Bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Verovatno nikada niste pomislili na svoju trtičnu kost dok nije počela da vas boli. A onda ste od lekara ili istraživanjem na internetu saznali da bol u trtičnoj kosti ima i svoje posebno ime: kokcigodinija.

Naravno, samo pronalaženje naziva bolesti nije od prevelike pomoći i zato pogledajmo šta je zaista u pitanju i kako se ovo bolno stanje može uspešno sanirati.

Trtična kost i kokcigodinija

Trtična kost (lat. coccyx, eng. tailbone) je deo kičmenog stuba i predstavlja četiri poslednja pršljena kičme koja su srasla u jednu celinu. a kokcigodinija (kokcidinija) je bol koji se javlja u tom predelu i koji obično zrači (tj. prenosi se) u okolne delove tela. Bol u trtičnoj kosti često predstavlja veliki problem i trudnica i zadaje im dosta muka.

Bol u trtičnoj kosti (može se reći i repnoj kosti) je fokusiran na samo dno kičme, tačno iznad zadnjice, gde se nalazi ova multisegmentirana kost. Iako je mala, ima nekoliko važnih zadataka. Pre svega, pomaže vam u stabilizaciji kada sedite. Takođe, kroz ovo područje prolaze mnoge tetive, mišići i ligamenti.

Lekari trtičnu kost nazivaju medicinskim imenom: „coccik“. Reč potiče od grčkog izraza „kukavica“ ili „kljun“. Repna iliti trtična kost je dobila ovo ime jer veoma liči na kljun ptice.

No, pustimo ptice na miru i vratimo se kokcigodiniji. Bol od povređene repne kosti može biti u rasponu od blagog do intenzivnog. Bol se može pogoršati kada sedate ili ustajete sa stolice ili kada se zavalite unazad dok sedite.

Takođe možete osetiti bol kada koristite kupatilo (prilikom velike nužde) kao i prilikom seksualnog odnosa. Žene tokom menstruacije mogu osećati nelagodnost.

Ponekad bol može „ići“ dole niz vaše noge. Stajanje ili hodanje bi trebalo da ublaže pritisak na vašu trtičnu kost i da olakšaju nelagodu.

Bol u trtičnoj kosti - KOKCIGODINIJA

Zašto se javlja?

Trtična kost često zaboli nakon dužeg sedenja na tvrdoj klupi ili neudobnoj podlozi. Ipak, češći slučaj pojave bola su padovi i druge traume koji mogu oštetiti, iščašiti ili slomiti repnu kost.

Oštećenje zglobova ponavljajućim pokretima ili opšte habanje i starenje takođe mogu doprineti bolovima u ovoj kosti.

Kod trudnica, tokom poslednjeg tromesečja trudnoće, ligamenti povezani sa i oko trtične kosti prirodno se olabave da bi se stvorilo dovoljno prostora za bebu. Zbog toga žene imaju otprilike pet puta veću verovatnoću nego muškarci da dožive bol u trtičnoj kosti.

Osobe koje imaju povećanu težinu su sklonije problemima sa kičmom. Ako je to vaš slučaj – budite oprezni pri gubljenju težine – ako je previše brzo izgubite, izgubićete i „podlogu“ koja štiti vašu trtičnu kost i može doći do lakšeg povređivanja. U retkim slučajevima uzrok bola u kičmi može biti infekcija ili tumor.

Sve u svemu, lista mogućih uzroka pojave bola obuhvata svega nekoliko razloga pa ih obično nije teško detektovati – ni od strane lekara a ni pacijenta.

Mogući uzroci kokcigodinije su:

 • prelom trtične kosti (povreda kičme i pad na stražnjicu);
 • trudnoća i porođaj;
 • različite vrste tumora;
 • zapaljanjenski procesi u blizini trtične kosti (obično su u pitanju ligamenti);
 • idiopatska kokcigodinija (ne može se otkriti jasan razlog nastanka);
 • psiha i određene psihička stanja (npr. maskirana depresija) – nisu sama po sebi uzrok bolesti ali mogu značajno maskirati stanje u zavisnosti od senzibiliteta pojedinca.

Šta raditi?

Obratite se svom lekaru ako su bolovi jaki ili traju više od nekoliko dana. Bolovi u trtičnoj kosti uglavnom u svojoj pozadini nemaju neko ozbiljno oboljenje. Ponekad mogu biti znak povrede. U vrlo retkim slučajevima, bolovi u ovoj kosti mogu biti znak malignih promena.

Lekar će vas verovatno poslati na neku vrstu savremene dijagnostike: zatražiti rendgenski snimak ili magnetnu rezonancu kako bi pronašao znakove povrede, poput frakture kostiju ili tumora koji pritiska kost. Rentgen se može snimati i sedeći i stojeći kako bi se pokazali mogući problemi sa vašom trtičnom kosti u različitim položajima.

Lekar će takođe pregledati područje donjih leđa tražeći bilo kakve izrasline koje mogu da vrše pritisak na leđnu kost.

Bol u trtičnoj kosti u trudnoći

Kokcigodinija je veoma česta u trudnoći, budući da dolazi do istezanja ligmenata na i oko trtične kosti da bi se stvorilo dovoljno prostora za plod.

Nepodeljena su mišljenja da je to glavni razlog zašto žene daleko češće oboljevaju od muškaraca.

Interesantno je spomenuti da se kokcigodinija najčešće pojavljuje tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

Lečenje lekovima koji se prodaju bez recepta

Prva stvar kada je kokcigodinija u pitanju je strpljenje. Bol bi trebalo da nestane za nekoliko nedelja, ali ponekad mogu proći i meseci.

Možete da isprobate nesteroidne antiinflamatorne lekove bez recepta da biste ublažili nelagodu dok vam repna kost ne zaraste. Ovi lekovi uključuju ibuprofen (Motrin, Advil) ili naproksen (Aleve). Acetaminophen (Tilenol) takođe može ublažiti bol.

Za jače bolove, vaš lekar može preporučiti ubrizgavanje lokalnih anestetika, nervni blok ili steroidni lek u to područje. Neki ljudi dobijaju kombinaciju injekcija anestetika i steroida. Takođe možete uzimati antidepresive da biste ublažili bol.

Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima lečenja i prognozama za vaš slučaj – budući da smo svi jedinstveni a i nastanak bola je jedinstven.

Sedeći položaj kao olakšanje

Da biste olakšali nelagodu, sedite na neku toplu podlogu ili ako vam više prija može da bude i hladna (u slučaju da je mesto bola u zapaljenju). Masaža se takođe pokazala korisnom.

Važan je i način na koji sedite. Loše držanje može da izvrši preveliki pritisak na vašu trtičnu kost. Sedite leđima naslonjeni na stolicu, a stopala ravno na podu kako biste skinuli težinu sa repne kosti.

Nagnite se napred kada sedate. Takođe možete sedeti na posebnom jastuku u obliku krofne ili jastuku u obliku klina kako biste ublažili pritisak na osetljivo područje.

Fizikalna terapija i bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Fizikalni terapeut vam može pokazati vežbe za jačanje mišića koji podržavaju vašu repnu kost. To uključuje mišiće stomaka i dno karlice.

Takođe možete isprobati tehniku koja se naziva manipulacija kokcigeom. To je slučaj kada vam lekar ubaci prst u rukavici u rektum i pomera repnu kost napred-nazad da bi je vratio u položaj.

Operacija kao rešenje

U većini slučajeva će vam ovi tretmani ublažiti bol dok vam trtična kost ne zaraste za šta je potrebno, kako smo već naveli, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Ako nijedno lečenje nije uspelo, lekar će možda preporučiti operaciju kao krajnje sredstvo za uklanjanje dela ili celokupne kosti. Ovaj postupak se naziva kokcigektomija.

Hirurška intervencija ne znači i automatski prestanak boli. Može proći neko vreme pre nego što bol nestane. U nekim slučajevima uopšte ne dolazi do poboljšanja što nije ni malo prijatno. Hirurški zahvat takođe može da nosi rizike, poput infekcije.

Bez obzira da li ćete ići na operaciju ili ne, u pitanju je odluka koju morate vrlo pažljivo doneti sa svojim lekarom.

Vežbe i bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Iako ne postoji lek protiv bolova u repnoj kosti, neke vežbe i istezanja mogu pomoći u ublažavanju pritiska koji uzrokuje bol u ovom predelu. Razne joga poze mogu biti dobre za istezanje mišića i ligamenata povezanih sa repnom kosti.

Trudnice sa bolovima u repnoj kosti takođe mogu imati koristi od istezanja.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako se bol u repnoj kosti pogoršava vežbanjem ili istezanjem.

Zaključak

Počnite sa merama za ublažavanje bolova kod kuće kao što su  Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), tople obloge i masaža. Ako vas repna kost i dalje boli, obratite se svom lekaru koji vam može pomoći da pronađete lek koji vam odgovara.

U slučaju da ništa od primenjenih metoda ne pomogne – otvoreno razgovarajte sa vašim lekarem o dometima operacije u vašem slučaju.

KOMENTARI
19 Komentari
 1. Poštovani,

  Prije godinu i nešto sitno mjeseci sam krivo napravio pokretu teretani prilikom dizanja utega iz leđa, no nastavio sam da treniram nogomet iako sam osjetio blagu nelagodu u donjem dijelu leđa.
  Na utakmici sam nakon par tjedana prilikom duela ozlijedio ložu zbog čega je maštala ruptura. Bio sam out svih aktivnosti barem 5-6 mjeseci jer se bol u loži kroz trticu povezala s donjim dijelom leđa. Radio za terapije, masaže i svega još…ovo ljeto sam prestao trenirati nogomet i počeo trenirati Borilački sport. Bol je velikim dijelom nestala te imam osiecaj da me prolazi puno vise kada se krećem i bavim sportom nego kada sam van svih aktivnosti. I dalje se nelagoda zna pojaviti u donjem dijelu leđa i neposredno iznad trtice, te nisam siguran radili se os sakrumu ili coccyxu no volio bih riješiti i daj mali dio nelagode.

  Što mi predlažete, jer nakon što odem igrati nogomet koji dugo ne igram, sutra dan su mi loze, trtica i donji dio leđa upaljen vise nego sto je to normalno. Zanima me radili se o pomaku u predjelu coccyxa, sacruma, oštećenju živca ili pak nečem trećem.

  Hvala unapred

  Odgovori
  • Najtoplije preporučujem da uradite MRI i snimak će rešiti sve dileme. Takođe, otvoriće se jasan put i prema terapeutskim rešenjim, te nema potrebe da nagađate šta je u pitanju.

   Svako dobro!

 2. Poštovani, pre par meseci sam osetio tegobe , pritisak u doljem delu kičme i rektumu. Imao sam oosecaj u tom delu kao da je doslo do suženja debelog creva , i dok hrana ne prodje tkz.taj deo osecao dam bolove. Posle i tokom pražnjenja creva bolovi du se pojacavali, i imao sam osecaj kao da imam neko strano telo , kao neku blokadu misica i da necu moci da mokrim. Posetio sam urologa i posle njegovih analiza, on smatra da je sa te strane sve uredu. Poslao me je kod gastroenterologa radio sam rektumskopiju gde je pokazano da imam2 stepen hemoroida i da bolove koje imam ne mogu da budu od hemoroida. I sa njihove strane kazu da je u redu. Bolovi se najcesce javlhaju posle velike nuzde, nekada bol udara u noge. Najaci su bolovi prilikom sedenja i ležanja. Ne spavam normalno vec mesec dana. Najmanje bolove osecam kada stojim, ma da se i oni jave posle duzeg kretanja ili stajanja. Koristim brufen i diklofen, malo popusti ali kad prodje dejstvo leka ponovo počinju nepodnosljivi bolovi. Molim vas za vase misljenje. Hvala unapred

  Odgovori
  • Poštovani, treba da uradite samo Rtg LS kičme AP i Lat, uz napomenu da bi trebalo da vidimo coccyx. Kada to uradite – znaće se kakvo je stanje i koje se terapeutske mere mogu preduzeti.

 3. Postovani,ima mesec i po dana kako sam se porodila..bebac 4500g,55 dugacak…zanima me,imam jake bolove u repnoj kosti..kada ustajem iz kreveta nekad moram da se povucem malo,da bih ustala i sa stolice isto teze ustajem i trazim polozajf za sedenje..zani.a me sta da radim i koliko ce to od prilike da traje?

  Odgovori
  • Ukoliko u naredne 4 nedelje ne dođe prvo do smanjenja a zatim i povlačenja bola, svakako je indikovano da posetite lekara koji će Vas uputiti na dalje pretrage.

   Srdačno,
   bol.rs

 4. Postovani, 6 meseci posle poroda oserila sam bol u trticnoj kosti. Uradjen je rtg, dijagnoza sakroilitis. Nalazi kks, urin, crp uredni, Hlab27 pozitivan. Primila sam u dva navrata kortikosteroide. U medjuvremenu krenula na fizikalnu, i dalje osecam bol. Dijagnoza spondiloartritis. Sta da radim imate li predlog? Hvala.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Definitivno treba probati kirporaktiku, pošto u većini ovakvih slučajeva može pomoći. Sve drugo se svodi na isto što je radjeno do sada. Pozdrav

   dr Vladan Jovićević

 5. Postovani,

  Prije nekih 3-4 mjeseca sam se nezgodno okliznuo i pao na pozadinu. Po mom misljenju nista strasno ali mjssec dana nakon pada su poceli bolovi u krstačnoj i trtičnoj kosti. Radio sam MR na kojoj se vidi da je Trtica ventralizirana-zakrivljena prema naprijed vise nego sto bi trebalo. Moze li sama Ventralizacija trtice izazvati date bolove. Osim toga, nema preloma, nema hematoma ili oteklina. Hvala lijepo. Alen

  Odgovori
  • Poštovani, da, veoma je lako moguće da trauma koju ste doživeli i uočeno pomeranje na MRI-u ima direktne veze sa bolovima koje opisujete. To što se trauma desila pre mesec dana i da niste imali odmah simptome – ne znači previše. U praksi se sreće dosta pacijenata koji su imali slična iskustva unutar 2-3 meseca i posle toga se tek „probudila“ kokcigodinija.
   Praćenje lekarskih uputa je ono što Vam najtoplije preporučujemo da biste ovaj problem što pre rešili.

 6. Postovani, bol koju osecam u predelu na samom dnu ledja se javlja s vremena na vreme, i sklona je crvenilu i blagom otoku. Javlja se i period kada me apsolutno nista ne boli u tom delu. Na koji uzrok ove boli se moze posumnjati?
  Hvala Vam unapred na odgovoru. 🙂

  Odgovori
  • Poštovani,

   Prvo uraditi laboratoriju KKS, SE, CRP, Fib, i mokraćnu kiselinu
   Uraditi i Rtg LS kičme ap i lat.
   Posle toga odluka o mogućem lečenju

   Srdačno,
   dr Vladan Jovićević

 7. Poštovani, već više od godinu dana nakon porodjaja imam bolove u donjem delu ledja i nakon MR i pregleda ustanovljena mi je kokcigodinija kao posledica povrede na porodjaju.
  Odmah je predložena operacija ali pokušali smo i druge metode, fizikalnu terapiju i vežbanje sa terapeutom, posle kog trpim još jače bolove.
  Dakle poboljšanje ne nastaje ni nakon terapije, vežbanja niti lekova. Mislite li da je operacija u mom slučaju neizbežna?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Budući da ste uložili dosta truda i Vi i Vaši lekari da neoperativnim putem rešite problem, a da trpite jače bolove posle ovih tretmana – mišljenja sam da poslušate Vašeg lekara i odlučite se za intervenciju. Za nekoliko nedelje – kako se bol bude smanjivao a Vaš kvalitet života rastao – bićete uvereni da ste doneli dobru odluku.

   Sve najbolje Vam želim!

 8. Poštovani, prilikom nezgodnog pada na zadnji deo ledja, polomljena mi je trtična kost..
  Na snimku se vidi kako pod uglom od 90′ pretiska debelo crevo čime mi je otežana defekacija i predložena operacija..
  Bolove imam samo pri sedenju i to kada direktno vršim pritisak na kost.
  Zbog prirode svog posla, kozmetičar, zanima me koliko obično traje postoperativni oporavak, posle koliko se može ustati iz kreveta?
  Hvala unapred na odgovoru.
  Pozdrav Vama

  Odgovori
  • Poštovani, postoperativni oporavak kod kocigektomije (delimične ili potpune) obično traje nekoliko nedelja – u zavisnosti od slučaja do slučaja.

   Što se samoga ustajanja iz kreveta tiče posle operacije, to može da bude i isti dan (lagana šetnja) a posle tri do pet dana sledi otpuštanje i povratak aktivnosti. Naravno, pacijent mora voditi računa o vrsti aktivnosti da ne bi došlo do komplikacija.

   Obično se posle dve nedelje uklanjaju konci, a pacijent prati šest meseci pa i godinu dana.

   Sedenje može biti neprijatno više nedelje posle operacije ali se obično smanjuje progresivno u roku od mesec dana.

 9. Poštovani, 31.3. 2022 operacija kokcigodinija sam imala. Zadnja kontrola rendgen snimke mi je učinjena 9.6.2022 i sve je ok, unutrašnji hematom se povukao. Ali, nažalost još uvijek osjećam tupe i oštre bolove i to prema vagini. Imamo klimu u kući i dosta mi smeta. Kad ću se više oporavait?! Slomili su mi kost prilikom poroda. Hvala od srca lp

  Odgovori
  • Poštovana Biljana,

   Operacija u većini slučajeva donosi potpuno izlečenje, ali vreme oporavka varira. Obično je za potpun oporavak i punu funkcionalnost (normalne aktivnosti) potrebno dva do tri meseca, ali ima slučajeva gde je bilo potrebno i 6 meseci.
   Ono što je svakako bitno je da na snimku nisu uočena nikakva patološka stanja.
   Nastavite sa redovnim pregledima, čuvajte se klime budući da Vam smeta (ako ništa, neki lagani prekrivač prebacite preko donjeg stomaka dok ste u klimatizovanoj prostoriji) i koristite analgetike po potrebi.
   To što je kost slomljena prilikom porođaja samo je informacija o nastanku traume i nema neki poseban značaj u načinu tretmana.

   Dakle, samo strpljenje, redovne kontrole i… budite uvereni da će proći.

   Sve najbolje Vam želimo!

 10. Fala na savetima, narocito na onim da odem kod doktora da me masira. Verovatno oni iz LGBT-a uzivaju u takvim intervencijama, a ja sam sposoban i da odvalim debelu samarcinu na sam spomen takve „terapije“

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *