7 prirodnih lekova za gas

Koji je najbolji lek protiv gasova u stomaku? Ovo pitanje muči mnoge, a mi vam predstavljamo naučno verifikovane „kućne“ lekove koji provereno pomažu.

Prirodni lekovi su odličan, pouzdan način za smanjenje viška gasova i nelagodnosti u stomaku. Veliki deo ovih lekova deluje tako što poboljšava funkciju želuca i creva, što omogućava da se stolica lakše eliminiše. Ovo sprečava stvaranje i akumulaciju gasa.

Pored upotrebe kućnih lekova, trebalo bi da održavate zdravu ishranu i redovno vežbate, jer će to takođe pomoći da se unapredi optimalno zdravlje creva i smanji stvaranje gasova.

Takođe možete svakodnevno konzumirati probiotike, bilo u hrani ili suplementima, kako biste pomogli u distribuciji dobrih bakterija kroz creva. Ovo takođe promoviše zdravlje creva i smanjuje stvaranje gasova (običnih i smrdljivih).

1. Čaj od nane – smiruje stomak i lek je protiv gasova

Pepermint čaj sadrži flavonoide za koje se čini da su sposobni da inhibiraju mastocite. Mastociti su imune ćelije koje su prisutne u velikim količinama u crevima i mogu doprineti stvaranju gasova.

Ova biljka ima i antispazmodičko dejstvo, koje smanjuje grčeve u crevima i ublažava tegobe.

Sastojci

 • 1 kašika suvog lišća nane ili 3 kašike svežeg lista nane
 • 1 šolja vrele vode

Кako pripremiti

Dodajte listove nane u šolju vrele vode, poklopite i ostavite da se namače 10 minuta. Zatim procedite kroz cediljku, ostavite da se ohladi i pijte 3 do 4 puta dnevno.

2. Čaj od đumbira

Đumbir je koren sa različitim lekovitim svojstvima koji se može koristiti za lečenje mnogih problema tradicionalne medicine. U stvari, ovaj koren se takođe može koristiti za lečenje viška gasova, jer promoviše funkciju creva, smanjuje grčeve crevnih zidova i leči blage upale koje mogu pogoršati stvaranje gasova.

Sastojci

 • 1 cm korena đumbira
 • 1 šolja vrele vode

Кako pripremiti

Uklonite koru sa korena đumbira i isecite na male komadiće. Zatim dodajte ovo u šolju vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Zatim procedite kroz cediljku, ostavite da se ohladi i pijte 3 do 4 puta dnevno.

3. Čaj od limun trave

Limun trava je još jedna lekovita biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini, posebno kao pomoć u lečenju problema vezanih za gastrointestinalni sistem. Čini se da je u stanju da ublaži mnoge vrste neugodnosti koje se javljaju na nivou želuca i creva, uključujući višak gasova.

Pored toga, limun trava je takođe deo porodice biljaka peperminta, i stoga može imati mnogo sličnih prednosti u borbi protiv crevnih gasova.

Sastojci

 • 1 kašika suvog lišća limunske trave
 • 1 šolja vrele vode

Кako pripremiti

Stavite limun travu u šolju vrele vode i ostavite da se namače 10 minuta. Zatim procedite kroz cediljku, ostavite da se ohladi i pijte 3 do 4 puta dnevno.

4. Čaj od kamilice provereni lek protiv gasova

Кamilica je biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje želučanih tegoba i ublažavanje tegoba u celom sistemu za varenje. Prema jednoj studiji, ova biljka možda može da spreči pojavu čireva i upale u digestivnom sistemu, što može da spreči pojavu gasova.

Pored toga, čaj od kamilice takođe ima umirujuće dejstvo, što pomaže da se smanji nelagodnost izazvana nadimanjem stomaka.

Sastojci

 • 1 kašika suve kamilice
 • 1 šolja ključale vode

Кako pripremiti

Stavite cvetove kamilice u šolju vode i ostavite da se namače 5 do 10 minuta. Zatim procedite kroz cediljku, ostavite da se ohladi i pijte 3 do 4 puta dnevno.

5. Čaj od divljeg celera

Divlji celer, ili biljka Angelica archangelica, je lekovita biljka koja pojačava varenje. Stimuliše proizvodnju želudačnog sekreta koji pomaže varenju. Pored toga, pomaže u lečenju zatvora zbog svog uticaja na crevne pokrete, što takođe može dovesti do smanjenja akumulacije gasova.

Sastojci

 • 1 kašika suvog korena divljeg celera
 • 1 šolja ključale vode

Кako pripremiti

Stavite osušeni koren u šolju vrele vode i ostavite da se namače 5 minuta. Zatim procedite kroz cediljku, ostavite da se ohladi i pijte posle jela.

6. Čaj od slatke trave

Slatka trava (lat. Catabrosa) je lekovita biljka koja se tradicionalno koristi za lečenje problema sa varenjem. Takođe može delovati na creva da stimuliše funkcionisanje, što smanjuje stvaranje gasova.

Pored toga, neka istraživanja pokazuju da slatka trava može da spreči pojavu čireva, pa čak i da ublaži mišićne grčeve izazvane nadimanjem.

Sastojci

 • 1 do 2 kašike semena slatke trave
 • 1 šolja ključale vode

Кako pripremiti

Dodajte slatku travu u šolju ključale vode i ostavite da se namače 10 minuta. Zatim procedite kroz cediljku i ostavite da se ohladi. Ovo možete piti nekoliko puta dnevno, nezaslađeno.

Vežba kao lek protiv gasova

Odlična vežba za eliminisanje crevnih gasova je stezanje abdomena kao što je prikazano na slici ispod. Ovo će stimulisati gasove da se kreću duž crevnog trakta, ublažavajući bilo kakvu nelagodnost.

Mlađa žena skupljenih kolena u joga položaju koji olakšava nadutost od gasova

Ovu vežbu možete uraditi tako što ćete ležati na leđima, savijati kolena i grliti ih uz grudi. Ovu vežbu treba ponoviti 10 puta uzastopno.

Pored pijenja čajeva i izvođenja ove vežbe, trebalo bi da pijete dosta vode, šetate i jedete hranu bogatu vlaknima (poput voća, povrća i lisnatog povrća). Ovo pomaže u kontroli stvaranja gasova u crevima.

Da biste poboljšali funkciju creva i brzo smanjili nadimanje, trebalo bi da izbegavate da jedete testenine, hleb i slatku hranu, sve ove namirnice često izazivaju gasove. Takođe treba izbegavati alkoholna pića i gazirana pića.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj