Ranice u nosu – 12 najčešćih razloga nastanka i šta uraditi

Ranice u nosu mogu se pojaviti iz više razloga, kao što su alergije, rinitis ili česta i dugotrajna upotreba nazalnih sprejeva. Ove ranice/kraste mogu izazvati oskudno nazalno krvarenje i suvoću u nozdrvama. Često se pojavljuju zbog blagih stanja koja nisu ozbiljna i relativno lako se leče.

Međutim, ako ranice u nosu uzrokuju bol ili preterano krvarenje, one mogu biti znak ozbiljnijeg stanja, poput infekcije ili raka.

Stoga, ako primetite rane u nosu koje se vremenom ne povlače, trebalo bi da posetite lekara radi procene i lečenja, što će zavisiti od osnovnog uzroka.

Glavni uzroci ovog neprijatnog stanja su:

1. Suva sredina

Promene klime, posebno tokom zime kada je vazduh suv, mogu dovesti do stvaranja ranica u nosu. Takođe možete primetiti da vam je koža na licu i usnama suva i da se ljušti.

Šta da radite: Važno je obezbediti adekvatan nivo vlažnosti u vašem domu. To možete učiniti pomoću ovlaživača. Takođe biste trebali piti puno vode tokom dana kako biste osigurali hidrataciju.

2. Produžena upotreba nazalnih sprejeva provocira ranice u nosu

Dugotrajna upotreba sprejeva za dekongestivu za nos može isušiti nazalne disajne puteve i dovesti do stvaranja čireva. Prekomerna upotreba takođe može imati povratni efekat, pri čemu telo proizvodi još više sekreta iz nosa. Ovo može povećati upalu u nosnom tkivu.

Šta da radite: idealno bi trebalo da koristite samo lekovite sprejeve za nos do 5 dana. Možete ih zameniti za prirodne, hipertonične slane rastvore, koji su hipertonični i često se prave od morske vode.

3. Sinusitis

Sinusitis je zapaljenje u nosnim šupljinama koje izaziva simptome poput glavobolje, curenja iz nosa i bolova u licu. Preterano curenje iz nosa može iritirati nazalne disajne puteve i izazvati kraste duž unutrašnje strane nozdrva.

Šta da radite: Lekar bi trebalo da vas pogleda i odredili najbolji pristup lečenju. Lekar može preporučiti antibiotike, ekspektoranse i/ili antiinflamatorne lekove. U nekim slučajevima, kao kod hroničnog sinusitisa, lekar može takođe propisati dekongestive.

4. Alergije izazivaju ranicu u nosu

Alergije su jedan od najčešćih uzroka upale u nazalnim disajnim putevima. Mogu se pokrenuti nakon kontakta sa životinjskim krznom, prašinom ili polenom, na primer, i mogu učiniti sluznicu nosnog tkiva krhkom i podložnom stvaranju rana. Stalno izduvavanje nosa takođe može da iritira kožu oko i unutar nosa, što može dovesti do suve kože i krasta.

Šta uraditi: Trebalo bi da identifikujete osnovni okidač koji izaziva alergiju kako biste je mogli izbeći. Antihistaminici, kako ih je propisao lekar, mogu pomoći u ublažavanju simptoma, kao i adekvatan unos tečnosti. Izvođenje inhalacija pare i boravak u vlažnom okruženju takođe može pomoći u održavanju hidratacije kože nosa, sprečavajući pojavu novih ranica.

5. Nadražujuće hemikalije

Neke hemikalije, kao što su abrazivni proizvodi za čišćenje, industrijske hemikalije ili dim od cigareta, takođe mogu iritirati nos i izazvati oštećenja sluzokože. U većini slučajeva, kontakt sa hemikalijama može takođe izazvati respiratorne simptome, kao što su kašalj i otežano disanje.

Šta uraditi: U ovom slučaju, važno je izbegavati kontakt sa iritirajućim supstancama i održavati kožu nosa što je moguće hidratizovanijom. Ako imate poteškoća sa disanjem, odmah potražite medicinsku pomoć da biste započeli lečenje.

6. Bubuljice

Ranice u nosu mogu se pojaviti i zbog pojave bubuljica. Bubuljice nastaju usled upale i infekcije folikula dlake, što može izazvati bol i ispuštanje gnoja.

Šta učiniti: Izbegavajte ceđenje ili stiskanje bubuljica, jer to može dovesti do infekcije i izazvati dalja oštećenja. Da biste se rešili bubuljica, trebalo bi da mesto bude čisto i hidrirano. Možete koristiti proizvode po preporuci dermatologa, poput kreme za bubuljice ili gela za sušenje.

7. Povrede često izazivaju ranice u nosu

Blage povrede, poput trljanja, grebanja ili udaranja u nos, mogu oštetiti nežnu kožu u nozdrvi. To može dovesti do krvarenja i stvaranja krasta. Mala deca imaju tendenciju da ubace male predmete u nos, što takođe može dovesti do krvarenja.

Šta uraditi: Važno je lečiti povredu i rane kako bi se sprečila injekcija. Rane treba održavati čistima vodom i blagim sapunom, i treba izbegavati skidanje krasta da biste podstakli adekvatno zarastanje.

8. Upotreba droga

Udisanje droga poput kokaina ili popersa može izazvati krvarenje i ozbiljne povrede unutrašnjeg nosa. Ovi narkotici mogu isušiti sluznicu, što može dovesti do čireva koje je teško zaceliti.

Šta uraditi: Treba izbegavati upotrebu droga i održavati hidrataciju unutrašnje kože nosa tako što ćete piti puno vode i koristiti ovlaživač.

9. HIV infekcija

HIV infekcije mogu izazvati sinusitis i rinitis, koje su bolesti povezane sa otokom u nazalnim disajnim putevima. HIV takođe može da izazove bolne kraste sa strane nosa koje krvare i koje treba dugo da zarastu. Neke uobičajene rane povezane sa HIV-om su apscesi nosne pregrade, herpes čirevi i Кapoši sarkomi.

Šta uraditi: Važno je da lečenje HIV infekcije prati lekar. Lečenje je usmereno na zadržavanje virusa u regresiji, inhibiranje umnožavanja virusa i upravljanje simptomima. Lekar može propisati koktel antivirusnih lekova da bi se postigao ovaj ishod.

10. Herpes i ranice u nosu

Herpes simpleks virus može dovesti do pojave ranica na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani nosa. Rane od herpesa obično izgledaju kao mali plikovi ispunjeni tečnošću, koji oslobađaju bistru tečnost kada se puknu. Кada se širi, tečnost može preneti virus na druge tačke tela, što dovodi do pojave plikova herpesa i na drugim delovima tela.

Šta da radite: Izbegavajte bušenje, pa čak i dodirivanje ovih plikova. Možete se obratiti lekaru za lečenje, koje obično uključuje upotrebu oralnih ili lokalnih antivirusnih lekova.

11. Nebulozni impetigo

Nebulozni impetigo je infekcija uzrokovana bakterijama poput Streptococcus piogenes ili Staphilococcus aureus. Ova infekcija dovodi do malih ranica na koži koje sadrže gnoj i koru do žute ili zlatne boje. Ove kraste se mogu pojaviti na nosu i oko usana. Nebulozni impetigo je najčešći kod dece i pacijenata sa kompromitovanim imunološkim sistemom.

Šta uraditi: Ako primetite znake nebuloznog impetiga, trebalo bi da posetite dermatologa radi procene kako biste započeli odgovarajući tretman. Lekar može propisati lokalne antibiotike.

12. Ranice u nosu mogu biti simptom raka

Ranice u nosnoj šupljini koje su uporne, ne zarastaju i ne reaguju na lečenje mogu biti znak raka. Maligne rane na nosu obično takođe krvare i izazivaju curenje iz nosa, peckanje lica ili pritisak u ušima.

Šta uraditi: Važno je da vaš lekar proceni vaše simptome i pošalje vas na testiranje kako bi potvrdio dijagnozu. Ako je rak prisutan, lečenje će zavisiti od karakteristika ćelija raka, lokacije na kojoj je pronađen i starosti pacijenta. Lečenje može uključivati upotrebu lekova i/ili hemoterapije, terapiju zračenjem i operaciju.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This