Depresivni očevi utiču na ponašanje dece

Depresija kod očeva povezana je sa problemima u ponašanju kod dece, pokazala je nova studija američkih naučnika. Dok je slična povezanost između majki i dece često ispitivana, ovo je praktično prva studija koja se konretno osvrnula na odgovarajuću ulogu oca.

Prema rezultatima nove studije rađene pod okriljem Medicinske škole Univerziteta u Njujorku, 11 odsto dece čiji očevi imaju simptome depresije pokazuje određene probleme u ponašanju, u poređenju sa 6 odsto dece čiji očevi nemaju simptome emotivnih poremećaja.

Jasno je, ipak, da majka u ovom konktestu ima osetno bitniju ulogu. Čak svako peto dete sa depresivnom majkom pokazuje probleme u ponašanju. Kada su oba roditelja depresivna, taj procenat se penje na 25 odsto (svako četvrto dete).

“Postoji bezbroj stručnih radova o tome kako depresija i drugi emotivni poremećaji majki utiču na decu, ali ovo je bukvalno prva studija, bar koliko smo mi svesni, koja je ispitivala sličnu povezanost očeva”, objasnio je dr Majkl Vajtsman, vodeći autor. On i njegov tim proučavali su podatke dobijene iz velikog istraživanja o preko 22.000 dece koja žive u domaćinstvu sa oba roditelja. Njihov rad je objavljen u stručnom časopisu Pediatrics.

Ranija studija, koja je u istom stručnom časopisu objavljena proletos, dokazala je i da depresivni očevi češće udaraju decu.

Stručnjaci smatraju da bi svi emotivni izazovi sa kojima se odrasli ljudi danas suočavaju, mogli da imaju dubok odraz u odrastanju budućih generacija i njihovom emotivnom zdravlju.

Iako se možda ne radi o drastičnoj povezanosti, ona bi se u narednim godinama mogla pokazati kao problem, upozorava dr Vajtsman. Naime, svet se suočava sa pravom epidemijom depresije, naročito u svetlu ekonomske krize, hroničnog stresa, gubitka poslova, povećanog broja ratnih veterana i sl.

Studija nije povezala nijedan konkretan poremećaj ponašanja dece sa depresijom očeva. Interesantno je, pak, da su naučnici zaključili da dečaci bele puti uzrasta od 12 do 17 godina, koji žive sa roditeljima pušačima, demonstriraju nešto veći stepen emotivnih problema u svakodnevnom životu.

Poremećaji ponašanja kod dece

Agresivni dečakU zavisnosti od uzrasta i okoline, poremećaji ponašanja kod dece mogu biti različiti i obuhvatati čitav niz različitih simptoma. Dete može biti agresivno, uništavati predmete u kući ili u školi, lagati i krasti, početi da dobija loše ocene, često upadati u rasprave, pretiti da će nauditi sebi ili nekom drugom, ne prihvatati autoritet, početi da puši ili pije, zloupotrebljava narkotike, prerano da se upusti u seksualne aktivnosti itd.

Svakako, ovakvi simptomi, bar većina njih, mogu biti i posledica manje-više bezazlenih promena ličnosti kojima su deca podložna tokom procesa odrastanja. To znači da im ne morate uvek pridavati veliki značaj i previše brinuti. Ipak, ako takvi obrasci ponašanja traju duže od šest meseci, razmislite o tome da potražite pomoć psihiloga.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *