Nordijska dijeta: jednostavo i brzo mršavljenje bez gladovanja

Nordijska dijeta je način ishrane inspirisan tradicionalnom ishranom zemalja Skandinavije. Ova dijeta se zasniva na konzumiranju svežeg i sezonskog voća i povrća, ribe, integralnih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki.

Osim toga, nordijska dijeta se zasniva na minimalnom unosu rafinisanih šećera, rafinisanih žitarica i zasićenih masti, a umesto toga se koriste zdrave masti poput maslinovog ulja i ulja od orašastih plodova.

Prosječna brzina mršavljenja je oko 0,5 do 1 kilograma nedeljno, što je zdrav i održiv tempo.

Nordijska dijeta ima brojne prednosti za zdravlje, uključujući smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, gojaznosti i drugih hroničnih bolesti.

Ukoliko želite da promenite svoju ishranu i počnete da se hranite zdravije, nordijska dijeta može biti dobar izbor za vas. Potražite savet od stručnjaka za ishranu kako biste osigurali da dobijate sve hranljive sastojke koji su potrebni vašem telu.

Šta je zastupljeno u nordijskoj dijeti?

Nordijska dijeta je način ishrane inspirisan tradicionalnom ishranom zemalja Skandinavije i zasniva se na konzumiranju raznovrsne hrane. U ovoj dijeti je zastupljeno:

 1. Sveže i sezonsko voće i povrće, poput jabuka, bobičastog voća, kupusa, kelja, rotkve, šargarepe i krompira.
 2. Riblji proizvodi, posebno masne ribe kao što su losos, skuša, haringa i sardine.
 3. Meso u manjim količinama, posebno perad i divljač.
 4. Integralne žitarice, poput ovsene kaše, heljde, ječma, ječmenog slada, raži i hleba od integralnog brašna.
 5. Mahunarke, poput leblebije, pasulja, sočiva i graška.
 6. Orašasti plodovi i semenke, poput badema, oraha, lešnika, semenki bundeve i suncokreta.
 7. Mlečni proizvodi u manjim količinama, posebno fermentisani mlečni proizvodi poput jogurta i sira.
 8. Biljna ulja, poput maslinovog ulja, ulja od uljane repice i ulja od orašastih plodova.
 9. Začini i bilje, poput peršuna, bosiljka, ruzmarina, cimeta i đumbira.

U nordijskoj dijeti se izbegavaju rafinisani šećeri, rafinisane žitarice i zasićene masti, poput slatkiša, belog hleba, prerađenih mesnih proizvoda i brze hrane. Umesto toga, preporučuje se konzumiranje prirodnih i nutritivno bogatih namirnica.

Nordijska dijeta: predlog trodnevnog plana ishrane

Kako izgleda nordijska dijeta, najlakše ćete videti kroz sledeće primere:

Dan 1:

 • Doručak: Ovsena kaša sa mlekom od badema, bademima, malinama i cimetom.
 • Užina: Voćka po izboru i nekoliko badema.
 • Ručak: Sendvič sa hlebom od integralnog brašna, lososom, avokadom, paradajzom i svežim rukolom.
 • Užina: Jogurt sa bobičastim voćem i semenkama suncokreta.
 • Večera: Piletina sa roštilja, pečeni krompir, zelena salata.

Dan 2:

 • Doručak: Kaša od heljde sa mlekom od badema, bananom i bademovim puterom.
 • Užina: Humus sa povrćem po izboru.
 • Ručak: Salata od kelja sa pečenim batatom, pečenim cvetićem karfiola, sušenim brusnicama i prelivom od ulja i limuna.
 • Užina: Voćka po izboru i nekoliko oraha.
 • Večera: Tuna sa roštilja, integralna testenina sa pesto sosom i povrćem.

Dan 3:

 • Doručak: Integralni hleb sa kriškom sira od kozjeg mleka, humusom, paradajzom i svežim bosiljkom.
 • Užina: Voćka po izboru i nekoliko badema.
 • Ručak: Salata od rotkvica, zelene salate, kuvanog jaja, kuvane leblebije, čeri paradajza i prelivom od maslinovog ulja i jabukovog sirćeta.
 • Užina: Grčki jogurt sa bobičastim voćem i čia semenkama.
 • Večera: Pečeni losos sa brokolijem i cvetićima karfiola, svežim začinima i prelivom od maslinovog ulja.

Ovaj trodnevni plan ishrane sadrži zdrave namirnice koje su karakteristične za nordijsku dijetu i osigurava unos različitih hranjivih materija. Međutim, važno je napomenuti da svaki pojedinac ima različite potrebe i ukuse, pa bi bilo dobro konsultovati se sa stručnjakom za ishranu pre nego što se krene u primenu ovakvog plana ishrane.

Koliko fizičkih aktivnosti je potrebno kod nordijske dijete?

Nordijska dijeta se ne fokusira samo na ishranu, već i na celokupan način života, uključujući i fizičku aktivnost. Preporučuje se da osobe koje praktikuju nordijsku dijetu redovno vežbaju i bave se fizičkim aktivnostima.

Idealno bi bilo da se praktikuje najmanje 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno, kao što su brzo hodanje, trčanje, plivanje ili biciklizam. Takođe se preporučuje praktikovanje vežbi snage i fleksibilnosti najmanje dva puta nedeljno.

Nordijska dijeta je usko povezana sa nordijskim načinom života, gde se često praktikuju aktivnosti kao što su skijanje, planinarenje, ribolov i druge aktivnosti van kuće. Zbog toga, nordijska dijeta promoviše i bavljenje aktivnostima na otvorenom i povezivanje sa prirodom.

Ukupno gledano, nordijska dijeta se ne fokusira samo na ishranu, već na celokupan način života koji uključuje zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Nordijska dijeta: prednosti i mane

Nordijska dijeta ima brojne prednosti, ali takođe postoje i neke potencijalne mane. Evo nekoliko prednosti i mana nordijske dijete:

Prednosti:

 1. Zdravija ishrana: Nordijska dijeta promoviše konzumiranje svežih i nutritivno bogatih namirnica, što može pomoći u poboljšanju zdravlja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.
 2. Povećana raznovrsnost ishrane: Nordijska dijeta obuhvata širok spektar namirnica, što može pomoći u održavanju raznovrsne ishrane i sprečavanju dosade u ishrani.
 3. Smanjenje unosa rafinisanih šećera i žitarica: Ova dijeta promoviše konzumiranje manje prerađene hrane, što može pomoći u smanjenju unosa rafinisanih šećera i žitarica, što je povezano sa poboljšanim zdravljem.
 4. Povećan unos zdravih masti: Nordijska dijeta promoviše konzumiranje zdravih masti poput maslinovog ulja, ulja od orašastih plodova i ribljeg ulja, što može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
 5. Mogućnost povezivanja sa prirodom: Nordijska dijeta se povezuje sa nordijskim načinom života koji uključuje aktivnosti na otvorenom i povezivanje sa prirodom, što može pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Mane:

 1. Moguće je da ne pruža dovoljno kalorija: Ako se ne prilagodi adekvatno, nordijska dijeta može biti ograničena u količini hrane koju dozvoljava, što može dovesti do nepružanja dovoljno kalorija i drugih hranljivih materija koje telo zahteva.
 2. Potencijalno skupa: Konzumiranje svežih i neprerađenih namirnica koje promoviše nordijska dijeta može biti skuplje u odnosu na prerađene namirnice koje su jeftinije i dostupnije.
 3. Zahteva više vremena za pripremu hrane: Ova dijeta može zahtevati više vremena za pripremu hrane zbog upotrebe svežih i neprerađenih namirnica.
 4. Moguće je da ne odgovara svim ukusima: Neke namirnice koje su uključene u nordijsku dijetu možda neće odgovarati svim ukusima i preferencijama u ishrani.

Važno je da svako pojedinac razmotri prednosti i mane nordijske dijete u kontekstu svojih individualnih potreba i ciljeva, i da se posavetuje sa stručnjakom za ishranu pre nego što počne da praktikuje ovu dijetu.

Uz to, važno je napomenuti da nijedna dijeta nije univerzalno rešenje za sve osobe. Individualni faktori poput zdravstvenog stanja, nivoa fizičke aktivnosti, genetike i drugih faktora mogu uticati na to kako će neka osoba reagovati na određeni plan ishrane. Zato je važno da svako pojedinac pristupi promeni ishrane sa pažnjom i pod nadzorom stručnjaka.

Ukupno gledano, nordijska dijeta ima brojne prednosti koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja, smanjenju rizika od hroničnih bolesti i promovisanju zdravog načina života. Međutim, kao i kod svake druge dijete, važno je razmotriti individualne potrebe i ciljeve, kao i konsultovati se sa stručnjakom za ishranu pre nego što se počne sa praktikovanjem nordijske dijete.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This