Bol u anusu: 8 glavnih uzroka i opcija lečenja

Bol u anusu može se pojaviti iz mnogih različitih razloga, kao što su hemoroidi, fisure ili fistule. Zbog toga je važno pratiti kada osećate bol i da li imate druge simptome, poput krvave stolice ili svraba.

Ovaj bol takođe može biti uzrokovan seksualno prenosivom infekcijom, kao što su klamidija, gonoreja ili herpes. Druge mogućnosti uključuju bakterijsku infekciju, zapaljenje creva, apscese ili rak.

Važno je da posetite lekara ili gastroenterologa radi procene i identifikovanja uzroka bola. Lečenje antibioticima ili čak operacija može biti neophodno, u zavisnosti od uzroka bola.

Bol u anusu – najčešći uzroci

1. Hemoroidi

Hemoroidi se mogu identifikovati po otoku u analnom predelu koji izaziva nelagodnost i bol pri sedenju ili hodanju, analnom svrabu, svetlocrvenoj krvi u stolici ili prilikom brisanja, i prisustvu male, natečene kvržice u anusu koja izaziva osećaj nečega što je zaglavljeno.

Hemoroidi su često posledica hroničnog zatvora, analnog seksa ili trudnoće.

Šta uraditi: Za lečenje hemoroida, lekar može preporučiti sedeće kupke ili mast protiv hemoroida. Ako hemoroidi ne nestanu i simptomi se pogoršavaju, trebalo bi da posetite gastroenterologa radi procene, jer se tada može savetovati najprikladniji tretman. Uporni hemoroidi se mogu ukloniti hirurškim zahvatom.

2. Analna fisura i bol u anusu

Analna fisura je mala rana koja se pojavljuje na anusu. Može izazvati bol tokom pražnjenja creva, kao i krvavu stolicu. Analne pukotine se obično identifikuju zbog pojave simptoma kao što su pečenje pri pražnjenjenju creva ili mokrenju, ili analni svrab.

Šta uraditi: U većini slučajeva, analne fisure se same povlače bez potrebe za bilo kakvom intervencijom. Međutim, lekar može propisati tretman koji pomaže u ublažavanju simptoma, kao što su anestetičke masti (npr. lidokain) ili sedeće kupke u toploj vodi.

3. Endometrioza creva

Endometrioza creva je bolest u kojoj se endometrijum, sluznica materice, širi na zidove creva. Ovo može izazvati bol u analnom delu tokom menstruacije. Pored analnog bola, neke žene imaju i bol u stomaku, mučninu, povraćanje, krvavu stolicu, otežano izlučivanje stolice ili upornu dijareju.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite ginekologa što je pre moguće da biste potvrdili dijagnozu i započeli lečenje, koje može uključivati hirurški zahvat.

4. Infekcija

Najčešće infekcije koje izazivaju bol u anusu su seksualno prenosivi mikroorganizmi, kao što su HPV, herpes, klamidija i HIV. Infekcije, poput gljivičnih infekcija, takođe se mogu razviti usled neadekvatne higijenske prakse. Zbog toga je važno da se obratite lekaru ako sumnjate na infekciju kako bi se identifikovao i eliminisao mikroorganizam koji je izaziva.

Šta uraditi: Кoristite lekove (npr. antibiotike, antimikotike, itd.) kako vam je propisao lekar. Izbegavajte prekomernu upotrebu toalet papira i odlučite se da očistite anus i genitalije toplom vodom i sapunom nakon pražnjenja creva ili mokrenja.

5. Perianalni apsces

Apsces se može razviti zbog infekcije kože ili druge analno-rektalne bolesti, kao što je inflamatorna bolest creva, rak rektuma ili posle operacije u predelu rektuma. Povezan je sa otokom, crvenilom i umerenim bolom. Neki se mogu pojaviti sa gnojem i izazvati groznicu uz visoku temperaturu.

Šta uraditi: Trebalo bi da potražite medicinsku pomoć da dobijete antibiotike i iscedite gnoj iz apscesa. Ako je apsces veoma veliki ili dubok, lekar može savetovati prijem u bolnicu za IV analgetike i antibiotike. Lekar može tražiti dalje testiranje kako bi procenio apsces, poput CT skeniranja, i izvršio hiruršku proceduru za njegovo uklanjanje, jer potpuno uklanjanje može sprečiti novu infekciju ili fistulu.

6. Inflamatorna bolest creva

Inflamatornu bolest creva, uzrokovanu uglavnom ulceroznim kolitisom ili Кronovom bolešću, karakteriše rektalno crvenilo i upala, kao i dijareja sa krvlju, bol u stomaku, opstrukcija creva i bol pri pražnjenju creva. Svi ovi simptomi mogu doprineti bolu u anusu.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite svog lekara ako imate krvavu dijareju, jer se na taj način mogu uraditi testovi da se identifikuje uzrok i isključi druge bolesti. Odatle, lekar može propisati odgovarajući tretman, koji obično uključuje upotrebu lekova kao što su sulfadiazein, mesalazin ili prednizon. U ozbiljnijim slučajevima, lekar može savetovati hiruršku intervenciju.

7. Terapija zračenjem i bol u anusu

Radiacijska terapija za rak u karličnom regionu obično je indikovana za rak rektuma. Uzrokuje analnu upalu kao nuspojavu, što može dovesti do bolova pri pražnjenju creva pre i posle tretmana.

Šta uraditi: Onkolog treba da proceni potrebu za alternativom lečenja, promenom doze ili prekidom. On ili ona će proceniti neželjene efekte i da li tretman donosi više štete nego koristi.

8. Analni rak

Analni rak se može manifestovati simptomima kao što su krvarenje, bol ili opipljiva kvržica. Može da počne kao rana ili bradavica i da se transformiše u čvor. Postoje neke studije koje povezuju ovu vrstu raka sa HPV infekcijama, stoga je važno biti u toku sa papa testovima i drugim redovnim skriningom raka.

Šta uraditi: Ako imate bilo kakve simptome analnog karcinoma, odmah se obratite lekaru radi testiranja. Кada se to potvrdi, lekar će vam odrediti najprikladniji plan lečenja.

Кada posetiti doktora

Važno je konsultovati gastroenterologa ili otići u hitnu pomoć ako se bol ne smiri u roku od 48 sati ili ako se ne povuče analgeticima (kao što je acetaminofen) ili antiinflamatornim sredstvima (kao što je ibuprofen).

Lekar treba da identifikuje uzrok analnog bola koji se ponavlja ili se vremenom pogoršava, jer može biti ozbiljan problem, poput analne fistule ili raka. Ova stanja često zahtevaju hiruršku intervenciju.

KOMENTARI
6 Komentari
 1. Počeo sam pre izvesnog vremena da osecam posle vece stolice tj obimnije celog zivota i imam takvu stolicu povecu …Nenormalno ali nenormalno jak bol u predelu anusa …To je toliko jak bol koji traje nekoliko sekundi pa.odjednom nestane toliko jak da ja bukvalno moram da se iskrivim lupam da se propnem na prste jel ne znam sta da uradim to je toliko prejako da ja nmg da verujem da to moze toliko da zaboli lomio sam i nkge i ruke sto puta .. zub boli .. uvo … glava al ovo je neverovatno sve to sto sam nabrojao pa puta milion … Neverovatan bol … Ne znam zasto ..Neki savet ?

  Odgovori
  • Poštovani Kristijane,

   Prvo i najvažnije, trebali biste se obratiti lekaru kako biste detaljno opisali svoje simptome, bili pregledani i dobili profesionalnu medicinsku pomoć. Obavezno pomenite sve detalje, uključujući intenzitet boli, učestalost i trajanje simptoma.

   Ipak, mogu da navedem neke moguće uzroke koji su najčešće daju simptome koje opisujete kao i predloge za stavljanje pod kontrolu:

   Hemoroidi – to su proširene vene u analnom kanalu koje mogu biti veoma bolne, naročito tokom i nakon pražnjenja creva. Otežavajući faktori mogu biti zatvor, dugotrajno sedenje ili težak fizički rad.

   Analna fisura – to je mala pukotina analnog kanala koja može prouzrokovati oštar i jak bol tokom pražnjenja creva.

   Proktitis – upala rektuma koja može prouzrokovati bol, krvarenje i osećaj nelagodnosti u analnom regionu.

   S obzirom na intenzitet bola koji opisujete, ovde su neki koraci koje možete preduzeti:

   Dijeta: Povećajte unos vlakana u ishrani kako biste olakšali stolicu i sprečili zatvor. Pokušajte da uključite više voća, povrća, celih žitarica i mahunarki u svoju ishranu.

   Hidratacija: Pijenje puno vode može pomoći u omekšavanju stolice.

   Higijena: Održavajte higijenu analnog regiona, ali izbegavajte prekomerno trljanje ili čišćenje koje može iritirati osetljivo tkivo.

   Sedenje u toploj kupki: Sedenje u toploj kupki 15-20 minuta nekoliko puta dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma.

   Izbegavajte naprezanje: Izbegavajte prekomerno naprezanje tokom pražnjenja creva.

   Bez obzira na sve, važno je da potražite medicinsku pomoć kako biste dobili tačnu dijagnozu i tretman prilagođen vašem stanju. Nadam se da ćete se brzo oporaviti!

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Pozdrav. imam pitanje, imam problem vecito sa hemoroidima…ali sada nisam imala par meseci i odjednom se ponovo pojavljuje traje vec 7 dana krvari prilikom velike nuzde boli kada sedim kada se krecem ne, koristim razne kreme + unutrasnje stavljam…ne vidim neki veci pomak…nikad do sada mi nije bilo ovako,pila sam pre toga antibiotik Klindamicin jak…duple doze..probiotik non stop vec mesec dana unazad…i imala sam stomacni virus posle kog mi se ovo i desilo. Molim za pomoc sta da radim..pijem od danas i Pancicev caj…2 kreme + za unytrasnje stavljam Fitohem.

  Odgovori
  • Poštovana Jelena,

   Na osnovu podataka koje ste poslali ću se potruditi da vam ponudim neke savete koji bi vam mogli pomoći.

   S obzirom na to da se problem s hemoroidima ponovo javio i da imate krvarenje, važno je da se obratite svom lekaru ili specijalisti za gastroenterologiju kako biste dobili odgovarajući medicinski savet i potrebno lečenje.

   U međuvremenu, evo nekih koraka koje možete preduzeti da ublažite simptome:

   Prilagodite ishranu: Povećajte unos vlakana konzumiranjem više voća, povrća i celih žitarica. Vlakna mogu pomoći da se olakša pražnjenje creva i smanji iritacija hemoroida.

   Pijte dovoljno tečnosti: Dehidratacija može doprineti tvrdim stolicama, što može pogoršati simptome hemoroida.

   Higijena: Nakon svake stolice, pažljivo se očistite mekim toalet papirom ili vlažnim maramicama. Izbegavajte sapune koji iritiraju i preterano trljanje.

   Sedenje u toploj kupki: Sedenje u toploj kupki 15-20 minuta nekoliko puta dnevno može pomoći da se ublaže simptomi.

   Izbegavajte dugotrajno sedenje: Trudite se da ne sedite duže vreme, jer to može povećati pritisak na hemoroide.

   Odmor: Dajte sebi dovoljno vremena da se oporavite, izbegavajući naprezanje tokom obavljanja nužde.

   Lekovi: Nastavite sa upotrebom kreme i supozitorijuma prema uputstvima, ali ako ne vidite poboljšanje, svakako se konsultujte sa svojim lekarom.

   Nadam se da ćete se brzo oporaviti. Sve najbolje.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Da li vi znate da objasnite bilo šta na srpskom?
  Da li vi mislite da ako neko od vas zna latinski da mi svi to moramo da znamo?
  Ako mi bez završene medicinske škole moramo da znamo sve što i vi, šta ste ondavi koji ste tpo učili da bi ste znali?
  Da li vi imate nekog poštvanja prema onima koje savetujete?
  Ako sam za pola sata dva puta išao da (što bi ste vi kazali) stoliciram i imao bol nako pražnjenja koji je nestao nakon nekoliko minuta, šta je to?
  Da li možete da mi odgv orite na mejl?

  Odgovori
  • Poštovani,

   Maksimalno se trudimo da približimo tekst čitaocima bez prevelikog korišćenja stručnih termina. Ipak, za neka stanja ili bolesti jednostavno ne postoje izrazi na srpskom (ili su toliko arhaični da ih mali broj ljudi poznaje i prepoznaje) da smo prinuđeni da koristimo stručnije izraze.
   I, svakako, stojimo na raspolaganju za svako pojašnjenje pa ako treba – i crtaćemo da bi čitaoci mogli da razumeju o kakvom problemu se radi. A i samo pitanje komunikacije je veoma diskutabilno – kao i svako zanimanja ima svoj, uslovno rečeno, esnafski rečnik, koji se jednostavno odnosi na datu materiju.

   Sve u svemu – budite slobodni da pojasnite problem i postavite pitanje i dobićete adekavatan odgovor – bilo putem komentara ili e-mail-a.

   Srdačno,
   Bol.rs

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This