Svrab testisa: 8 najčešćih uzroka (i šta uraditi)

Svrab testisa često nastaje usled akumulacije znoja ili trajnog trenja između kože genitalija i odeće. Ovaj simptom obično nije znak alarmantnog zdravstvenog problema i može se rešiti samostalno pravilnom higijenom i čestom promenom donjeg rublja.

Međutim, svrab testisa koji se pojavljuje zajedno sa simptomima poput osipa, akni ili crvenila može ukazivati na neko zdravstveno stanje, uključujući infekcije, dermatološke probleme ili polno prenosive bolesti (PPB).

Kako razlikovati bezazleni svrab od simptoma koji zahtevaju pažnju

Iako je svrab testisa često bezazlen i može se rešiti poboljšanjem higijene, važno je znati prepoznati simptome koji zahtevaju medicinsku pažnju. Svrab koji je uporan, prati ga crvenilo, oticanje, bol, ili neuobičajene promene na koži, poput ispucale kože ili prisustva plikova, može ukazivati na ozbiljnije stanje.

Takođe, simptomi kao što su bol prilikom mokrenja, iscedak, ili pojava čvrstih izraslina na ili oko genitalija trebaju biti odmah evaluirani od strane zdravstvenog radnika. Ukoliko svrab testisa persistira više od nekoliko dana bez očiglednog razloga ili se pogoršava uprkos primeni osnovnih higijenskih mera, to može biti signal za posetu lekaru.

Iako je genitalni svrab uobičajen simptom, bol u testisima može ukazivati na ozbiljnije stanje. Ako imate ovu vrstu bolova u testisima, preporučamo vam da pročitate naš članak Šta uzrokuje bol u testisima i šta da radite.

Glavni razlozi za svrab testisa:

Skrotum, kožna vreća koja sadrži testise, može biti podložan različitim iritacijama i infekcijama, što dovodi do neprijatnog osećaja svraba. Razumevanje uzroka ovog stanja prvi je korak ka efikasnom rešenju i ublažavanju simptoma.

U nastavku ćemo istražiti osam najčešćih uzročnika, počevši od prekomernog znojenja.

1. Prekomerno znojenje

Povećana vlažnost u genitalnoj oblasti, posebno nakon fizičke aktivnosti ili prema kraju dana, glavni je izvor iritacije skrotuma.

Nedostatak redovne higijene može doprineti nakupljanju znoja, što povećava rizik od iritacije. Neodržavanje čistoće može takođe olakšati razvoj gljivičnih oboljenja usled idealnih uslova koje vlažna i topla sredina pruža.

Preporuka: Temeljno perite genitalije i tuširajte se najmanje jednom dnevno, a posebno posle intenzivnih fizičkih aktivnosti. Ovakva rutina obično doprinosi smanjenju svraba.

2. Konstantno trenje

Stalno trenje, naročito među biciklistima i trkačima, takođe može dovesti do nelagodnosti u predelu skrotuma.

Preporuka: Zaštita od trenja je moguća izbegavanjem dugotrajnih aktivnosti koje ga uzrokuju. U slučaju potrebe, koristite zaštitu za preponu ili bokserski suspensorijum i birajte pamučni donji veš. Nakon vežbanja važno je održati dobru higijenu.

3. Brijanje prepona i svrab testisa

Redovno uklanjanje dlaka sa prepona može izazvati osećaj peckanja ili iritacije, posebno u danima koji slede nakon depilacije.

Preporuka: Da bi se umanjio svrab, koristite brijač u smeru rasta dlaka i nakon depilacije nanesite hidratantnu kremu na kožu genitalija.

4. Infekcija gljivicama

Atletsko stopalo, poznato i kao tinea pedis, obično pogađa prste na nogama, dok se tinea cruris specifično odnosi na gljivičnu infekciju u predelu prepona i može se proširiti i na skrotum. Obe infekcije su uzrokovane istim tipom gljivica, koje pronalaze idealne uslove za razvoj u vlažnim i toplim sredinama, poput onih koje se stvaraju nošenjem uske, sintetičke odeće ili nedovoljnom higijenom posle fizičke aktivnosti. Infekcije gljivicama su najčešći razlog zašto se javlja svrab između testisa i anusa, na preponama i testisima, svrab ispod testisa…

Prenošenje gljivica sa stopala na preponsko područje i skrotum može se desiti kroz direktan kontakt rukama ili korišćenjem zajedničkih peškira, što objašnjava kako infekcija poznata kao atletsko stopalo može uticati i na druge delove tela.

Preporuka: Ključno je održavati redovnu higijenu i birati odeću koja omogućava koži da „diše“, posebno nakon vežbanja, kako bi se smanjila vlažnost i sprečilo stvaranje povoljnog okruženja za rast gljivica. U slučaju razvoja simptoma gljivične infekcije, preporučuje se poseta dermatologu koji može propisati antifungalne kreme ili lekove kako bi se infekcija efikasno tretirala i spriječilo njeno širenje.

5. Alergijske reakcije

Koža skrotuma može postati iritirana i natečena usled alergijske reakcije na sintetičke materijale donjeg veša ili kozmetičke proizvode. Osim toga, alergije mogu biti izazvane i određenim sapunima, tkaninama ili čak praškom za veš koji dolazi u kontakt sa kožom.

Preporuka: Odaberite 100% pamučni donji veš i koristite blage, hipoalergene proizvode za tuširanje kako biste minimizirali rizik od iritacije. U slučaju ozbiljnijih alergijskih reakcija, neophodno je obratiti se lekaru koji može preporučiti adekvatnu terapiju, kao što su topikalni kortikosteroidi, za ublažavanje simptoma.

Savetuje se i redovna provera etiketa na proizvodima kako biste izbegli sastojke koji mogu izazvati alergijsku reakciju.

6. Stidne vaši i svrab testisa

Stidne vaši, poznati i kao Pediculus pubis (latinski), su sitni insekti koji se razvijaju u regijama sa grubim dlakama, izazivajući intenzivan svrab skrotuma i crvenilo kože. Ovi paraziti najčešće se prenose seksualnim kontaktom, te se njihova prisutnost često povezuje sa seksualno prenosivim infekcijama.

Preporuka: U slučaju infestacije, ključno je koristiti češalj sa sitnim zupcima za uklanjanje vašiju nakon tuširanja, uz primenu antiparazitske losioni ili sprejeva dostupnih bez recepta ili po preporuci lekara. Pravilna higijena i tretman inficiranih partnera su esencijalni za sprečavanje ponovne infestacije.

7. Genitalna psorijaza

Genitalna psorijaza je specifičan oblik psorijaze koji zahvata genitalno područje, manifestuje se kroz crvene, perutave promene na koži koje mogu biti praćene svrabom ili bolom. Ovo stanje, koje može znatno uticati na kvalitet života i intimne odnose, karakteriše pojava sjajnih i zategnutih područja kože.

Preporuka: Ukoliko zapazite simptome poput crvenila, perutanja, ili svraba u genitalnoj oblasti, neophodno je obratiti se lekaru za procenu i adekvatno lečenje. Tretman može obuhvatiti upotrebu topikalnih kortikosteroida ili terapiju vitaminom D, a u određenim slučajevima, moguće je primeniti naprednije terapijske opcije poput bioloških lekova ili sistemskih tretmana za ublažavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta kože.

8. Polno prenosive bolesti i svrab testisa

Genitalni svrab može biti upozoravajući signal prisustva polno prenosivih infekcija (PPB), naročito ako se javi nakon seksualnog kontakta bez adekvatne zaštite. Osim svraba, PPB mogu izazvati i druge simptome poput iscedka, bolova ili promena na koži, koje ne treba ignorisati.

Važno je istaći da se neke polno prenosive bolesti možda neće odmah manifestovati simptomima, zbog čega su redovni lekarski pregledi i testiranja esencijalni za rano otkrivanje i lečenje.

Preporuka: U slučaju bilo kakvih sumnji na PPB, odmah potražite medicinsku pomoć kako bi se stanje adekvatno dijagnostikovalo i tretiralo. Pored toga, dosledno korišćenje kondoma prilikom svakog seksualnog odnosa predstavlja najbolji način za prevenciju PPB i očuvanje seksualnog zdravlja. Savetovanje sa partnerom o seksualnom zdravlju i istoriji takođe može pomoći u sprečavanju prenosa i širenja infekcija.

Zaključak

Nelagodnost u predelu skrotuma uobičajen je problem koji može nastati iz mnoštva razloga, od relativno benignih poput prekomernog znojenja ili trenja, do ozbiljnijih stanja kao što su infekcije i polno prenosive bolesti. Ključno je prepoznati kada je ovaj simptom samo prolazna nelagodnost koja se može rešiti poboljšanom ličnom higijenom i kada ukazuje na potrebu za medicinskom intervencijom.

Pravilna higijena, odabir odgovarajućeg donjeg veša, pažljiva nega nakon depilacije, i oprez prema mogućim alergenima neki su od koraka koje svako može preduzeti kako bi smanjio rizik od svraba testisa. Međutim, ako se simptomi nastave ili su praćeni drugim znacima upozorenja, važno je ne oklevati sa posetom lekaru. Rano otkrivanje i lečenje mogućih zdravstvenih stanja ne samo da može olakšati neprijatne simptome, već i sprečiti moguće komplikacije.

Na kraju, briga o zdravlju genitalne regije važan je aspekt opšteg zdravlja i dobrobiti svakog muškarca. Edukacija o potencijalnim uzrocima svraba testisa, kao i o efikasnim strategijama prevencije i lečenja, ključna je za održavanje kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj