Bol ispod pazuha

Bol ispod pazuha, poznat i kao aksilarni bol, može biti uzrokovan raznim faktorima. Neki uobičajeni razlozi ovog bola uključuju naprezanje ili povlačenje mišića, iritaciju ili kompresiju nerva i infekciju ili upalu limfnih čvorova ili drugih tkiva u pazuhu.

Jedan od najčešćih uzroka aksilarnog bola je naprezanje ili povlačenje mišića. Ovo može nastati kao rezultat preopterećenja tokom fizičke aktivnosti, kao što je podizanje tegova ili bavljenje sportom. Bol se obično opisuje kao oštar osećaj uboda i može biti praćen grčenjem mišića.

Iritacija ili kompresija nerva takođe može izazvati bol ispod pazuha. Ovo može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući loše držanje, povrede ili prisustvo tumora ili drugog abnormalnog rasta u pazuhu. Bol se može opisati kao oštar osećaj uboda ili kao stalan, pulsirajući bol.

Infekcija ili zapaljenje limfnih čvorova ili drugih tkiva u pazuhu takođe može izazvati aksilarni bol. Ovo može biti uzrokovano raznim stanjima, uključujući infekcije, alergije ili autoimune poremećaje. Bol može biti praćen otokom, crvenilom i toplotom u zahvaćenom području.

Ako osećate bol u pazuhu, važno je da se obratite lekaru radi pravilne dijagnoze i lečenja. Vaš lekar će obaviti fizički pregled i može vas poslati na dodatne testove, kao što su rendgenski snimci ili testovi krvi, kako bi utvrdili uzrok vašeg bola. Lečenje može uključivati lekove, fizikalnu terapiju ili operaciju, u zavisnosti od osnovnog uzroka bola.

U međuvremenu, možete isprobati neke mere samopomoći kako biste ublažili bol u pazuhu. To može uključivati odmor, led i lekove protiv bolova bez recepta, kao što su acetaminofen ili ibuprofen. Izbegavanje aktivnosti koje mogu da pogoršaju vaš bol, kao što su podizanje teških tereta ili naporne vežbe, takođe može biti od pomoći.

Bol ispod pazuha kao simptom

Bol ispod pazuha ponekad može biti simptom ozbiljnijeg osnovnog stanja, kao što je rak dojke. Ako osećate bol u pazuhu i ako ste žena, važno je da uradite mamograf i pregled dojke kako biste isključili mogućnost kancera.

Aksilarni bol takođe može biti uzrokovan stanjem koje se zove sindrom aksilarne mreže, koji se javlja kada ožiljno tkivo formira strukturu nalik na vrpcu ispod kože u pazuhu. Ovo se može desiti nakon operacije dojke ili terapije zračenjem. Sindrom aksilarne mreže može izazvati bol, utrnulost i smanjen opseg pokreta u ruci i ramenu. Lečenje može uključivati fizikalnu terapiju, lekove ili operaciju za uklanjanje ožiljnog tkiva.

Ako osećate jak ili uporan aksilarni bol, ili ako imate druge simptome, kao što su groznica, otežano disanje ili otok u pazuhu, važno je da posetite lekara što je pre moguće. Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije osnovno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Da biste sprečili bol ispod pazuha, važno je da pazite na dobro držanje tela, vežbate pravilne tehnike podizanja i pravite redovne pauze za odmor i istezanje ako se bavite aktivnostima koje zahtevaju ponavljajuće pokrete ruku. Nošenje grudnjaka i izbegavanje uske odeće koja može da izvrši pritisak na područje pazuha takođe može pomoći u sprečavanju aksilarnog bola.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This