Teniski lakat – razumevanje, prevencija i lečenje

Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, je stanje koje uzrokuje bol i osetljivost na spoljašnjem delu lakta. Iako se naziv može činiti obmanjujućim, teniski lakat ne pogađa samo tenisere, već može nastati usled preterane upotrebe i ponavljajućih pokreta ruke i zgloba.

U ovom članku, istražićemo uzroke, simptome, prevenciju i tretmane teniskog lakta kako bismo vam pomogli da bolje razumete ovo stanje.

Uzroci teniskog lakta

Teniski lakat nastaje usled oštećenja tetiva koje spajaju mišiće podlaktice sa spoljašnjim delom lakta. Ovaj tip oštećenja može biti posledica:

 • Preterane upotrebe ruke i zgloba, naročito pri pokretima koji uključuju podizanje, držanje ili stiskanje predmeta
 • Ponavljajući stres na tetivama i mišićima podlaktice, koji se često javlja kod tenisera, golf igrača, kuvara, slikara i drugih zanimanja koja uključuju slične pokrete
 • Slabost mišića ili loša tehnika pri izvođenju određenih aktivnosti

Simptomi teniskog lakta

Simptomi teniskog lakta obično uključuju:

 • Bol i osetljivost na spoljašnjem delu lakta
 • Bol koja se širi niz podlakticu, naročito pri pokretima zgloba
 • Slabost i otežano držanje ili podizanje predmeta

Dijagnoza

Dijagnoza teniskog lakta se obično postavlja na osnovu fizičkog pregleda i razgovora o simptomima i aktivnostima pacijenta. Lekar može tražiti dodatne testove, kao što su rendgen ili magnetna rezonanca, kako bi isključio druge moguće uzroke bola u lakatu.

Prevencija

Prevencija teniskog lakta uključuje nekoliko koraka, kao što su:

 • Jačanje mišića ruke i podlaktice: Redovno vežbanje kako bi se ojačali mišići i tetive može smanjiti rizik od razvoja teniskog lakta
 • Pravilna tehnika: Učenje pravilne tehnike pri izvođenju sportskih aktivnosti ili poslova koji uključuju ponavljajuće pokrete može pomoći u smanjenju stresa na tetivama i mišićima
 • Odmor: Ukoliko osetite bol ili osetljivost u lakatu, važno je da napravite pauzu u aktivnostima koje mogu pogoršati stanje, kako biste doprineli bržem oporavku
 • Upotreba elastičnih traka i ortopedskih pomagala: Korišćenje elastičnih traka za podršku može pomoći u stabilizaciji zgloba i smanjenju opterećenja na tetivama

Kako se tretira teniski lakat

Lečenje teniskog lakta može se razlikovati u zavisnosti od ozbiljnosti stanja, ali obično uključuje:

 • Odmor: Izbegavanje aktivnosti koje uzrokuju bol i stres na zahvaćenom delu lakta
 • Fizikalna terapija: Vežbe istezanja i jačanja mišića podlaktice koje poboljšavaju fleksibilnost i snagu
 • Lekovi: Protivupalni lekovi i analgetici za ublažavanje bola i smanjenje upale
 • Hladno-topli oblozi: Korišćenje hladnih i toplih obloga na zahvaćenom području može pomoći u smanjenju bola i upale
 • Injekcije kortikosteroida: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti ubrizgavanje kortikosteroida u zahvaćeno područje kako bi se smanjila upala i ublažila bol
 • Hirurška intervencija: Ako konzervativni tretmani ne daju rezultate nakon dužeg vremenskog perioda, može se razmotriti hirurška intervencija za rešavanje problema

Oporavak od teniskog lakta

Vreme oporavka od teniskog lakta varira od osobe do osobe i zavisi od ozbiljnosti stanja, kao i od tretmana koji se sprovode. U nekim slučajevima, oporavak može trajati nekoliko nedelja, dok u drugim može biti potrebno nekoliko meseci ili duže.

Važno je biti strpljiv i dosledan u sprovođenju terapije, kako bi se što pre postigao potpun oporavak. Kroz celokupan proces lečenja, komunikacija sa lekarom i terapeutom je ključna kako bi se pratilo napredovanje i prilagodila terapija po potrebi.

Najčešće postavljana pitanja

1. Šta je teniski lakat?

Teniski lakat je stanje koje se karakteriše bolom i osetljivošću na spoljašnjem delu lakta, nastaje usled oštećenja tetiva koje spajaju mišiće podlaktice sa spoljašnjim delom lakta.

2. Da li samo teniseri mogu dobiti teniski lakat?

Iako se naziv odnosi na tenis, teniski lakat može pogoditi bilo koga ko se bavi aktivnostima koje uključuju ponavljajuće pokrete ruke i zgloba, ne samo tenisere.

3. Kako se dijagnostikuje teniski lakat?

Dijagnoza teniskog lakta se obično postavlja na osnovu fizičkog pregleda i razgovora o simptomima i aktivnostima pacijenta. Lekar može tražiti dodatne testove, kao što su rendgen ili magnetna rezonanca, kako bi isključio druge moguće uzroke bola u lakatu.

4. Koje su mogućnosti lečenja teniskog lakta?

Lečenje teniskog lakta obuhvata odmor, fizikalnu terapiju, lekove za ublažavanje bola i smanjenje upale, hladno-topli oblozi, injekcije kortikosteroida i, u retkim slučajevima, hirurška intervencija.

5. Koliko traje oporavak od teniskog lakta?

Vreme oporavka od teniskog lakta varira od osobe do osobe i zavisi od ozbiljnosti stanja, kao i od tretmana koji se sprovode. Oporavak može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci ili duže.

6. Kako mogu sprečiti teniski lakat?

Prevencija teniskog lakta uključuje jačanje mišića ruke i podlaktice, pravilnu tehniku pri izvođenju sportskih aktivnosti ili poslova koji uključuju ponavljajuće pokrete, odmor, kao i upotrebu elastičnih traka i ortopedskih pomagala za podršku zgloba.

Da li kiropraktika pomaže kod teniskog lakta?

Kiropraktika može pomoći kod teniskog lakta kod nekih pacijenata kroz manipulaciju zglobova, miofascijalnu terapiju i vežbe istezanja i jačanja mišića podlaktice.

Efikasnost kiropraktičkog tretmana varira od osobe do osobe, pa se savetuje konsultacija sa lekarom ili kiropraktičarem kako biste odabrali najbolji pristup za vašu situaciju.

Zaključak

Teniski lakat je stanje koje može biti bolno i ometajuće, ali uz pravilnu prevenciju, dijagnozu i lečenje, oporavak je moguć. Važno je da prepoznate simptome i potražite stručni savet kako biste što pre započeli proces lečenja i vratili se svojim uobičajenim aktivnostima.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This