Umerena ishrana je jednostavnija nego što mislite

Ako se uhvatite za glavu kada čujete izraz „umerena ishrana”, to je zato što ne postoje stroga pravila u vezi sa tim šta to zaista znači. U stvari, izraz „umereno” definiše se kao „način koji je razuman i ne preteran”. S obzirom na to da je ovaj termin sklon različitim interpretacijama, možete odlučiti kako umerena ishrana izgleda, a verovali ili ne – ona zaista jeste jednostavnija nego što mislite.

Šta umerenost znači za vas?

Nutritivne potrebe jedinstvene su za svaku osobu kao što svako ima jedinstvenu boju očiju – zbog toga treba da odlučite šta umerenost znači za vas, konkretno. Umerena ishrana je zaista jednostavna, jer može da uključuje bilo šta, od smanjivanja veličine porcija, sklanjanja tanjira kada ste siti, dodavanja raznovrsnijih nutrijenata, računanja unetih kalorija, do kombinovanja ovih opcija.

Nema potrebe za izbacivanjem određene hrane

Dok vaši prijatelji, porodica i saradnici možda uživaju u željenim rezultatima dobijenim dijetama u kojima su izbacili neke namirnice, ovaj način ishrane nije pogodan za svakoga. Samo zato što je izbacivanje mlečnih proizvoda, na primer, dobra opcija za vašeg komšiju, ne znači da će i vama pomoći. Uz to, imajte na umu: rezultati vaših prijatelja koji se možda vide za nekoliko nedelja ili meseci nisu uvek dugoročni. Umesto da se upoređujete sa drugima, fokusirajte se na slušanje svog tela i hranite se umereno, u stilu koji vam odgovara, a videćete da će to biti jednostavnije nego što mislite.

Kontrolišite svoju želju za hranom

Ne morate da proklinjete picu ostatak svog života kako biste videli rezultate – samo treba da budete svesni koliko često i koliko količinski unosite hrane u kojoj uživate. Samim tim što nastavljate da jedete hranu koju volite i ne izgladnjujete se, možete jednostavnije da kontrolišete svoje žudnje. Nijedna hrana u kojoj uživate ne bi trebalo da ima negativnu konotaciju; umesto toga, trebalo bi da u njoj uživate umereno dok regularno vežbate.

Držite se svog plana

Ako ste ikada bili na strogoj dijeti i želeli da uživate u izlasku u restoranu ili da budete na rođendanu, znate kako je teško izbeći zabranjenu hranu ili naći nešto drugo na meniju što zaista želite da jedete. Međutim, to ne mora da bude tako: možete da se pridržavate svog plana u svakoj situaciji. Uživajte u parčetu rođendanske torte – bez osećanja krivice! Važno je da budete umereni, a to je, definitivno, jednostavnije nego što mislite. Ako deluje kao da ne možete da pronađete red, dobra je ideja da potražite nutricionistu i pitate za profesionalno mišljenje.

Autor: Otumn Džouns
Izvor: www.planetfitness.com/

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj