Providan jutarnji sekret kod muškaraca – Zašto se javlja i kako ga kontrolisati

Jutarnji sekret iz uretre, poznat i kao „uretralni iscedak“, je stanje u kojem se nakon spavanja javlja bistra i lepljiva tečnost iz muške uretre. Ovaj problem zabrinjava mnoge muškarce, a u tekstu koji sledi ćemo objasniti zbog čega se javlja i kako ga kontrolisati.

Jutarnji sekret iz uretre obično nije povezan sa infekcijom ili bolešću i uglavnom je benignog karaktera. Razlog za ovo pražnjenje je povezan sa procesom ejakulacije. Tokom noći, prostata proizvodi ejakulat koji se nalazi u uretri. Ujutro, kada se muškarac probudi, mišići uretre se opuštaju i ejakulat se oslobađa. Ovaj iscedak je često bistar i lepljiv jer sadrži spermu i sekret iz prostate.

Iako je u pitanju uglavnom benigni problem, neki muškarci mogu osetiti nelagodnost ili bol u uretri tokom ovog procesa. Ako se ovaj iscedak pojavljuje u kombinaciji sa drugim simptomima, kao što su bol ili upala, važno je konsultovati lekara kako biste isključili mogućnost infekcije ili drugih bolesti.

Ako se ovaj iscedak javlja svakodnevno, postoji nekoliko koraka koje muškarci mogu preduzeti da bi ga smanjili. To uključuje redovno mokrenje i pravilnu higijenu, kao i izbegavanje dugotrajnog sedenja ili stajanja. Redovno mokrenje sprečava nakupljanje urina u bešici, što smanjuje pritisak na uretru.

Pravilna higijena podrazumeva redovno tuširanje, održavanje čistoće genitalija i upotrebu čistog veša. Dugotrajno sedenje ili stajanje može dovesti do povećanog pritiska u bešici i uretri, pa je važno redovno ustajati i razgibavati se.

Prevencija zdravlja prostate – ključ za očuvanje muškog zdravlja

Budući da prostata proizvodi ejakulat i da je ona „umešana“ u problem jutarnjeg sekreta, jako je bitno voditi računa o njenom zdravlju. Kao i kod drugih stanja, prevencija je ključna za održavanje zdravlja. Bolesti prostate su česte među muškarcima, a pravilna prevencija može značajno smanjiti rizik od njihovog nastanka.

Ovo su neki od koraka koje muškarci mogu preduzeti da bi smanjili rizik od bolesti prostate:

 • Redovna fizička aktivnost: Redovna vežba pomaže u održavanju optimalne telesne težine i poboljšava cirkulaciju krvi, što je korisno za zdravlje prostate. Takođe, vežbe za jačanje karličnog dna mogu pomoći u održavanju zdravlja prostate.
 • Zdrava ishrana: Ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama može pomoći u održavanju zdravlja prostate. Treba izbegavati prekomernu konzumaciju masne hrane i alkohola. Osim toga, preporučuje se povećanje unosa hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, koje se nalaze u lososu, orasima i drugim namirnicama.
 • Dobijanje dovoljno vitamina i minerala: Vitamini i minerali kao što su selen, vitamin E i beta-karoten su važni za zdravlje prostate. Mogu se dobiti iz hrane, poput orašastih plodova, semenki bundeve i drugih namirnica. Takođe, postoje dodaci ishrani koji sadrže ove hranljive sastojke i mogu biti korisni za očuvanje zdravlja prostate.
 • Odlazak na redovne preglede: Muškarci bi trebalo da redovno posećuju svog lekara radi pregleda prostate, posebno ako postoji rizik od bolesti prostate u porodici. Pregledi prostate uključuju rektalni pregled i test PSA (prostate-specifični antigen).
 • Obezbeđivanje adekvatnog unosa tečnosti: Održavanje adekvatne hidratacije je važno za pravilno funkcionisanje urinarnog trakta i zdravlje prostate. Preporučuje se unos 6-8 čaša vode dnevno.
 • Smanjenje stresa: Stres može uticati na zdravlje prostate, stoga je važno naučiti tehnike za smanjenje stresa kao što su joga, meditacija ili disanje. Redovna fizička aktivnost takođe može pomoći u smanjenju stresa.

Važno je napomenuti da svaki muškarac treba da bude svestan svog individualnog rizika od oboljenja prostate i da se pridržava preporuka svog lekara. Muškarci koji imaju porodičnu istoriju bolesti prostate ili drugih zdravstvenih problema trebalo bi da redovno idu na preglede i da se pridržavaju preporuka za održavanje njenog zdravlja.

Zaključak

Jutarnji sekret iz uretre je čest problem među muškarcima, ali uglavnom nije zabrinjavajući. Međutim, ako se javlja često ili u kombinaciji sa drugim simptomima, važno je posetiti lekara radi procene zdravlja.

Prevencija je ključna za održavanje zdravlja prostate, a muškarci mogu preduzeti korake kako bi smanjili rizik od bolesti prostate, kao što su redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, dobijanje dovoljno vitamina i minerala, održavanje redovnih pregleda i smanjenje stresa.

Osim ovih preventivnih mera, postoje i druge stvari koje muškarci mogu učiniti kako bi održali zdravlje prostate. Na primer, uzimanje suplemenata za zdravlje prostate može biti korisno, posebno za muškarce koji imaju povećan rizik od bolesti prostate. Postoje mnogi suplementi koji su dostupni na tržištu, a neki od najpopularnijih uključuju ekstrakt testeraste palme i cink.

Druga važna stvar koju muškarci mogu učiniti je da paze na svoju seksualnu aktivnost. Prekomerna seksualna aktivnost ili promiskuitet mogu povećati rizik od infekcija i drugih problema sa uretrom i prostatom. Stoga je važno da muškarci održavaju zdrave navike u vezi sa seksualnošću, uključujući redovno korišćenje kondoma i održavanje higijene genitalija.

Konačno, muškarci bi trebalo da se pridržavaju zdravog stila života u celini. Ovo uključuje redovno vežbanje, zdravu ishranu i izbegavanje stresnih situacija. Uz ove jednostavne korake, muškarci mogu smanjiti rizik od bolesti prostate i održati dobro zdravlje.

U zaključku, jutarnji sekret iz uretre nije nužno znak infekcije ili bolesti, ali muškarci bi trebalo da obrate pažnju na svoje zdravlje prostate i da preduzimaju preventivne mere kako bi smanjili rizik od problema u budućnosti. Uz pravilnu higijenu, redovne preglede i zdrav stil života, muškarci mogu da održe zdravlje prostate i dobrobit celog organizma.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

2 Komentari
 1. Molio bi vas da mi odgovorite

  1.koji su sastojci u spermi i dali postoji u spermi Testeterona i Estragona Hormona.
  2. Ejakulat ženski iz vagine sastojci me interesuju i dali ima Testeterona i Estragona hormona.
  1. Sekret u vagini koje sastojke ima i dali ppstoji testateron i Estrogen hormon.
  S Poštovanjem očekujem odgovor.
  Lep tekst objašnjen i vrlo sam zadovoljan

  Odgovori
  • Poštovani,

   Hvala na vašim pitanjima koja se tiču sastava sperme i vaginalnih sekreta, kao i prisustva hormona u njima. Ovo su veoma važna pitanja koja se tiču reproduktivnog zdravlja.

   1. Sastojci sperme i prisustvo hormona:
   Sperma se sastoji iz nekoliko komponenti, uključujući spermu (spermatozoide), seminalnu plazmu i sekrete iz prostate. Seminalna plazma, koja čini veći deo ejakulata, sadrži različite šećere (kao što je fruktoza), enzime, proteine, vitamine i minerale koji su neophodni za preživljavanje i mobilnost spermatozoida. Takođe sadrži supstance koje pomažu spermi da održi vitalnost i olakša oplodnju jajne ćelije.

   Što se tiče hormona, u seminalnoj plazmi se mogu naći vrlo male količine muških hormona, uključujući testosteron, ali ne i estrogen. Međutim, koncentracija testosterona u spermi je mnogo manja nego u krvi i ne igra značajnu fiziološku ulogu u reproduktivnom procesu.

   2. Ženski ejakulat i prisustvo hormona:
   Ženski ejakulat, koji se može osloboditi tokom seksualne stimulacije, uglavnom se sastoji od tečnosti koju proizvode Skeneove žlezde (ponekad nazvane ženska prostata). Ova tečnost je biološki slična prostaticnoj sekreciji muškaraca i može sadržati glukozu i prostatsku kiselinu fosfatazu. Studije na ovu temu su ograničene, ali dosadašnji rezultati ukazuju da ženski ejakulat ne sadrži značajne količine hormona kao što su testosteron ili estrogen.

   3. Vaginalni sekret i prisustvo hormona:
   Vaginalni sekret je kompleksna tečnost koja se sastoji od vode, elektrolita, organskih spojeva i ćelija koje se luče iz vaginalnih zidova i cerviksa. Ova tečnost pomaže u održavanju vaginalne čistoće i pH ravnoteže, što je ključno za zdravu vaginalnu floru. Vaginalni sekret može varirati tokom menstrualnog ciklusa usled promena u nivoima hormona, posebno estrogena i progesterona, koji utiču na njegovu količinu i konzistenciju. Međutim, sam sekret ne sadrži hormone, iako njegove promene reflektuju hormonalne promene u telu.

   Ukoliko imate dodatna pitanja a pogotovo briga oko reproduktivnog zdravlja, važno je da razgovarate sa zdravstvenim stručnjakom koji može pružiti detaljnije informacije i odgovore specifične za vaše zdravstveno stanje.

   Nadam se da su ovi odgovori bili korisni i da su pomogli u razumevanju ove teme.

   Srdačno,
   Bol.rs

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj