Bol u vratu? Pronađite olakšanje uz ove savete!

Bol u vratu (cervikalni sindrom) je jedan od najčešćih problema sa kojim se suočavaju ljudi svih dobnih grupa. On može biti uzrokovan raznim faktorima, od nepravilnog držanja tela do stresa i ozbiljnijih bolesti.

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na simptome, dijagnostiku, lečenje, preventivu i vežbe koje mogu pomoći u rešavanju bola u vratu. Ali pre nego što zaronimo u materiju, pročitajte o specijalnoj ponudi našeg sponzora Doma zdravlja West Medic:

U mesecu martu 2023. godine, svakoga dana čak 8 besplatih pregleda za osobe sa bolom u vratu! Dovoljno je da nam pošaljete e-mail preko stranice KONTAKT, ostavite svoje podatke (Ime i telefon) i bićete kontaktirani od strane deska West Medica za dogovor oko termina!

Simptomi

Cervikalni sindrom može se manifestovati na različite načine, uključujući bol koja se širi od vrata do ramena, leđa i ruku, utrnulost u rukama i vrtoglavicu. Bol u vratu može se pojaviti odjednom ili se postepeno pogoršavati tokom vremena. U nekim slučajevima, bol u vratu može se pogoršati kada se pomerite ili okrenete glavu.

Dijagnostika

Kada se pojavi cervikalni sindrom, važno je posetiti lekara kako bi se utvrdio uzrok i preduzeli adekvatni koraci u lečenju. Lekar će obaviti fizički pregled i može preporučiti različite testove, poput rendgenskog snimka, CT skeniranja ili MRI skeniranja, kako bi utvrdio uzrok bola.

Uzroci

Ovaj poremećaj može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući:

 • Povrede – povrede vrata, poput uganuća ili istegnuća mišića, često su uzrok bola u vratu.
 • Osteoartritis – osteoartritis se javlja kada se hrskavica u zglobovima vrata istroši tokom vremena, što može dovesti do bola u vratu.
 • Hernija diska – hernija diska u vratu može uzrokovati bol koji se širi od vrata do ramena, leđa i ruku.
 • Loše držanje – loše držanje, posebno prilikom sedenja ili korišćenja računara, može uzrokovati napetost u mišićima vrata, što može dovesti do bola.
 • Stres – stres i napetost mogu uzrokovati napetost u mišićima vrata, što može dovesti do bola.

Lečenje

Lečenje cervikalnog sindroma može uključivati različite metode, uključujući:

 • Lekove – lekovi protiv bolova, poput ibuprofena ili acetaminofena, mogu pomoći u ublažavanju bola.
 • Fizikalna terapija – fizikalna terapija može uključivati vežbe za jačanje mišića vrata, istezanje i masažu kako bi se ublažio bol.
 • Toplotna terapija – primena toplote na vrat može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju bola.
 • Akupunktura – akupunktura može pomoći u smanjenju neprijatnosti u vratu i poboljšanju cirkulacije.
 • Oprez kod svakodnevnih aktivnosti – pravilno držanje i izbegavanje aktivnosti koje izazivaju bol mogu pomoći u sprečavanju ponovne pojave ovog sindroma.

Preventiva

Postoji nekoliko načina kako se može sprečiti pojava bola u vratu, a neke od njih su:

 • Održavanje pravilne telesne težine – prekomerna težina može opterećivati mišiće vrata i pogoršati bol.
 • Pravilno držanje – izbegavanje dugotrajnog sedenja sa pognutom glavom, a podesite monitor na visinu očiju, koristite jastučić za podršku vrata i leđa.
 • Vežbanje – vežbanje može pomoći u jačanju mišića vrata i sprečavanju pojave bola.
 • Pravilno dizanje tereta – podizanje tereta treba obavljati sa ispravnim položajem tela, savijte noge, držite teret blizu tela, a ne udaljeno od tela.

Vežbe

Postoje neke vežbe koje se mogu raditi kod kuće za jačanje mišića vrata i sprečavanje pojave bola. Neka od njih su:

 • Okretanje glave – okrenite glavu udesno, zadržite 5-10 sekundi, a zatim ulevo i ponovite.
 • Podizanje brade – stojte uspravno, polako podižite bradu gore, držite 5-10 sekundi, a zatim se opustite.
 • Ramena gore-dole – podignite ramena prema ušima, držite 5-10 sekundi, a zatim ih spustite.
 • Istezanje vrata – polako savijte glavu udesno, osetite istezanje mišića u levom delu vrata, držite 5-10 sekundi, a zatim ponovite na suprotnu stranu.

Najčešće postavljana pitanja

Lek za bol u vratu

Lekovi se obično koriste za ublažavanje bolova i upale u vratu. To mogu biti lekovi protiv bolova kao što su acetaminofen ili ibuprofen, ali i mišićni relaksanti koji opuštaju napete mišiće. U nekim slučajevima, kortikosteroidi se mogu dati u obliku injekcije kako bi se ublažila upala u vratu.

Prirodni lek za bol u vratu

Postoje neke prirodne metode koje mogu pomoći u ublažavanju bola u vratu. To mogu biti istezanja vrata, primena toplote ili hladnoće na područje vrata, kao i masaža. Takođe, vežbe disanja i tehnike opuštanja poput joge ili meditacije mogu pomoći u ublažavanju napetosti u vratu.

Bol u vratu sa desne strane

Bol u vratu sa desne strane može imati različite uzroke. To može biti zbog istegnuća mišića, okoštavanja kičme, hernije diska, upale ili pritiska na živce u vratu. Ako bol u vratu sa desne strane traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava, važno je posetiti lekara kako bi se utvrdio uzrok i započeo odgovarajući tretman.

Bol u vratu sa leve strane

Ovaj bol može imati slične uzroke kao i bol sa desne strane vrata, uključujući istegnuće mišića, herniju diska, upalu ili pritisak na živce u vratu. Ako bol u vratu sa leve strane traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava, treba posetiti lekara kako bi se utvrdio uzrok i započeo odgovarajući tretman.

Bol u vratu i glavi pozadi

Bol u vratu i glavi pozadi može biti uzrokovan napetošću mišića u vratu ili problemima sa kičmom, poput hernije diska. Takođe, bol u vratu i glavi pozadi može biti povezan sa migrenom ili tenzionim glavoboljama. Uzimanje lekova protiv bolova, primena toplote ili hladnoće na područje vrata, istezanje i masaža mogu pomoći u ublažavanju bola.

Upaljen nerv u vratu

Upaljeni nerv u vratu može uzrokovati bol, peckanje, trnce ili slabost u rukama ili ramenima. To može biti uzrokovano hernijom diska, stenozom spinalnog kanala ili druge bolesti kičme. Lekar može propisati lekove protiv bolova, mišićne relaksante, kortikosteroide ili druge lekove koji mogu pomoći u ublažavanju upale i bola u vratu.

Fizikalna terapija i vežbe istezanja takođe mogu biti korisne u poboljšanju funkcije vrata i smanjenju bola.

Bolje sprečiti…

Kada je reč o sprečavanju bola u vratu, postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti da smanjite rizik od razvoja bola u vratu. Ovo uključuje održavanje pravilnog držanja tela, posebno prilikom dugotrajnog sedenja za računarom ili radu na drugim aktivnostima koje zahtevaju dugotrajno sedenje. Obezbedite si dobar ergonomski nameštaj, koji će vam pomoći da zadržite ispravan položaj tela i smanjite pritisak na vrat i leđa.

Redovno istezanje vrata i učvršćivanje mišića vrata i ramena kroz vežbe takođe mogu biti korisni u sprečavanju bola u vratu. Takođe, važno je održavati zdrav način života, koji uključuje pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i adekvatan san. Ovo će pomoći u održavanju zdravog tela i smanjenju rizika od povreda i bola u vratu.

Zaključak

Bol u vratu može biti vrlo neugodan i uticati na kvalitet života. Međutim, uz pravilno lečenje i prevenciju, može se ublažiti ili sprečiti pojava bola u vratu. Važno je posetiti lekara kako bi se utvrdio uzrok bola i preduzele odgovarajuće mere u lečenju. Redovno vežbanje, održavanje pravilne telesne težine i pravilno držanje mogu pomoći u sprečavanju ponovne pojave bola u vratu.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This