Bol u laktu desne ruke: Kako prepoznati uzroke i pronaći rešenje

Bol u laktu desne ruke može biti frustrirajući i ometati svakodnevni život. Uzroci bola mogu biti različiti, a razumevanje simptoma i mogućih rešenja može vam pomoći da povratite normalnu funkciju ruke.

Najčešći uzroci

Ova vrsta bola može nastati iz različitih izvora. Neki od najčešćih uzroka su:

 • Teniski lakat: Teniski lakat, poznat i kao lateralni epikondilitis, uzrokuje bol na spoljašnjoj strani laktova. Ovo stanje nastaje zbog preteranog naprezanja tetiva koje povezuju mišiće podlaktice i kosti laktova.
 • Golferski lakat: Golferski lakat, ili medijalni epikondilitis, izaziva bol na unutrašnjoj strani laktova. Bol nastaje zbog upale mišića i tetiva koji kontrolišu pokrete zglobova šake i prstiju.
 • Tendinitis: Tendinitis je upala ili iritacija tetive, vlaknaste strukture koja spaja mišić i kost. Tendinitis u laktu često je rezultat prekomernog korišćenja ruke ili ponavljajućih pokreta.
 • Burzitis: Burzitis je upala burze, male vrećice ispunjene tečnošću koja se nalazi između tetive i kosti. Bol u laktu zbog burzitisa obično se javlja kada se ruka koristi za podizanje tereta ili pritisak na lakat.
 • Nervna kompresija: Kompresija nerva u laktu, kao što je kod sindroma kubitalnog tunela, može izazvati bol, utrnulost ili slabost u ruci i šaci.

Dijagnostika

Dijagnostika bola u laktu desne ruke obično počinje sa detaljnom anamnezom i fizičkim pregledom. Lekar će postaviti pitanja o simptomima, trajanju bola i aktivnostima koje ga pogoršavaju. Fizički pregled može uključivati palpaciju laktova, pregled raspona pokreta i testove snage.

U nekim slučajevima, lekar može naručiti dodatne testove, kao što su rendgenski snimci, magnetna rezonanca (MRI) ili elektromiografija (EMG), kako bi se utvrdio tačan uzrok bola.

Tretman i terapija za bol u laktu desne ruke

Lečenje zavisi od uzroka i težine simptoma. Neki od najčešćih tretmana uključuju:

 • Fizikalna terapija: Fizioterapeut može dizajnirati program vežbi i tretmana koji se usredsređuje na jačanje mišića, poboljšanje fleksibilnosti i smanjenje bola u laktu.
 • Lekovi: Protivupalni lekovi, kao što su ibuprofen ili naproksen, mogu pomoći u smanjenju upale i bola u laktu. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti kortikosteroidne injekcije za brže olakšanje simptoma.
 • Ortopedska pomagala: Elastične trake, splintovi ili ortoze mogu pružiti dodatnu podršku laktu i smanjiti bol.
 • Modifikacija aktivnosti: Izbegavanje ili smanjenje aktivnosti koje izazivaju bol u laktu može biti ključno za oporavak. Ovo može uključivati promene u tehnici sporta ili ergonomiji radnog mesta.
 • Hirurški tretmani: U retkim slučajevima, kada konzervativni tretmani ne pružaju olakšanje, hirurška intervencija može biti potrebna za rešavanje problema.

Prevencija bola u laktu desne ruke

Prevencija uključuje redovne vežbe jačanja i istezanja, pravilnu tehniku i ergonomiju, i izbegavanje prekomernog korišćenja ruke. Takođe, uvek se obratite lekaru ako doživite bol u laktu koji traje duže od nekoliko dana ili ako bol ometa vaše svakodnevne aktivnosti.

Zaključak

Bol u laktu desne ruke može imati različite uzroke i rešenja. Prepoznavanje simptoma, pravovremeno lečenje i preventivne mere ključni su za očuvanje funkcije ruke i kvaliteta života. Ukoliko doživite bol u laktu, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć kako biste pronašli najbolji tretman za vašu situaciju.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

6 Komentari
 1. Počelo je povredom 4 i 5 lumbalnog nakon 6meseci pojavljuje se bol u vratu sa desne strane u spušta do lakta desne ruke, bolovi ne snosi.Sada se to ponovilo bolovi su skoncentrisani u lakta,dobijam inekcije za bolove,plus vitaminski,???

  Odgovori
  • Poštovani Srđane,

   Vaša situacija ukazuje na to da ste iskusili ozbiljne i složene simptome povezane sa povredom lumbalnog dela kičme, koji su vremenom evoluirali i proširili se na bolove u vratu, sa daljim širenjem bola do desne ruke i lakta. Ovakav obrazac može sugerisati nekoliko potencijalnih problema, uključujući, ali ne ograničavajući se na, diskogene probleme, radikulopatiju ili neuralgiju.

   Diskogeni Problemi: Povreda ili degeneracija međupršljenjskih diskova u lumbalnom delu može izazvati lokalizovani bol u leđima, ali takođe može uticati na nervne korene koji izlaze iz kičmene moždine, što može uzrokovati simptome kao što je bol koji se širi u ekstremitete.

   Cervikalna Radikulopatija: Bol koji se širi od vrata do ruke i lakta može biti rezultat cervikalne radikulopatije, gde jedan od nervnih korenova u vratnom delu kičme biva pritisnut ili iritiran, često zbog disk hernije ili osteoartritisa u vratnim pršljenovima.

   Neuralgija: Bol može takođe biti posledica iritacije ili oštećenja određenih nervnih puteva, poznato kao neuralgija, koja može pružati oštar, ponekad „električan“ bol duž zahvaćenog nerva.

   Preporuke:

   Konsultacija sa specijalistom: Važno je da se konsultujete sa neurologom ili ortopedom koji može detaljnije proceniti vaše simptome i, po potrebi, preporučiti dodatne dijagnostičke testove, kao što su MRI cervikalnog i/ili lumbalnog dela kičme, kako bi se utvrdila tačna lokalizacija i priroda problema.

   Fizikalna terapija: Individualizovani program fizikalne terapije može pomoći u jačanju mišića oko povređenih područja, poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju bolova. Takođe, terapeut može predložiti specifične vežbe za ublažavanje pritiska na nervne korene.

   Medikamentozno lečenje: Nastavak sa analgeticima i vitaminskim injekcijama može pomoći u ublažavanju simptoma, ali važno je raditi na identifikovanju i tretiranju osnovnog uzroka. U nekim slučajevima, lekovi protiv epilepsije ili antidepresivi se koriste za ublažavanje neuropatskih bolova.

   Alternativne metode: Metode kao što su akupunktura, TENS (transkutana električna nervna stimulacija), i određene tehnike relaksacije mogu takođe pružiti olakšanje od bolova za neke pacijente.

   Važno je pratiti vaše simptome i efekte tretmana, te redovno komunicirati sa svojim lekarskim timom kako biste mogli pravovremeno prilagoditi plan lečenja. Vaše zdravlje i dobrobit su prioritet, i postoje različite strategije koje mogu pomoći u upravljanju vašim simptomima i poboljšanju kvaliteta života.

   Želim vam brz oporavak i olakšanje od bolova.

   Srdačno,
   Bol.rs

   Odgovori
   • Hvala,bol se.koncentrisao sad na lakat,počeo sam primati vitaminski i ekcije,bol ide do čak nepodnosljivosti.Magnetnu nisam mogao raditi jer sam klaustofobican i predstavlja mi problem

    Odgovori
    • Poštovani Srđane,

     Hvala vam na dodatnim informacijama. Razumem da je situacija s magnetnom rezonancom bila neprijatna zbog klaustrofobije, što zaista zna da bude traumatično. Međutim, postoji nekoliko načina na koje se može pristupiti vašem problemu, čak i bez magnetne rezonance, kako biste vi dobili olakšanje a lekari razumeli uzrok vaših bolova.

     Koncentracija bola u laktu, zajedno sa intenzivnim bolovima koji se pogoršavaju uprkos primeni vitaminskih injekcija, dodatno naglašava potrebu za detaljnim pristupom dijagnostici i lečenju. Vaša klaustrofobija ne bi trebalo da vas spreči da dobijete odgovarajuću medicinsku pomoć, jer postoje alternativni pristupi za procenu i dijagnostikovanje vašeg stanja.

     Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

     Otvoreni MRI: Neke zdravstvene ustanove nude otvorene MRI aparate koji su mnogo manje ograničavajući i mogu biti prihvatljiviji za ljude sa klaustrofobijom. Razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnosti upućivanja na ovakav tip pregleda.

     Sedacija: U nekim slučajevima, može se razmotriti blaga sedacija tokom MRI skeniranja kako bi se smanjila anksioznost. Ovo bi trebalo detaljno razmotriti sa lekarom koji može oceniti vaše zdravstveno stanje i potrebe.

     Alternativne dijagnostičke metode: Zavisno od specifičnih simptoma, lekar može predložiti alternativne dijagnostičke testove, poput ultrazvuka ili CT skeniranja, koji mogu pružiti dodatne informacije o stanju vaših kostiju, zglobova i mekih tkiva.

     Specijalizovana konsultacija: Konsultacije sa specijalistima poput ortopeda, neurologa, ili specijaliste za bol mogu pružiti dodatne uvide u vaše stanje i ponuditi specifične tretmane koji ciljaju na uzrok vašeg bola.

     Fizikalna terapija: Ako još niste, fizikalna terapija može biti izuzetno korisna za ublažavanje bolova, posebno ako su mišići ili tetive uključeni u uzrok bola. Terapeut može raditi sa vama na jačanju i povećanju fleksibilnosti, što može pomoći u smanjenju intenziteta bola.

     Vaša zabrinutost i bol su potpuno opravdani, i važno je nastaviti sa saradnjom sa vašim lekarskim timom kako biste razvili celoviti plan lečenja. Postoji mnogo pristupa i strategija za upravljanje i lečenje hroničnog bola, i ključno je pronaći pravi pristup koji će odgovarati vašim specifičnim potrebama i okolnostima.

     Želim vam brz oporavak i nadam se da ćete uskoro pronaći pravo rešenje koje će vam doneti olakšanje.

     Srdačno,
     Bol.rs

 2. Vec dve nedelje imam bol u laktu i strasno peckanje,osecaj bola sa spoljne strane desnog lakta. Kad ispravim ruku ili podignem teret bol se spusta sve do sake ,misic boli kao grc kad hvata.

  Odgovori
  • Poštovana Aleksandra,

   Opisani simptomi – bol u laktu, peckanje i osećaj bola koji se širi od spoljašnje strane desnog lakta do šake, posebno pri ispravljanju ruke ili podizanju tereta – ukazuju na moguću iritaciju ili povredu nerava, mišića ili tetiva u tom području. Jedno od stanja koje bi moglo uzrokovati ovakve simptome je sindrom lateralnog epikondilitisa, poznatiji kao teniski lakat, koji se odnosi na bol ili upalu na spoljnoj strani lakta usled preteranog korišćenja mišića i tetiva podlaktice.

   Druga mogućnost je neuropatija, posebno iritacija ili kompresija nerva, kao što je ulnarni nerv ili radijalni nerv, što može uzrokovati bol, peckanje, i osećaj slabosti ili grčenja mišića sve do šake.

   Evo nekoliko predloga za olakšanje simptoma:

   Odmorite ruku: Izbegavajte aktivnosti koje izazivaju bol ili peckanje, posebno one koje uključuju ponavljajući pokret ruke ili podizanje tereta.

   Primena hladnih ili toplih obloga: Led može pomoći u smanjenju upale i bola u prvih par dana nakon pojave simptoma, dok toplina može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju grčeva nakon toga.

   Koristite elastični zavoj ili ortozu: Podrška za lakat može pomoći u stabilizaciji zgloba i smanjenju napetosti na tetivama i mišićima.

   Vežbe istezanja i jačanja: Nežne vežbe za istezanje i jačanje mišića podlaktice mogu pomoći u oporavku, ali se konsultujte sa fizioterapeutom ili lekarom pre početka bilo kakvog programa vežbanja.

   Analgetici i antiinflamatorni lekovi: Lekovi protiv bolova i upala, kao što su ibuprofen ili naproksen, mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti. Međutim, koristite ih odgovorno i po preporuci lekara.

   S obzirom na trajanje vaših simptoma i intenzitet boli, važno je da se konsultujete sa lekarom za preciznu dijagnozu i odgovarajući tretman. Lekar može preporučiti dodatne testove, kao što su rendgen, ultrazvuk ili MRI, da bi se bolje razumeli uzroci vaših simptoma, i po potrebi uputiti vas na fizioterapiju ili druge specijalizovane tretmane.

   Nadam se da ćete uskoro osetiti olakšanje i poboljšanje. Briga o sebi i pravilno upravljanje simptomima su ključni za vaš oporavak.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj