Smeh kao lek

Iskren grohotni smeh može biti efikasniji u lečenju nekih oboljenja nego moderna tehnologija, tvrde britanski naučnici. Lekari sa Univerziteta u Lidsu otkrili su da se to naročito može reći za lečenje ulcera na nogama.

Ulceri, odumiranje kože usled slabe prokrvljenosti, su bolest kod koje bolnice i klinike sve više koriste tretman ultrazvukom. Nakon petogodišnje studije, međutim, profesor Andrea Nelson i njegov tim zaključili su da dodavanje ultrazvuka klasičnim metodama lečenja nema konkretne pozitivne efekte na brzinu isceljivanja ulcera i smanjenje broja recidiva, ali da se zato običan smeh i te kako može smatrati dobrim tretmanom.

Nelson objašnjava da ključ izlečenja ove uporne i neprijatne bolesti leži u podsticanju protoka krvi od nogu do srca. U tom poslu, veoma efikasni su kompresivni zavoji, u kombinaciji sa pravilnom ishranom i vežbanjem.

Sada lekari pacijente ohrabruju i na grohotni smeh, jer on podstiče dijafragmu da se pokreće, što je, s druge strane, vrlo značajan „zamajac“ krvotoka.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *