Tajna ishrane za borbu protiv insulinske rezistencije

Da li ste umorni od neprekidne borbe s nivoima šećera u krvi? Osećate li se često iscrpljeno, bez obzira na to koliko se trudite da jedete „zdravo“? Možda je vreme da razmotrite pristup ishrani koji cilja na srž problema – insulinsku rezistenciju.

Moja najnovija digitalna knjiga, „100 Keto & Low carb recepata Vol.2“, nudi vam praktično rešenje koje se temelji na najnovijim naučnim istraživanjima u kombinovanju ishrane i uskladjivanja nutrijenata prema navedenom problemu.

Damir Bračić

Stručnjak za ishranu baziranu na manjem unosu ugljenih hidrata.

Kroz iskustvo u radu sa klijentima od preko jedne i po decenije, razvio sam jedinstven pravac ishrane koji je posebno pogodan osobama sa insulinskom rezistencijom i dijabetesom.

Ponosno mogu da Vam predstavim jednu od svojih pet knjiga.

Razumevanje insulinske rezistencije

Prvo da naglasim da je insulinska rezistencija potpuno rešiv proble. Insulisnka rezistenija je u suštini fizioloiški proces koji se razvio tokom evolucije u svrhu očuvanja zdravlja i kontrole potrošnje energije. Insulinska rezistenicja je dvosmerna ulica. Šta to znači?

U starije doba kada je preživljavanje uvek bilo pitanje od životnog zanačaja, usled velike oskudacije hrane, telo je koristilo insulinsku rezistenciju za potrebe umanjene iskoristivosti energije kako bi se mozak i organi očuvali, time i obezbedila energija za njihov neometan rad.

U savremeno doba je princip isti, samo ovaj put u svrhu prevencije preopterećenja enegijom, namenskim ograničavanjem iskoristivosti. Sad kad je hrana dostupna u svakom trenutku, velike količine izuzetno brze energije u vidu šećera dospevaju u organizam. Ta brza energija ako se ne troši, skaldišti se u vidu depoa u mišićima i jetri. Kada se ti depoi potpuno napune (što je oko 300-500g šećera), organizam dalje skladišti šećer u telesnim mastima.

Pošto i telesne masnoće mogu da dožive preopterećenje, tu nastaje problem. Kad telo više nema sposobnost da se bori efikasno sa šećerom dolazi do povećanja šećera u krvi. Sad usled stalnog pritiska energije, insulinska rezistencije postaje toliko jaka da gotovo i ne dozvoljava iskoristivost šećera za energiju i zaključava ćelije. Tako se oseća gladovanje na ćelijskom nivou, koje se manifestuje kao stalna i konstatna glad, umor, drhtavice, pad šećera, potreba za slakišima… I pored toga što smo jeli pre 15 minuta.

Efikasno rešenje je adekvatna isrhana koja je smanjena u ugljenim hidratima i šećerima, uz izbegavanje procesuirane hrane, rafinisanih šećera, sokova, napitaka i soseva. Fokus treba biti na nutritivno bogatim namirnicama kao što su povrće, jaja, sirevi, meso, morske ribe i morski plodovi.

Šta moja knjiga nudi

Knjiga nudi efikasno rešenje modela obroka koje trebate da implementirate u svoju isrhanu. Sa 100 jela u zbirci postoje jela koja se spremaju za samo par minuta, do malo komplikovanijih sa više nego restoranskim spektrom ukusa. Što je najbitnije da pored ukusa i lake pripreme jela efikasno i brzo regulišu povišene nivoe šećera u krvi, vraćaju balans snage i energije u telo, čineći da malo pre navedeni simptomi prestaju nakon samo par dana. Knjiga je pogodna za osobe sa insulinskom rezistencijom, pred diajbetesom, dijabetesom i za osobe koje jednostavno žele da se hrane zdravije.

Svako jelo je detaljno slikano u visokom formatu kako bi mogli što lakše da testirate svoje kulinarske sposobnosti. Takođe je svakom jelu detaljno naveden proces pripreme recepta po koracima uz tabelu sa količinama namirnica potrebnih za pipremu obroka. Dodatno su izračunate sve nutritivne vrednosti u vidu kalorija, proteina, ugljenih hidrata i masti, što je idealno za sve koji vode računa o svom nutritvnom dnevnom balansu.

Jela su adaptirana balkanskom podneblju i navikama ljudi sa ovih prostora, što je idealno jer sa ovim jelima Vi niste na posebnoj isrhani. Vi ste na adaptiranoj ishrani! To olakšava samu pripremu jela za celu porodicu jer su jela transparentna, tako da mogu svi ukućani da jedu. Dalje znači da je dovoljno samo jedna osoba u porodicu da odluči da zdrav korak i svi ukućani mogu da se hrane zdravije.

Dodatni benefiti knjige su ti što obezbeđuje dugoročno rešenje modelu isrhane kako ishrana zapravo treba da izgleda. Hrana je u suštini gorivo za naše telo, što je gorivo kvalitetnije, to je naš organizam zdraviji. Vaš pogled na israhnu više nikad neće biti isti kad shavtite fundamente isrhane. Nikada više se nećete vratiti starim navikama. Primer jednog doručka u nastavku.

Preuzmite svoj primerak ODMAH i započnite putovanje ka boljem zdravlju!

Salata sa mladom boranijom

Sastojci:

 • 150g belo meso
 • 100g mlada boranija
 • 200g krastavac
 • 100g čeri paradajz
 • 30g seme bundeve
 • So

Priprema:

 • Operite svo povrće
 • Boraniji isecite krajeve
 • Usolite meso, možete dodati i začine po želji
 • Zagrejte tiganj sa par kapi ulja, grilujte boraniju i meso oko 10 minuta
 • Dok se boranija griluje napravite trakice od krastavca ljuštačem
 • Isecite čeri paradajz na četri i sve posolite
 • Dodajte boraniju i seme bundeve
 • Sve lepo pomešajte i servirajte na tanjir
 • Isecite belo meso na veličinu zalogaja
 • Servirajte preko salate kao na slici
 • Obrok je gotov

kCal 425, Protein 47g, Hidrati 19g, Masti 19g

Ako želite da pogledate još neke od recepata kliknite OVDE 

Prednosti koje ćete doživeti

Prva stvar koju ćete primetiti već nakon jednog dana je lakši osećaj u stomaku. Osećaj težine i mučnine se smanjuje ili kompletno nestaje. Već nakon samo par dana osećate gubitak potrebe za slaktišima i gubitak osećaja stalne gladi. Nakon nededlju dana se jasno vidi gubitak viška vode i smanjuje se osećaj težine uzrokovan naduvenošću. Time se olakšava i pritisak na srce usled viška vode, takođe možete osetiti i da se smiruje disanje kao i da se spušta povišen pritisak.

Nakon nedelju dana se vidi i poboljšan nivo energije i koncentracije. Osećaj magle u glavi i zbunjenosti nestaje. Takodje se vidi stabilniji nivo šećera u krvi jer je telo u toku nedelje trošilo višak šećera iz tela. Prvi šećer na udaru je šećer iz krvi, organizam čisti sav višak iz cirkulacionog sistema.

Nakon druge nedelje se osećaju pravi benefiti isrhane gde usled smanjene toksičnosti šećera dolazi do oporavljanja tela. Kapilari i krvni sudovi se oporavljaju tako da izražene vene počinju polako da se povlače. Bubuljice i akne se smiruju, polako se sve nepravilnosti na koži ispravljaju. Takodje dolazi do primetne promene na elastičnosti kože, tako da je zdravija i manje suva.

Nakojn treće nedelje ulazite u potpuno prebacivanje tela na potrošnju energie iz masnoće i telesnih zaliha. Odatle osećate poptni porast snage i energije, uz gubitak viška kilograma. Primetićete popravljanje u kvalitetu noktiju i kose, dok se celulit primetno smanjuje. Odavde pa nadelje ste duga osoba i vaši sumptomi skoro potpuno nestaju kao da ih nikad nije bilo. Vi ste druga osoba koja kojoj će smetati kad pojede neku tešku brzu hranu, to će biti iznenadjujuć momenat.

Insulinska rezistecnija je i dalje prisutna, ali poičinje da slabi. Proces traje i po nekoliko meseci zavisno od toga koliko je stanje bilo jako. Ali nakon treće nedelje Vi ste sigurni da se vaš život vraća u normalu i da od ovog trenutka insulinska rezistencija više nije problem koji utiče na vaš život.

Preuzeli ste slučaj u svoje ruke, izbegli ste rizik od ravoja dijabetesa tip 2, hipertenzije i potencijalnih srčanih problema. Kontrolišete lako i efikasno Vaš apetit koji je do pre samo nekoliko dana divljao do te mere da se tresete, sad možete da izdržite i satima bez obroka uz zdrav i normalan osećaj gladi.

Iskustva zadovoljnih čitalaca

 

Zaključak: Neka „Ishrana protiv insulinske rezistencije“ bude vaš vodič ka zdravijem i ispunjenijem životu. Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem već danas i napravite prvi korak ka trajnoj promeni.

Ne propustite priliku - pridružite se stotinama zadovoljnih korisnika koji su već otkrili moć pravilne ishrane. Zatražite svoj primerak!

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj