Šetnja je izuzetno važna za zdravlje

Uobičajene i duže šetnje ne samo da produžavaju životni vek, već i pomažu pri dobijanju energije, mršavljenju, postizanju boljeg zdravstvenog stanja i pozitivnom raspoloženju. Kao što je Hipokrat rekao, „šetnja je čovekov najbolji lek”.

Fizička aktivnost je bilo koja aktivnost tokom koje se telo pokreće i sagorevaju se kalorije, i izuzetno je važna za naše zdravlje. To naravno uključuje i šetnju.

Usled aerobnih ili „kardio” aktivnosti, srčani puls se ubrzava, što je dobro za srce usled poboljšanja kardio-respiratornog fitnesa. Kada se radi umerenim intenzitetom, srce kuca jače i disanje je nešto teže nego uobičajeno, ali i dalje može da se govori. To se događa na osnovu srednje ili umerene količine truda, a brzi hod (oko 40km na sat) predstavlja umeren intenzitet.

Vodič za fizičku aktivnost za Amerikance, izdat od strane američkog Odeljenja za zdravlje, pruža jasan komplet preporuka za Amerikance o količini i tipu fizičke aktivnosti koja je potrebna svakog dana. Odraslim osobama je potrebno najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti umerenog intenziteta i trebalo bi da se bave vežbama za jačanje mišića minimum dva puta nedeljno. Mladi uzrasta od 6 do 17 godina, treba da imaju najmanje 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno, uključujući aerobne vežbe.

Najjednostavniji način da se pokrenete i poboljšate svoje zdravlje jeste da počnete sa šetnjom. Besplatno je, lagano i može biti urađeno skoro bilo gde, čak i u mestu, a veoma je važno. Ne brinite se ako ne možete da dostignete 150 minuta hodanja nedeljno još uvek – svako treba da počne odnekud. Čak i ako ste vodili sedentarni način života godinama, danas je dan kada možete početi sa zdravim promenama u svom životu. Postavite sebi cilj koji možete dostići za danas. Naravno, možete ići ka preporučenoj količini povećavanjem vremena, kako postajete sve jači. Ukoliko želite da smršate, vremenom ćete i to uspeti, uz balansiranu ishranu, što je ključno. Nemojte izbacivati određene grupe namirnica, već ih konzumirajte umereno i odgovorno – uključujući i slatkiše.

Hodanje 10000 koraka jednako je oko osam kilometara dnevno, što je važno za one koji sede za stolom ceo dan na poslu. To vremenski bude oko 90 aktivnih minuta dnevno, što je tri puta više od preporuke američkih centara za kontrolu bolesti i njihovu prevenciju.

Nemojte da vas sistem „sve ili ništa” drži podalje od onoga što možete da uradite svakog dana. Bilo koja količina pokreta je bolja od nijedne. A svakako je možete razbiti na kratke sekvence aktivnosti kroz dan. Brzo hodanje na pet ili deset minuta nekoliko puta dnevno će dobro doći. Prepoznajte i povećajte prilike na radnom mestu za regularnu fizičku aktivnost, na primer, kroz takvo putovanje na posao da makar jedan deo prepešačite, pravite aktivne pauze i idete pešaka na sastanke ili hodate dok traju.

Autor: Karen Džouns
Izvor
: www.lsuagcenter.com

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *