Smrdljivi gasovi: 4 najčešća uzroka i kako ih se osloboditi

Smrdljivi gasovi mogu biti uzrokovani prekomernim unosom hrane sa velikom količinom proteina i vlakana, kao što su jaja, brokoli, karfiol, crveno meso, beli luk i sir. Veća je verovatnoća da će upravo ove namirnice proizvoditi vodonik sulfat, koji ima karakterističan miris „pokvarenih jaja“. Ovu supstancu proizvode crevne bakterije tokom faze fermentacije varenja.

Nadutost neprijatnog mirisa može biti uzrokovana i nekim lekovima, trovanjem hranom, zatvorom, sindromom iritabilnog creva, netolerancijom na laktozu i rakom debelog creva.

Neki načini da se spreče smrdljivi gasovi uključuju temeljno žvakanje hrane, pijenje čaja poput nane i komorača i smanjenje unosa hrane bogate sumporom i vlaknima.

Smrdljivi gasovi i kako najčešće nastaju

1. Visoko proteinska hrana

Preterani unos hrane sa visokim sadržajem proteina, poput mleka, sira, jogurta, crvenog mesa, ribe i jaja, može povećati proizvodnju vodonik-sulfata od strane crevnih bakterija. Ova supstanca je ono što gasu daje smrdljiv miris.

Šta raditi: Jedite manje porcije proteina tokom dana. Trebalo bi da težite oko 1 g proteina za svaki kg telesne težine dnevno. Na primer, neko ko ima 85 kg treba da konzumira 85 g proteina dnevno, što je ekvivalentno 150 g pečenih pilećih prsa i 100 g sardina na žaru.

2. Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima i sumporom, kao što su brokoli, karfiol, špargle, luk i prokulice, verovatno će izazvati smrdljive gasove.

Iako ne utiču direktno na stvaranje gasova, neke namirnice bogate vlaknima, kao što su pasulj, soja, sočivo, zob, špargle, jabuke i bademi, mogu tražiti više vremena da se svare. Ovo može povećati period fermentacije, što dovodi do povećanja gasa.

Šta uraditi: Treba smanjiti unos povrća bogatog sumporom. Takođe bi trebalo da smanjite potrošnju voća i povrća sa velikom količinom vlakana. Važno je, međutim, naglasiti da su vlakna važna za zdravlje i trebalo bi da težite da smanjite unos vlakana samo kada imate više gasova.

3. Gastrointestinalni problemi

Neki gastrointestinalni problemi, kao što su zatvor, dijareja, trovanje hranom, sindrom iritabilnog creva, intolerancija na laktozu, celijakija i rak debelog creva, mogu dovesti do neravnoteže u crevnoj flori. Ovo može dovesti do povećanog stvaranja gasa, posebno gasa neprijatnog mirisa.

Šta uraditi: U ovim slučajevima, trebalo bi da vas detaljno pregleda lekar da biste utvrdili osnovni uzrok gasova. Lekar može da preporuči specifičan tretman koji može da reši gasove i druge povezane simptome.

4. Lekovi i smrdljivi gasovi

Neki lekovi, kao što su antibiotici, antiinflamatori i laksativi, mogu da modifikuju crevnu floru utičući na količinu i vrste prisutnih bakterija. Ovi faktori mogu dovesti do povećane proizvodnje gasova neprijatnog mirisa.

Šta uraditi: Da biste povećali nivo dobrih bakterija u crevima i da biste ih ojačali, trebalo bi da uključite probiotičku hranu u svoju ishranu, poput kefira, kombuče i grčkog jogurta. Ovo pomaže da se nivoi crevne flore održe u ravnoteži, što može sprečiti stvaranje gasova neprijatnog mirisa.

Načini kojima se mogu smanjiti smrdljivi gasovi

Prvo, kao što je već navedeno, potrebno je obratiti pažnju na prehranu. Neke namirnice mogu uzrokovati stvaranje više gasova u crevima. Potrebno ih je izbegavati ili smanjiti njihov unos ako primećujete da vam stvaraju probleme.

Drugo, redovito vježbanje može pomoći u ubrzanju crevne pokretljivosti i smanjiti stvaranja gasova. Hodanje, džoging ili bilo koji drugi vid fizičke aktivnosti takođe će pomoći u ublažavanju stresa, što može smanjiti rizik od stvaranja smrdljivih gasova.

Treće, možete konzumirati proizvode koji pomažu u smanjenju stvaranja gasova poput žitarica, cvetova kamilice ili čaja od koprive. Osim toga, probiotici koji sadrže korisne bakterije takođe mogu pomoći u reguliranju crevne mikroflore i smanjenju stvaranja gasova.

Na kraju, ako primjećujete da imate stalne probleme s smrdljivim gasovima, preporučljivo je posavetovati se s lekarom koji će vas posavetovati i preporučiti najbolju strategiju za prevladavanje ovog problema.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj