Bol u donjem delu stomaka

Bol u donjem delu stomaka je uobičajena pojava koja može biti znak različitih stanja, od bezazlenih do onih koje zahtevaju hitnu medicinsku pažnju. Razumevanje uzroka ovakve vrste bola može pomoći da bolje razumemo svoje telo i na vreme prepoznamo kada je potrebno potražiti stručnu pomoć.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na neke od najčešćih uzroka bola u donjem delu stomaka, sa posebnim fokusom na razlike kod žena, muškaraca, kao i tokom trudnoće. Dakle, ovo nije konačna lista, ali pokriva najveći broj slučajeva.

Vodič kroz bol u donjem delu stomaka

Dok mnogi uzroci bola u donjem delu stomaka mogu biti slični kod oba pola, kao što su zapaljenje slepog creva i urinarne infekcije, postoje i specifični bolovi karakteristični za pojedine polove. Kod žena, bol u donjem delu stomaka često je povezan sa reproduktivnim sistemom, uključujući menstrualne bolove, ovulaciju, endometriozu, ciste na jajnicima i upalu karlice. Kod muškaraca, česti uzroci obuhvataju probleme sa urinarnim traktom, uvećanu prostatu, herniju, i upalu testisa.

U trudnoći, bol u donjem delu stomaka može signalizirati normalne promene ili potrebu za hitnom medicinskom pažnjom, kao što su preuranjeni porođaj ili ektopična trudnoća.

Važno je prepoznati i razumeti ove razlike kako bi se osiguralo pravovremeno i adekvatno lečenje. U svakom slučaju, pravilna dijagnoza i lečenje od strane stručnjaka su ključni za upravljanje bolom i očuvanje zdravlja. Ne ignorišite bolove u donjem delu stomaka i obratite se svom lekaru za savet i eventualno lečenje, kako biste izbegli moguće komplikacije i očuvali svoje zdravlje.

Žena sa plavom kosom nagnuta preko kauča drži se za donji deo stomaka, izražavajući nelagodnost ili bol.

Bol u donjem delu stomaka kod žena

Bol u donjem delu stomaka kod žena može biti simptom različitih zdravstvenih stanja. Svako od ovih stanja ima specifične simptome i zahteva odgovarajući pristup lečenju. Evo detaljnijeg pogleda na neke od najčešćih problema:

Menstrualni bolovi

 • Simptomi: Grčevi u donjem delu stomaka, koji se mogu širiti na donji deo leđa i butine. Bol može biti praćen i drugim simptomima kao što su mučnina, povraćanje, proliv i glavobolja.
 • Šta treba uraditi: Laki do umereni bolovi često se mogu ublažiti primenom toplote (npr. termofor), OTC analgeticima (kao što su ibuprofen ili paracetamol) i vežbama opuštanja. Ako su bolovi jaki i ometaju svakodnevne aktivnosti, preporučuje se poseta lekaru, koji može preporučiti dodatne tretmane ili kontraceptivne pilule za regulisanje ili ublažavanje simptoma.

Ovulacija

 • Simptomi: Blagi do umereni bolovi sa jedne strane stomaka, obično u sredini menstrualnog ciklusa. Bol može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati.
 • Šta treba uraditi: Ovulacijski bol obično ne zahteva poseban tretman i prolazi sam od sebe. Ublažavanje simptoma može se postići odmorom ili upotrebom blagih analgetika.

Endometrioza

 • Simptomi: Jaka bol u donjem delu stomaka ili karlici, bol tokom ili nakon seksualnog odnosa, bolna menstruacija, problemi sa začećem, i nepravilna krvarenja.
 • Šta treba uraditi: Endometrioza zahteva medicinsku procenu i često dugotrajan tretman koji može uključivati hormonske terapije, analgetike i u nekim slučajevima hiruršku intervenciju. Važno je rano obratiti se lekaru za pravilnu dijagnozu i plan lečenja.

Ciste na jajnicima

 • Simptomi: Većina cista je asimptomatska, ali veće ciste mogu uzrokovati bol u donjem delu stomaka, osećaj punoće ili težine u abdomenu, ili bolne menstruacije.
 • Šta treba uraditi: Redovni ginekološki pregledi mogu pomoći u otkrivanju cista. Mnoge ciste prolaze same od sebe, ali ako uzrokuju simptome, mogu zahtevati medicinsku intervenciju, uključujući hormonsku terapiju ili hirurško uklanjanje.

Upala karlice (PID)

 • Simptomi: Bol u donjem delu stomaka ili karlici, bol pri mokrenju, neobičan vaginalni iscedak sa neugodnim mirisom, groznica, bol tokom seksualnog odnosa i nepravilno menstrualno krvarenje.
 • Šta treba uraditi: PID zahteva hitnu medicinsku pažnju jer može dovesti do ozbiljnih reproduktivnih problema ako se ne leči. Tretman obično uključuje antibiotike i potrebno je da se leči i partner kako bi se izbegla reinfekcija.

Važno je naglasiti da se pri bilo kakvim neuobičajenim ili perzistentnim bolovima u donjem delu stomaka obratite svom lekaru. Rano otkrivanje i adekvatna medicinska briga su ključni za upravljanje ovim stanjima i očuvanje vašeg zdravlja.

Muškarac u smeđim pantalonama i sivoj polo majici leži na kauču u položaju fetusa, sa rukama oko stomaka i grimasom bola na licu.

Bol u donjem delu stomaka kod muškaraca

Bol u donjem delu stomaka kod muškaraca može ukazivati na različite zdravstvene probleme, od lakše tretiranih stanja do onih koji zahtevaju hitnu medicinsku pažnju. Evo detaljnijeg uvida u neka od najčešćih uzroka:

Infekcije urinarnog trakta

 • Simptomi: Učestalo mokrenje, peckanje ili bol pri mokrenju, mutan ili neobično mirišljav urin, bol u donjem delu stomaka ili u leđima.
 • Šta treba uraditi: Infekcije urinarnog trakta zahtevaju lečenje antibioticima. Važno je piti dosta tečnosti i odmah se obratiti lekaru za odgovarajući tretman.

Uvećana prostata

 • Simptomi: Teškoće sa početkom mokrenja, slab ili prekinut tok urina, potreba za čestim mokrenjem, naročito noću.
 • Šta treba uraditi: Uvećana prostata može biti simptom benignog povećanja prostate (BPH) ili druge ozbiljnije stanja. Lečenje može uključivati lekove za smanjenje simptoma, operaciju ili druge tretmane. Redovni pregledi su ključni za rano otkrivanje i lečenje.

Hernija

 • Simptomi: Izbočina ili otok u predelu prepona ili stomaka, bol koji se može pojačati prilikom dizanja teških predmeta, kašljanja ili stajanja, osećaj težine u predelu prepona.
 • Šta treba uraditi: Hernije se ne povlače same od sebe i mogu zahtevati hiruršku intervenciju da bi se popravio oslabljeni deo tkiva. Važno je izbegavati aktivnosti koje mogu pogoršati herniju i obratiti se lekaru.

Upala testisa (orhitis)

 • Simptomi: Bol u testisima, koji može biti praćen otokom, crvenilom ili povišenom temperaturom u skrotumu, bol prilikom mokrenja ili ejakulacije.
 • Šta treba uraditi: Upala testisa zahteva hitnu medicinsku pažnju da bi se izbegle komplikacije kao što su smanjenje plodnosti. Lečenje obično uključuje antibiotike, odmor i primenu hladnoće.

Apendicitis (zapaljenje slepog creva)

 • Simptomi: Bol u donjem desnom delu stomaka, gubitak apetita, mučnina i povraćanje, povišena temperatura, konstipacija ili dijareja.
 • Šta treba uraditi: Apendicitis je hitno stanje koje zahteva operaciju za uklanjanje upaljenog apendiksa. Ako se sumnja na apendicitis, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć.

Pri bilo kakvim neuobičajenim ili perzistentnim bolovima u donjem delu stomaka, veoma je važno ne ignorisati te simptome i pravovremeno se obratiti lekaru. Rano otkrivanje i adekvatno lečenje mogu sprečiti razvoj ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Trudnica leži na krevetu i rukom se drži za donji deo stomaka

Bol u donjem delu stomaka u trudnoći

Tokom trudnoće, telo prolazi kroz niz promena koje mogu uzrokovati različite vrste bolova, uključujući i bol u donjem delu stomaka. Važno je znati razlikovati normalne bolove od onih koji mogu ukazivati na potrebu za brzom medicinskom intervencijom.

Rast materice

 • Simptomi: Blag do umeren bol ili nelagodnost u donjem delu stomaka ili preponama, često opisana kao rastezanje ili pritiskanje.
 • Šta treba uraditi: Ovo je normalan deo trudnoće i obično ne zahteva poseban tretman. Udobna odeća, odmor i lagane vežbe preporučuju se za ublažavanje simptoma.

Ligamentni bolovi

 • Simptomi: Oštar, probadajući bol na jednoj ili obe strane donjeg stomaka, često nakon promene položaja, kašljanja ili kijanja.
 • Šta treba uraditi: Ovo je takođe normalan simptom, uzrokovan rastezanjem ligamenata koji podržavaju rastuću matericu. Odmor, topla kupka ili upotreba toplih obloga mogu pomoći.

Ektopična trudnoća

 • Simptomi: Jak bol na jednoj strani stomaka, često praćena krvarenjem, vrtoglavicom ili slabljenjem.
 • Šta treba uraditi: Ektopična trudnoća je hitno stanje koje zahteva brzu medicinsku pomoć. Ako sumnjate na ektopičnu trudnoću, odmah se obratite lekaru.

Preuranjeni porođaj

 • Simptomi: Redovni grčevi ili bolovi u donjem delu stomaka, slični menstrualnim bolovima, praćeni promenama u vaginalnom iscetku ili krvarenju.
 • Šta treba uraditi: Ako postoji sumnja na preuranjeni porođaj, posebno ako je bol redovan i dolazi u intervalima, važno je odmah se obratiti lekaru.

Placenta previa

 • Simptomi: Bezbolno krvarenje u drugom ili trećem trimestru može biti znak placente previe, gde placenta delimično ili potpuno prekriva cerviks.
 • Šta treba uraditi: Placenta previa zahteva pažljivo praćenje i potencijalno carski rez. Ako dođe do krvarenja, neophodno je hitno se javiti lekaru.

Preeklampsija

 • Simptomi: Visok krvni pritisak, oticanje ruku i lica, jaka glavobolja i bol u gornjem delu stomaka mogu ukazivati na preeklampsiju.
 • Šta treba uraditi: Preeklampsija je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pažnju. Redovni prenatalni pregledi su ključni za rano otkrivanje i upravljanje stanjem.

U svim slučajevima, ključno je slušati svoje tijelo i ne ignorisati simptome koji se čine neuobičajenim ili se pogoršavaju. Redovni prenatalni pregledi su neophodni za praćenje zdravlja trudnice i bebe, kao i za rano prepoznavanje potencijalnih problema.

Zaključak

Razumevanje i prepoznavanje uzroka bola u donjem delu stomaka je ključno za pravilno upravljanje zdravljem. Iako mnogi od ovih bolova mogu biti bezazleni ili lako tretirani, važno je slušati svoje telo i na vreme potražiti stručnu pomoć kada je to potrebno. Uvek se konsultujte sa svojim lekarom ako doživljavate bol koji je nov, intenzivan ili ne prolazi, kako biste osigurali najbolju moguću brigu za svoje zdravlje.

Reference

 

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj