Bol u levom delu stomaka: Uzroci, simptomi i tretmani

Saznajte šta može izazvati bol u levom delu stomaka i kako ga efikasno lečiti

Uvod

Bol u levom delu stomaka je česta pojava koja može biti izazvana različitim faktorima. Iako neki uzroci nisu ozbiljni, važno je razumeti moguće razloge kako biste pravovremeno prepoznali potencijalne zdravstvene probleme i zatražili odgovarajuće lečenje.

U ovom članku, istražujemo različite uzroke, simptome i tretmane koji mogu pomoći u ublažavanju bola u levom delu stomaka.

1. Uzroci bola u levom delu stomaka

Bol u levom delu stomaka može imati različite uzroke, koji se kreću od bezopasnih do ozbiljnih medicinskih stanja. U nastavku su navedeni neki od čestih uzroka bola u levom delu stomaka:

 • Gasovi i nadutost: Nakupljanje gasova u crevima može prouzrokovati nadutost i nelagodnost u levom delu stomaka. Ovo je čest i obično bezopasan uzrok bola, koji se može smanjiti promenama u ishrani i načinu života.
 • Zatvor: Zadržavanje stolice u debelom crevu može izazvati bol u levom delu stomaka, jer se otpadni materijal nakuplja u donjem delu debelog creva.
 • Sindrom iritabilnog creva (IBS): Ovaj funkcionalni gastrointestinalni poremećaj karakterišu bolovi u stomaku, nadutost, gasovi i promene u učestalosti i konzistenciji stolice.
 • Upala slepog creva: Iako je bol u desnom delu stomaka uobičajen simptom upale slepog creva, u nekim slučajevima bol se može osetiti i u levom delu stomaka.
 • Bubrežni kamenci: Bol u levom delu stomaka može biti rezultat bubrežnog kamena koji se kreće kroz mokraćovod.
 • Divertikulitis: Ovaj poremećaj nastaje kada se mali džepovi u zidu debelog creva, nazvani divertikulumi, upale ili inficiraju. To može izazvati jak bol u levom delu stomaka.
 • Ektopična trudnoća: Ovo se dešava kada se oplođeno jajašce implantira izvan materice, obično u jajovodu. Ako se ne leči, ektopična trudnoća može biti životno opasna.
 • Upala jajnika: Infekcija ili upala jajnika može izazvati bol u levom delu stomaka, posebno ako je zahvaćen levi jajnik.

2. Prepoznavanje simptoma – Ključ za pravovremeno reagovanje

Bol u levom delu stomaka može biti praćen različitim simptomima, koji zavise od uzroka bola. Prepoznavanje simptoma je ključno za pravovremeno reagovanje i potraživanje medicinske pomoći.

U nastavku navodimo neke od simptoma koji mogu pratiti ovu vrstu bola.

 1. Oštar ili tup bol: Bol može varirati od oštrog, probadajućeg osećaja do tupog, neprekidnog bola. Ova razlika može ukazivati na različite uzroke bola, kao što su grčevi, upale ili oboljenja organa.
 2. Bol koji se pojačava ili smanjuje: Fluktuacija intenziteta bola može ukazivati na prisustvo gasova, grčeva ili promena u crevima.
 3. Grčevi: Grčevi u stomaku mogu biti znak crevnih problema, kao što su sindrom iritabilnog creva (IBS) ili zatvor.
 4. Nadutost i gasovi: Nadutost i gasovi su često povezani sa problemima u varenju i mogu ukazivati na netoleranciju na određene namirnice ili disbalans crevne flore.
 5. Mučnina i povraćanje: Ovi simptomi mogu biti znak upale, infekcije ili opstrukcije u gastrointestinalnom traktu.
 6. Promene u učestalosti i konzistenciji stolice: Zatvor, dijareja ili promena u izgledu stolice mogu ukazivati na crevne probleme, upale ili infekcije.
 7. Gubitak apetita: Gubitak apetita može biti posledica bola, upale ili infekcije u gastrointestinalnom traktu.
 8. Groznica i jeza: Povišena telesna temperatura i jeza mogu ukazivati na prisustvo infekcije ili upale u telu.

Razumevanje simptoma koji prate bol u levom delu stomaka je ključno za brzo prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih problema. Ukoliko primetite neke od ovih simptoma javite se vašem lekaru koji će preduzeti dalje korake oko dijagnostike i lečenja.

3. Kada trebate potražiti medicinsku pomoć

Ukoliko doživljavate bol u levom delu stomaka, važno je znati kada treba potražiti medicinsku pomoć. Bolovi u stomaku mogu biti rezultat bezopasnih problema, ali takođe mogu ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme. Evo nekoliko situacija kada je preporučljivo konsultovati se sa zdravstvenim radnikom:

 1. Intenzivan ili nepodnošljiv bol: Ako doživljavate jak bol koji se pogoršava ili ne možete tolerisati, važno je što pre potražiti medicinsku pomoć. Ovo može ukazivati na ozbiljno stanje koje zahteva hitno lečenje, kao što su upala slepog creva ili ektopična trudnoća.
 2. Bol koji traje duže od nekoliko dana: Ukoliko bol u levom delu stomaka traje duže od nekoliko dana, preporučuje se konsultacija sa lekarom kako bi se utvrdio uzrok i pravilno lečenje.
 3. Prateći simptomi: Ako je bol praćen visokom temperaturom, povraćanjem, prolivom, krvarenjem ili intenzivnom mučninom, odmah potražite medicinsku pomoć.
 4. Gubitak težine ili promene u apetitu: Ako primetite nagli gubitak težine ili promene u apetitu bez objašnjenja, ovo može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem koji zahteva pažnju zdravstvenog radnika.
 5. Pogoršanje bola tokom kretanja ili kašljanja: Ako se bol pogoršava pri kretanju, kašljanju ili menjanju položaja tela, moguće je da se radi o stanju koje zahteva medicinsku intervenciju.
 6. Sumnja na ektopičnu trudnoću: Ako sumnjate da ste trudni i doživljavate ovu vrstu bola, odmah se obratite lekaru. Ektopična trudnoća zahteva hitno lečenje kako bi se izbegle ozbiljne posledice po zdravlje.

Uvek je bolje biti oprezan kada je u pitanju zdravlje i pratiti signale tela i na vreme se konsultovati sa stučnjakom.

4. Dijagnostički postupci za bol u levom delu stomaka

U nastavku su navedeni neki od najčešćih dijagnostičkih postupaka:

a) Fizički pregled

Prvi korak u dijagnostici bola u levom delu stomaka je detaljan fizički pregled. Lekar će razgovarati s vama o simptomima, trajanju bola i mogućim okidačima. Pregled može uključivati palpaciju stomaka kako bi se utvrdilo postojanje osetljivosti, uvećanih organa ili drugih abnormalnosti.

b) Krvne analize

Lekar može tražiti krvne analize, kao što su kompletna krvna slika i testovi jetre, kako bi proverio prisustvo infekcije, upale ili drugih problema koji bi mogli izazvati bol.

c) Ultrazvuk

Ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda koja koristi zvučne talase kako bi stvorila sliku unutrašnjih organa. Ovaj postupak može pomoći lekarima u identifikaciji problema kao što su ciste, tumori, bubrežni kamenci ili upala jajnika.

d) Rendgenski snimak

Rendgenski snimak stomaka može otkriti blokade ili druge abnormalnosti u gastrointestinalnom traktu, kao što su gasovi, zatvor ili upala creva.

e) CT skeniranje

Kompjuterizovana tomografija (CT) pruža detaljniju sliku unutrašnjih organa u odnosu na rendgenski snimak. CT skeniranje može otkriti prisustvo tumora, apscesa, bubrežnih kamenaca ili drugih problema koji mogu uzrokovati bol u levom delu stomaka.

f) Kolonoskopija

Kolonoskopija je medicinski dijagnostički postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti debelog creva (kolona) i završnog dela tankog creva (rektuma). Ovaj postupak se izvodi pomoću fleksibilnog, tankog instrumenta nazvanog kolonoskop, koji je opremljen malom kamerom i svetlom na svom vrhu.

5. Tretmani i lečenje

Kao što smo naveli, bol u levom delu stomaka može imati različite uzroke, uključujući probleme sa organima u tom području kao što su debelo crevo, slezina, želudac i bubreg. Kako biste utvrdili najefikasniji tretman za bol u levom delu stomaka, važno je da lekar prvo dijagnostifikuje tačan uzrok bola. Evo nekoliko opcija za tretmane i lečenje bola u levom delu stomaka, u zavisnosti od dijagnoze:

 1. Domaći tretmani: U nekim slučajevima, blagi bol u levom delu stomaka može se ublažiti uz pomoć jednostavnih kućnih lekova. Odmor, topla kupka ili topla flaša sa vodom na bolnom području može ublažiti nelagodnost.
 2. Promene u ishrani: Ako bol u levom delu stomaka potiče od problema sa varenjem, promene u ishrani mogu pomoći. Povećajte unos vlakana, jedite manje obroke i više puta dnevno, smanjite unos začinjene, masne i pržene hrane, i povećajte unos vode.
 3. Lekovi protiv bolova: Lekovi protiv bolova, kao što su paracetamol, ibuprofen ili aspirin, mogu se koristiti za ublažavanje bola u levom delu stomaka uzrokovanog mišićnim grčevima, povredama ili upalom.
 4. Lekovi na recept: U zavisnosti od dijagnoze, lekar može propisati odgovarajuće lekove, kao što su antibiotici za infekcije, lekovi za smanjenje kiselosti želuca kod čira ili gastroezofagealnog refluksa, ili antispazmodici za grčeve u mišićima creva.
 5. Hirurška intervencija: U nekim slučajevima, kao što su apendicitis, kila, opstrukcija creva ili neki oblici raka, može biti potrebna hirurška intervencija kako bi se uklonio uzrok bola u levom delu stomaka.
 6. Terapija i vežbe: Fizička terapija i vežbe mogu pomoći u ublažavanju bola u levom delu stomaka uzrokovanog mišićnim problemima ili povredama. Terapeut može preporučiti vežbe za istezanje, jačanje ili opuštanje mišića kako bi se smanjila nelagodnost.

Kada osetite bol u levom delu stomaka, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajući tretman. U nekim slučajevima, bol u levom delu stomaka može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem koji zahteva hitnu medicinsku pomoć.

6. Prevencija i saveti za izbegavanje bola u levom delu stomaka

1. Redovna fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost poboljšava probavu i funkciju creva, smanjujući rizik od zatvora i drugih problema koji mogu izazvati bol u stomaku. Preporučuje se najmanje 30 minuta umerene aktivnosti, poput brze šetnje, trčanja, plivanja ili vožnje bicikla, većinu dana u nedelji.

2. Uravnotežena ishrana bogata vlaknima

Vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave probave. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i mahunarkama može pomoći u sprečavanju zatvora, smanjenju gasova i nadutosti, kao i u održavanju zdrave crevne flore.

3. Unos dovoljne količine vode

Adekvatna hidratacija je važna za održavanje optimalne probave i sprečavanje zatvora. Preporučuje se unos od najmanje 8 čaša vode dnevno, ili više ako živite u toplijem području ili se bavite fizičkom aktivnošću.

4. Smanjenje stresa i primena tehnika opuštanja

Stres može uticati na probavni sistem i pogoršati simptome bola u stomaku. Učenje tehnika opuštanja, kao što su duboko disanje, meditacija, joga ili tai chi, može pomoći u smanjenju stresa i njegovih negativnih posledica na probavni sistem.

5. Redovne medicinske kontrole

Redovne medicinske kontrole predstavljaju važan aspekt prevencije i očuvanja zdravlja, uključujući i sprečavanje bola u levom delu stomaka. Kroz rutinske preglede, lekari mogu identifikovati potencijalne zdravstvene probleme pre nego što postanu ozbiljni i preporučiti odgovarajuće preventivne mere.

Zaključak

Bol u levom delu stomaka može biti izazvan različitim uzrocima, od manje ozbiljnih problema poput gasova i nadutosti, do ozbiljnijih stanja kao što su upala slepog creva ili ektopična trudnoća. Važno je razumeti simptome koji prate bol, kako biste znali kada trebate potražiti medicinsku pomoć.

Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni za uspešno rešavanje ovog problema. U nekim slučajevima, promene u ishrani i načinu života mogu značajno doprineti ublažavanju bola. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili sumnji vezanih za bol u levom delu stomaka, ne oklevajte da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom.

Pravilna prevencija, kao što su zdrava ishrana, redovna fizička aktivnost i smanjenje stresa, može vam pomoći u očuvanju dobrog zdravlja i sprečavanju problema koji mogu dovesti do ove neprijatnosti.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

4 Komentari
 1. Poštovani
  Već nekoliko meseci imam blaže bolobe ispod levog rebra. Bili su povremeni, ali u zadnje vreme ih osećam svakodnevno. Uglavnom su blaži osim u dva, tei slučaja kada su bili jači, ali su trajalioko tri minuta. Кad legnem, naročito na leđa, nešto su jači. Malo sam omršao, a apetit mi je uglavnom u druugoj polovini dana odličan. Bol izgleda ne reaguje na vrstu hrane i uglavnom je na jednom mestu ispod rebra, ali zna da prošeta naniže skoro do prepone ili naviše sa unutarnje strane rebara. Zabrinut sam pošto ovo već duže traje sa povremenim prestankom kad sam u vertikali.Stolica je normalna, nemam mučnine gađenja povraćanje i slično. Imate li neki savet.
  Draško

  Odgovori
  • Poštovani Draško,

   Bol u predelu ispod levog rebra može biti uzrokovan različitim stanjima, uključujući probleme sa probavnim sistemom (npr. gasovi, gastritis, čir na želucu), srčanim problemima, bolestima slezine (uvećana slezina – splenomegalija – daje veoma slične simptome onima koje opisujete), bubrežnim problemima… Dakle, često je teško identifikovati uzrok na osnovu opisa simptoma, budući da se takvi simptomi mogu javiti kod različitih stanja.

   Budući da vaš bol traje nekoliko meseci, preporučio bih vam da se posavetujete sa svojim lekarom. On ili ona može tražiti određene testove kao što su ultrazvuk, rendgen, krvne analize, ili druge dijagnostičke procedure kako bi se utvrdio uzrok vašeg bola.

   Važno je da ne ignorišete ove simptome, naročito jer kažete da traju duže vreme. Iako se možda radi o bezopasnom stanju, bolje je biti siguran i proveriti, naročito ako dođe do promene u vašem apetitu, gubitka težine ili drugih simptoma.

   Molim vas da se što pre konsultujete sa zdravstvenim radnikom. Saveti koje sam vam pružio nisu zamena za medicinski savet dat uživo, posle pregleda vašeg lekara. Nadam se da ćete se brzo osećati bolje.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Ujutru mi je poceo bol ispod leve dojke ,veoma jak ali se pojacava kada se prisne levi pojasni deo stomaka.Danima osecam nadutost,i povremene slabe mucnine.Danas sam bila na hitnom pregledu,kks je u redu ,crp u redu.Ali lekar nije obraćao pažnju na abdomen.Dao mi je analgetik .Ali se bol samo smanjio ,da bi se pri lezanju pojacao.Na ultrazvuku sam bila pre par meseci.Sta sada

  Odgovori
  • Poštovana Lidija,

   S obzirom na vaše simptome, postoji nekoliko mogućih uzroka, uključujući gastrointestinalne probleme (kao što su gastritis, čir na želucu, sindrom iritabilnog creva), problemi sa srcem, pluća ili kosti, ili ginekološki problemi.

   Zato je veoma važno da ponovno posetite lekara i insistirate na dodatnom ispitivanju. Ako bol i dalje postoji a lekar ne uspeva da identifikuje uzrok, možda će biti potrebno tražiti mišljenje drugog lekara ili odlazak u bolnicu na detaljno ispitivanje.

   Kada opet odete kod lekara, bilo bi korisno da pripremite detaljan opis vaših simptoma: kakav je bol (npr. oštar, tup, grčevit), gde tačno osećate bol, da li se bol menja sa određenim pokretima ili pozicijama, da li je povezan sa jelom ili pićem, da li ste primetili bilo kakve druge simptome (kao što su promene u apetitu, gubitak težine, promene u stolici itd.), i sve druge informacije koje mislite da bi mogle biti relevantne.

   Na kraju, ako bol postane intenzivan ili ako osetite neke druge ozbiljne simptome poput otežanog disanja, nesvestice, ili bolova u grudima, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj