Gljivice na noktima nogu: Kako ih pobediti?

Gljivice na noktima nogu, poznate i kao onihomikoza, predstavljaju uobičajenu i često neprijatnu infekciju koja može uticati na izgled, zdravlje i funkciju noktiju. Ovaj problem nastaje kada mikroskopske gljivice, najčešće dermatofiti, prodru u nokat i počnu da se razmnožavaju.

Kako gljivice rastu i šire se, mogu izazvati simptome kao što su zadebljanje, lomljenje, promena boje i odvajanje nokta od kože.

Učestalost onihomikoze

Gljivice na noktima nogu nisu retka pojava; procenjuje se da čak 10% odrasle populacije pati od onihomikoze. Ovaj problem je češći kod starijih osoba, ali može se javiti i kod mlađih, naročito kod sportista i osoba sa oslabljenim imunitetom.

Značaj pravovremenog tretmana

Pravovremeni tretman gljivica na noktima nogu je od suštinske važnosti iz nekoliko razloga. Prvo, ako se gljivice ne leče, mogu izazvati trajne deformacije nokta i širenje infekcije na druge nokte ili delove tela.

Drugo, nelečena onihomikoza može dovesti do bolova i nelagodnosti pri hodanju, što može uticati na kvalitet života osobe.

Na kraju, pravovremeno lečenje može smanjiti rizik od komplikacija kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili dijabetesom.

Simptomi i dijagnoza gljivica na noktima nogu

Najčešći simptomi

Gljivice na noktima nogu mogu uzrokovati različite simptome, a neki od najčešćih uključuju:

 • Promena boje nokta: Nokat može promeniti boju u žutu, smeđu, zelenu ili belu.
 • Zadebljanje nokta: Nokat može postati zadebljan, teže ga je oblikovati i seći.
 • Lomljenje noktiju: Nokti postaju krhki, lako se lome i mrve.
 • Nepravilan oblik nokta: Nokat može promeniti svoj oblik, postati zakrivljen ili izbočen.
 • Odvajanje nokta od kože: Nokat može početi da se odvaja od kože ispod, što može biti bolno.

Kako postaviti dijagnozu

Ako primetite neke od ovih simptoma, važno je posetiti lekara radi postavljanja dijagnoze i dobijanja odgovarajućeg tretmana. Lekar će pregledati vaše nokte i razgovarati s vama o simptomima koje ste primetili.

U nekim slučajevima, lekar može uzeti uzorak zaraženog nokta kako bi ga poslao u laboratoriju na analizu. Laboratorijski testovi mogu potvrditi prisustvo gljivica i pomoći lekaru da odredi najbolji tretman za vašu situaciju.

Uzroci gljivica na noktima nogu

Najčešći uzročnici

Postoji nekoliko vrsta mikroorganizama koji mogu izazvati gljivice na noktima nogu. Najčešći uzročnici su:

 • Dermatofiti: Ovo su gljivice koje se hrane keratinom, proteinom koji se nalazi u noktima, koži i kosi. Najpoznatiji dermatofiti koji izazivaju onihomikozu su Trichophyton rubrum, Trichophyton interdigitale i Epidermophyton floccosum.
 • Kvasci: Kandida je vrsta kvasca koja može izazvati infekcije noktiju, posebno kod osoba sa oslabljenim imunitetom ili kod onih koji često drže ruke u vodi.
 • Plesni: Iako su manje uobičajeni, plesni poput Scopulariopsis i Aspergillus takođe mogu izazvati gljivice na noktima nogu.

Faktori rizika

Postoji nekoliko faktora koji mogu povećati rizik od dobijanja gljivica na noktima nogu:

 • Vlažna sredina: Gljivice vole tople, vlažne uslove, tako da često boravljenje u takvim sredinama (npr. teretane, bazeni, saune) može povećati rizik od infekcije.
 • Povrede: Povrede nokta ili kože oko nokta mogu omogućiti gljivicama da prodru i izazovu infekciju.
 • Oslabljen imunitet: Osobe sa oslabljenim imunitetom, kao što su osobe sa HIV-om, dijabetesom ili onkološkim oboljenjima, imaju veći rizik od dobijanja gljivica na noktima nogu.
 • Starija dob: Kako starimo, nokti postaju suvlji i skloniji pucanju, što može dovesti do infekcije.
 • Deljenje peškira, obuće ili pribora za nokte: Korišćenje tuđih peškira, obuće ili pribora za nokte može povećati rizik od infekcije, naročito ako su ti predmeti kontaminirani gljivicama.

Tretmani protiv gljivica na noktima nogu

Topikalni tretmani

Topikalni tretmani, kao što su kreme, lakovi i gelovi, se nanose direktno na zaraženi nokat kako bi se borili protiv gljivica. Neki od najčešće korišćenih topikalnih lekova uključuju:

 • Amorolfin: Ovaj antifungalni lak se nanosi na nokat jednom ili dva puta nedeljno kako bi se sprečilo širenje gljivica.
 • Ciclopirox: Ovaj antifungalni krem ​​ili lak se koristi svakodnevno da bi se smanjila infekcija noktiju.
 • Efinaconazole i tavaborole: Ovo su noviji topikalni tretmani koji se nanose direktno na zaraženi nokat.

Oralni lekovi

Oralni lekovi se uzimaju oralno i mogu biti efikasniji od topikalnih tretmana, posebno u težim slučajevima gljivica na noktima nogu. Neki od najčešće korišćenih oralnih lekova uključuju:

 • Terbinafin: Ovaj antifungalni lek se obično uzima jednom dnevno tokom 6 do 12 nedelja.
 • Itrakonazol: Ovaj lek se može uzimati jednom ili dva puta dnevno, obično tokom 3 meseca.
 • Flukonazol: Ovaj lek se može uzimati jednom nedeljno, ali obično zahteva duži tretman, od 6 do 12 meseci.

Oralni lekovi mogu imati neželjene efekte, kao što su mučnina, proliv ili glavobolja, pa je važno razgovarati sa lekarom pre nego što ih počnete koristiti.

Alternativni tretmani

Postoje i neki alternativni tretmani za gljivice na noktima nogu, koji uključuju:

 • Prirodni lekovi: Neki ljudi koriste prirodne lekove, kao što su ulje čajevca, ulje origana ili soda bikarbona, kako bi se borili protiv gljivica na noktima. Efikasnost ovih tretmana može varirati, a nisu svi naučno potvrđeni.
 • Laserska terapija: Laserski tretmani koriste visokoenergetski snop svetlosti za ciljanje i uništavanje gljivica u noktu. Ovaj tretman može biti skup, a njegova efikasnost varira od osobe do osobe.

Važno je razgovarati sa lekarom pre nego što započnete bilo koji tretman za gljivice na noktima nogu kako biste osigurali da odaberete najbolju opciju za vašu situaciju.

Prevencija gljivica na noktima nogu

Higijena i nega nogu

Jedan od ključnih faktora u prevenciji gljivica na noktima nogu je održavanje dobre higijene i nege nogu. Evo nekoliko saveta kako da očuvate zdravlje vaših noktiju:

 • Perite noge redovno: Operite noge svakodnevno blagim sapunom i vodom, a zatim ih temeljno osušite, posebno između prstiju.
 • Redovno skraćujte nokte: Skratite nokte pravilno i redovno, kako biste smanjili mogućnost povreda i ulaska gljivica u nokat.
 • Obuća i čarape: Nosite prozračnu obuću i čarape koje upijaju znoj kako biste smanjili vlažnost i stvorili nepovoljne uslove za razvoj gljivica. Izbegavajte deljenje obuće sa drugima.
 • Javna mesta: Ako koristite javne svlačionice, teretane, bazene ili saune, nosite papuče ili sandale kako biste smanjili rizik od infekcije.

Pažljivo koristite pribor za nokte

Kako biste smanjili rizik od širenja gljivica, vodite računa o priboru (klješta, grickalice, turpije…) koje koristite za negu noktiju:

 • Dezinfikujte pribor: Redovno dezinfikujte pribor za nokte, kao što su makaze, turpije i štapići za nokte, alkoholom ili drugim sredstvom za dezinfekciju.
 • Izbegavajte deljenje: Izbegavajte deljenje pribora za nokte sa članovima porodice ili prijateljima kako biste smanjili rizik od prenošenja gljivica.
 • Pazite na manikir i pedikir: Ako idete na profesionalni manikir ili pedikir, proverite da li salon koristi sterilan pribor i pridržava se higijenskih protokola.

Jak imunitet pobeđuje gljivice na noktima nogu

Jačanje imuniteta može vam pomoći da se oduprete infekcijama gljivicama na noktima nogu:

 • Uravnotežena ishrana: Hranite se zdravo i konzumirajte dovoljno vitamina i minerala kako biste ojačali imunitet.
 • Fizička aktivnost: Redovna fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju i jača imunitet.
 • Dovoljno sna: Obezbedite sebi dovoljno sna, jer san igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema.

Prateći ove savete, možete smanjiti rizik od dobijanja gljivica na noktima nogu i očuvati zdravlje vaših noktiju.

Rano prepoznavanje i lečenje

Rano prepoznavanje simptoma gljivica na noktima nogu je važno kako biste što pre započeli odgovarajući tretman:

 • Redovno pregledajte nokte: Redovno pregledavajte nokte na nogama, tražeći promene u boji, obliku ili debljini.
 • Obratite pažnju na bol: Ako osetite bol oko noktiju ili kože, to može biti znak infekcije.
 • Posetite lekara: Ako primetite bilo koji simptom gljivica na noktima nogu, posetite lekara kako biste postavili dijagnozu i dobili adekvatan tretman.

Brza intervencija može pomoći u sprečavanju širenja infekcije i očuvanju zdravlja vaših noktiju. Takođe, redovno posetite lekara radi rutinskog pregleda i kontrole zdravlja nogu, posebno ako imate neki hronični zdravstveni problem ili ste u grupi povećanog rizika za razvoj gljivica na noktima nogu.

Da li se ishranom mogu sprečiti gljivice na noktima nogu?

Ishrana sama po sebi ne može u potpunosti sprečiti gljivice na noktima nogu, ali može igrati važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju opšteg zdravlja, što može smanjiti rizik od infekcije.

Neke preporuke za ishranu u svrhu prevencije gljivica na noktima nogu uključuju:

 1. Uravnotežena ishrana: Jedite raznovrsnu hranu bogatu vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Fokusirajte se na voće, povrće, integralne žitarice, nemasne proteine i zdrave masti.
 2. Probiotici: Uključite fermentisanu hranu, kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kombuča, u svoju ishranu. Probiotici mogu poboljšati probavu i jačati imunitet.
 3. Vlakna: Konzumirajte hranu bogatu vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice, kako biste poboljšali probavu i podržali zdravlje creva.
 4. Vitamin C: Uzimajte hranu bogatu vitaminom C, kao što su citrusi, jagode, paprike i brokoli, kako biste poboljšali imunitet i pomogli u borbi protiv infekcija.
 5. Cink: Hrana bogata cinkom, kao što su meso, mahunarke, orašasti plodovi i semenke, može podržati zdrav imunološki sistem i pomoći u borbi protiv gljivičnih infekcija.
 6. Omega-3 masne kiseline: Konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su riba, orašasti plodovi i semenke lana, može smanjiti upale i poboljšati imunitet.

Mada ishrana može pomoći u jačanju imunološkog sistema, sama ishrana ne može garantovati da ćete izbeći gljivice na noktima nogu. Dobra higijena nogu, pravilna nega noktiju i redovne posete lekaru dopunjuju zdravu ishranu u prevenciji ovog problema.

Zaključak: Bitka protiv gljivica na noktima nogu

Gljivice na noktima nogu su uobičajen i uporan problem koji pogađa mnoge ljude. Rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno lečenje su ključni za uspešno rešavanje ovog problema. Postoji nekoliko tretmana koji mogu biti efikasni, uključujući topikalne i oralne lekove, kao i alternativne metode poput prirodnih lekova i laserske terapije.

Prevencija je najbolji način za borbu protiv gljivica na noktima nogu. Održavanje dobre higijene i nege nogu, pažljivo korišćenje alata za nokte, jačanje imuniteta i rano prepoznavanje simptoma su koraci koji vam mogu pomoći da izbegnete ovu neugodnu infekciju.

Ukoliko sumnjate da imate gljivice na noktima nogu, obavezno potražite savet lekara kako biste dobili odgovarajući tretman i rešili se ovog problema. Zapamtite, briga o vašim noktima i stopalima je važan deo očuvanja vašeg opšteg zdravlja i dobrobiti.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

4 Komentari
 1. Imam gljivičnu infekciju na noktu koji je beo, zadebljan i zaobljen…teško se skraćuje nokat…šta biste preporučili da bi se koristilo od krema i dovelo do izlečenja…

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu opisa simptoma koje ste naveli, izgleda da imate gljivičnu infekciju nokta, poznatu kao onihomikoza. Gljivične infekcije noktiju su česte i mogu uticati na izgled vaših noktiju, čineći ih zadebljalim, promenjenih boja (često beo ili žut) i krhkim.

   Za početak, važno je održavati nokte čistim i suvim kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcije. Evo nekoliko preporuka:

   Antigljivične kreme i lakovi za nokte: Postoje različite vrste krema i lakova koji se mogu primeniti direktno na zahvaćeni nokat. Ovi proizvodi mogu biti efikasni za blaže infekcije.

   Oralni lekovi: Za ozbiljnije infekcije, lekar može preporučiti oralne antifungalne lekove. Ovi lekovi su obično efikasniji od lokalnih tretmana, ali mogu imati više nuspojava i nisu pogodni za sve ljude.

   Higijenske mere: Redovno perite i sušite noge, izbegavajte deljenje peškira i obuće sa drugima i koristite antifungalni puder u obući.

   Posebna obuća i čarape koje „dišu“: Ovo može pomoći u održavanju suvoće nogu.

   Bitno je napomenuti da lečenje gljivičnih infekcija noktiju može biti dugotrajno i zahteva strpljenje. Takođe, postoji mogućnost da infekcija ponovo izbije čak i nakon uspešnog lečenja.

   S obzirom na to da pogrešno samolečenje može dovesti do dodatnih problema, preporučujem da posetite dermatologa za tačnu dijagnozu i savet o najboljem tretmanu za vašu specifičnu situaciju. Lekar može preporučiti i uzimanje uzoraka nokta za laboratorijsku analizu kako bi se potvrdila prisutnost gljivične infekcije i odredio najefikasniji tretman.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Uspeh sam uklonila deblji gljivicu na nozi zanima me sta mogu da izlecim da bi ktenuli novi notki?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Molim dajte malo više podataka – nismo razumeli pitanje. Da li ste uspešno uklonili gljivice na nozi (nokti?) – e dalje ne razumemo.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj