Ultrazvuk je nova kontracepcija za muškarca?

Izlaganje testisa ultrazvuku može značajno da uspori proizvodnju sperme, pokazala je nova studija američkih naučnika, što se vidi kao mogućnost za relativno elegantnu kontraceptivnu metodu za muškarce.

Istraživači sa Univerziteta Severna Karolina, radeći ospežnu studiju na laboratorijskim pacovima, ponovo su dokazali tezu da se ultrazvukom broj spermatozoida može spustiti na meru koja izaziva neplodnost.

Oni se nadaju da je efekat takvog “tretmana” ultrazvukom kratkoročan (da ne izaziva trajni sterilitet), te da ne ostavlja bilo kakve posledice na budući kvalitet sperme. Ako se ispune takvi preduslovi, ultrazvuk će postati veoma “obećavajući kandidat” za reverzibilnu mušku kontracepciju, koja se danas praktično svodi isključivo na upotrebu kondoma.

Stručnjaci već duže vreme tragaju za novim efikasnim metodama kontracepcije, kakve bi muškarcima konačno dale aktivniju ulogu i veću odgovornost u kontroli rađanja. O tome kakve se sve metode razmatraju, više pročitajte u tekstu Na pomolu muška anti-bebi pilula.

Za prosečnu granicu plodnosti kod muškaraca smatra se broj od 15 miliona spermatozoida po mililitru semene tečnosti. Američki stručnjaci su kod pacova, koristeći dva petnaestominutna tretmana ultrazvukom, broj spermatozoida spustili na 10 miliona po mililitru.

Ultrazvučna kontracepcija je najefikasnija kada se dve “doze” ultrazvuka isporuče u razmaku od dva dana, i to koristeći toplu slanu vodu kao svojevrsni “katalizator”, objašnjava dr Džejms Curuta, vodeći autor studije. Rezultati istraživanja njegovog tima objavljeni su u stručnom časopisu Reproductive Biology and Endocrinology.

Međutim, iako se ideja o korišćenju ultrazvuka kao metode za kontracepciju javila još 70-ih godina prošlog veka, istraživači upozoravaju da su još na samom početku. Potrebno je još mnogo testova pre nego što bi muškarci mogli potpuno bezbedno da legnu u kadu sa toplom slanom vodom i na neko vreme postanu sterilni.

“Dalje studije su neophodne, jer moramo tačno da utvrdimo koliko dugo traje kontraceptivni efekat, te da li je ova metoda bezbedna za ponavljano korišćenje”, rekao je on. Stručna javnost mora da se uveri da ultrazvuk zaista obezbeđuje reverzibilni efekat na kvalitet sperme, ali i da otkloni sve nedoumice u pogledu eventualnih štetnih posledica ponavljanog korišćenja metode.

Svakako, od ogromnog znčaja je i isključivanje svake mogućnosti da sperma muškarca koji se podvrgne ovakvoj kontracepciji kasnije, kada se on sa svojom partnerkom odluči na proširenje porodice, može da izazove oštećenja fetusa.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *