Šest načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi

Obrok salate često nisu najukusnije, ali lako mogu biti. Problem je u tome što je većina njih u stvari beživotna, bez dovoljno kalorija i dobre kombinacije proteina, masti i ugljenih hidrata kako bi nas držale sitim tri ili više sati. Za što lakše rešenje, evo kojih je to šest načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi.

Kada niste sigurni, dodajte hleb.

Od ugljenih hidrata u salati, ako ih i ima, najčešći je skrob na biljnoj bazi, poput kukuruza ili cvekle. To je, naravno, u redu, ali često nije dovoljno – da bi salata bila bogatija, može se ubaciti skrob na bazi celog zrna i, naravno, hleb. To produžava sitost, a ključ je u različitim kombinacijama sa drugačijim vrstama hleba kako bi se videlo šta kome odgovara.

Prihvatite dresing na bazi masti.

Istraživanja pokazuju da se vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) bolje apsorbuju kada se konzumiraju sa mastima, i to minimum 6g uz salatu. Bez obzira na to da li je reč o dresingu za salatu ili ukusnim dodacima kao što su avokado, ulje ili sir, napravite mesta za masti u salati.

Ne zaboravite na proteine.

Ako se u salatu dodaje meso, živina ili riba, proteinske potrebe od 15-30g po obroku se lakše zadovoljavaju. Ukoliko je salata vegeterijanska ili veganska, potrebno je bar pola šolje pasulja da bude približno dovoljno proteina za obrok. Uz kreativna rešenja poput semenki, sira ili povrća poput špargle ili brokolija uz pasulj, verovatno ćete imati dovoljno proteina za ceo obrok.

Budite sigurni da ste i zadovoljni obrokom.

Postoje dva načina da se vidi da li je salata bila dovoljna. Prvi je test prolaznosti sitosti. Ako ste gladni za manje od dva do četiri sata, verovatno nije bilo dovoljno hrane (naravno, ovo je u redu ako neko voli da jede više puta dnevno, da gricka ili pojede nešto slatko). Drugi test je da li tražite još hrane nakon obroka. Ako je obrok je bio dovoljan, mozak o tome ne razmišlja.

Igrajte se sa ukusima.

Dodavanje ukiseljenih, slanih, pa i slatkih namirnica salati je dobra ideja, jer doprinosi ukusu. Dodatak može biti, na primer, u formi kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili ukiseljenog luka. Još jedan način na koji se može povećati zapremina salate jeste dodavanje humusa u zelenilu.

Dodajte dresing efikasno.

Poslednji savet za odličnu salatu jeste da preliv i sastojke bacite u činiju za mešanje pomoću kuhinjskih hvataljki. To pravi veliku razliku u jelu, jer obezbeđuje to da svi sastojci budu jednako preliveni dresingom, zbog čega će salata biti deset puta ukusnija.

Autor: Džesika Džouns
Izvor: www.self.com

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj