Ranice u nosu – 12 najčešćih razloga nastanka i šta uraditi

Ranice u nosu mogu se pojaviti iz više razloga, kao što su alergije, rinitis ili česta i dugotrajna upotreba nazalnih sprejeva. Ove ranice/kraste mogu izazvati oskudno nazalno krvarenje i suvoću u nozdrvama. Često se pojavljuju zbog blagih stanja koja nisu ozbiljna i relativno lako se leče.

Međutim, ako ranice u nosu uzrokuju bol ili preterano krvarenje, one mogu biti znak ozbiljnijeg stanja, poput infekcije ili raka.

Stoga, ako primetite rane u nosu koje se vremenom ne povlače, trebalo bi da posetite lekara radi procene i lečenja, što će zavisiti od osnovnog uzroka.

Glavni uzroci ovog neprijatnog stanja su:

1. Suva sredina

Promene klime, posebno tokom zime kada je vazduh suv, mogu dovesti do stvaranja ranica u nosu. Takođe možete primetiti da vam je koža na licu i usnama suva i da se ljušti.

Šta da radite: Važno je obezbediti adekvatan nivo vlažnosti u vašem domu. To možete učiniti pomoću ovlaživača. Takođe biste trebali piti puno vode tokom dana kako biste osigurali hidrataciju.

2. Produžena upotreba nazalnih sprejeva provocira ranice u nosu

Dugotrajna upotreba sprejeva za dekongestivu za nos može isušiti nazalne disajne puteve i dovesti do stvaranja čireva. Prekomerna upotreba takođe može imati povratni efekat, pri čemu telo proizvodi još više sekreta iz nosa. Ovo može povećati upalu u nosnom tkivu.

Šta da radite: idealno bi trebalo da koristite samo lekovite sprejeve za nos do 5 dana. Možete ih zameniti za prirodne, hipertonične slane rastvore, koji su hipertonični i često se prave od morske vode.

3. Sinusitis

Sinusitis je zapaljenje u nosnim šupljinama koje izaziva simptome poput glavobolje, curenja iz nosa i bolova u licu. Preterano curenje iz nosa može iritirati nazalne disajne puteve i izazvati kraste duž unutrašnje strane nozdrva.

Šta da radite: Lekar bi trebalo da vas pogleda i odredili najbolji pristup lečenju. Lekar može preporučiti antibiotike, ekspektoranse i/ili antiinflamatorne lekove. U nekim slučajevima, kao kod hroničnog sinusitisa, lekar može takođe propisati dekongestive.

4. Alergije izazivaju ranicu u nosu

Alergije su jedan od najčešćih uzroka upale u nazalnim disajnim putevima. Mogu se pokrenuti nakon kontakta sa životinjskim krznom, prašinom ili polenom, na primer, i mogu učiniti sluznicu nosnog tkiva krhkom i podložnom stvaranju rana. Stalno izduvavanje nosa takođe može da iritira kožu oko i unutar nosa, što može dovesti do suve kože i krasta.

Šta uraditi: Trebalo bi da identifikujete osnovni okidač koji izaziva alergiju kako biste je mogli izbeći. Antihistaminici, kako ih je propisao lekar, mogu pomoći u ublažavanju simptoma, kao i adekvatan unos tečnosti. Izvođenje inhalacija pare i boravak u vlažnom okruženju takođe može pomoći u održavanju hidratacije kože nosa, sprečavajući pojavu novih ranica.

5. Nadražujuće hemikalije

Neke hemikalije, kao što su abrazivni proizvodi za čišćenje, industrijske hemikalije ili dim od cigareta, takođe mogu iritirati nos i izazvati oštećenja sluzokože. U većini slučajeva, kontakt sa hemikalijama može takođe izazvati respiratorne simptome, kao što su kašalj i otežano disanje.

Šta uraditi: U ovom slučaju, važno je izbegavati kontakt sa iritirajućim supstancama i održavati kožu nosa što je moguće hidratizovanijom. Ako imate poteškoća sa disanjem, odmah potražite medicinsku pomoć da biste započeli lečenje.

6. Bubuljice

Ranice u nosu mogu se pojaviti i zbog pojave bubuljica. Bubuljice nastaju usled upale i infekcije folikula dlake, što može izazvati bol i ispuštanje gnoja.

Šta učiniti: Izbegavajte ceđenje ili stiskanje bubuljica, jer to može dovesti do infekcije i izazvati dalja oštećenja. Da biste se rešili bubuljica, trebalo bi da mesto bude čisto i hidrirano. Možete koristiti proizvode po preporuci dermatologa, poput kreme za bubuljice ili gela za sušenje.

7. Povrede često izazivaju ranice u nosu

Blage povrede, poput trljanja, grebanja ili udaranja u nos, mogu oštetiti nežnu kožu u nozdrvi. To može dovesti do krvarenja i stvaranja krasta. Mala deca imaju tendenciju da ubace male predmete u nos, što takođe može dovesti do krvarenja.

Šta uraditi: Važno je lečiti povredu i rane kako bi se sprečila injekcija. Rane treba održavati čistima vodom i blagim sapunom, i treba izbegavati skidanje krasta da biste podstakli adekvatno zarastanje.

8. Upotreba droga

Udisanje droga poput kokaina ili popersa može izazvati krvarenje i ozbiljne povrede unutrašnjeg nosa. Ovi narkotici mogu isušiti sluznicu, što može dovesti do čireva koje je teško zaceliti.

Šta uraditi: Treba izbegavati upotrebu droga i održavati hidrataciju unutrašnje kože nosa tako što ćete piti puno vode i koristiti ovlaživač.

9. HIV infekcija

HIV infekcije mogu izazvati sinusitis i rinitis, koje su bolesti povezane sa otokom u nazalnim disajnim putevima. HIV takođe može da izazove bolne kraste sa strane nosa koje krvare i koje treba dugo da zarastu. Neke uobičajene rane povezane sa HIV-om su apscesi nosne pregrade, herpes čirevi i Кapoši sarkomi.

Šta uraditi: Važno je da lečenje HIV infekcije prati lekar. Lečenje je usmereno na zadržavanje virusa u regresiji, inhibiranje umnožavanja virusa i upravljanje simptomima. Lekar može propisati koktel antivirusnih lekova da bi se postigao ovaj ishod.

10. Herpes i ranice u nosu

Herpes simpleks virus može dovesti do pojave ranica na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani nosa. Rane od herpesa obično izgledaju kao mali plikovi ispunjeni tečnošću, koji oslobađaju bistru tečnost kada se puknu. Кada se širi, tečnost može preneti virus na druge tačke tela, što dovodi do pojave plikova herpesa i na drugim delovima tela.

Šta da radite: Izbegavajte bušenje, pa čak i dodirivanje ovih plikova. Možete se obratiti lekaru za lečenje, koje obično uključuje upotrebu oralnih ili lokalnih antivirusnih lekova.

11. Nebulozni impetigo

Nebulozni impetigo je infekcija uzrokovana bakterijama poput Streptococcus piogenes ili Staphilococcus aureus. Ova infekcija dovodi do malih ranica na koži koje sadrže gnoj i koru do žute ili zlatne boje. Ove kraste se mogu pojaviti na nosu i oko usana. Nebulozni impetigo je najčešći kod dece i pacijenata sa kompromitovanim imunološkim sistemom.

Šta uraditi: Ako primetite znake nebuloznog impetiga, trebalo bi da posetite dermatologa radi procene kako biste započeli odgovarajući tretman. Lekar može propisati lokalne antibiotike.

12. Ranice u nosu mogu biti simptom raka

Ranice u nosnoj šupljini koje su uporne, ne zarastaju i ne reaguju na lečenje mogu biti znak raka. Maligne rane na nosu obično takođe krvare i izazivaju curenje iz nosa, peckanje lica ili pritisak u ušima.

Šta uraditi: Važno je da vaš lekar proceni vaše simptome i pošalje vas na testiranje kako bi potvrdio dijagnozu. Ako je rak prisutan, lečenje će zavisiti od karakteristika ćelija raka, lokacije na kojoj je pronađen i starosti pacijenta. Lečenje može uključivati upotrebu lekova i/ili hemoterapije, terapiju zračenjem i operaciju.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

8 Komentari
 1. Nedavno mi je preminuo suprug.osjecaj stresa i aksioznosti je stalno prisutan znojenje i slicno.proslo je 5 mj Ali sad sam gore nego prvog dana.Mozda je sve to zbog toga neznamm.Hvala Vam puno mi pomazete da se smirim.

  Odgovori
  • Draga Gordana,

   Veoma mi je žao zbog gubitka vašeg supruga. Razumem koliko vam je teško i koliko se osećate preplavljeno tugom, stresom i anksioznošću. Gubitak voljene osobe može imati dubok uticaj na naše emocionalno i fizičko zdravlje, a važno je da znate da niste sami u ovoj novonastaloj situaciji. Takvi životni preokreti mogu biti izuzetno bolni i često se manifestuju kroz fizičke simptome, poput pritiska, trnjenja i znojenja.

   Važno je da se okrenete radu sa svojim osećanjima. Razmislite o razgovoru sa psihoterapeutom ili psiholobom. Oni vam mogu pružiti alate i strategije kako da se nosite sa gubitkom i anksioznošću. Podelite svoje osećaje sa prijateljima, članovima porodice ili osobama kojima verujete. Razgovor može pružiti veliko olakšanje.

   Briga o sebi je takođe ključna. Pokušajte da se posvetite blagoj fizičkoj aktivnosti poput šetnji, što može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Tehnike relaksacije poput dubokog disanja, meditacije ili joge mogu vam pružiti unutrašnji mir. Održavanje zdrave ishrane može pomoći u upravljanju stresom i anksioznošću.

   Dozvolite sebi da tugu osvestite i prihvatite. Proces žaljenja je individualan i može trajati duže nego što biste želeli. Dajte sebi vremena da se prilagodite. Ako se fizički simptomi pogoršaju ili postanu nepodnošljivi, ili ako osećate da vam anksioznost ili depresija onemogućavaju svakodnevno funkcionisanje, nemojte se ustručavati da potražite pomoć lekara.

   Želim vam mnogo snage i hrabrosti u ovom teškom periodu. Ne zaboravite da potražite pomoć i podršku, i da radite na svom emotivnom zdravlju. Verujem da ćete vremenom i odgovarajuću podršku pronaći put ka smirenju i oporavku.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   Odgovori
 2. Dali ranici u nosnici treba tako dugo da zacijeli.osjecaj pritiska stalno prisutan iako ga nastojim ignorirati.to me bas uznemirava.vise neznam cime bi mazala
  Imam osjecaj da mi trnu zubi ili je to sve od straha

  Odgovori
  • Poštovana Gordana,

   Razumem vašu zabrinutost zbog rane u nosnici koja ne zarasta kako biste očekivali, kao i osećaja pritiska i trnjenja zuba. Evo nekoliko informacija i preporuka koje vam mogu pomoći.

   MOGUĆI UZROCI:

   Suva sluznica: Ako je sluznica nosa suva, rane mogu sporije zarastati. Suvoća može izazvati osećaj pritiska i nelagodnosti.
   Infekcija: Ponekad rane u nosu mogu postati inficirane, što može usporiti proces zarastanja.
   Stres i anksioznost: Anksioznost može pojačati osećaj nelagodnosti i stvoriti osećaj trnjenja u zubima, iako nema fizičkog uzroka.
   Iritacija: Neprestano diranje ili trljanje nosa može produžiti vreme zarastanja.

   PREPORUKE:

   Vlaženje nosa: Nastavite sa upotrebom masti koju vam je lekar preporučio, kao što je Nisita mast. Možete dodati i sprejeve na bazi fiziološkog rastvora kako biste dodatno vlažili sluznicu.
   Izbegavajte iritacije: Pokušajte da ne dirate ili trljate nos kako biste omogućili rani da se zaraste bez dodatne iritacije.
   Upotreba melema: Ako vam mast koju trenutno koristite ne pomaže, možete probati blagi melem na bazi prirodnih sastojaka, kao što su aloe vera ili vitamin E, ali se pre toga konsultujte sa lekarom.
   Smanjenje stresa: Rad na smanjenju stresa i anksioznosti može pomoći da se osećaj pritiska i trnjenja smanji.

   KADA SE OBRATITI LEKARU:

   – Ako rana u nosu ne pokazuje znakove zarastanja ni nakon dodatnih nedelja tretmana.
   – Ako primetite znakove infekcije kao što su otok, crvenilo ili gnoj.
   – Ako se osećaj trnjenja zuba pogorša ili postane stalan.

   Ponoviću, osećaj trnjenja i pritiska može biti posledica stresa i anksioznosti, ali je važno isključiti sve moguće fizičke uzroke sa svojim lekarom. Nemojte se ustručavati da tražite dodatne savete ili drugi mišljenje ako ste zabrinuti.

   Želim vam brzo ozdravljenje i olakšanje od nelagodnosti koju osećate.

   Srdačno,
   Vaš web lekar dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Komentar *bila sam kod otorinorologa zbog pritiska boli i ranice u nosu koja ne cijeli.ucinio je endoskopiju i pogledao sinuse i nosnu supljinu.Sinusi u redu mala ranica u nosnoj supljini koja malo.krvari.dobila mast za mazanje Koliko je endoskopija precizna metoda i dali se precizno vidi nosna supljina i promjene u njoj.Hvala! I dalje imam pritisak u nosu.
  Dan i noc razmisljam dali je doktor dobro vidio.valjda od straha ili

  Odgovori
  • Poštovana,

   Razumem vašu zabrinutost zbog pritiska i ranice u nosu koja ne zaceljuje, kao i vaše sumnje u preciznost endoskopije. Evo nekoliko informacija koje vam mogu pomoći da se bolje razumete stanje i proceduru koju ste prošli:

   MOGUĆI UZROCI:

   Iritacija ili infekcija: Ranica koja ne zaceljuje i pritisak mogu biti posledica iritacije, blage infekcije ili oštećenja sluzokože nosa.
   Suvoća nosa: Suvoća nosa može dovesti do pucanja i sporog zaceljivanja rana.
   Kontaktna alergija ili reakcija: Moguće je da postoji neka vrsta alergije ili reakcije na nešto što često dolazi u kontakt sa vašim nosom.

   PRECIZNOST ENDOSKOPIJE:

   Endoskopija nosa je veoma precizna metoda pregleda koja omogućava lekaru da detaljno pregleda unutrašnjost nosa i sinusa. Korišćenjem tankog, fleksibilnog instrumenta sa kamerom (endoskopa), lekar može videti strukture i eventualne promene koje bi mogle izazvati simptome. Endoskopija je standardna i pouzdana metoda u otorinolaringologiji za dijagnostikovanje mnogih problema u nosu i sinusima.

   PREPORUKE:

   Korišćenje masti: Nastavite sa korišćenjem masti koju vam je lekar prepisao. Ova mast može pomoći u zaceljivanju ranice i smanjenju iritacije.
   Hidratacija: Održavajte dobru hidrataciju, kako iznutra tako i spolja. Korišćenje fiziološkog rastvora za ispiranje nosa može pomoći u održavanju vlažnosti sluzokože.
   Izbegavanje iritansa: Izbegavajte izlaganje dimu, prašini i jakim mirisima koji mogu dodatno iritirati nos.
   Praćenje simptoma: Vodite evidenciju o simptomima i njihovim promenama. Ovo može pomoći vašem lekaru da bolje razume stanje ako se simptomi ne poboljšaju.

   KADA SE OBRATITI LEKARU:

   – Ako simptomi potraju ili se pogoršaju uprkos korišćenju masti.
   – Ako se pojave novi simptomi kao što su jaka bol, obilno krvarenje ili gnojni iscedak iz nosa.
   – Ako imate dodatnih pitanja ili briga u vezi sa dijagnozom i lečenjem, ne oklevajte da se ponovo obratite svom lekaru.

   Važno je verovati svom lekaru i metodama koje koristi, ali takođe je u redu postavljati pitanja i tražiti dodatna objašnjenja ako imate bilo kakve sumnje. Ukoliko i dalje osećate pritisak i niste sigurni u rezultate pregleda, možete zatražiti drugo mišljenje kod drugog specijaliste.

   Nadam se da će vam ove informacije pomoći da se osećate sigurnije u vezi sa svojim stanjem i tretmanom koji ste prošli.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   Odgovori
  • Doktor je rekao da imam suhu sluznicu nosa dao mast Nisita za mazanje i ulje u spreju

   Odgovori
   • Poštovana,

    Onda nemate šta da brinete osim da se dosledno držite preporuke lekara. Nastavite sa terapijom i obavezno se hidrirajte!

    Srdačno,
    Vaš web lekar

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj