Bol u grudima pri disanju: 8 uzroka i šta treba učiniti

Bol u grudima pri disanju je čest problem na koji se pacijenti žale i koji im izaziva veliku zabrinutost. Bol može biti rezultat benignih stanja (npr. anksioznost, stres) i nije uvek zabrinjavajući znak. Zbog različitih stanja koja utiču na pluća, mišiće ili čak srce – svakako da treba pronaći uzrok bola i adekvatno ga tretirati.

Stoga, ako osećate bol pri disanju koji traje više od 24 sata, ili ako se javlja sa drugim simptomima kao što su otežano disanje ili vrtoglavica, trebalo bi da posetite lekara radi detaljnijeg pregleda.

Lekar će identifikovati osnovni uzrok, a možda će biti potrebno dodatno testiranje da bi se potvrdila dijagnoza. U zavisnosti od uzroka, lečenje treba započeti po potrebi.

Bol u grudima pri disanju – najčešći uzroci

Evo liste od 8 najčešćih uzroka nastanka ovog neprijatnog stanja sa preporuka šta uraditi tj. kako ublažiti neprijatnost i kako postupati u slučaju težih simptoma.

1. Napad anksioznosti

Napade anksioznosti karakterišu simptomi kao što su ubrzan rad srca i disanje, osećaj vrućine, znojenje i bol u grudima koji se može pogoršati disanjem. Napadi anksioznosti se obično javljaju kod ljudi koji pate od generalizovanog anksioznog poremećaja.

Šta treba da uradite: Кada doživite napad anksioznosti, trebalo bi da skrenete pažnju na nešto drugo, dalje od onoga što je izazvalo anksioznost, kao što je, na primer, učešće u aktivnosti u kojoj uživate. Ne, nećeti baš uživati u dotičnoj aktivnosti kao obično, ali ćete skrenuti pažnju sa neprijatnih senzacija koje su u suštini pogrešna interpretacija nekih fiziološkoh procesa.

Vežbe disanja takođe mogu pomoći u kontroli kratkog daha. Polako udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta dok anksioznost ne počne da se smanjuje. A možete poslušati i vođenu vežbu disanja – praksa pokazuje da je dovoljno 5-8 minuta da se disanje potpuno normalizuje i bol nestane.

2. Povreda mišića

Bol u grudima pri disanju čest je kod povreda mišića i može biti rezultat preterane sile prilikom vežbanja, bavljenja sportom, podizanja teških predmeta ili kašljanja. Takođe možete imati bolove u mišićima nakon dana lošeg držanja tela koje je izazvalo povredu mišića ili kada ste pod stresom. Generalno, bol je lokalizovan u centru grudnog koša, preko rebara ili se može osetiti u leđima.

Šta da radite: Savetujemo vam da se odmorite i izbegavate podizanje teških tereta tokom oporavka. Možete staviti hladan oblog kako biste smanjili bilo kakvu nelagodnost. Trebalo bi da posetite lekara ako je bol intenzivan, jer će vam možda biti potrebno dodatno lečenje.

Ako je bol rezultat vežbanja, trebalo bi da konsultujete trenera (obično ih većina teretana ima) i dobijete preporuke kako da sprečite ovu vrstu povreda u budućnosti. Vežbe za grudi mogu vam pomoći da ojačate mišiće grudnog koša, što takođe može pomoći da se zaštitite od daljih povreda.

3. Кostohondritis

Кostohondritis takođe može izazvati bol u grudima pri disanju. Ovo stanje karakteriše zapaljenje hrskavice koja povezuje grudnu kost sa gornjim rebrima. Pored bola pri disanju, uobičajeni simptomi uključuju kratak dah i bol u grudima.

Šta uraditi: U nekim slučajevima, bol prolazi sam od sebe nakon odmora i ne zahteva nikakvu medicinsku intervenciju. Bol se često pogoršava pri kretanju i zato se savetuje da izbegavate bilo kakve naporne aktivnosti. Međutim, ako je bol veoma intenzivan, trebalo bi da posetite lekara da potvrdi dijagnozu i započne lečenje.

4. Bol u grudima pri disanju često prate prehlade ili grip

Virus gripa ili prehlada može izazvati bol u grudima pri disanju zbog nakupljenog sekreta duž respiratornog trakta. Može se manifestovati simptomima kao što su kašalj, curenje iz nosa, bol u telu, umor i, u nekim slučajevima, groznica.

Šta uraditi: Simptomi obično počinju da se popravljaju mirovanjem i povećanim unosom tečnosti jer ona pomaže da se respiratorni trakt održi vlažnim i pomažu u uklanjanju sekreta. Važno je održavati zdravu ishranu tokom oporavka kako biste ojačali svoj imuni sistem.

5. Bolesti pluća

Uobičajeno je da se bolesti pluća kao što su astma, upala pluća, plućna embolija ili rak pluća povezuju sa bolom u grudima pri disanju. Bol se posebno oseća u leđima, jer se veliki deo pluća nalazi u ovoj oblasti.

Astma je stanje povezano sa simptomima kao što su kratak dah i kašalj, kao i bol pri disanju. Iako bol može biti simptom privremenog stanja, poput prehlade ili gripa, može se javiti kod ozbiljnijih stanja, poput upale pluća. Pneumonija može da izazove simptome kao što su kašalj, curenje iz nosa, groznica i krvavi ispljuvak.

S druge strane, bol u grudima pri disanju može se javiti sa plućnom embolijom, kada je potrebna hitna medicinska pomoć jer je u pitanju začepljenje krvnog suda u plućima krvnim ugruškom. U ovom slučaju, bol se vrlo brzo pogoršava, izaziva kašalj sa krvlju i otežano disanje. Ako sumnjate na plućnu emboliju, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

Šta uraditi: Lečenje će zavisiti od osnovne bolesti pluća i trebalo bi da ga nadgleda lekar kada se dijagnoza potvrdi. Lekar može tražiti dalje testiranje, kao što je rendgenski snimak grudnog koša ili CT skeniranje. U ozbiljnim slučajevima, u kojima pacijent ima jaku otežano disanje ili ako postoji sumnja na upalu pluća ili plućnu emboliju, treba odmah zatražiti bolničku negu.

6. Pneumotoraks izaziva bol u grudima pri disanju

Pneumotoraks karakteriše prisustvo vazduha u pleuralnom prostoru, koji se nalazi između zida grudnog koša i pluća. Ovaj vazduh povećava pritisak na pluća, što dovodi do kolapsa pluća. Ovo može izazvati simptome kao što su otežano disanje, kašalj, bol u grudima i bol pri disanju.

Ovo stanje je češće nakon povrede grudnog koša, na primer nakon pada ili perforacije, ali može nastati kao posledica upale pluća ili astme.

Šta uraditi: Ako sumnjate na pneumotoraks, trebalo bi da se javite hitno lekaru na pregled i testiranje kao i potvrdu dijagnoze. Lečenje je usmereno na uklanjanje viška vazduha i ublažavanje pritiska u plućima, a obično podrazumeva aspiraciju vazduha iglom.

7. Pleuritis (zapaljenje plućne maramice)

Bol u grudima pri disanju je vrlo čest simptom pleuritisa. Ovo stanje karakteriše upala pleure, koja je membrana koja oblaže pluća i unutrašnji zid grudnog koša – u narodu poznata kao „plućna maramica“. Bol je obično intenzivniji pri udisanju, jer se pluća pune vazduhom, a pleura dodiruje okolne organe.

Ostali uobičajeni simptomi uključuju otežano disanje, kašalj i bol oko grudi i rebara.

Šta da radite: Trebalo bi da odete kod lekara koji će izvršiti procenu simptoma i započeti lečenje, koje može uključivati lekove poput antiinflamatornih.

8. Perikarditis

Bol u grudima pri disanju može biti povezan sa perikarditisom, koji je upala srčane maramice. Može izazvati intenzivan bol u grudima, posebno kada duboko udahnete. Perikarditis je obično posledica nekog drugog stanja, poput lupusa, infekcije ili saobraćajne nesreće.

Šta uraditi: Lečenje treba da započne kardiolog, a zavisiće od simptoma i načina ispoljavanja bolesti. U međuvremenu, odmor je veoma važan za potpuni oporavak.

Bol u grudima pri disanju – kada posetiti doktora

Važno je da odete do lekara ako imate bol u grudima pri disanju koji traje duže od 24 sata, posebno ako je bol praćen drugim simptomima, kao što su znojenje, otežano disanje, vrtoglavica ili bol u grudima.

Potpuna procena i testiranje mogu pomoći da se identifikuje osnovni uzrok, koji će po potrebi biti adekvatno tretiran.

KOMENTARI
2 Komentari
 1. Dali moze biti bol u prsima kod udisanja zbog pusenja kutije i pol cigareta????

  Odgovori
  • Poštovani,

   Pušenje može imati niz negativnih uticaja na vaše zdravlje, uključujući i potencijalno izazivanje bola u prsima. Pušenje može izazvati:

   Respiratorne probleme: Pušenje može izazvati ili pogoršati respiratorne probleme, kao što su bronhitis i upala pluća, što može dovesti do bola prilikom udisanja.

   Kardiovaskularne probleme: Pušenje je poznat rizik za srčane bolesti i može dovesti do bola u prsima koji može biti simptom nečeg ozbiljnijeg kao što je angina ili čak srčani udar.

   Mišićni spojevi: Kod nekih ljudi, pušenje može dovesti do mišićnog naprezanja u prsnom košu, što može izazvati bolove.

   Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB): Pušenje može pogoršati simptome GERB-a, koji takođe može izazvati bol u prsima.

   Ako osećate bol u prsima, posebno prilikom udisanja, preporučuje se da se odmah konsultujete sa lekarom. To može biti simptom nečeg ozbiljnog koji zahteva hitnu medicinsku pažnju.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This