Kandida: Uzroci, simptomi i lečenje

Kandida (Candida albicans) je gljivična infekcija koja može da utiče na kožu, usta, želudac i genitalije. Ova infekcija se javlja kada se ravnoteža u mikroflori organizma poremeti i kada se poveća broj gljivica u odnosu na druge bakterije.

Gde je prirodno stanište kandide u telu?

Prirodno stanište kandide u telu su creva i usta. U zdrave osobe, kandida se nalazi u ravnoteži sa drugim bakterijama i gljivicama u crevima i ustima. Međutim, kada dođe do poremećaja u ravnoteži mikroflore, kandida može da se razmnožava i dovede do infekcije.

Infekcije kandidom najčešće se javljaju u ustima (kao kandidijaza usne šupljine) i u vagini (kao kandidijaza vagine). Takođe, kandida može da dovede do infekcija u crevima, plućima, koži i drugim delovima tela.

Šta znači termin KANDIDA a šta KANDIDIJAZA?

Termin „kandida“ se odnosi na vrstu gljivice koja pripada rodu Candida. Postoji više vrsta kandide, od kojih je najčešća Candida albicans. Ova gljivica se nalazi u crevima i ustima, a u zdrave osobe se nalazi u ravnoteži sa drugim bakterijama i gljivicama.

Termin „kandidijaza“ se odnosi na infekciju koju uzrokuje kandida. Kandidijaza može da se javi u različitim delovima tela, uključujući usta, vaginu, creva, pluća, kožu i druge delove tela.

Uzroci bujanja kandide

Postoji više faktora koji mogu dovesti do razvoja kandide, kao što su:

 • Nepravilna ishrana
 • Nošenje tesne odeće ili tesnog donjeg veša
 • Korišćenje antibiotika
 • Hormonalne promene
 • Slab imunitet
 • Stres
 • Smanjenje broja bakterija u crevnom traktu

Simptomi kandide

Simptomi kandide variraju u zavisnosti od dela tela koje je zahvaćeno. Neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • Svrab i peckanje u genitalnom području
 • Bele naslage u ustima ili na jeziku
 • Otok i crvenilo kože
 • Bol i grčevi u stomaku
 • Učestalo mokrenje
 • Promene u menstrualnom ciklusu
 • Mentalni problemi i dr.

Lečenje

Postoji nekoliko načina za lečenje kandide, uključujući:

 • Antifungalne lekove (lekovi protiv gljivica)
 • Ishranu bogatu vlaknima i probioticima
 • Korišćenje prirodnih lekova kao što su kombuha, kefir i masline
 • Održavanje čistoće i higijene

Antifungalni lekovi su često propisivani za lečenje kandide, ali ih treba koristiti pod nadzorom lekara. Takođe, promena ishrane i korišćenje prirodnih lekova može pomoći u smanjenju simptoma i ubrzavanju procesa ozdravljenja.

Prevencija

Da bi se sprečilo pojavljivanje kandide, potrebno je:

 • Održavati redovnu higijenu genitalnog područja i ostalih delova tela
 • Korišćenje pamučne odeće i donjeg veša
 • Unositi dovoljno vlakana i probiotika kroz ishranu
 • Izbaciti iz ishrane šećere i druge proizvode koji podstiču rast kandida gljivica
 • Izbegavati redovno korišćenje antibiotika
 • Smanjivanje stresa
 • Održavanje zdrave i jake imunološke funkcije

Uključivanjem zdrave ishrane i načina života u svakodnevnu rutinu, moguće je smanjiti rizik od razvoja kandide i drugih infekcija.

Prirodni lekovi protiv kandide

Ako se jave simptomi kandide, potrebno je potražiti lekarsku pomoć kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i propisalo odgovarajuće lečenje.

Postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji se smatraju efikasnim u suzbijanju kandide:

 1. Povećana konzumacija kiselog voća i povrća: Kandida voli da se hrani šećerom, pa povećanjem unosa kiselog voća i povrća u ishrani može se otežati njen rast.
 2. Korišćenje ulja čajevca: Ulje čajevca može imati protivgljivično dejstvo i pomoći u suzbijanju kandide.
 3. Korišćenje kurkume: Kurkuma ima protivgljivično dejstvo i može pomoći u održavanju ravnoteže u crevnom mikrobiomu.
 4. Probiotici: Probiotici pomažu u održavanju ravnoteže korisnih bakterija u crevima, što može pomoći u suzbijanju kandide.

Napomena: Ovi prirodni sastojci su podrška u kontroli kandide, ali ne bi trebalo da se koriste kao jedino rešenje u slučaju infekcije kandidom. Ako sumnjate da imate problem sa kandidom, trebalo bi da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili adekvatnu dijagnozu i lečenje.

Detaljan plan ishrane i trodnevni jelovnik ishrene kod kandide možete naći u tekstu Ishrana kod kandide.

Da li postoji veza između kandide i raka?

Nije dokazana direktna veza između kandide i raka. Kandida je gljivica koja se može razviti u crevima i drugim delovima tela, što može dovesti do infekcije. Međutim, u nekim slučajevima, infekcija kandidom može pogoršati stanje pacijenta sa rakom, smanjujući njihovu sposobnost da se bore protiv infekcije.

To je zato što pacijenti sa rakom često imaju smanjen imunitet, što ih čini osjetljivijima na infekcije. Kandida može takođe da utiče na ishranu pacijenta, što takođe može negativno uticati na njihovo zdravlje.

Međutim, to ne znači da kandida uzrokuje rak. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdila tačna veza između kandide i raka.

Da li se kandida prenosi polnim putem?

Da, kandida se može preneti polnim putem. Najčešći oblik prenosa kandide polnim putem je kandidijaza vagine, gde kandida raste u vagini i može dovesti do simptoma kao što su svrbež, peckanje i beli iscetak.

Muškarci takođe mogu da dobiju kandidijazu, ali je to ređe nego kod žena. Muškarci sa kandidijazom mogu imati beli iscedak iz penisa, kao i svrab i peckanje polnog organa.

Da li se kandida može preneti ljubljenjem?

Da, kandida se može preneti ljubljenjem. Kandida se nalazi u ustima, a infekcije kandidom u ustima su poznate kao kandidijaza usne šupljine. Kandidijaza usne šupljine može da se prenese kroz bliski kontakt, uključujući ljubljenje.

Međutim, to ne znači da će svako ljubljenje dovesti do prenosa kandide. U zdrave osobe sa jakim imunitetom, infekcija kandidom može da se brzo suzbije. Ukoliko osoba ima oslabljen imunitet, može biti osjetljivija na infekciju kandidom i potrebna mu je adekvatna terapija.

Napomena: Prevencija kandidijaze uključuje održavanje dobre higijene i korišćenje kondoma tokom seksualnog odnosa.

Zaključak

Kandida je česta infekcija koja može uticati na različita područja tela. Postoje mnoge stvari koje mogu dovesti do razvoja kandide, uključujući nezdravu ishranu, korišćenje antibiotika i hormonalne promene. Simptomi kandide variraju, ali uključuju peckanje, svrab i bele naslage na koži. Lečenje kandide uključuje korišćenje antifungalnih lekova, promene u ishrani i korišćenje prirodnih lekova.

Prevencija kandide uključuje održavanje higijene i zdrave ishrane, kao i smanjivanje stresa i jačanje imuniteta. Uključivanjem zdravih navika u svakodnevni život, moguće je smanjiti rizik od razvoja kandide i drugih infekcija.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj