Balanopostitis: upoznajte uzroke i simptome, sprečite neželjene posledice!

Balanopostitis je zapaljensko stanje glansa (glavića) i prepucijuma (kožice) penisa. To može dovesti do bolova, otoka i neprijatnog mirisa, što može izazvati veliku nelagodnost kod pacijenta.

U ovom članku ćemo vam pružiti sve informacije o balanopostitisu, uključujući uzroke, simptome, dijagnozu i lečenje. Tu su i često postavljana pitanja vezana za ovaj problem.

Šta je balanopostitis

Balanopostitis je zapaljensko stanje koje se javlja na površini glavića i kožice penisa. Ovo stanje može dovesti do različitih simptoma, kao što su bol, otok, crvenilo i neprijatan miris.

Balanopostitis se može javiti kod muškaraca svih uzrasta, ali se najčešće javlja kod starijih muškaraca.

Uzroci balanopostitisa

Postoje različiti faktori koji mogu izazvati balanopostitis, uključujući:

 • Bakterijske infekcije (npr. Escherichia coli ili Staphilococcus aureus)
 • Gljivične infekcije (npr. Candida)
 • Virusne infekcije (npr. herpes simpleks virus)
 • Alergijske reakcije
 • Hormonski poremećaji
 • Zadebljanje kožice (fimoza)
 • Nepravilna higijena

Simptomi balanopostitisa

Simptomi balanopostitisa su brojni, ali najčešći uključuju:

 • Bol u penisu
 • Oticanje i crvenilo glansa i prepucijuma
 • Neprijatan miris iz penisa
 • Problemi sa stiskanjem ili povlačenjem kožice
 • Povećanje broja belih krvnih zrnaca u spermi

Dijagnoza

Lekar obično počinje sa dijagnostičkim pregledom pacijenta i pregledom njegove medicinske istorije. Takođe može uzeti bris penisa da proveri postojanje i vrstu infekcije.

Ako se sumnja na gljivičnu infekciju, uzorak će biti ispitan pod mikroskopom.

Lečenje

Lečenje balanopostitisa zavisi od uzroka stanja. U slučaju bakterijske infekcije, lečenje obično uključuje antibiotike. Ako je uzrok gljivična infekcija, pacijentu će biti propisani antifungalni lekovi. Virusne infekcije se obično leče antivirusnim lekovima.

Ako je uzrok balanopostitisa hormonski poremećaj ili zadebljanje prepucijuma, lekar će preporučiti odgovarajući tretman. Kada su u pitanju alergijske reakcije, pacijentu će biti propisani antihistaminici.

Preventivne mere takođe igraju važnu ulogu u prevenciji balanopostitisa. To uključuje redovnu higijenu penisa, upotrebu kondoma u seksualnim odnosima i dosledno sprovođenje higijene genitalija.

Često postavljana pitanja

Kako se balanopostitis manifestuje i leči kod dece?

Balanopostitis kod dece može se manifestovati slično kao kod odraslih, sa simptomima kao što su crvenilo, otok i bol u genitalijama. Međutim, deca koja boluju od balanopostitisa često imaju i probleme sa mokrenjem i genitalnom higijenom.

Lečenje balanopostitisa kod dece zavisi od uzroka stanja. Ako je uzrok infekcija, lekar će propisati antibiotike ili antifungalne lekove, u zavisnosti od vrste infekcije. Ako je uzrok hormonski poremećaj ili neki drugi faktor, lekar će preporučiti odgovarajući tretman.

Preventivne mere takođe igraju važnu ulogu u prevenciji balanopostitisa kod dece. To uključuje redovnu higijenu genitalija, korišćenje meke i prozračne odeće i poštovanje opšte osnovne higijene. Takođe, roditelji treba da prate simptome i da se obrate lekaru ukoliko primete bilo kakve promene kod svoje dece.

Ukoliko Vaše dete ima simptome balanopostitisa, savetujemo Vam da se obratite lekaru radi detaljnijeg pregleda i odgovarajućeg lečenja.

Koja je razlika između balanitisa i balanopostitisa?

Balanitis i balanopostitis su dva različita stanja povezana sa upalom glansa penisa. Razlika između njih ogleda se u obimu upale:

Balanitis se odnosi samo na upalu glansa penisa, dok Balanopostitis takođe uključuje upalu kožice koja prekriva glans penisa (prepucijum).
Uzroci ovih stanja su različiti, uključujući infekcije (bakterijske, gljivične ili virusne), alergije, neadekvatnu higijenu, dijabetes ili druge zdravstvene probleme.

Simptomi obično uključuju crvenilo, otok, svrab, bol ili bol prilikom mokrenja. Ako sumnjate na balanitis ili balanopostitis, preporučujemo da se obratite lekaru radi precizne dijagnoze i preporučenog lečenja. Uz upotrebu odgovarajućih lekova i dobru higijenu, oba stanja se obično lako leče.

Šta je krema za balanitis?

Balanitis krema je lek koji se koristi za lečenje upale glansa penisa, poznatijeg kao balanitis. Ovaj lek može biti dostupan u obliku masti, gela ili kreme i koristi se za lokalnu primenu na zahvaćeno područje.

Balanitis kreme obično sadrže aktivne sastojke kao što su antifungalni i antibakterijski lekovi, kortikosteroidi ili antihistaminici, u zavisnosti od uzroka upale. Ova vrsta leka se koristi za ublažavanje simptoma kao što su crvenilo, otok i bol, kao i za ubrzavanje procesa zarastanja.

Ako ste zabrinuti zbog simptoma balanitisa, preporučujemo da se obratite svom lekaru radi dijagnoze i preporučenog lečenja. Važno je da koristite samo kremu za balanitis koju vam je preporučio specijalista, kako biste sprečili neželjene efekte ili dalje širenje infekcije.

Da li je balanopostitis venerična bolest?

Balanopostitis nije obavezno polno prenosiva bolest, iako se može preneti seksualnim kontaktom. Ova upala može biti posledica bakterijske, gljivične ili virusne infekcije, kao i neadekvatne higijene ili drugih zdravstvenih problema.

Međutim, u nekim slučajevima, balanopostitis može biti povezan sa polno prenosivim infekcijama, kao što su kandidijaza ili gonoreja. Ako sumnjate na polno prenosivu infekciju, savetujemo vam da se obratite svom lekaru radi dijagnoze i preporučenog lečenja.

Ako imate redovne seksualne partnere, važno je da vodite adekvatnu higijenu i koristite zaštitne mere kako biste sprečili prenošenje bolesti. Takođe, savetujemo vam da se redovno testirate na polno prenosive infekcije kako biste očuvali svoje zdravlje.

Da li se balanopostitis može lečiti prirodnim putem?

Balanopostitis se može lečiti prirodnim putem, uz pomoć pravilne higijene i promene načina života. Međutim, ako imate tešku infekciju, ili ako sumnjate na druge zdravstvene probleme, savetujemo vam da se konsultujete sa svojim lekarom radi dijagnoze i preporučenog lečenja.

Nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći u lečenju balanopostitisa uključuju:

 • Često pranje i sušenje genitalija, posebno nakon mokrenja i seksualnog kontakta.
 • Korišćenje prirodnih ekstrakata kao što su ulje čajevca, ulje nevena ili aloe vera, koji pomažu u smanjenju upale i bakterija.
 • Održavanje dobre higijene i korišćenje prirodnih proizvoda za higijenu, kao što je gel za tuširanje bez sulfata ili parabena.
 • Konzumiranje dovoljno vode i drugih tečnosti za održavanje dobrog imuniteta.
 • Uzimanje prirodnih suplemenata, kao što su vitamin C ili ehinacea, koji jačaju imunitet.

Međutim, treba napomenuti da su takve prirodne metode dodatna podrška u lečenju balanopostitisa, a ne zamena za medicinski tretman. Ako sumnjate u svoje stanje ili imate bilo kakve simptome, savetujemo vam da se obratite svom lekaru radi preporučenog lečenja.

Da li balanopostitis utiče na seksualnu aktivnost?

Da, balanopostitis može uticati na seksualnu aktivnost. Balanopostitis je infekcija kožice i glansa penisa i može uzrokovati bol, peckanje i crvenilo. Ukoliko se ne leči, to može dovesti do neprijatnih senzacija i smanjenja želje za seksualnim aktivnostima.

Preporučuje se da se obratite svom lekaru kako bi se postavila ispravna dijagnoza i propisao odgovarajući tretman. Ukoliko se balanopostitis leči na vreme, može se vratiti normalna seksualna funkcija.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This