Bol u anusu: 8 glavnih uzroka i opcija lečenja

Bol u anusu može se pojaviti iz mnogih različitih razloga, kao što su hemoroidi, fisure ili fistule. Zbog toga je važno pratiti kada osećate bol i da li imate druge simptome, poput krvave stolice ili svraba.

Ovaj bol takođe može biti uzrokovan seksualno prenosivom infekcijom, kao što su klamidija, gonoreja ili herpes. Druge mogućnosti uključuju bakterijsku infekciju, zapaljenje creva, apscese ili rak.

Važno je da posetite lekara ili gastroenterologa radi procene i identifikovanja uzroka bola. Lečenje antibioticima ili čak operacija može biti neophodno, u zavisnosti od uzroka bola.

Bol u anusu – najčešći uzroci

1. Hemoroidi

Hemoroidi se mogu identifikovati po otoku u analnom predelu koji izaziva nelagodnost i bol pri sedenju ili hodanju, analnom svrabu, svetlocrvenoj krvi u stolici ili prilikom brisanja, i prisustvu male, natečene kvržice u anusu koja izaziva osećaj nečega što je zaglavljeno.

Hemoroidi su često posledica hroničnog zatvora, analnog seksa ili trudnoće.

Šta uraditi: Za lečenje hemoroida, lekar može preporučiti sedeće kupke ili mast protiv hemoroida. Ako hemoroidi ne nestanu i simptomi se pogoršavaju, trebalo bi da posetite gastroenterologa radi procene, jer se tada može savetovati najprikladniji tretman. Uporni hemoroidi se mogu ukloniti hirurškim zahvatom.

2. Analna fisura i bol u anusu

Analna fisura je mala rana koja se pojavljuje na anusu. Može izazvati bol tokom pražnjenja creva, kao i krvavu stolicu. Analne pukotine se obično identifikuju zbog pojave simptoma kao što su pečenje pri pražnjenjenju creva ili mokrenju, ili analni svrab.

Šta uraditi: U većini slučajeva, analne fisure se same povlače bez potrebe za bilo kakvom intervencijom. Međutim, lekar može propisati tretman koji pomaže u ublažavanju simptoma, kao što su anestetičke masti (npr. lidokain) ili sedeće kupke u toploj vodi.

3. Endometrioza creva

Endometrioza creva je bolest u kojoj se endometrijum, sluznica materice, širi na zidove creva. Ovo može izazvati bol u analnom delu tokom menstruacije. Pored analnog bola, neke žene imaju i bol u stomaku, mučninu, povraćanje, krvavu stolicu, otežano izlučivanje stolice ili upornu dijareju.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite ginekologa što je pre moguće da biste potvrdili dijagnozu i započeli lečenje, koje može uključivati hirurški zahvat.

4. Infekcija

Najčešće infekcije koje izazivaju bol u anusu su seksualno prenosivi mikroorganizmi, kao što su HPV, herpes, klamidija i HIV. Infekcije, poput gljivičnih infekcija, takođe se mogu razviti usled neadekvatne higijenske prakse. Zbog toga je važno da se obratite lekaru ako sumnjate na infekciju kako bi se identifikovao i eliminisao mikroorganizam koji je izaziva.

Šta uraditi: Кoristite lekove (npr. antibiotike, antimikotike, itd.) kako vam je propisao lekar. Izbegavajte prekomernu upotrebu toalet papira i odlučite se da očistite anus i genitalije toplom vodom i sapunom nakon pražnjenja creva ili mokrenja.

5. Perianalni apsces

Apsces se može razviti zbog infekcije kože ili druge analno-rektalne bolesti, kao što je inflamatorna bolest creva, rak rektuma ili posle operacije u predelu rektuma. Povezan je sa otokom, crvenilom i umerenim bolom. Neki se mogu pojaviti sa gnojem i izazvati groznicu uz visoku temperaturu.

Šta uraditi: Trebalo bi da potražite medicinsku pomoć da dobijete antibiotike i iscedite gnoj iz apscesa. Ako je apsces veoma veliki ili dubok, lekar može savetovati prijem u bolnicu za IV analgetike i antibiotike. Lekar može tražiti dalje testiranje kako bi procenio apsces, poput CT skeniranja, i izvršio hiruršku proceduru za njegovo uklanjanje, jer potpuno uklanjanje može sprečiti novu infekciju ili fistulu.

6. Inflamatorna bolest creva

Inflamatornu bolest creva, uzrokovanu uglavnom ulceroznim kolitisom ili Кronovom bolešću, karakteriše rektalno crvenilo i upala, kao i dijareja sa krvlju, bol u stomaku, opstrukcija creva i bol pri pražnjenju creva. Svi ovi simptomi mogu doprineti bolu u anusu.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite svog lekara ako imate krvavu dijareju, jer se na taj način mogu uraditi testovi da se identifikuje uzrok i isključi druge bolesti. Odatle, lekar može propisati odgovarajući tretman, koji obično uključuje upotrebu lekova kao što su sulfadiazein, mesalazin ili prednizon. U ozbiljnijim slučajevima, lekar može savetovati hiruršku intervenciju.

7. Terapija zračenjem i bol u anusu

Radiacijska terapija za rak u karličnom regionu obično je indikovana za rak rektuma. Uzrokuje analnu upalu kao nuspojavu, što može dovesti do bolova pri pražnjenju creva pre i posle tretmana.

Šta uraditi: Onkolog treba da proceni potrebu za alternativom lečenja, promenom doze ili prekidom. On ili ona će proceniti neželjene efekte i da li tretman donosi više štete nego koristi.

8. Analni rak

Analni rak se može manifestovati simptomima kao što su krvarenje, bol ili opipljiva kvržica. Može da počne kao rana ili bradavica i da se transformiše u čvor. Postoje neke studije koje povezuju ovu vrstu raka sa HPV infekcijama, stoga je važno biti u toku sa papa testovima i drugim redovnim skriningom raka.

Šta uraditi: Ako imate bilo kakve simptome analnog karcinoma, odmah se obratite lekaru radi testiranja. Кada se to potvrdi, lekar će vam odrediti najprikladniji plan lečenja.

Кada posetiti doktora

Važno je konsultovati gastroenterologa ili otići u hitnu pomoć ako se bol ne smiri u roku od 48 sati ili ako se ne povuče analgeticima (kao što je acetaminofen) ili antiinflamatornim sredstvima (kao što je ibuprofen).

Lekar treba da identifikuje uzrok analnog bola koji se ponavlja ili se vremenom pogoršava, jer može biti ozbiljan problem, poput analne fistule ili raka. Ova stanja često zahtevaju hiruršku intervenciju.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This