Menstrualni bol van ciklusa

Menstrualni bol van ciklusa može biti simptom nekoliko različitih stanja:

Endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem sluznica materice (endometrijum) počinje da raste izvan materice. To se može desiti u različitim delovima tela, ali se najčešće javlja u trbušnoj duplji, na jajnicima, jajovodima i bešici.

Endometrioza može izazvati bol u stomaku, donjem delu leđa i bol tokom odnosa. Pored toga, može dovesti do neredovnih menstrualnih ciklusa, obilnog menstrualnog krvarenja i problema sa začećem.

Endometrioza se često otkriva slučajno tokom pregleda zbog drugih simptoma ili u vezi sa drugim zdravstvenim stanjima. Lečenje može uključivati hormonsku terapiju, operaciju ili kombinaciju oba.

Ako sumnjate da imate endometriozu ili ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, obratite se svom lekaru radi pregleda i dijagnoze.

Disfunkcija jajnika

Disfunkcija jajnika je stanje u kojem jajnici ne funkcionišu kako treba i ne proizvode hormone kako bi trebalo. Ovo se može desiti iz različitih razloga, uključujući poremećaje hipofize (žlezda koja proizvodi hormone), poremećaje hipotalamusa (deo mozga koji kontroliše rad endokrinih žlezda), bolesti jajnika, hormonskih poremećaja (npr. PCOS) i dr.

Simptomi disfunkcije jajnika mogu uključivati bolove u stomaku, nepravilne menstrualne cikluse, poremećaj libida (seksualne želje), neplodnost, gubitak kose, povećanje telesne težine i još mnogo toga.

Lečenje disfunkcije jajnika može uključivati hormonsku terapiju, operaciju ili kombinaciju oba. Lečenjem menstrualni bol van ciklusa veoma brzo nestaje.

Ako sumnjate da imate disfunkciju jajnika ili ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma, obratite se svom lekaru radi pregleda i dijagnoze.

Ovulacijski bolovi

Ovulacijski bolovi su bolovi koji se javljaju tokom ovulacije, odnosno kada jaje napusti jajnik. Bolovi u ovulaciji su normalni i obično blagi, ali u nekim slučajevima mogu biti bolni i traju nekoliko dana.

Bolovi u ovulaciji nastaju zbog grčenja jajovoda koji je neophodan za prelazak jajne ćelije iz jajnika u matericu. Bol se može osetiti u donjem delu stomaka, sa jedne ili obe strane, a može biti praćen i drugim simptomima kao što su temperatura, nadimanje i promene u vaginalnom sekretu.

Bolovi u ovulaciji su normalni i nisu razlog za zabrinutost, ali ako su bolovi jaki ili traju duže od nekoliko dana, trebalo bi da posetite svog lekara radi kontrole. Lekar će vam moći dati tačnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman ako je potrebno.

Upala slepog creva

Upala slepog creva ili apendicitis je akutno stanje u kome se slepo creva (koji se nalazi u donjem delu stomaka) upali.

Apendicitis može izazvati jak bol u stomaku, groznicu, mučninu, povraćanje, zatvor ili dijareju, bledilo i druge simptome. Apendicitis je akutno stanje i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Lečenje apendicitisa obično uključuje operaciju za uklanjanje slepog creva. Ako sumnjate da imate upalu slepog creva ili ako osetite bilo koji od gore navedenih simptoma, odmah se obratite lekaru ili hitnoj pomoći.

Ako imate menstrualni bol van ciklusa ili druge neobične simptome, preporučuje se da se obratite svom lekaru radi pregleda i dijagnoze. Lekar će vam moći dati tačnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj