Šta je Rizartroza i kako se leči

Rizartroza, poznata i kao artroza korena palca, je degenerativno oboljenje koje pogađa karpometakarpalni[1] zglob šake. Ova bolest dovodi do postepenog propadanja hrskavice zglobnih tela, što rezultira stvaranjem koštanih šiljaka, tzv. osteofita. Rizartroza je jedan od najčešćih oblika artroze šake.

Uzroci Rizartroze

Uzroci nastanka rizartroze obično uključuju prekomerno opterećenje i postraumatska stanja, ali postoji i značajna genetska komponenta. Ova bolest se češće javlja kod žena, posebno u starijoj životnoj dobi. Često je prisutna na obe šake, a posebno kod osoba koji se bave težim fizičkim radom.

Simptomi Rizartroze

Rizartroza, ili osteoartritis palca, može izazvati niz simptoma. Ovi simptomi mogu varirati u ozbiljnosti i mogu se pogoršati tokom vremena. Evo nekih najčešćih simptoma:

 1. Bol u palcu: Ovo je obično prvi i najistaknutiji simptom rizartroze. Bol se obično pojačava sa pokretima, posebno pri hvatanju ili vršenju pritiska palcem.
 2. Oteklina: Palac može postati otečen, što može otežati pokret i uzrokovati dodatnu bol.
 3. Crvenilo: Područje oko zgloba palca može postati crveno, što je znak upale.
 4. Smanjena pokretljivost palca: Kako bolest napreduje, pokretljivost palca može biti sve više ograničena. Ovo može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.
 5. Promene u obliku palca: U nekim slučajevima, palac može početi da se krivi ili deformiše.
 6. Hrskanje ili škripanje: Može se osetiti ili čuti hrskanje ili škripanje kada se zglob palca pomera.
 7. Poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti: U kasnijim fazama bolesti, pacijenti mogu doživeti značajne poteškoće pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su otvaranje konzerve ili zakopčavanje košulje.
 8. Gubitak snage u ruci: Kao rezultat boli i smanjene pokretljivosti, može doći do gubitka snage u ruci, što dodatno otežava svakodnevne aktivnosti.

Kada primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite svom lekaru. Rano otkrivanje i lečenje rizartroze može pomoći u upravljanju simptomima i sprečavanju daljeg oštećenja zgloba.

Dijagnostika

Dijagnoza rizartroze se obično postavlja na osnovu kliničke slike i dodatne dijagnostike, najčešće radiografije šake. Na osnovu ovih rezultata, lekar može potvrditi dijagnozu i predložiti najbolje metode lečenja.

Lečenje Rizartroze

Lečenje rizartroze obuhvata niz strategija, među kojima su:

 1. Modifikacija opterećenja: Pacijenti su obično savetovani da izbegavaju aktivnosti koje izazivaju bol u palcu.
 2. Ortoza za palac: Ove medicinske spravice mogu pomoći u stabilizaciji zgloba palca, smanjivanju bola, poboljšanju stabilnosti i funkcije šake.
 3. Fizikalna terapija: Različite vrste fizikalnih terapija mogu biti korisne za smanjenje otoka i bola. Ove terapije mogu uključivati elektoterapiju, ultrazvuk, magnetnu terapiju, tekar terapiju, kao i vežbe za povećanje pokretljivosti i jačanje muskulature palca.
 4. Intraartikularne injekcije (blokada): Ukoliko bol perzistira i dalje uprkos sprovedenim merama, infiltracija zgloba kortikosteroidima, tzv. „blokada“, može se savetovati.

Ukoliko patite od rizartroze, važno je započeti lečenje što je ranije moguće kako bi se sprečilo dalje propadanje zgloba i očuvala funkcija šake. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili fizioterapeutom pre nego što započnete sa bilo kakvim novim tretmanom.

Prevencija Rizartroze

Iako se rizartroza ne može uvek sprečiti, posebno ako postoji genetska predispozicija, postoje neke mere koje mogu pomoći u smanjenju rizika. Modifikacija životnog stila i posla koji ne opterećuje previše ruke mogu pomoći u sprečavanju razvoja rizartroze. Takođe, redovne vežbe za jačanje šake i palca mogu pomoći u održavanju zdravlja zglobova.

Hronični Tretman

Kod hronične rizartroze, tretman je usmeren na ublažavanje simptoma i usporavanje progresije bolesti. Pored gore navedenih tretmana, lekar može preporučiti i lekove za smanjenje bola i upale, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID).

Hrana i suplamenti

Hrana i suplementi mogu biti korisni dodatak tretmanu rizartroze, ali ne mogu u potpunosti izlečiti bolest. Ove namirnice i suplementi mogu pomoći u smanjenju upala, poboljšanju zdravlja zglobova i smanjenju simptoma. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili dijetetičarom pre nego što započnete sa bilo kakvim novim režimom ishrane ili suplementacijom.

 1. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: Ove masne kiseline su poznate po svojim protivupalnim svojstvima. Izvori uključuju masne ribe poput lososa, sardina i tune, kao i laneno seme, chia seme i orase.
 2. Hrana bogata vitaminom C: Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, proteina koji čini hrskavicu. Izvori vitamina C uključuju agrume, jagode, papriku i brokoli.
 3. Hrana bogata antioksidansima: Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa koji može doprineti degeneraciji zglobova. Izvori uključuju voće i povrće poput borovnica, malina, špinaće i kelja.
 4. Kurkuma i đumbir: Ove dve biljke su poznate po svojim protivupalnim svojstvima i mogu pomoći u smanjenju simptoma rizartroze.
 5. Suplementi sa glukozaminom i hondroitinom: Ovi suplementi se često preporučuju za podršku zdravlju zglobova, jer mogu pomoći u održavanju hrskavice.
 6. MSM (metilsulfonilmetan): Ovaj suplement je takođe popularan za zdravlje zglobova, jer može pomoći u smanjenju bola i upale.
 7. Vitamin D i Kalcijum: Oba su ključna za zdravlje kostiju i mogu pomoći u održavanju snage kostiju koje podržavaju zglob.

Važno je napomenuti da je pravilna ishrana samo jedan deo kompleksnog tretmana rizartroze. Uz odgovarajuće lekove, fizikalnu terapiju i moguće hirurške tretmane, ishrana može pomoći u upravljanju ovim stanjem. Uvek se konsultujte sa zdravstvenim stručnjacima pre nego što započnete sa bilo kojim režimom ishrane ili suplementacijom.

Hirurško Lečenje Rizartroze

Ako konzervativne metode lečenja ne donose olakšanje, hirurška intervencija može biti opcija. Operacija može uključiti uklanjanje osteofita, rekonstrukciju ili zamenu zgloba.

Rizartroza može znatno uticati na kvalitet života, ograničavajući sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Međutim, pravilnim lečenjem i upravljanjem, mnogi pacijenti mogu održati funkciju palca i nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ili fizioterapeutom o najboljim strategijama za upravljanje rizartrozom.

Zaključak

Rizartroza, ili artroza korena palca, je degenerativna bolest koja može značajno uticati na kvalitet života, s obzirom na važnu ulogu koju palac igra u brojnim svakodnevnim aktivnostima. Ipak, uz pravilno lečenje i upravljanje, većina pacijenata može nastaviti sa normalnim aktivnostima bez većih smetnji.

Lečenje rizartroze je multifaktorsko i obuhvata različite metode, uključujući modifikaciju opterećenja, fizikalnu terapiju, lekove, pa čak i hirurške intervencije. Pravilna ishrana i redovne vežbe takođe igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja zglobova i ublažavanju simptoma.

Važno je da pacijenti shvate da je rizartroza progresivna bolest i da je ključno rano prepoznavanje simptoma kako bi se započelo sa adekvatnim lečenjem što je ranije moguće. Uvek se konsultujte sa stručnjacima, poput reumatologa, ortopeda ili fizioterapeuta, za individualizovane savete i planove lečenja.

Naposletku, istraživanja u oblasti degenerativnih bolesti zglobova se neprestano sprovode, a napredak medicine donosi nove mogućnosti lečenja. Tako da postoji nada za sve one koji se bore sa ovom bolešću. Sa pravim pristupom, možete ostvariti značajno poboljšanje kvaliteta života.

Pojašnjena:

Karpometakarpalni zglob je jedan od zglobova u šaci, koji se nalazi na mestu gde se kosti ručja (karpalne kosti) sastaju sa prvim setom kostiju prstiju (metakarpalne kosti). Kada govorimo o rizartrozi, obično se odnosi na karpometakarpalni zglob palca, koji je jedan od najpokretljivijih i najprilagodljivijih zglobova u ljudskom telu.

Ovaj zglob omogućava palcu da se pomeri prema unutra prema šaci (ovo se naziva opozicija), što je ključno za mnoge fine motoričke funkcije, uključujući pisanje i hvatanje predmeta. Kada ovaj zglob dođe pod prekomerni stres ili dođe do degeneracije usled starosti ili povrede, može se razviti rizartroza, što dovodi do bola, otoka i smanjene pokretljivosti.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj