Svaki treći kancer izazvan životnim navikama!

Bezmalo polovina svih malignih bolesti koje se svake godine dijagnostikuju u Velikoj Britaniji posledica su faktora rizika koji se mogu izbeći, pre svega loših životnih navika. Slična statistika verovatno važi i za druge razvijene zemlje, pa i za naš region.

Prema velikom godišnjem izveštaju neprofitne organizacije Cancer Research UK, inače najveće tog tipa na svetu, u Velikoj Britaniji godišnje se dijagnostikuje preko 100.000 slučajeva raka koji su posledica loših životnih navika – pušenja, preterivanja u alkoholu i neadekvatne ishrane. Ovakvi faktori rizika su odgovorni za 34 odsto svih malignih bolesti u Velikoj Britaniji!

Zajedno sa još preko 30.000 slučajeva raka koji se povezuju sa izlaganjem azbestu i drugim kancerogenim hemikalijama, udeo malignih bolesti izazvanih faktorima rizika koji se mogu izbeći penje se na čak 40 odsto! Izveštaj u celosti možete pogledati ovde.

Autori ove opsežne studije apeluju na stanovništvo da shvati da se rizik od raka ne svodi samo na „lošu sreću“ ili genetsku predispoziciju, već da svaki pojedinac, u svakodnevnim postupcima i navikama, nosi ogroman deo odgovornosti za sopstveno zdravlje.

„Ako pogledamo ove dokaze, jasno je da je oko 40 odsto slučajeva svih malignih bolesti izazvano faktorima za koje imamo moć da ih promenimo“, naglašava Prof. Maks Parkin, vodeći autor studije. Pritom, autori naglašavaju da je njihovo istraživanje bilo najsveobuhvatnije ovog tipa koje je ikada sprovedeno, te da zaključke treba shvatiti veoma ozbiljno.

Pušenje predstavlja najveći faktor rizika za nastanak malignih bolesti. Duvan izaziva 23 odsto slučajeva raka kod muškaraca, odnosno 15,6 odsto kod žena.

Prema izveštaju organizacije Cancer Research UK, drugi najveći faktor rizika kod muškaraca je nedostatak svežeg voća i povrća u svakodnevnoj ishrani, a kod žena je to gojaznost.

I sami istraživači objašnjavaju da su bili iznenađeni činjenicom da je ishrana bazirana na voću i povrću toliko važan faktor kod muškaraca, odnosno da kod žena gojaznost predstavlja veći faktor rizika od preterane konzumacije alkohola i dr.

Ukupno, stručnjaci su istraživali 14 različitih faktora rizika koji potiču iz loših navika ili životne sredine. Naravno, u kontekstu određenih tipova raka, neki su značajniji od drugih. Primera radi, gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika za nastanak raka dojke, dok je za prevenciju raka jednjaka posebno važno jesti dovoljno voća i povrća.

Određeni tipovi raka (rak usta i grla) su izazvani gotovo isključivo faktorima rizika na koje se može uticati, dok postoje i maligne bolesti koje se praktično uopšte ne mogu povezati sa lošim životnim navikama (rak žučne kese).

Šta savetuju stručnjaci?

Na osnovu svog novog izveštaja, stručnjaci organizacije Cancer Research UK izdvojili su osnovne preporuke za prevenciju raka, i to za muškarce i žene pojedinačno. Muškarcima se tako savetuju da prestanu da puše, redovno jedu što više voća i povrća i umereno piju alkohol. Prva preporuka za žene takođe je ostavljanje cigareta, a dame potom moraju da paze na telesnu težinu.

Naravno, redovna fizička aktivnost, izbegavanje stresa i usvajanje drugih zdravih životnih navika, ostaju univerzalni saveti ne samo za prevenciju raka, već i niza drugih bolesti.