Bol u ramenu

Bol u ramenu je čest problem koji može uticati na svakodnevne aktivnosti i rad. Može biti posledica više različitih uzroka, uključujući povrede, bolesti mišića i zglobova, kao i deo procesa starenja i degenerativnih promena.

Jedan od najčešćih uzroka bola u ramenu je tendinitis (tendonitis), ili upala tetiva. Obično nastaje zbog prekomernog ili neadekvatnog vežbanja, ponavljajućih pokreta ili neispravne tehnike prilikom vežbanja. Tendinitis može biti bolan i ograničavajuć, ali obično se leči lekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom.

Drugi uzrok bola u ramenu može biti burzitis, ili upala burze. U pitanju je mala vrećica puna tečnosti koja služi kao podmazivač za zglobove a buzitis se može pojaviti zbog prekomernog ili neadekvatnog napora. Burzitis može biti bolan i ograničavajuć, ali se obično leči lijekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom.

Oštećeja ili povrede takođe mogu izazvati bol u ramenu. To može uključivati ​​povrede mišića, ligamenata ili zglobova, kao i frakture ili lomove. Ako se sumnja na ovu vrstu povrede, potrebno je posetiti lekara koji će obaviti pregled i odrediti odgovarajuće lečenje.

Starenje i degenerativne promjene takođe mogu dovesti do bola u ramenu. Osteoartritis, giht i drugi zdravstveni problemi mogu dovesti do promena u zglobovima i mišićima koji mogu izazvati bol. U ovom slučaju, lečenje može da uključuje ​​lekove protiv bolova, fizikalnu terapiju i, u nekim slučajevima, hirurško lečenje.

Simptomi

Simptomi bola u ramenu mogu varirati u zavisnosti od uzroka, ali obično uključuju:

 1. Bol u ramenu koji se može pojaviti pri kretanju ili držanju nekog predmeta
 2. Ograničena pokretljivost ramena ili teškoća pri podizanju ruke ili stavljanju ruke iza leđa
 3. Osećaj trnaca ili „zarđalosti“ u ramenu
 4. Osećaj težine ili neprijatnosti u ramenu

Ukoliko se pojave ovakvi simptomi, važno je posetiti lekara kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće lečenje.

Ilustracija bola u ramenu

Dijagnoza

Dijagnoza bola u ramenu obično počinje sa pregledom lekara. Postaviće vam pitanja o simptomima, uključujući kada se bol pojavljuje, kako ga osećate i koliko je jak. Lekar će takođe obaviti fizički pregled ramena, gledajući pokretljivost i osetljivost na dodir.

Nakon što lekar dobije uvide u simptome i obavi fizički pregled, moguće je da će tražiti i neke dodatne testove kako bi se utvrdio uzrok bola u ramenu. Ovakvi testovi mogu uključivati:

 1. Rentgenske snimke kako bi se videla struktura zgloba i okolnog tkiva
 2. Magnetnu rezonancu (MRI) koja omogućava pregled unutrašnjih struktura tela
 3. Ultrazvuk koji se koristi za pregled unutrašnjih struktura tela pomoću ultra-zvuka

Pošto utvrdi uzrok bola u ramenu, lekar će propisati odgovarajuće lečenje. To može uključivati ​​lijekove protiv bolova, fizikalnu terapiju ili u nekim slučajevima kiruršku intervenciju.

Kako se leči bol u ramenu

Kao što je gore navedeno, bol u ramenu može biti rezultat mnogih različitih uzroka, pa je važno da se dijagnostikuje tačan uzrok bolesti kako bi se mogla propisati odgovarajuća terapija. Međutim, postoje neki koraci koje možete preduzeti kod kuće da biste smanjili bol u ramenu:

 1. Odmorite rame: Ako imate bol u ramenu, važno je da rame što više odmorite i ne opterećujete ga.
 2. Koristite hladne i tople obloge: Hladne obloge mogu pomoći u smanjenju bola i upale, dok tople obloge mogu pomoći u opuštanju mišića i smanjenju grčeva.
 3. Koristite analgetike: Lekovi protiv bolova (NSAIL) kao što su acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći u smanjenju bola u ramenu.
 4. Koristite fizikalnu terapiju: Fizikalna terapija može pomoći u smanjenju bola u ramenu i poboljšanju pokretljivosti ruke.
 5. Koristite masažu: Masaža često blagotvorno deluje i pomaže da se smanji bol i upala u ramenu i da se poboljša cirkulacija.

Ako se bol u ramenu ne smanji ili ako se pojave drugi simptomi, važno je da se obratite lekaru ili fizioterapeutu kako bi se utvrdio tačan uzrok bola i propisala odgovarajuća terapija.

Lekar bandažira pacijentu bolno rame

Pomoć alternativnih metoda kod bola u ramenu

Postoji nekoliko pristupa alternativne medicine koji se mogu koristiti za lečenje bolova u ramenu. Međutim, važno je napomenuti da ovi pristupi obično nisu zamena za standardni tretman i da ih treba koristiti u saradnji sa lekarom.

Jedan od alternativnih medicinskih pristupa je akupunktura. Ova tehnika je zasnovana na teoriji da na telu postoje određene energetske tačke (akupunkturne tačke) na koje se može uticati iglama radi poboljšanja fizičkog i mentalnog zdravlja. Neki ljudi kažu da im je akupunktura pomogla da smanje bol u ramenu i poboljšaju pokretljivost.

Drugi alternativni medicinski pristup je kiropraktika. Ova tehnika se zasniva na teoriji da bol u telu može biti uzrokovan disfunkcijama kičmenog stuba i da kiropraktičari mogu poboljšati zdravlje tela ispravljanjem ovih disfunkcija. Veći broj pacijenata navode da im je kiropraktika pomogla da smanje bol u ramenu i generalno, poboljšaju pokretljivost ramena i ruku.

Treći alternativni medicinski pristup je fizioterapija. Ova tehnika se koristi za lečenje povreda i bolesti različitim vežbama i tehnikama masaže. Fizioterapija može pomoći u smanjenju bolova u ramenu i poboljšanju pokretljivosti.

Ako odlučite da koristite alternativnu medicinu za lečenje bolova u ramenu, važno je da to uradite u saradnji sa svojim lekarom i da obavestite svog lekara o svim lekovima i terapijama koje koristite.

Bol u ramenu kod sportista

Bol u ramenu je čest problem kod sportista, posebno onih koji se bave sportom koji zahteva puno ponavljanih pokreta ili veliku pokretljivost ramena. Setite samo Novaka Đokovića – koliko puta se držao za desno rame za vreme maratonskih mečeva i puno ponavljajućih pokreta!

I kod sportista je jedan od najčešćih uzroka bolova u ramenu tendinitis, ili upala tetiva. Ovo se može desiti zbog prekomerne ili neadekvatne vežbe, ponavljanja pokreta ili nepravilne tehnike. Tendinitis može biti bolan i ograničavajući, ali se obično leči lekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom.

Burzitis, ili upala burze, takođe može biti uzrok bolova u ramenu kod sportista. Ovo je mala kesica ispunjena tečnošću koja deluje kao mazivo za zglobove i može nastati usled preteranog ili neadekvatnog napora. Burzitis može biti bolan i ograničavajući, ali se obično leči lekovima protiv bolova i fizikalnom terapijom.

Povrede takođe mogu izazvati bol u ramenu kod sportista. To može uključivati povrede mišića, ligamenata ili zglobova, kao i prelome ili lomove. Ukoliko se sumnja na ovu vrstu povrede, potrebno je posetiti lekara koji će obaviti pregled i odrediti odgovarajući tretman.

Ako se kod sportiste javi bol u ramenu, važno je posetiti lekara kako bi se utvrdio uzrok i propisao odgovarajući tretman. Fizikalna terapija i lekovi protiv bolova su obično efikasni za lečenje bolova u ramenu, ali u nekim slučajevima može biti neophodna operacija.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

5 Komentari
 1. Meni ni lekar ni fizioterapeut nije pomogao koliko mi je pomogao zivi riblji kolagen.Nanosila sam ga na bolno rame 2 -3 puta dnevno i bol je nestao .Cudotvoran serum.

  Odgovori
  • Poštovana, gde ste kupili taj serum i kako se zove? Imam bas bolno rame sa vrlo ogranicenim pokretima. Za koliko dana vam je nestao bol?
   Pozdrav.

   Odgovori
  • Pozdrav Gde da se nabavi taj riblji kolagen,

   Odgovori
   • Poštovana Sofija gde mogu da nabavim riblji kolagen ,unapred zahvalna.

    Odgovori
  • Poštovana Sofija, molim Vas možete li mi napisati kako se tacno zove taj riblji kolagen što ste koristili za rame ili da mi uslikate preparat.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj