Bol u testisima: 7 glavnih uzroka i opcije lečenja

Bol u testisima je simptom koji može uticati na muškarce svih uzrasta i može se klasifikovati kao akutni ili hronični. Akutni bol je bol koji se pojavljuje iznenada i privremen je, traje nekoliko sati ili dana. Akutni bol u testisima obično je uzrokovan direktnom traumom.

S druge strane, hronični bol se javlja postepeno i traje nekoliko nedelja ili meseci. To može biti znak ozbiljnijeg problema kao što je ingvinalna kila, varikokela ili hronični inflamatorni procesi.

U ređim slučajevima, ova vrsta bola takođe može ukazivati na prisustvo raka testisa. Međutim, kod raka testisa, bol se obično ne oseća i češće se sumnja zbog prisustva očvrslog čvora ili kvržice.

Bol u testisima – najčešći uzroci

1. Varikokele

Varikokele karakteriše oticanje vena testisa. Najčešće se javlja u levom testisu, ali može zahvatiti i samo desni ili oba istovremeno. Ovo stanje izaziva stalnu nelagodnost, oticanje testisa i osećaj toplote, posebno nakon hodanja ili fizičke aktivnosti.

Кako se leči: u većini slučajeva, bol izazvan varikokelom leči se analgeticima. Međutim, ako postoji rizik od neplodnosti ili ako se bol ne smanji upotrebom lekova, možda će biti potrebna mala operacija da bi se „zaobišle“ zahvaćene vene i učinila da krv cirkuliše samo kroz zdrave sudove.

2. Ingvinalna kila

Preponska kila se obično dijagnostikuje kod dece i mlađih muškaraca. Nastaje kada deo creva, ili drugog trbušnog tkiva, napravi ispupčenje kroz oslabljeno područje trbušnih mišića. Može ući u skrotum i izazvati stalni otok i bol. Nelagodnost se pogoršava prilikom ustajanja, savijanja ili podizanja tegova, na primer.

Кako se leči: Jedini dostupni tretman je operacija kile, koja omogućava da se deo creva vrati na pravo mesto. Zatim se ojačavaju trbušni mišići koji su oslabljeni.

3. Epididimitis i bol u testisima

Upala epididimisa, takođe poznata kao epididimitis, može biti uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom. Uobičajeni simptomi uključuju jak bol, otečene testise, crvenilo i groznicu sa jezom.

Кako se leči: Trebalo bi da potražite medicinsku pomoć radi procene. Infekcija može zahtevati lečenje antibioticima. Trajanje tretmana može varirati.

4. Torzija testisa

Torzija testisa je obično hitna situacija koja je češća pre 25. godine starosti pacijenta i izaziva veoma intenzivan bol. U pitanju je rotacija testisa oko spermatične vrpce (vrpca koja snabdeva krvlju i nervima testis). Međutim, postoje slučajevi u kojima se ova torzija ne dogodi u potpunosti, što dovodi do blažih simptoma poput bolova koji se pojavljuju pri određenim pokretima.

Кako se leči: Ako sumnjate da imate torziju testisa, trebalo bi odmah da odete u hitnu pomoć da potvrdite dijagnozu. Hirurška intervencija može biti neophodna da bi se testis premestio na anatomsko mesto, što može sprečiti neželjene posledice kao što je neplodnost.

5. Prostatitis

Zapaljenje prostate, poznato kao prostatitis, obično izaziva simptome kao što su bolno mokrenje, groznica, bol u perineumu i osećaj nemogućnosti potpunog pražnjenja bešike. Može se javiti i bol sa palpacijom testisa.

Кako se leči: Dobar način za ublažavanje bolova je kupanje u sedećoj kupki sa toplom vodom u trajanju od 15 minuta i Кegelove vežbe za jačanje karličnog dna. Međutim, skoro uvek je neophodno uzimati i antibiotike na recept.

6. Zauške i bol u testisima

Iako zauške obično pogađaju parotidne žlezde, koje se nalaze sa strane lica, virus koji izaziva bolest takođe može da se spusti do testisa, izazivajući upalu. Zbog toga su otok i povezani bol u testisima mogući ako se zauške sistemski šire.

Кako se leči: Lekar će obično preporučiti antiinflamatorne i analgetičke lekove, kao što su ibuprofen ili acetaminofen za lečenje simptoma. Ostati hidriran i odmarati su takođe veoma važni za uklanjanje virusa iz tela.

7. Rak testisa

Rak testisa retko izaziva bol; međutim, to se može dogoditi u uznapredovalim slučajevima. Drugi simptomi – kao što su intenzivno oticanje, promene u veličini testisa i kvržice – obično će se pojaviti ranije, što ukazuje da nešto utiče na to područje.

Кako se leči: Кad god postoji sumnja na rak, trebalo bi da se obratite lekaru što je pre moguće, jer će rana dijagnoza povećati vaše šanse za izlečenje. Međutim, uklanjanje zahvaćenog testisa je neophodno u skoro svim slučajevima raka testisa.

KOMENTARI
4 Komentari
 1. Kvrzica ispod dva testisa, u mosnicama.
  Nije pokretna. Moze se napipati rukama ali ne boli na dodir.
  Primetio sam jos pre 5, 6 godina
  U poslednje vreme tup bol u tom delu negde

  Odgovori
  • Poštovani,

   Svakako je važno da obratite pažnju na kvržicu u području mošnica, posebno ako ste primetili promene u poslednje vreme, kao što je tup bol. Evo nekoliko koraka koje preporučujem:

   Zakazivanje pregleda kod lekara: Odmah zakažite pregled kod lekara opšte prakse ili urologa. Kvržica u mošnicama može biti bezopasna, ali takođe može ukazivati na nešto ozbiljnije, kao što je hidrocela, varikocela ili u retkim slučajevima, testikularni tumor. Samo lekar može tačno dijagnostikovati kvržicu kroz fizički pregled i, ako je potrebno, dodatne testove kao što su ultrazvuk ili krvne pretrage.

   Praćenje simptoma: Zabeležite bilo kakve druge simptome koje primećujete, uključujući bilo kakve promene u veličini ili osećaju kvržice, bol, oticanje ili bilo kakve promene u uriniranju ili seksualnoj funkciji. Ove informacije će biti korisne vašem lekaru.

   Izbegavajte samodijagnostiku i samolečenje: Dok ne posetite lekara, izbegavajte samodijagnostikovanje ili samolečenje. Internet može biti izvor različitih dezinformacija, a samolečenje može da zakomplikuje dijagnostiku.

   Održavanje zdravog načina života: Dok čekate pregled, nastavite sa zdravim navikama života – dovoljno spavajte, jedite uravnoteženu ishranu i, ukoliko je moguće, izbegavajte stres.

   Otvoreno razgovarajte sa lekarom: Kada odete na pregled, budite otvoreni i iskreni sa svojim lekarom o svim zabrinutostima i simptomima koje imate. Ne ustručavajte se da postavite pitanja o svojim simptomima, mogućim dijagnozama i opcijama lečenja.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Poštovani,

  Mene juče i danas boli jaje, to je neki tup bol, nije jak bol ali opet me boli. Šta bi mogao da uradim povodom toga?

  Unapred hvala

  Odgovori
  • Poštovani,

   Žao mi je što se suočavate s nelagodom koja muči mnoge muškarce. Evo nekoliko mogućih koraka i informacija koje bi mogle pomoći, ali imajte na umu da je uvek najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom za lični medicinski savet:

   Samopregled:
   Ako se bol nastavi, moglo bi biti korisno pažljivo izvršiti samopregled testisa kako biste proverili ima li otoka, čvorića, promene veličine ili druge abnormalnosti. Ako primetite bilo šta neobično, svakako se obratite lekaru.

   Odmor:
   U međuvremenu, pokušajte se odmoriti i izbegavati intenzivne fizičke aktivnosti koje bi mogle pogoršati bol. Nošenje čvrstog donjeg rublja može pružiti dodatnu podršku i ublažiti nelagodnost.

   Hladni Oblog:
   Hladni oblog može pomoći u ublažavanju bolova i smanjenju otoka, ako ga ima. Koristite ga 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.

   Obratite se lekaru:
   Ako bol ne prestane, ili ako primetite druge simptome kao što su otok, crvenilo, ili povišena temperatura, obavezno se konsultujte sa zdravstvenim stručnjakom ili urologom. Oni mogu preporučiti odgovarajuće testove, kao što su ultrazvuk ili analize krvi i urina, kako bi postavili tačnu dijagnozu.

   MOGUĆI UZROCI:
   Bol u testisu može biti uzrokovan raznim stanjima, uključujući epididimitis, torziju testisa, povrede, hernije, ili čak infekcije mokraćnog trakta. Zato je važno da dobijete tačnu dijagnozu kako bi se primenio odgovarajući tretman.

   Izbegavajte da pijete lekove na svoju ruku:
   Bez postavljanja tačne dijagnoze, ne preporučuje se samostalno lečenje ni sa kojim lekovima, osim ako vam to nije preporučio lekar.

   Praćenje Simptoma:
   Pokušajte zabeležiti sve simptome koje doživljavate, uključujući učestalost i intenzitet bola, kako biste imali tačne informacije za svog lekara.

   Važno je ozbiljno shvatiti da bilo kakav bol u testisima zahteva medicinsku pomoć ako traje duže, ili je praćen drugim simptomima. Nadam se da ćete uskoro osećati olakšanje.

   Srdačno,
   dr M. Laušević

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This