Oslobodite se bola u laktu: Razumite, lečite i sprečite!

Bol u laktu može značajno uticati na svakodnevne aktivnosti i smanjiti kvalitet života pojedinca. Ovaj članak će vam pružiti informacije o osnovnoj anatomiji laktova, mogućim uzrocima bola dijagnostičkim metodama i opcijama lečenja kako biste bolje razumeli ovaj problem i kako da se nosite sa njim.

Anatomija lakta

Lakat je složen zglob koji povezuje tri kosti: humerus (nadlaktična kost), radius (često nazivan spoljašnjom podlaktičnom kosti) i ulna (unutrašnja podlaktična kost). Njegova osnovna funkcija je omogućavanje savijanja i pružanja ruke, kao i rotacija podlaktice. Ključne strukture koje mogu biti pogođene bolom u laktu uključuju:

 • Kosti: Humerus, radius i ulna čine osnovu laktova i mogu biti pogođene frakturama, dislokacijama ili povredama usled fizičkog stresa.
 • Zglobovi: Laktovi se sastoje iz nekoliko zglobova koji omogućavaju različite pokrete. Oštećenje zglobnih površina ili hrskavice može dovesti do bolova u laktu.
 • Ligamenti: Ligamenti su jaki, elastični snopovi tkiva koji povezuju kosti i stabilizuju zglobove. Povrede ili istegnuća ligamenata mogu izazvati bol u laktu.
 • Mišići: Mišići oko laktova omogućavaju pokretanje ruke i pružaju snagu. Upale ili povrede mišića mogu dovesti do bolova u laktu.
 • Tetive: Tetive su čvrsti snopovi vlakana koji povezuju mišiće sa kostima. Tendinitis ili upala tetiva često je uzrok bolova u laktu.

Prikaz lakta u zapaljenju

Bol u laktu

Ovaj bol može biti rezultat različitih uzroka, od preopterećenja do povreda ili degenerativnih stanja. Razumevanje uzroka bola u laktu može vam pomoći da odredite najbolje opcije za lečenje.

Najčešći uzroci

 • Teniski lakat (lateralni epikondilitis): Ovaj oblik tendinitisa je posledica preopterećenja tetiva koje povezuju mišiće podlaktice sa spoljašnjim delom laktova. Teniski lakat je čest kod sportista i ljudi koji koriste računar ili druge uređaje dugotrajno.
 • Golferski lakat (medijalni epikondilitis): Sličan teniskom laktu, golferski lakat je tendinitis koji pogađa tetive koje povezuju mišiće podlaktice sa unutrašnjim delom laktova. Ovaj problem može nastati usled ponavljajućih pokreta ili preopterećenja.
 • Tendinitis: Osim teniskog i golferskog laktu, tendinitis može uticati na druge tetive u laktu. Upala tetiva često je rezultat preopterećenja ili povrede.
 • Burzitis: Burze su male vrećice ispunjene tečnošću koje služe kao jastuci između kostiju, tetiva i mišića. Upala burze (burzitis) može dovesti do bolova u laktu.
 • Nervna kompresija: Povremeno, bol u laktu može nastati zbog pritiska na nervne strukture, kao što je sindrom kubitalnog tunela, koji pogađa ulnarni nerv.
 • Artritis: Degenerativna stanja poput osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa mogu uzrokovati bolove u laktu zbog oštećenja zglobne hrskavice i upale.
 • Povrede: Povrede poput iščašenja, fraktura ili povreda ligamenata mogu dovesti do akutnih ili hroničnih bolova u laktu.

Manje uobičajeni uzroci bola u laktu

U nekim slučajevima, bol u laktu može biti posledica ređih problema, kao što su infekcije, tumori ili sistemski poremećaji poput lupusa ili vaskulitisa. Ukoliko bol u laktu ne reaguje na konzervativno lečenje, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdio tačan uzrok i pravilno lečenje.

Kako prepoznati uzrok bola u laktu na osnovu simptoma i trajanja

Da biste prepoznali uzrok, obratite pažnju na karakteristike i trajanje bola, kao i na eventualne okidače:

 • Lokacija bola: Bol sa spoljašnje strane laktova često ukazuje na teniski lakat, dok bol sa unutrašnje strane laktova može ukazivati na golferski lakat.
 • Tip bola: Oštra, probadajuća bol može ukazivati na povredu ili nervnu kompresiju, dok tup, neprekidan bol često ukazuje na upalne procese kao što su tendinitis ili artritis.
 • Okidači bola: Ako se bol pogoršava pri određenim aktivnostima ili pokretima, to može ukazivati na specifičan problem. Na primer, bol koji se javlja pri stiskanju šake može ukazivati na teniski lakat, dok bol prilikom rotacije podlaktice može ukazivati na golferski lakat.
 • Trajanje bola: Akutni bol u laktu obično je rezultat povrede ili preopterećenja, dok hronični bol može biti posledica degenerativnih stanja kao što je artritis.

Uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom kako bi se postavila tačna dijagnoza i preduzele odgovarajuće mere lečenja.

Dijagnostika bola u laktu

Da bi se utvrdio uzrok i preporučilo odgovarajuće lečenje, lekar će koristiti različite metode dijagnostike. Evo nekoliko uobičajenih metoda koje se koriste u dijagnostici:

Anamneza

Prvi korak u dijagnostici bola u laktu je razgovor sa lekarom o vašoj medicinskoj istoriji, simptomima, okidačima bola i prethodnim povredama ili tretmanima. Ove informacije pomažu lekaru da bolje razume vašu situaciju i suzi dijagnostičke mogućnosti.

Fizički pregled

Lekar će pregledati vaš lakat, tražeći znakove upale, otekline, deformiteta ili oslabljene funkcije. Pregled može uključivati testove pokreta, snage i fleksibilnosti, kao i palpaciju kako bi se utvrdila tačna lokacija bola.

Radiološke metode

Radiološke metode, kao što su rendgen, ultrazvuk ili magnetna rezonanca (MRI), često se koriste kako bi se vizualizovale unutrašnje strukture laktova i identifikovali mogući problemi, kao što su frakture, oštećenje hrskavice ili upala tetiva. Ove metode pomažu lekaru da postavi precizniju dijagnozu.

Laboratorijske analize

U nekim slučajevima, lekar može zatražiti laboratorijske analize, kao što su testovi krvi ili analiza zglobne tečnosti, kako bi se isključile infekcije, reumatoidni artritis ili druge sistematske bolesti koje mogu uzrokovati bol u laktu.

Kombinacija ovih dijagnostičkih metoda omogućava lekaru da postavi preciznu dijagnozu i preporuči odgovarajući plan lečenja za vašu situaciju.

Tretman i terapija bola u laktu

Lečenje zavisi od uzroka, ozbiljnosti i trajanja simptoma. U većini slučajeva, konzervativni tretmani su prvi korak u lečenju, dok se hirurški tretmani razmatraju samo kada konzervativne metode ne daju željene rezultate. Prevencija je takođe ključna komponenta u očuvanju zdravlja laktova i sprečavanju budućih problema.

Konzervativni tretmani

 • Fizikalna terapija: Fizikalna terapija može uključivati vežbe istezanja, jačanja i stabilizacije, kao i modalitete kao što su masaža, toplotna terapija ili elektroterapija za smanjenje bola i upale.
 • Lekovi: Lekovi protiv bolova i protivupalni lekovi, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), mogu pomoći u smanjenju bola i upale. U nekim slučajevima, kortikosteroidne injekcije mogu se koristiti za ublažavanje simptoma.
 • Ortopedski pomagala: Ortopedska pomagala, kao što su ortoze za lakat ili trake za kompresiju, mogu pružiti dodatnu podršku i smanjiti stres na oštećenim strukturama.
 • Modifikacija aktivnosti: Menjanje načina na koji obavljate aktivnosti koje izazivaju bol ili izbegavanje pokreta koji pogoršavaju simptome može pomoći u smanjenju bola i sprečavanju daljeg oštećenja.

Hirurški tretmani

Hirurški tretmani se razmatraju kada konzervativne metode ne pružaju adekvatno olakšanje. Odluka o hirurškom zahvatu zavisi od uzroka boli, ozbiljnosti simptoma i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Mogući hirurški tretmani uključuju artroskopiju, dekompresiju živaca, rekonstrukciju ligamenata ili zamenu zgloba.

Svaka hirurška intervencija nosi sa sobom rizike i koristi, koje je potrebno detaljno razmotriti sa lekarom pre odluke o zahvatu.

Prevencija

 • Vežbe za jačanje: Redovne vežbe za jačanje mišića koji podržavaju lakat mogu pomoći u sprečavanju povreda i smanjenju rizika od bolova u laktu.
 • Vežbe istezanja: Redovno istezanje mišića i tetiva oko laktova može doprineti povećanju fleksibilnosti i smanjenju rizika od povreda ili zategnutosti.
 • Pravilna tehnika: Ukoliko se bavite sportom ili fizičkom aktivnošću, naučite pravilnu tehniku kako biste smanjili stres na laktovima i sprečili povrede.
 • Ergonomija: Prilagodite radno okruženje i koristite ergonomske alate kako biste smanjili naprezanje na laktovima tokom dugotrajnih aktivnosti ili posla.
 • Pauze i odmor: Uzimajte redovne pauze tokom aktivnosti koje naprežu laktove kako biste smanjili rizik od povreda i bolova.

Primenjujući ove preventivne mere, možete smanjiti rizik od problema sa laktom i očuvati zdravlje i funkciju vaših zglobova.

Život sa bolom u laktu

Bol u laktu može značajno uticati na kvalitet života, otežavajući svakodnevne aktivnosti i poslove. Uprkos tome, postoje načini kako možete olakšati svoj život sa bolom u laktu i zadržati aktivnosti koje volite.

Saveti za olakšavanje svakodnevnog života

 • Primena toplote ili leda na bolno područje može pomoći u ublažavanju bola i upale.
 • Razmislite o korišćenju ergonomskih alata i pomagala koja mogu smanjiti stres na laktovima tokom rada ili drugih aktivnosti.
 • Pravite pauze i istežite se redovno kako biste smanjili napetost u mišićima i tetivama oko laktova.
 • Pratite savete stručnjaka za pravilnu tehniku u sportu ili vežbanju kako biste smanjili rizik od povreda.

Kada potražiti stručnu pomoć i kome se obratiti

Ukoliko primetite da bol u laktu ne prolazi, pogoršava se, ili vam smeta u svakodnevnim aktivnostima, važno je potražiti stručnu pomoć. Obratite se svom lekaru opšte prakse, ortopedu, fizijatru ili fizioterapeutu kako biste dobili adekvatnu dijagnostiku i tretman. Stručnjaci će vam pomoći da napravite plan lečenja koji je prilagođen vašim potrebama.

Bol u laktu – Zaključak

Bol u laktu može imati različite uzroke i značajno uticati na kvalitet života. Važno je prepoznati simptome, utvrditi uzrok bola i započeti odgovarajući tretman kako biste očuvali funkciju laktova i nastavili sa aktivnostima koje volite.

Ne zaboravite potražiti stručnu pomoć ako vam je potrebna, i razmotrite preventivne mere kako biste smanjili rizik od budućih problema sa laktom.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj