Tenzione glavobolje

Tenzione glavobolje su najčešći tip glavobolja. Ovakve glavobolje traju od 30 minuta do 7 dana, obostrane su, nepulsirajuće, blagog do umerenog intenziteta, ne pojačavaju se se pri fizičkom naprezanju i nisu praćene mučninom ni povraćanjem.

Kod tenzione glavobolje ponekad je prisutna samo fotofobija (strah od svetlosti) ili samo fonofobija (strah od zvuka). Često je praćena spazmom (grčenjem) mišića glave i vrata. Kod prisustva spazma mišića, javlja se osetljivost na blagi pritisak u predelu glave i vrata.

Zastupljnost ove bolesti u opštoj populciji je raznolika, od 30-78%. Ipak ovakva vrsta glavobolje se češće javlja kod ženske populacije.

Tenziona glavobolja može često da se javlja u tinejdžerskim danima, ali ipak najčešće su u četvrtoj deceniji života. Već u petoj deceniji života njihova učestalost počinje da opada.

Tačan uzrok tenzionih glavobolja je nepoznat, ali  veliku ulogu u njhihovom nastajanju imaju hronični stres, neredovno spavanje, naprezanje vratnih mišića, neredovna ishrana, naprezanje vida, izostanak unošenja kofeina (kod redovnih konzumenata kafe), dehidratacija (nedovoljno unošenje tečnosti) itd.

Polovina pacijenata, kao neposredne uzroke glavobolja, navodi stres, gladovanje i dehidrataciju.

Simptomi tenzione glavobolje

  • Jačina bola se smanjuje tokom napada glavobolje i postepeno opada
  • Oseća se pritisak i stezanje u predelu čitave glave, ali nekada se bol može javiti i samo u predelu čela ili vrata
  • Pritisak i stezanje se može osetiti i u predelu ramena
  • Bol je često blag i umeren
  • Bol nije neizdrživ čak ni kad je najjači, samo je neprijatan

Simptomi koji se javljaju kod većeg dela populacije nisu previše jaki da osoba ne može da obavlja svakodnevne obaveze, ali dosta utiču na kvalitet života i svakodnevnice. Simptomi, posebno oni koji se često javljaju, mogu da poremete san pojedinca, da izazovu hroničan umor, kao i loše opšte raspoloženje.

Ako se kod pacijenta dešavaju napadi tenzione glavobolje bar 15 puta mesečno i to u toku najmanje 3 meseca u godini, onda je to slučaj hronične tenzione glavobolje. Čak 3% ljudi pati od hronične tenzione glavobolje, a neki se sa njom suočavaju svakog dana.

Ako se pak napadi glavobolje javljaju manje od 15 puta mesečno, onda je to slučaj epizodične tenzione glavobolje.

Podela:

–          retke epizodične;
–          česte epizodične;
–          hronične tenzione;
–          verovatne tenzione;

Dijagnostika tenzione glavobolje

Potrebno je javiti se lekaru kada se prvi put pojave neki od simptoma. Da bi se sa sigurnošću ustanovilo da li je reč o tenzionoj glavobolji ili nečem drugom potrebno je uraditi klinički pregled, analize krvi, skener endokranijuma (CT glave), kao i magnetnu rezonancu endokranijuma (MRI).

Kom lekaru je potrebno se obratiti

Najpre je potrebno obratiti se lekaru opšte prakse koji nakon pregleda pacijenta može uputiti ka neurologu, radiologu, pa čak i psihijatru ili psihologu.

Lečenje tenzione glavobolje

Protiv ovih glavobolja je najbolje lečiti se prevencijom, odnosno zdravijim načinom života. Preporučuje se izbegavanje stresa i stresnih situacija, dovoljno kvalitetnog sna, redovna dnevna hidratacija, kao i redovni obroci.

U borbi protiv stresa, pa samim tim i u borbi protiv ovog tipa glavobolje pomažu i vežbe disanja, masaže, akupunktura, jogu, meditacija i druge tehnike opuštanja.

U slučaju pojave, moguće je koristiti lekove protiv bolova, kako bi se simptomi ublažili. Ali se ne preporučuje upotreba istih previše često zbog neželjenih dejstava, kao i moguće pojave rezistentnosti.