Bol u grlu i vratu

Bol u grlu i vratu može biti znak različitih stanja i bolesti. Najčešći uzroci bolova u grlu i vratu su infekcije, kao što su prehlada i grip, ali mogu biti uzrokovani i drugim stanjima, kao što su oštećenje grla ili vrata od hladnog ili suvog vazduha, alergije, iritacija od dima ili hemikalija ili povreda grla ili vrata.

Bol u grlu i vratu može biti bolan ili pulsirajući, a može otežati gutanje i govor. Pored toga, može doći do otoka u grlu ili vratu, kao i promene boje ili teksture grla.

Simpotomi

Simptomi bolova u grlu i vratu mogu uključivati:

  • Bol u grlu ili vratu pri gutanju ili govoru
  • Pulsiranje u grlu ili vratu
  • Poteškoće pri gutanju
  • Promena boje ili teksture grla
  • Oticanje u grlu ili vratu
  • Osećaj suvoće u grlu
  • Bol u uhu
  • Bol u glavi
  • Osećaj težine u vratu ili ramenima

Ovi simptomi mogu biti znak mnogih različitih stanja i bolesti, pa je važno da se konsultujete sa lekarom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Kako se dijagnostikuje bol u grlu i vratu

Dijagnostikovanje bolova u grlu i vratu obično počinje pregledom kod lekara opšte prakse. Lekar će vas pitati o simptomima koje osećate i vašem opštem zdravstvenom stanju i obaviće fizički pregled vašeg grla i vrata. Ukoliko je potrebno, poslaće vas kod specijaliste za uho, grlo i nos (otorinolaringolog).

Da bi se utvrdio uzrok bola u grlu i vratu, lekar specijalista može pregledati grlo posebnim instrumentom koji se zove laringoskop. Ovim pregledom može se videti unutrašnjost grla i vrata i uočiti sve promene ili odstupanja od normalnog stanja.

Lekar takođe može tražiti određene laboratorijske testove, kao što je test krvi ili bris grla, kako bi utvrdio da li postoji infekcija ili drugi uzrok bola u grlu i vratu.

Ako se sumnja na ozbiljnije stanje, kao što je bolest grla ili vrata, lekar može tražiti dodatne testove, kao što su CT skeniranje ili MRI, kako bi se dobio detaljniji pregled stanja grla i vrata.

Ako imate bolove u grlu i vratu, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste utvrdili uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Kako lečiti bol u grlu i vratu

Lečenje bolova u grlu i vratu zavisi od uzroka bolesti. Ako je uzrok infekcija, lečenje može uključivati uzimanje lekova protiv prehlade ili gripa, kao što su paracetamol ili ibuprofen, kao i lekova protiv bolova u grlu, kao što su pastile za grlo ili sprejevi za grlo. Ako ste alergični, lečenje može uključivati uzimanje antihistaminika ili kortikosteroida.

Ako se bol u grlu i vratu javlja zbog štetnih uticaja okoline, kao što je hladan ili suv vazduh, važno je izbegavati stanja koja iritiraju grlo i vrat i pratiti mere za njihovu zaštitu, kao što je nošenje šalova ili vlaženje vazduha u prostoriji.

Ako bolovi u grlu i vratu traju dugo ili se često javljaju, važno je konsultovati lekara kako bi se isključila mogućnost ozbiljnijih stanja, kao što su hronično zapaljenje grla ili vrata, neke bolesti grla ili vrata ili neke druge bolesti. Vaš lekar može propisati odgovarajuće lekove ili preporučiti promene u načinu života kako bi vam pomogao da se brže oporavite i sprečite buduće probleme sa grlom i vratom.

Ukoliko imate problema sa grlom i vratom, važno je da se pridržavate preporuka lekara i da poštujete sve neophodne mere za oporavak i prevenciju budućih tegoba.

Alternativni pristup

Pre nego što započnete bilo koju vrstu alternativnog lečenja, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom ili drugim licenciranim zdravstvenim radnikom kako biste utvrdili uzrok bolova u grlu i vratu i dobili odgovarajući tretman.

Međutim, postoji nekoliko alternativnih metoda lečenja koje mogu pomoći u smanjenju bolova u grlu i vratu:

Grgljanje: Grgljanje slanom vodom ili nekim drugim antiseptikom može pomoći u ublažavanju upale grla.

Med: Konzumiranje meda ili dodavanje meda u toplu vodu i piće može pomoći u smanjenju upale grla.

Aromaterapija: Udisanje esencijalnih ulja, kao što je ulje timijana ili ulje eukaliptusa, može pomoći u ublažavanju bolova u grlu.

Zagrevanje grla: Zagrevanje grla toplim oblogom ili ispiranje grla toplom vodom može pomoći u ublažavanju upale grla.

Čajevi: Ispijanje toplih čajeva, posebno onih sa biljkama poput kamilice ili žalfije, može pomoći u ublažavanju bolova u grlu.

UPOZORENJE: Ove metode treba koristiti kao dodatak, a ne zamenu za odgovarajući tretman koji je propisao lekar. Ako se bol u grlu i vratu ne smanji ili ako se pojave drugi simptomi, obavezno se obratite lekaru.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj