti od ove bolesti.

Preventiva je najvažnija!

Lekari podsećaju da se na rak dojke i rak grlića materice gotovo uvek može preventivno delovati. Od izuzetne važnosti je rano otkrivanje. Stoga zdravstveni sistemi i nadležne državne institucije imaju veoma važan zadatak da rašire svest o kulturi preventivnih pregleda. Veoma važan je i sistematski pristup zdravstvenog sektora pitanjima poput pušenja, bezbednog seksa, zdrave ishrane i dr.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *