Bol u testisima: 7 glavnih uzroka i opcije lečenja

Bol u testisima je simptom koji može uticati na muškarce svih uzrasta i može se klasifikovati kao akutni ili hronični. Akutni bol je bol koji se pojavljuje iznenada i privremen je, traje nekoliko sati ili dana. Akutni bol u testisima obično je uzrokovan direktnom traumom.

S druge strane, hronični bol se javlja postepeno i traje nekoliko nedelja ili meseci. To može biti znak ozbiljnijeg problema kao što je ingvinalna kila, varikokela ili hronični inflamatorni procesi.

U ređim slučajevima, ova vrsta bola takođe može ukazivati na prisustvo raka testisa. Međutim, kod raka testisa, bol se obično ne oseća i češće se sumnja zbog prisustva očvrslog čvora ili kvržice.

Interesantno je spomenuti da testisi mogu i da svrbe i to prilično iritirajuće. O tome u posebnom članku: Svrab testisa: 8 najčešćih uzroka (i šta uraditi).

Bol u testisima – najčešći uzroci

1. Varikokele

Varikokele karakteriše oticanje vena testisa. Najčešće se javlja u levom testisu, ali može zahvatiti i samo desni ili oba istovremeno. Ovo stanje izaziva stalnu nelagodnost, oticanje testisa i osećaj toplote, posebno nakon hodanja ili fizičke aktivnosti.

Кako se leči: u većini slučajeva, bol izazvan varikokelom leči se analgeticima. Međutim, ako postoji rizik od neplodnosti ili ako se bol ne smanji upotrebom lekova, možda će biti potrebna mala operacija da bi se „zaobišle“ zahvaćene vene i učinila da krv cirkuliše samo kroz zdrave sudove.

2. Ingvinalna kila

Preponska kila se obično dijagnostikuje kod dece i mlađih muškaraca. Nastaje kada deo creva, ili drugog trbušnog tkiva, napravi ispupčenje kroz oslabljeno područje trbušnih mišića. Može ući u skrotum i izazvati stalni otok i bol. Nelagodnost se pogoršava prilikom ustajanja, savijanja ili podizanja tegova, na primer.

Кako se leči: Jedini dostupni tretman je operacija kile, koja omogućava da se deo creva vrati na pravo mesto. Zatim se ojačavaju trbušni mišići koji su oslabljeni.

3. Epididimitis i bol u testisima

Upala epididimisa, takođe poznata kao epididimitis, može biti uzrokovana bakterijskom ili virusnom infekcijom. Uobičajeni simptomi uključuju jak bol, otečene testise, crvenilo i groznicu sa jezom.

Кako se leči: Trebalo bi da potražite medicinsku pomoć radi procene. Infekcija može zahtevati lečenje antibioticima. Trajanje tretmana može varirati.

4. Torzija testisa

Torzija testisa je obično hitna situacija koja je češća pre 25. godine starosti pacijenta i izaziva veoma intenzivan bol. U pitanju je rotacija testisa oko spermatične vrpce (vrpca koja snabdeva krvlju i nervima testis). Međutim, postoje slučajevi u kojima se ova torzija ne dogodi u potpunosti, što dovodi do blažih simptoma poput bolova koji se pojavljuju pri određenim pokretima.

Кako se leči: Ako sumnjate da imate torziju testisa, trebalo bi odmah da odete u hitnu pomoć da potvrdite dijagnozu. Hirurška intervencija može biti neophodna da bi se testis premestio na anatomsko mesto, što može sprečiti neželjene posledice kao što je neplodnost.

5. Prostatitis

Zapaljenje prostate, poznato kao prostatitis, obično izaziva simptome kao što su bolno mokrenje, groznica, bol u perineumu i osećaj nemogućnosti potpunog pražnjenja bešike. Može se javiti i bol sa palpacijom testisa.

Кako se leči: Dobar način za ublažavanje bolova je kupanje u sedećoj kupki sa toplom vodom u trajanju od 15 minuta i Кegelove vežbe za jačanje karličnog dna. Međutim, skoro uvek je neophodno uzimati i antibiotike na recept.

6. Zauške i bol u testisima

Iako zauške obično pogađaju parotidne žlezde, koje se nalaze sa strane lica, virus koji izaziva bolest takođe može da se spusti do testisa, izazivajući upalu. Zbog toga su otok i povezani bol u testisima mogući ako se zauške sistemski šire.

Кako se leči: Lekar će obično preporučiti antiinflamatorne i analgetičke lekove, kao što su ibuprofen ili acetaminofen za lečenje simptoma. Ostati hidriran i odmarati su takođe veoma važni za uklanjanje virusa iz tela.

7. Rak testisa

Rak testisa retko izaziva bol; međutim, to se može dogoditi u uznapredovalim slučajevima. Drugi simptomi – kao što su intenzivno oticanje, promene u veličini testisa i kvržice – obično će se pojaviti ranije, što ukazuje da nešto utiče na to područje.

Кako se leči: Кad god postoji sumnja na rak, trebalo bi da se obratite lekaru što je pre moguće, jer će rana dijagnoza povećati vaše šanse za izlečenje. Međutim, uklanjanje zahvaćenog testisa je neophodno u skoro svim slučajevima raka testisa.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

36 Komentari
 1. Vec par dana me malo boli desni testis, ali skroz slabo i danas sam primjetio na testisu, s gornje strane da imam nesto kao ispupcenje, kuglicu(na unutrasnjem dijelu) i kad to nadjem i opipam zaboli me jace,
  Naručio sam se na pregled ali neznam kad ce da.mi zakazu
  Hvala na odgovoru

  Lp

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol i ispupčenje koje opisujete na desnom testisu mogu biti uzrokovani različitim faktorima, a važno je da se to što pre pregleda kako bi se utvrdio tačan uzrok.

   Mogući uzroci:

   Epididimitis: Upala epididimisa, cevi koja prenosi spermu, može izazvati bol i pojavu kvržice na gornjem delu testisa.
   Cista: Testikularne ciste, kao što su spermatokele, mogu izazvati osećaj kvržice i bol pri dodiru.
   Varikokela: Proširenje vena u skrotumu može stvoriti osećaj ispupčenja i bol.
   Torzija testisa: Iako je torzija testisa obično vrlo bolna i hitno stanje, manji obrtaji mogu izazvati manje intenzivne bolove i kvržicu.
   Tumori: Iako su ređi, tumori testisa mogu se manifestovati kao bezbolne ili blago bolne kvržice.

   Preporuke:

   Izbegavajte dodirivanje: Pokušajte da izbegavate često dodirivanje i pritiskanje kvržice kako biste smanjili dodatnu iritaciju i bol.
   Nosite podržavajuću donju odeću: Nosite donji veš koji pruža dobru podršku kako bi se smanjio pritisak na testise.
   Hladni oblozi: Primena hladnih obloga može pomoći u smanjenju otoka i bola.
   Nastavite sa pregledima: Budući da ste se već zakazali pregled, važno je da se odazovete čim Vam zakazani termin bude potvrđen. Ako se bol pogorša ili kvržica postane veća, razmislite o hitnoj poseti lekaru.

   Nadam se da će pregled brzo biti zakazan i da će Vam lekar pružiti odgovarajuću dijagnozu i tretman.

   Srdačno,
   Vaš lekar dr A. Ilić

   Odgovori
   • Nemam otoka niti ikakve druge vizuelne promjene osim tog sto sam vam objasnio

    Pitao sam za cetvrtak da bi isao pa cemo vidjeti sta ce da odgovore, ili ako bi jace zabolilo oticu na hitnu

    Lp i hvala

    Odgovori
 2. Pozdrav
  Pre dva dana sam osjetio blagu bol u desnom testisu, kad pipnem testis bol se pojaca ali nije jaka
  I u donjem dijelu stomaka osjetim kao neki pritisak, nelagodu,
  Vizuelno sam pregledo i ne primjecujem nikakve promjene

  Lp

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol u testisu i osećaj pritiska u donjem delu stomaka mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Iako bol nije jaka i ne primećujete vizuelne promene, važno je uzeti ove simptome ozbiljno.

   Mogući uzroci:

   Epididimitis: Upala epididimisa (cevi koja prenosi spermu) može izazvati bol u testisu i nelagodu u donjem delu stomaka.
   Torzija testisa: Ovo je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Torzija testisa nastaje kada se testis uvrne, prekidajući dotok krvi. Iako je bol obično jaka, može početi kao blaga.
   Ingvinalna kila: Hernija može izazvati osećaj pritiska i bol u testisu, posebno kada stojite ili se naprežete.
   Varikokela ili hidrokela: Proširenje vena ili nakupljanje tečnosti oko testisa može izazvati nelagodu i bol.
   Infekcija: Infekcije mokraćnog sistema ili prostatitis mogu izazvati bolove u testisu i donjem delu stomaka.

   Preporuke:

   Posetite svog lekara: Važno je da se obratite urologu ili svom lekaru opšte prakse radi detaljnijeg pregleda i dijagnostike. Lekar može preporučiti ultrazvuk testisa ili druge dijagnostičke metode kako bi se utvrdio uzrok bola.
   Izbegavajte naprezanje: Dok ne posetite lekara, izbegavajte teške fizičke aktivnosti i naprezanje kako biste smanjili pritisak na stomak i testise.
   Hidratacija i odmor: Pijte dovoljno tečnosti i odmarajte se kako biste smanjili nelagodu.

   Nemojte odlagati posetu lekaru, jer pravovremena dijagnoza može sprečiti eventualne komplikacije i omogućiti odgovarajuće lečenje.

   Srdačno,
   Vaš lekar

   Odgovori
 3. Postovanje,pre 3 dana mi se javio bol i nateknuce velicine oraha ispod desnog testisa,izraslina kao treci testis,samo je vezana za njega.Bol me je prosao,ali ona stoji vec treci dan,bol je bio na dodir.
  Posto sam u inostranstvu i nisam moga da zakazem pregled kod urologa,a to jos uvek pokusavam,zahvalan bih bio na vasem savetu.Napominjem da me bol prosla,ali da kada pipnem levi testis kao da ih ima dva.hvala unapred

  Odgovori
  • Poštovani,

   Opisani simptomi zahtevaju pažnju i mogu biti uzrokovani nekoliko različitih stanja, koje je važno što pre ustanoviti. Natečenost i pojava formacije slične trećem testisu mogu biti znak više različitih stanja, uključujući hidrocelu, spermatozelu, varikokelu ili u retkim slučajevima, herniju ili neku vrstu tumora (veoma mala mogućnost, ali moram spomenuti).

   Hidrocela je nakupljanje tečnosti oko testisa, koje može da uzrokuje otečenost, ali obično nije bolno. Spermatozela je cista koja se formira u epididimisu (cev koja povezuje testis sa vas deferensom) i može se osetiti kao mekša masa uz testis. Varikokela je proširenje vena unutar skrotuma. Ponekad, ako se oseti bol, može biti izazvan pritiskom ili drugim promenama u skrotumu. Hernije mogu takođe proizvesti izbočenje koje se može osetiti kao dodatni testis, ali obično dolazi iz abdominalnog područja (znači iz predela iznad prepona ili donjeg stomaka).

   Budući da je bol prestao, to je dobar znak, ali prisustvo natečenosti i izraslina je razlog za dalju evaluaciju. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

   Zakažite pregled kod urologa: Iako ste trenutno u inostranstvu, potrudite se da što pre posetite lekara. Urolog će moći da obavi fizički pregled, i po potrebi, zatraži ultrazvuk skrotuma kako bi se utvrdila priroda izrasline.

   Smanjite fizičku aktivnost: Dok ne saznate više o prirodi izrasline, izbegavajte teže fizičke aktivnosti koje bi mogle pogoršati situaciju.

   Primena hladnih obloga: Ako osećate neprijatnost ili se natečenost poveća, hladne obloge mogu pomoći u smanjenju otoka.

   Analgetici: Ako osetite bol, možete uzimati obične analgetike (kupuju se u apotekama bez recepta), kao što su ibuprofen ili paracetamol, i pijete prema uputstvima na pakovanju.

   Važno je ne zanemariti ove simptome i obratiti se lekaru čim budete u mogućnosti. Pravovremena dijagnostika i lečenje su ključni za lečenje potencijalno ozbiljnih stanja.

   Želim vam brz oporavak i nadam se da ćete uskoro dobiti odgovore koji će vam pomoći da se osećate bolje.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
  • Hvala na odgovoru,bol nije bio jak,trajao je dva dana,posle se povukao a oteklina velicine oraha nalazi se ispod sestisa vezana za njega,malo kao da su mi i vene bile upaljene ali sada prolazi.
   Bol je nastao odjednom u jutarnjim casovima ali nije bio jak.
   Bavio sam se malo tezim poslom tih dana sam trenirao.
   Pokusacu da sto pre nadjem termin.
   Pre toga nisam nikada nista primetio na testisima,ovo je bas bilo najednom.Nisam nista uzimao od lekova ali ne znam da li bi trebalo.Nemam promene na kozi oko testisa ni crvenilo.Hvala jos jednom na odgovoru.

   Odgovori
   • Hvala vam na dodatnim informacijama. Dobro je čuti da bol nije bio jak i da prolazi, kao i da nema vidljivih promena na koži oko testisa. Ipak, prisustvo oteklina veličine oraha koja je vezana za testis zahteva dalju pažnju, posebno zato što ste se bavili fizički zahtevnim aktivnostima koje su mogle doprineti ovom stanju.

    Preporučujem vam da definitivno posetite urologa čim budete u mogućnosti, kako biste dobili tačnu dijagnozu i adekvatno lečenje. Urolog može proceniti izraslinu i po potrebi preporučiti ultrazvuk ili druge dijagnostičke testove. Ako postoji bilo kakva unutrašnja oštećenja ili abnormalnosti koje nisu vidljive spolja, važno je to što pre identifikovati i tretirati.

    Želim vam brz oporavak i sve najbolje.
    dr A. Ilić

    Odgovori
  • Pozdrav,samo da vam se zahvalim jos jednom na ukazanoj pomoci.Uspeo sam danas dobiti termin,uradjene su sve analize,u pitanju je samo upla,pa sam dobio antibiotik.Hvalq jos jednom

   Odgovori
 4. Postovanje doktore,
  Vec duze od par meseci imam bolove u skrotumu,bio kod vise urologa i oni kazu da je manje vise sve uredu,ali imam prosirenu venu na levom testisu 3,4mm,imam epidedimis na desnom 1cm,na levom 0;8mm,na levom imam cistu,imam malo tecnosti u ovojnicama,cesce mokrim (iako sam odradio sve preglede i sve testove,uretre,mokrace,STD bakterije sve je uredu,ali mene i dalje pece,boli besika,boli ispod testisa,imam osecaj da me prostata boli i ako je radjen ultrazvuk i ona je mala,radio psa sve je uredu….Ne znam sta da radim vise?
  Da li da radim magnetnu male karlice prvo ili da radim PSR test STD posto kazu da je dosta merodavnije?I stalno mi je urin penusav.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaša situacija zvuči prilično frustrirajuće i razumem zašto tražite dodatne savete. Budući da ne znam dosta drugih detalja vezanih za vašu medicinsku istoriju, pokušaću da vam dam nekoliko opštih saveta i smernica koje bi mogle biti korisne u vašem slučaju.

   Prvo, važno je naglasiti da je komunikacija sa vašim lekarima ključna. Ako niste dobili zadovoljavajuće odgovore ili tretmane od urologa, možda biste trebali razmisliti o konsultaciji sa drugim specijalistima. Ponekad drugo mišljenje može pružiti novi uvid ili pristup problemu.

   U vezi sa magnetnom rezonancom male karlice i PSR testom za STD, oba testa imaju svoje prednosti i mogu pružiti dodatne informacije. Magnetna rezonanca (MR) male karlice može detaljnije da prikaže tkiva, strukture i eventualne patologije u predelu male karlice koje možda nisu bile vidljive na ultrazvuku. To bi moglo biti korisno ako postoji sumnja na problem koji nije bio jasno identifikovan prethodnim testiranjima.

   S druge strane, PSR test za polno prenosive bolesti (STD) može biti merodavniji u određenim situacijama, naročito ako postoji sumnja na infekciju koja nije bila identifikovana standardnim testiranjima. Ako vaši simptomi ukazuju na moguću infekciju ili ako imate razloga za sumnju, razgovor sa vašim lekarom o ovom testu može biti korak napred.

   Što se tiče penušavog urina, to može biti znak prisustva proteina u urinu, dehidracije, bržeg mokrenja ili infekcije urinarnog trakta, iako ste naveli da su testovi urina bili normalni. Ponovno evaluiranje sa vašim lekarom može pomoći u identifikaciji uzroka ovog simptoma.

   U ovakvoj situaciji, nekoliko koraka koje biste mogli razmotriti uključuje:

   Multidisciplinarni pristup: Ponekad problemi kao što je vaš zahtevaju timski pristup, koji uključuje urologe, specijaliste za bol, fizioterapeute specijalizovane za malu karlicu i možda čak i psihologe, s obzirom na to koliko hronični bol može uticati na emocionalno stanje.

   Dodatne dijagnostičke evaluacije: Kao što ste i sami naveli, razgovarajte sa lekarom o prednostima i nedostacima magnetne rezonance male karlice u odnosu na PSR test za STD, kao i o bilo kojem drugom testiranju koje bi moglo biti korisno u vašem slučaju.

   Promene životnog stila i simptomatsko olakšanje: Ponekad promene u načinu života, kao što su vežbe za jačanje dna karlice, promene u ishrani ili tehnike opuštanja, mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

   Važno je nastaviti komunikaciju sa vašim zdravstvenim timom i otvoreno komunicirati o vašim simptomima i brizi. Nadam se da ćete uskoro pronaći olakšanje i adekvatnu pomoć.

   Sve najbolje!

   dr I. Dolezal

   Odgovori
 5. Postovani, vise od godinu dana osecam bol pri dodiru levog testisa, takodje kada dodje do bola on se prenosi na preponu ili u predelu donjeg levog dela stomaka, uz to kao da imam osecaj tezine i toplote u levom testisu, pri dodiru ne mogu da procenim da li postoji neka razika u levom i desnom testisu, iz straha ne odlazim kod lekara, pa bi mi vase misljenje jako znacilo.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Razumem vašu zabrinutost i strah koji osećate u vezi sa simptomima koje doživljavate. Mnogi ljudi osećaju nelagodnost i brigu kada se suoče sa zdravstvenim problemima, posebno kada su u pitanju osetljivi delovi tela. Međutim, važno je zapamtiti da je poseta lekaru prvi korak ka razumevanju i rešavanju vašeg problema, a većina problema, kada se rano otkriju, može se uspešno lečiti.

   Bol u testisu koji se širi do prepona ili donjeg dela stomaka, kao i osećaj težine i toplote, mogu imati nekoliko benignih uzroka. Na primer, može biti reč o varikokeli, koja je zapravo proširenje vena u skrotumu i relativno je česta i obično ne predstavlja ozbiljan problem. Takođe, mogući uzroci mogu uključivati epididimitis (upala epididimisa, dela testisa gde se čuvaju sperma), ili čak neka vrsta blage traume ili infekcije.

   Važno je istaći da iako postoji strah od odlaska lekaru, medicinski pregledi služe kao vaš najbolji saveznik u očuvanju zdravlja. Lekari su tu da vam pomognu, a ne da vas plaše. Vrlo je mala verovatnoća da je vaš problem ozbiljan, ali čak i ako postoji nešto što zahteva dalje lečenje, bolje je znati i delovati na vreme. Pregled kod urologa je obično brz, profesionalan i diskretan, a može vam pružiti ogromno olakšanje samo sa saznanjem šta tačno izaziva vaše simptome.

   Poseta lekaru će vam, pored medicinskog rešenja, pružiti i psihičko olakšanje. Neizvesnost može biti veći izvor stresa i anksioznosti nego sam problem. Ohrabrujem vas da zakažete pregled što pre. Lekar će verovatno preporučiti jednostavne testove, kao što je ultrazvuk, da bi se dobila jasnija slika stanja, i na osnovu toga predložiti najbolji način lečenja.

   Zapamtite, briga o vašem zdravlju je najvažnija i vi zaslužujete da se osećate dobro. Uz malo hrabrosti da napravite prvi korak, bićete na dobrom putu ka rešenju i poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 6. Poštovani doktore, na vrhu desnog testisa, gde su vene pretpostavljam, imam neko zadebljanje. Ima I na levom ali znatno manje. Ponekad se javi neprijatan osećaj od testisa na gore do stomaka. Nije bol samo neprijatan osećaj, uglavnom posle fizičkog rada. Veličina je otprilike kao kliker…

  Odgovori
  • Poštovani,

   Zadebljanje na vrhu testisa koje opisujete, posebno ako je praćeno neprijatnim osećajem koji se širi prema stomaku nakon fizičkog rada, može biti simptom nekoliko različitih stanja. Važno je napomenuti da bez fizičkog pregleda i možda dodatnih dijagnostičkih testova nije moguće pružiti preciznu dijagnozu. Međutim, evo nekoliko mogućih uzroka:

   Varikokela: Proširene vene u skrotumu koje najčešće zahvataju levi testis, ali mogu uticati i na desni ili oba. Varikokela može izazvati osećaj težine ili nelagodnosti, posebno nakon dužeg stajanja ili fizičkog napora.

   Epididimitis: Upala epididimisa, cevi koja se nalazi na zadnjem delu testisa i koja skladišti i prenosi spermu. Može biti uzrokovana infekcijom i često je praćena bolom i otokom.

   Hidrocela: Nakupljanje tečnosti u okolini testisa koje može izazvati osećaj zadebljanja ili otoka.

   Spermatocele: Cista u epididimisu koja se najčešće formira na vrhu testisa. Obično je ispunjena tečnošću koja sadrži spermu.

   Testikularni tumor: Iako su manje uobičajeni, testikularni tumori mogu početi kao zadebljanje ili otok na testisu. Važno je rano otkrivanje za efikasan tretman.

   S obzirom na opisane simptome i potencijalnu zabrinutost koju oni mogu izazvati, preporučujem da se obratite lekaru za detaljan pregled. Lekar će možda preporučiti ultrazvuk skrotuma kako bi se dobila preciznija slika o stanju vaših testisa i okolnih struktura, kao i eventualno dodatne analize krvi da proveri markere koji bi mogli ukazati na prisustvo nekih drugih oboljenja.

   Rano otkrivanje i tretman mogu značajno uticati na ishod lečenja, stoga je važno ne odlagati posetu lekaru.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Postovani, sa vremena na vreme osecam jak bol u desnom testisu. Prosto se bol pojavi od jednom, bude skoro ne izdrziv, i onda nestane, i tako na svake 3 nedelje otp. Bol je samo u desnom testisu, i u opipavanju, nema preterane razlike izmedju levog i desnog testisa. Da li znate sta moze biti. Takodje ostao bih anoniman, ali imam izmedju 14-20 godina

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol u testisu koja se javlja periodično i opisana je kao skoro neizdrživa, ali kratkotrajna, može imati više potencijalnih uzroka. Neki od njih uključuju:

   Epididimitis: Upala epididimisa (cevčice na zadnjem delu testisa) koja može biti izazvana infekcijom ili drugim uzrocima.

   Torzija testisa: Ovo je hitno stanje u kojem se testis okreće oko svoje osovine, smanjujući ili prekidajući protok krvi. Torzija obično zahteva brzu medicinsku intervenciju, ali u nekim slučajevima može doći do spontane detorzije, što bi moglo objasniti periodičnu prirodu boli.
   Varikokela: Proširene vene u skrotumu mogu ponekad uzrokovati bol, iako je češće da varikokela izaziva osećaj težine ili nelagode, a ne akutni bol.

   Trauma ili povrede: Čak i blaga povreda testisa može izazvati bol koja se povremeno vraća, posebno ako postoji neki vid unutrašnjeg oštećenja.

   Hidrocela ili spermatocele: Nakupljanje tečnosti oko testisa ili u epididimisu može ponekad izazvati povremenu bol.

   S obzirom na vašu starost i prirodu simptoma, važno je da se konsultujete sa lekarom, po mogućstvu urologom, kako biste dobili tačnu dijagnozu. Lekar će možda preporučiti ultrazvučni pregled testisa kako bi se isključili ozbiljniji uzroci bola i odredio najbolji tretman za vas. Nema potrebe za brigu o anonimnosti kada se obraćate lekaru; vaša privatnost i zdravstvene informacije su zaštićeni.

   Za sada, pokušajte izbegavati aktivnosti koje bi mogle pogoršati bol, i primenjujte tople ili hladne obloge kako bi ublažili simptome, dok ne odete na pregled.

   Sve najbolje,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 8. Poštovani doktore,
  Osećam nezgodnu bol u desnom testisu sa vremena na vreme . Nekada kada se tuširam i uperim mlaz u desni testis osetim nezgodan bol. Desni testis mi se povećao i uzdigao u odnosu na levi. Čak sam primetio da mi penis ide ulevo. Bio sam kod urologa i on mi je rekao da je sve u redu. Ali ja i dalje s vremena na vreme osećam čudnu bol i napetost. Desni testis mi je takođe tvrđi . Molim Vas da mi pomognete i date savete i preporuke.
  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Razumem vašu zabrinutost u vezi sa simptomima koje opisujete, ali važno je zapamtiti da su testisi veoma osetljivi organi i da je normalno da ponekad reaguju na različite spoljašnje uticaje, poput toplog ili hladnog tuša. Takođe, normalno je da testisi nisu uvek identični po veličini ili položaju, a mala razlika u visini je česta.

   Međutim, vaša opažanja o promeni u veličini, položaju i konzistenciji desnog testisa, kao i bol koji osećate, zaslužuju pažnju. Dobro je što ste posetili urologa i što vam je rečeno da je sve u redu, ali vaša dalja zabrinutost i neprijatnost su sasvim validni razlozi za dodatnu proveru. Evo nekoliko razloga zašto je tako:

   Ponovljen pregled: Ponekad, ponovni pregled može otkriti promene koje nisu bile vidljive ili prisutne tokom prvog pregleda.
   Ultrazvuk testisa: Ovo je neinvazivna metoda koja može pružiti detaljnije informacije o strukturi testisa i pomoći u dijagnostikovanju mogućih problema.
   Drugo mišljenje: Ukoliko i dalje imate sumnje, traženje drugog mišljenja kod drugog urologa može vam pružiti dodatnu sigurnost.

   Važno je napomenuti da većina promena na testisima nije ozbiljna, ali pravovremeno prepoznavanje i lečenje potencijalnih problema može biti ključno. Neke od stvari koje možete sami pratiti su iznenadne promene u veličini, obliku ili konzistenciji testisa, kao i prisustvo bilo kakvih kvržica ili oticanja.

   U međuvremenu, pokušajte da nosite udobno donje rublje koje pruža dovoljno podrške, izbegavajte aktivnosti koje mogu pogoršati bol i koristite toplu vodu umesto jako usmerenog mlaza vode tokom tuširanja, kako biste smanjili mogućnost iritacije.

   Par reči o zakrivljenom penisu:

   Važno je spomenuti i da je sasvim normalno i uobičajeno da penis ima blagu zakrivljenost ili se naginje u jednu stranu. Ovo je uobičajena anatomija i ne ukazuje na zdravstveni problem. Većina muškaraca ima neki oblik zakrivljenosti penisa i to je potpuno prirodno i ne utiče na seksualne funkcije ili sposobnost za uriniranje. U izuzetno retkim slučajevima to može biti problem, ali to bi svakako vaš urolog odmah primetio.

   Zapamtite, vaše zdravstveno stanje i dobrobit su najvažniji, stoga ne oklevajte da ponovo zatražite medicinsku pomoć ako osećate da je to potrebno. Vaš mir i sigurnost su neprocenjivi.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 9. Poštovani,
  Već mjesec dana osjećam blagu bol u predjelu testisa-osjećaj hladnoće.. posebno kad imam odnos.
  Kod mokrenja, osjećam blagu bol u desnom dijelu stomaka. Inače, testisi me ne bole na dodir…niti osjećam bilo kakvu bol u uspravnom i ležećem položaju. Nemam nikakve sporedne simptome, temperatura, otok…sem što sam primjetio…na vrhovima testisa kao pokretnu kvrzicu…koja nije cvrsta.

  Molim Vas za savjet, eventualno neku preporuku za lijek.

  Odgovori
  • Poštovani Semire,

   Vaši simptomi zahtevaju pažljivu medicinsku evaluaciju. Bol u predelu testisa i osećaj hladnoće, posebno tokom seksualnog odnosa, kao i bol tokom mokrenja, mogu biti znakovi različitih stanja, od manje ozbiljnih do onih koji zahtevaju brzu medicinsku intervenciju.

   Pokretna kvržica na vrhovima testisa koju opisujete može biti epididimis (deo gornjeg dela testisa gde se sperma skladišti i sazreva), što može biti normalno, ali svaka promena u osećaju ili veličini kvržice zahteva pregled. Ovo posebno važi ukoliko se kvržica čini nova ili je promenila svoj oblik ili konzistenciju.

   Evo nekoliko mogućih uzroka vaših simptoma:

   Epididimitis (upala epididimisa) može izazvati bol u testisima i osećaj nelagode ili hladnoće.
   Varikokela ili proširene vene u skrotumu mogu izazvati blagu bol i osećaj težine ili hladnoće.
   Cista ili benigni rast na testisu ili epididimisu takođe može uzrokovati slične simptome.
   Infekcije urinarnog trakta ili upala prostate mogu izazvati bol tokom mokrenja i nelagodnost u donjem delu stomaka.

   S obzirom na vaše simptome, preporučujem da što pre posetite urologa. Lekar će izvršiti fizički pregled, možda će zahtevati ultrazvuk testisa i dodatne analize (kao što su urinarni testovi) kako bi se utvrdio tačan uzrok vaših simptoma. Samo-dijagnoza i samolečenje nisu preporučljivi jer bi mogli da propustite nešto važno što zahteva profesionalnu medicinsku pažnju.

   Što se tiče lekova, bez tačne dijagnoze ne bi bilo mudro preporučiti nešto specifično. Vaš lekar će, nakon dijagnoze, moći da vam prepiše odgovarajući tretman koji može uključiti antibiotike (ukoliko je infekcija uzrok), protivupalne lekove, ili drugi tretman zavisno od dijagnoze.

   Ne odlažite posetu lekaru, jer rano otkrivanje i tretman mogu sprečiti moguće komplikacije.

   S poštovanjem i željama za brz oporavak.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 10. Postovani
  Osjecam bol na desnoj strani iznad testisa a na samom dnu penisa. Posebno pri duzem stajanju. Ne osjecam bol kada se pritisne, ali imam probadanja blaza. Mokraca je zuta, stolica normalna, bez temparature. Prosle godine je bilo visocije na desnoj strani, misleci da je bruh, zbog obima posla koji radim pa se smirilo kada sam prestao podizati teze stvari. Pijem antibiotic Pancef i brufen jer trenutno ne mogu otici do ljekara.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol u predelu iznad testisa i na dnu penisa može imati više potencijalnih uzroka, a važno je obratiti pažnju na sve simptome koje ste naveli. Evo nekoliko mogućih razloga i saveta:

   Mišićno-koštani problemi: Bol može biti uzrokovana fizičkim naporom ili podizanjem teških predmeta. Mišići i ligamenti u tom području mogu biti istegnuti ili povređeni, što može izazvati bol.

   Varikokela: Ovo je proširenje vena unutar skrotuma, slično varikoznim venama koje se mogu pojaviti u nogama. Varikokela se najčešće javlja na levoj strani, ali je moguće i na desnoj.

   Epididimitis ili orhitis: Ovo su upale epididimisa (cev koja prenosi spermatozoide iz testisa) ili samog testisa, često uzrokovane infekcijom, uključujući i polno prenosive bolesti.

   Hernija: Iako ste naveli da se prošlogodišnji bol smirio kada ste prestali sa podizanjem teških predmeta, hernija je i dalje mogućnost. Hernija može izazvati bol ili osećaj nelagode, posebno prilikom stajanja ili fizičkog napora.

   Urinarni problemi: Ako je mokraća jako žuta, to može biti znak dehidracije, ali može ukazivati i na probleme sa urinarnim traktom.

   S obzirom na to da ste već počeli sa uzimanjem antibiotika (Pancef) i analgetika (Brufen), važno je da se što pre konsultujete sa lekarom. Samolečenje bez jasne dijagnoze može biti rizično.

   U međuvremenu, pokušajte izbegavati teške fizičke aktivnosti koje bi mogle pogoršati bol. Takođe, povećajte unos tečnosti, posebno ako je mokraća jako žuta, što može ukazivati na dehidraciju.

   Bitno je da se obratite lekaru što pre kako biste dobili tačnu dijagnozu i adekvatan tretman. Lekar može preporučiti odgovarajuće testove, kao što su ultrazvuk skrotuma, analize urina ili krvne pretrage, kako bi se utvrdio tačan uzrok vaših simptoma.

   Odgovori
 11. Već mesec dana osećam bol u levom testisu i ta se bol prenosi na donji levi deo stomaka! Pokušao sam da napipa promene ali nisam osetio osim da se bol povećava na mestu gde cevčice izlaze iz testisa! Nema oteklina niti kvržica Pre mesec dana sam lečio blažu upalu prostate.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Vaši simptomi zahtevaju pažljivu medicinsku procenu. Bol u levom testisu koji se širi ka donjem delu stomaka može biti uzrokovan različitim faktorima, a činjenica da ste nedavno lečili upalu prostate dodatno naglašava potrebu za konsultacijom sa lekarom. Evo nekoliko mogućih uzroka:

   Epididimitis: Ovo je upala epididimisa (cevčica koja se nalazi na zadnjem delu testisa) koja može nastati usled infekcija, uključujući i one koje su povezane sa upalom prostate. Simptomi obuhvataju bol, oticanje i povećanu osetljivost testisa.

   Orhitis: Upala samog testisa, koja može biti povezana sa infekcijom.

   Varikokela: Proširene vene u skrotumu koje mogu izazvati bol, posebno u stojećem položaju.

   Trauma ili povreda: Ako ste nedavno doživeli neku povredu ili udarac u predelu skrotuma, to bi takođe moglo biti uzrok bola.

   Hernija: Ponekad bol u testisu može biti povezan sa hernijom u ingvinalnom (prepone) regionu.

   Testikularna torzija: Iako je ovo hitno stanje i obično uzrokuje jak bol, uvek treba isključiti mogućnost da je došlo do uvrtanja semenovoda, što zahteva hitan medicinski tretman.

   S obzirom na vaše nedavne probleme sa prostatom, svakako je preporučljivo da se ponovo konsultujete sa urologom. Lekar će verovatno izvršiti fizički pregled, možda zatražiti ultrazvuk testisa i okolnih struktura, i, ako je potrebno, uraditi analize krvi i urina kako bi utvrdio tačan uzrok vaših simptoma i preporučio odgovarajući tretman.

   Srdačno,
   Bol.rs

   Odgovori
 12. pozdrav, osecam bol u desnom testisu, ponekad se prebaci i na levi ta bol, u pocetku me bolelo samo kada sedim u odredjenoj poziciji a sada je to postala skoro stalna bol koja se ne oseti samo kada lezim, takodje nije konstantna vec boli jako pa oslabi i tako u krug, inace mladji sam i zabrinut sam povodom toga vec duze vreme

  Odgovori
  • Poštovani Luka,

   Bol u testisima može biti rezultat nekoliko različitih stanja. U vašem slučaju, zanimljivo je da bol nestaje kada ležite, što može biti povezano sa smanjenjem pritiska ili napetosti u skrotalnoj regiji u tom položaju. Evo nekoliko potencijalnih uzroka:

   Epididimitis ili orhitis: Ove upale mogu biti uzrokovane infekcijom i mogu izazvati bol koja se menja u zavisnosti od položaja tela.

   Varikokela: Proširenje vena u skrotumu može uzrokovati bol, a promena položaja tela može uticati na cirkulaciju krvi i time na intenzitet bola.

   Povrede ili napetost: Ako su testisi bili izloženi napetosti ili manjoj povredi, bol se može promeniti u zavisnosti od položaja.

   Torzija testisa: Iako je obično praćena veoma jakim bolom, torzija može ponekad izazvati blaže simptome. Međutim, u tom slučaju bol obično ne varira toliko s položajem.

   Hidrocela ili spermatocele: Nakupljanje tečnosti ili cista može izazvati bol koji se menja u zavisnosti od položaja tela.

   Vaš opis ukazuje na to da bi promena položaja tela mogla uticati na bol. Kada ležite, moguće je da dolazi do smanjenja pritiska na testise ili poboljšanja cirkulacije, što može umanjiti bol. Ovo je zanimljivo za razmatranje i vredi ga pomenuti lekaru prilikom pregleda.

   Svakako je važno da posetite urologa ili lekara opšte prakse. Ultrazvuk testisa može biti koristan za dobijanje preciznijih informacija o stanju vaših testisa i za dalju dijagnostiku.

   Podsećam vas da većina stanja koja uzrokuju bol u testisima nije ozbiljna, ali rano otkrivanje i lečenje su ključni. Pravovremeno obraćanje lekaru će vam pomoći da razjasnite situaciju i pronađete odgovarajuće rešenje.

   Srdačan pozdrav,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 13. Dobar dan,
  Ja u poslednje vreme osecam slab ali redovan bil u testisu.Nema nataecenja ili bilo kakvih drugih siptoma nema krzice

  Odgovori
  • Poštovani,

   Razumem vašu zabrinutost vezanu za bol u testisu koji osećate. Važno je naglasiti da postoji niz mogućih uzroka ovakvih simptoma, većina nije ozbiljna, ali je ipak preporučljivo da se konsultujete sa stručnjakom koji će izvršiti pregled i kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

   Evo nekoliko mogućnosti:

   Epididimitis: Upala epididimisa (cevčice na zadnjem delu testisa) može uzrokovati blagi bol. Ovo se obično leči lekovima i relativno je uobičajeno.

   Varikokela: Proširene vene u skrotumu mogu izazvati blagi bol, ali obično ne zahtevaju poseban tretman osim ako ne uzrokuju druge probleme.

   Trauma ili povreda: Čak i manja trauma u predelu skrotuma može izazvati bol koji može trajati neko vreme.

   Infekcije ili ciste: Iako nemate vidljive simptome, manje infekcije ili ciste mogu uzrokovati bol.

   Važno je napomenuti da većina ovih stanja nije ozbiljna i može se efikasno lečiti. Međutim, uvek je preporučljivo da se konsultujete sa urologom ili vašim lekarom opšte prakse kako biste isključili bilo kakve ozbiljnije uzroke i dobili pravilan savet i tretman.

   Nemojte da brinete previše unapred, ali nemojte ni zanemarivati simptome. Redovna medicinska provera je najbolji način da ostanete zdravi i bez brige.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 14. Poz,danas sam primetio bol u levom jaju nije preterano jak bol ili slicno nego je tup bol na dodir sta to moze biti?

  Odgovori
  • Poštovani Bojane,

   Bol u levom testisu može biti uzrokovan različitim faktorima i važno je obratiti pažnju na prirodu bola i prateće simptome. Evo nekoliko mogućih uzroka i saveta:

   Epididimitis: Ovo je upala epididimisa (cevčice koja se nalazi na zadnjem delu testisa), obično uzrokovana infekcijom. Može dovesti do bola, otoka i ponekad povišene temperature.

   Orhitis: Upala samog testisa, često povezana s virusnim infekcijama kao što su zauške.

   Torzija testisa: Ovo je hitno stanje koje zahteva brzu medicinsku intervenciju. Dolazi do uvrtanja semenovoda, što uzrokuje iznenadni i jak bol. Ako primetite nagli bol, posebno praćen otokom ili promenom položaja testisa, hitno se obratite lekaru.

   Varikokela: Proširene vene u skrotumu koje mogu uzrokovati bol, naročito nakon dužeg stajanja ili fizičkog napora.

   Trauma: Fizička povreda testisa može uzrokovati bol, otok i modrice.

   Hidrocela: Nakupljanje tečnosti oko testisa, što može izazvati oticanje i blagi bol.

   Hernija: Ponekad bol u testisu može biti uzrokovan ingvinalnom hernijom.

   Važno je obratiti pažnju na sledeće simptome:

   Iznenadni, jak bol
   Oticanje ili promena u izgledu testisa
   Prisustvo kvržica
   Povišena temperatura
   Mučnina ili povraćanje

   Ako bol ne prestane ili se pogorša, ili ako primetite bilo koji od ovih simptoma, preporučujem da se obratite lekaru. U međuvremenu, izbegavajte preterani fizički napor i pratite simptome. Lekar će verovatno obaviti fizički pregled, možda preporučiti ultrazvuk testisa ili druge dijagnostičke procedure kako bi utvrdio uzrok boli i najbolji tretman.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 15. Kvrzica ispod dva testisa, u mosnicama.
  Nije pokretna. Moze se napipati rukama ali ne boli na dodir.
  Primetio sam jos pre 5, 6 godina
  U poslednje vreme tup bol u tom delu negde

  Odgovori
  • Poštovani,

   Svakako je važno da obratite pažnju na kvržicu u području mošnica, posebno ako ste primetili promene u poslednje vreme, kao što je tup bol. Evo nekoliko koraka koje preporučujem:

   Zakazivanje pregleda kod lekara: Odmah zakažite pregled kod lekara opšte prakse ili urologa. Kvržica u mošnicama može biti bezopasna, ali takođe može ukazivati na nešto ozbiljnije, kao što je hidrocela, varikocela ili u retkim slučajevima, testikularni tumor. Samo lekar može tačno dijagnostikovati kvržicu kroz fizički pregled i, ako je potrebno, dodatne testove kao što su ultrazvuk ili krvne pretrage.

   Praćenje simptoma: Zabeležite bilo kakve druge simptome koje primećujete, uključujući bilo kakve promene u veličini ili osećaju kvržice, bol, oticanje ili bilo kakve promene u uriniranju ili seksualnoj funkciji. Ove informacije će biti korisne vašem lekaru.

   Izbegavajte samodijagnostiku i samolečenje: Dok ne posetite lekara, izbegavajte samodijagnostikovanje ili samolečenje. Internet može biti izvor različitih dezinformacija, a samolečenje može da zakomplikuje dijagnostiku.

   Održavanje zdravog načina života: Dok čekate pregled, nastavite sa zdravim navikama života – dovoljno spavajte, jedite uravnoteženu ishranu i, ukoliko je moguće, izbegavajte stres.

   Otvoreno razgovarajte sa lekarom: Kada odete na pregled, budite otvoreni i iskreni sa svojim lekarom o svim zabrinutostima i simptomima koje imate. Ne ustručavajte se da postavite pitanja o svojim simptomima, mogućim dijagnozama i opcijama lečenja.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 16. Poštovani,

  Mene juče i danas boli jaje, to je neki tup bol, nije jak bol ali opet me boli. Šta bi mogao da uradim povodom toga?

  Unapred hvala

  Odgovori
  • Poštovani,

   Žao mi je što se suočavate s nelagodom koja muči mnoge muškarce. Evo nekoliko mogućih koraka i informacija koje bi mogle pomoći, ali imajte na umu da je uvek najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom za lični medicinski savet:

   Samopregled:
   Ako se bol nastavi, moglo bi biti korisno pažljivo izvršiti samopregled testisa kako biste proverili ima li otoka, čvorića, promene veličine ili druge abnormalnosti. Ako primetite bilo šta neobično, svakako se obratite lekaru.

   Odmor:
   U međuvremenu, pokušajte se odmoriti i izbegavati intenzivne fizičke aktivnosti koje bi mogle pogoršati bol. Nošenje čvrstog donjeg rublja može pružiti dodatnu podršku i ublažiti nelagodnost.

   Hladni Oblog:
   Hladni oblog može pomoći u ublažavanju bolova i smanjenju otoka, ako ga ima. Koristite ga 15-20 minuta nekoliko puta dnevno.

   Obratite se lekaru:
   Ako bol ne prestane, ili ako primetite druge simptome kao što su otok, crvenilo, ili povišena temperatura, obavezno se konsultujte sa zdravstvenim stručnjakom ili urologom. Oni mogu preporučiti odgovarajuće testove, kao što su ultrazvuk ili analize krvi i urina, kako bi postavili tačnu dijagnozu.

   MOGUĆI UZROCI:
   Bol u testisu može biti uzrokovan raznim stanjima, uključujući epididimitis, torziju testisa, povrede, hernije, ili čak infekcije mokraćnog trakta. Zato je važno da dobijete tačnu dijagnozu kako bi se primenio odgovarajući tretman.

   Izbegavajte da pijete lekove na svoju ruku:
   Bez postavljanja tačne dijagnoze, ne preporučuje se samostalno lečenje ni sa kojim lekovima, osim ako vam to nije preporučio lekar.

   Praćenje Simptoma:
   Pokušajte zabeležiti sve simptome koje doživljavate, uključujući učestalost i intenzitet bola, kako biste imali tačne informacije za svog lekara.

   Važno je ozbiljno shvatiti da bilo kakav bol u testisima zahteva medicinsku pomoć ako traje duže, ili je praćen drugim simptomima. Nadam se da ćete uskoro osećati olakšanje.

   Srdačno,
   dr M. Laušević

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj