Kako prestati sa hrkanjem: 8 jednostavnih saveta za tiši san

Postoji nekoliko načina da se prestane sa hrkanjem, uključujući podizanje uzglavlja kreveta, korišćenje jastuka protiv hrkanja, izbegavanje spavanja na leđima i korišćenje nazalne trake. Ove metode omogućavaju bolji protok vazduha kroz disajne puteve, olakšavaju disanje i sprečavaju hrkanje.

Međutim, važno je utvrditi osnovni uzrok hrkanja, jer može biti rezultat blokiranih disajnih puteva zbog alergija, sinusitisa ili opuštenih mišića grla. Hrkanje se takođe može javiti pri upotrebi tableta za spavanje ili konzumiranju alkohola.

Štaviše, hrkanje može biti uzrokovano i anomalijama u septumu nosa, što može pojačati hrkanje. Stoga je važno konsultovati se sa specijalistom otorinolaringologom da bi se otkrio uzrok hrkanja i preporučio najprikladniji tretman pre pokušaja ovih metoda. Kod nekih pacijenata može biti potrebna i hirurška intervencija da bi došlo do prestanka hrkanja.

Načini za zaustavljanje hrkanja

Neki jednostavni saveti za zaustavljanje hrkanja uključuju:

Podizanje uzglavlja kreveta

Dobar način da se zaustavi hrkanje je podizanje uzglavlja kreveta za deset centimetara. To se može postići korišćenjem podupirača za krevet ispod dušeka ili cementnih blokova, čvrstog drveta ili starih knjiga ispod okvira kreveta na strani uzglavlja. To pomaže da se telo drži pod uglom, što može olakšati otvaranje disajnih puteva i disanje.

Korišćenje jastuka protiv hrkanja

Jastuk protiv hrkanja omogućava dublje opuštanje mišića vrata i grla. To može održati disajne puteve otvorenim i olakšati prolaz vazduha kroz traheju, što pomaže u zaustavljanju hrkanja. Ovi jastuci se mogu kupiti u prodavnicama koje se specijalizuju za ortopedske proizvode.

Par spava mirno, žena postavlja ruku na uho dok muškarac spava bez hrkanja

Izbegavanje spavanja na leđima

Spavanje na leđima može učiniti da više hrčete. Ležanje na leđima može uzrokovati da se jezik pomera ka zadnjem delu grla, blokirajući protok vazduha do pluća i dovodeći do hrkanja. Trebalo bi da izbegavate spavanje na leđima i odaberete spavanje na boku umesto toga, jer to omogućava vratu da ostane prav dok spavate, vodeći do lakšeg protoka vazduha kroz grlo.

Korišćenje bradne trake

Bradna traka protiv hrkanja je još jedna dobra opcija za zaustavljanje hrkanja. Ova traka pomaže da se usta ostanu zatvorena, sprečavajući opuštanje vilice i sprečavanje pritiska na disajne puteve, što dovodi do povećanja hrkanja. Bradna traka omogućuje bolji protok vazduha kroz disajne puteve da bi se sprečilo hrkanje.

Ova traka se može kupiti u apotekama ili drogerijama.

Korišćenje nazalne trake

Nazalna traka je lepljiva traka koja se nanosi na gornji deo mosta nosa. Deluje slično kao klip, otvarajući prostor u nozdrvama da bi se omogućilo lakše disanje i manje hrkanja. Takođe može olakšati nazalnu kongestiju koja može doprineti hrkanju.

Ova traka se može kupiti u apotekama ili drogerijama.

Primena nazalnih sprejeva

Nazalni sprejevi vlaže i podmazuju usta i grlo. To može smanjiti vibracije disajnih puteva i olakšati bolji protok vazduha, što pomaže u smanjenju ili zaustavljanju hrkanja.

Ovi sprejevi takođe mogu biti korisni za olakšavanje nazalne kongestije uzrokovane alergijama, prehladama, gripom ili sinusitisom, sve to može uzrokovati ili povećati hrkanje. Ovi sprejevi se mogu kupiti bez recepta u apotekama.

Izbegavanje uzimanja lekova za spavanje

Izbegavanje uzimanja tableta za spavanje, poput alprazolama ili diazepama, može pomoći u zaustavljanju hrkanja. Ovi lekovi uzrokuju prekomerno opuštanje grla, što povećava rizik od hrkanja. Za bolji noćni san, možete popiti umirujući čaj, kao što su čaj od kamilice ili čaj od matičnjaka pre spavanja. Ovi čajevi sadrže umirujuća, opuštajuća svojstva koja mogu promovisati miran san. Saznajte više o biljkama za nesanicu koje možete koristiti za pripremu umirujućeg čaja.

Domaći lekovi za hrkanje

Izbegavanje uzimanja tableta za spavanje, poput alprazolama ili diazepama, može pomoći u zaustavljanju hrkanja. Ovi lekovi uzrokuju prekomerno opuštanje grla, što povećava rizik od hrkanja. Za bolji noćni san, možete popiti umirujući čaj, kao što su čaj od kamilice ili čaj od matičnjaka pre spavanja. Ovi čajevi sadrže umirujuća, opuštajuća svojstva koja mogu omogućiti miran san.

Kako sprečiti hrkanje

Nekoliko mera pomaže u sprečavanju hrkanja, kao što su:

  • Prestanak pušenja, jer upotreba duvana može uzrokovati oticanje ili iritaciju u grlu koje doprinosi hrkanju
  • Izbegavanje alkohola pre spavanja, jer alkohol opušta mišiće grla i može dovesti do hrkanja
  • Izbegavanje obilnih obroka pre spavanja, jer mogu izazvati refluks i iritaciju grla, što dovodi do hrkanja;
  • Održavanje zdrave telesne težine, jer višak težine može uzrokovati nakupljanje masti u telu, uključujući i grlo, što smanjuje lakoću protoka vazduha

Takođe postoje vežbe za grlo koje vaš lekar može preporučiti da bi se održala adekvatna muskulatura u ustima i grlu. Ove pomažu u sprečavanju opuštenosti povezane sa normalnim starenjem, što je takođe doprinosi hrkanju.

Zaključak

Hrkanje nije samo neprijatnost za one oko nas, već može biti i signal za zdravstvene probleme koji zahtevaju pažnju. Primena jednostavnih saveta i promena navika spavanja može značajno doprineti smanjenju ili potpunom prestanku hrkanja.

Međutim, važno je ne zanemariti potrebu za stručnim savetom ukoliko se problem nastavi. Konsultacija sa lekarom može pomoći u otkrivanju osnovnih uzroka hrkanja i u odabiru odgovarajućeg tretmana, čime se osigurava ne samo tiši, već i zdraviji san.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj