Bol u listovima nogu – Uzroci i lečenje

Bol u listovima nogu može biti posledica naprezanja mišića ili grčeva, ili se može javiti usled drugih stanja poput išijasa. Ovaj tip bola može znatno uticati na svakodnevne aktivnosti, ograničavajući pokretljivost i smanjujući kvalitet života pojedinca.

Pored toga, intenzitet i priroda bola mogu varirati, od blage nelagodnosti do akutnog bola koji ometa hodanje i stajanje. Lečenje zavisi od uzroka i često obuhvata kombinaciju samopomoći kod kuće, medicinskih intervencija i, u nekim slučajevima, promena u načinu života.

Kako se oseća bol u listovima nogu

Pre svega pogledajmo od kojih mišića se sastoji list noge jer tu, u većini slučajeva, i nastaje problem: u pitanju su dva mišića poznati kao gastrocnemius i soleus. Ovi mišići se spajaju u Ahilovu tetivu, koja je direktno vezana za petu.

Ilustracija bola u listu noge

Bol u listovima nogu varira od osobe do osobe, u zavisnosti od izvora bola, i može varirati po prirodi. Neki ljudi osećaju tup bol slabijeg intenziteta dok drugi oštar bol u zadnjem delu donje noge, ponekad sa osećajem zategnutosti.

Simptomi koji mogu ukazivati na ozbiljnije stanje uključuju:

 • oticanje
 • neuobičajenu hladnoću ili bledu boju lista
 • trnjenje ili osećaj utrnulosti u listu i nozi
 • iznenadnu slabost u nozi
 • zadržavanje tečnosti
 • crvenilo, toplotu i osetljivost lista

Svakako bi valjalo da posetite lekara ako imate bilo koji od ovih simptoma pored bola u listovima.

Uzroci

Bol u listovima može nastati iz nekoliko različitih uzroka i može biti povezan sa drugim zdravstvenim stanjima. Iako se bol u listovima često može lečiti kod kuće, u nekim slučajevima može biti potrebna hitna medicinska pomoć.

Evo nekoliko uobičajenih stanja koja mogu biti povezana sa ovom vrstom bola:

 1. Grč mišića
 2. Naprezanje mišića
 3. Tendinitis ahilove tetive
 4. Išijas
 5. Modrice od različitih povreda
 6. Dijabetička periferna neuropatija
 7. Duboka venska tromboza
 8. Kompartment sindrom

Bol u listovima nogu noću

Probudjena bolom, žena drži list noge.

Bol u listovima nogu noću može biti posebno frustrirajuća pojava koja ometa san i odmor. Ovaj tip bola može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući prekomerno opterećenje mišića tokom dana, lošu cirkulaciju, ili specifična stanja kao što su noćni grčevi mišića ili periferna neuropatija.

Noćni grčevi u mišićima, posebno, česti su među starijim osobama i mogu izazvati intenzivnu i iznenadnu bol. Smanjenje cirkulacije u nogama tokom noći takođe može doprineti osećaju bola ili nelagodnosti u listovima.

Da biste ublažili bol u listovima nogu noću, korisno je pre spavanja praktikovati blage vežbe istezanja kako bi se mišići opustili. Takođe, izbegavanje kofeina i drugih stimulansa u večernjim satima može pomoći, kao i održavanje optimalne hidratacije tokom dana. Ponekad, promena položaja spavanja ili korišćenje dodatnih jastuka za podizanje nogu može poboljšati cirkulaciju i smanjiti bol.

Ako se bol u listovima nogu noću redovno javlja i ometa kvalitet vašeg sna, važno je obratiti se lekaru radi dalje dijagnostike i tretmana, kako bi se isključila ozbiljnija stanja.

Kućni lekovi za ublažavanje bola u listovima

Kada je bol u listovima nogu u pitanju, način lečenja zavisi od razloga zbog kojeg se bol javlja. Ako je bol nastao zbog prekomernog vežbanja ili lakših povreda, evo šta možete da uradite kod kuće kako biste se osećali bolje:

1. Mirovanje: Odmah nakon povrede, najbolje je da prestanete sa bilo kakvom aktivnošću. Mirujte, bolnu nogu držite Iznad visine srca. Hladni oblazi takođe pomažu, ali nemojte stavljati led diretno na kožu. Obavestite lekara ako je potrebno.

2. Lekovi iz apoteke: Za ublažavanje bola možete koristiti lekove koji se mogu kupiti bez recepta, kao što su ibuprofen, paracetamol ili naproksen.

3. Jednostavne vežbe istezanja: Blago istezanje može olakšati bol. Probajte sa:

 • podizanjem na prste da biste aktivirali mišiće listova,
 • istezanjem listova držeći noge ispružene.

Ako bol postane jači ili ne prestaje nakon nekoliko dana, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Žena rasteže list noge na putu uz zalazak sunca da bi sprečila bol u listu noge.

U slučaju težih povreda, možda će biti potrebna profesionalna medicinska pomoć ili fizikalna terapija.

Ako je bol u listovima posledica ozbiljnijih stanja kao što su duboka venska tromboza, Kompartment sindrom ili dijabetička neuropatija, neophodna je lekarska intervencija koja može uključivati i operativni zahvat ili posebne lekove.

Bol u listovima nogu se može sprečiti!

Evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u sprečavanju ovog neprijatnog bola:

 • Rad na mobilnosti: Održavanje mobilnosti članka i mišića lista vežbama kao što su istezanje ili kretanje zglobova kroz pun opseg pokreta može pomoći u sprečavanju bola u listovima.
 • Odmor: Odmor od fizičke aktivnosti između treninga može pomoći u obnovi i rastu mišića.
 • Zagrevanje/hlađenje: Uključivanje zagrevanja pre vežbanja i hlađenja nakon toga može opustiti mišiće i sprečiti buduće povrede.
 • Odgovarajuće obuća: Osiguravanje da obuća koju nosite tokom vežbanja pruža dovoljno podrške, posebno ako trčite ili džogirate.
 • Hidratacija: Uvek biti hidriran može pomoći u sprečavanju bola u listovima. Razlog je jednostava: dehidracija direktno doprinosi grčevima mišića.
 • Postepeno povećanje vežbanja: Ako tek počinjete sa grupom vežbi koju ranije niste radili ili povećavate intenzitet svog treninga, pokušajte to da radite postepeno. Prebrzo povećanje nivoa aktivnosti može izazvati povrede.

Pravilna ishrana

Nedostatak određenih minerala i vitamina može imati značajan uticaj na zdravlje mišića, uključujući i one u nogama. Kalijum i magnezijum su posebno važni za održavanje mišićne funkcije.

Kalijum igra ključnu ulogu u regulisanju nervnih impulsa i kontrakcija mišića, dok magnezijum pomaže u opuštanju mišića nakon njihove kontrakcije. Nedostatak ovih esencijalnih minerala može dovesti do grčeva, slabosti mišića, i tako doprineti bolu u nogama.

Pravilna ishrana, bogata ovim mineralima, može pomoći u prevenciji ovakvih problema, te osigurati da mišići nogu rade harmonično i bez bola. Uključivanje namirnica poput zelenog lisnatog povrća, banana, avokada i orašastih plodova može biti korisno u održavanju optimalnog nivoa kalijuma i magnezijuma u organizmu.

Zaključak

Bol u listovima nogu može se osećati kao tup, umeren ili oštar bol u zadnjem delu noge. Može se javiti sa zategnutošću ili oticanjem. Neki simptomi, poput zadržavanja tečnosti i vrućine ili hladnoće kože, mogu ukazivati na ozbiljnije stanje.

Ako su vaši simptomi ozbiljni ili se sami ne reše u roku od nekoliko dana, najbolje je da posetite lekara radi dijagnoze i lečenja.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

4 Komentari
 1. Bole. Me listovi na nogama nocu a kada prohodam bol se smanji. Nemogu da radim vezbe zbog bolova u kolenima koja su operisana. Boli me zglob sake kod palca kao da je upaljen te nemogu funkcionisati po kuci
  Molim za misljenje

  Odgovori
  • Poštovana,

   Razumem vašu zabrinutost zbog bolova u listovima nogu noću, kao i dodatnih problema sa bolovima u kolenima i zglobu šake. Na osnovu informacija koje ste pružili, evo nekoliko mogućih uzroka i preporuka:

   MOGUĆI UZROCI:

   Noćni grčevi u mišićima: Grčevi u listovima mogu biti uzrokovani dehidracijom, nedostatkom minerala (posebno magnezijuma, kalijuma i kalcijuma) ili premorenim mišićima.
   Periferna arterijska bolest (PAD): Ova bolest uzrokuje sužavanje arterija, što smanjuje protok krvi u nogama i može izazvati bolove u listovima, posebno noću.
   Artritis: Bolovi u kolenima i zglobu šake mogu biti znak artritisa, što može ograničiti vašu sposobnost vežbanja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
   Tendinitis: Upala tetiva, posebno u zglobu šake kod palca, može uzrokovati bol i otežati kretanje.

   PREPORUKE:

   Hidratacija: Pijte dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju tela i smanjili rizik od noćnih grčeva.
   Ishrana: Povećajte unos hrane bogate magnezijumom, kalijumom i kalcijumom kao što su banane, orašasti plodovi, semenke i zeleno lisnato povrće.
   Toplotna terapija: Koristite tople obloge ili tople kupke pre spavanja kako biste opustili mišiće u nogama.
   Blage vežbe: Iako imate bolove u kolenima, pokušajte sa blagim istezanjem i laganim hodanjem kako biste poboljšali cirkulaciju u nogama.
   Podrška za zglob: Nosite podršku za zglob šake tokom dana kako biste smanjili bol i upalu.

   KADA SE OBRATITI LEKARU:

   – Ako bolovi u listovima ne prestaju ili se pogoršavaju.
   – Ako primetite oticanje, crvenilo ili toplinu u kolenima ili zglobu šake.
   – Ako imate problema sa hodanjem ili obavljanjem svakodnevnih aktivnosti zbog bolova.

   Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Lekar može preporučiti dodatne preglede ili terapije, uključujući fizikalnu terapiju ili specifične lekove za ublažavanje bolova i smanjenje upale.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   NAPOMENA: Odgovori na pitanja u odeljku KOMENTARI su samo informativnog tipa. Svaki pacijent je poseban i jedino lekar koji vodi pacijenta može dati precizan savet i preporuku.

   Odgovori
 2. Imam bolove u listovima nogu. Primer: kada hodam i predjem 5o-60 koraka pojavljuje se grcenje i bol u listovima nogu. Tada moram stati i odmoriti noge. Pri nastavku daljeg kretanja opet se javlja bol i opet nakon 50 koraka moram stati sa hodanjem . To mi se pojavilo pre godinu ipo dana. Sts ciniti. U terapiji bkoristim suplement magnezijuma ali ne i kalijuma.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bolovi u listovima nogu, posebno uz grčenje i potrebu za odmorom nakon kratkog hoda, mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Vaš opis sugeriše mogućnost problema sa cirkulacijom, mišićima ili neravnomernom raspodelom minerala u organizmu.

   Preporuke:

   Suplementacija: Nastavite sa uzimanjem magnezijuma, ali razmislite o dodatku kalijuma, jer neravnoteža između ova dva minerala može izazvati grčeve i bolove u mišićima.
   Posetite svog lekara: Preporučujem da posetite svog lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok bolova. Možda će biti potrebno uraditi dodatne preglede kao što su ultrazvuk krvnih sudova ili testovi mišićne funkcije.
   Fizička aktivnost: Ukoliko Vam lekar odobri, pokušajte da radite blage vežbe za jačanje mišića nogu i poboljšanje cirkulacije.
   Hidratacija i ishrana: Pijte dovoljno tečnosti i obratite pažnju na ishranu bogatu mineralima poput kalijuma, magnezijuma i kalcijuma.

   A ukoliko želite još precizniji i kvalitetniji odgovor, molimo Vas da nam dostavite dodatne informacije:

   – Vaša starosna dob
   – Visina i težina
   – Koliko ste fizički aktivni
   – Da li imate hroničnih bolesti (ako da, koje)
   – Da li redovno uzimate neke lekove po preporuci lekara (ako da, koje)

   Ovi detalji će nam pomoći da bolje razumemo Vašu situaciju i pružimo još konkretnije savete.

   Srdačno,
   Vaš lekar dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj