Bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Verovatno nikada niste pomislili na svoju trtičnu kost dok nije počela da vas boli. A onda ste od lekara ili istraživanjem na internetu saznali da bol u trtičnoj kosti ima i svoje posebno ime: kokcigodinija.

Imate pitanje u vezi ove teme? Ostavite ga u komentarima i dobićete odgovor od našeg stručnjaka u roku od 12 sati!

Naravno, samo pronalaženje naziva bolesti nije od prevelike pomoći i zato pogledajmo šta je zaista u pitanju i kako se ovo bolno stanje može uspešno sanirati.

Trtična kost i kokcigodinija

Trtična kost (lat. coccyx, eng. tailbone) je deo kičmenog stuba i predstavlja četiri poslednja pršljena kičme koja su srasla u jednu celinu. a kokcigodinija (kokcidinija) je bol koji se javlja u tom predelu i koji obično zrači (tj. prenosi se) u okolne delove tela. Bol u trtičnoj kosti često predstavlja veliki problem i trudnica i zadaje im dosta muka.

Bol u trtičnoj kosti (može se reći i repnoj kosti) je fokusiran na samo dno kičme, tačno iznad zadnjice, gde se nalazi ova multisegmentirana kost. Iako je mala, ima nekoliko važnih zadataka. Pre svega, pomaže vam u stabilizaciji kada sedite. Takođe, kroz ovo područje prolaze mnoge tetive, mišići i ligamenti.

Lekari trtičnu kost nazivaju medicinskim imenom: „coccik“. Reč potiče od grčkog izraza „kukavica“ ili „kljun“. Repna iliti trtična kost je dobila ovo ime jer veoma liči na kljun ptice.

No, pustimo ptice na miru i vratimo se kokcigodiniji. Bol od povređene repne kosti može biti u rasponu od blagog do intenzivnog. Bol se može pogoršati kada sedate ili ustajete sa stolice ili kada se zavalite unazad dok sedite.

Takođe možete osetiti bol kada koristite kupatilo (prilikom velike nužde) kao i prilikom seksualnog odnosa. Žene tokom menstruacije mogu osećati nelagodnost.

Ponekad bol može „ići“ dole niz vaše noge. Stajanje ili hodanje bi trebalo da ublaže pritisak na vašu trtičnu kost i da olakšaju nelagodu.

Bol u trtičnoj kosti - KOKCIGODINIJA

Zašto se javlja?

Trtična kost često zaboli nakon dužeg sedenja na tvrdoj klupi ili neudobnoj podlozi. Ipak, češći slučaj pojave bola su padovi i druge traume koji mogu oštetiti, iščašiti ili slomiti repnu kost.

Oštećenje zglobova ponavljajućim pokretima ili opšte habanje i starenje takođe mogu doprineti bolovima u ovoj kosti.

Kod trudnica, tokom poslednjeg tromesečja trudnoće, ligamenti povezani sa i oko trtične kosti prirodno se olabave da bi se stvorilo dovoljno prostora za bebu. Zbog toga žene imaju otprilike pet puta veću verovatnoću nego muškarci da dožive bol u trtičnoj kosti.

Osobe koje imaju povećanu težinu su sklonije problemima sa kičmom. Ako je to vaš slučaj – budite oprezni pri gubljenju težine – ako je previše brzo izgubite, izgubićete i „podlogu“ koja štiti vašu trtičnu kost i može doći do lakšeg povređivanja. U retkim slučajevima uzrok bola u kičmi može biti infekcija ili tumor.

Sve u svemu, lista mogućih uzroka pojave bola obuhvata svega nekoliko razloga pa ih obično nije teško detektovati – ni od strane lekara a ni pacijenta.

Mogući uzroci kokcigodinije su:

 • prelom trtične kosti (povreda kičme i pad na stražnjicu);
 • trudnoća i porođaj;
 • različite vrste tumora;
 • zapaljanjenski procesi u blizini trtične kosti (obično su u pitanju ligamenti);
 • idiopatska kokcigodinija (ne može se otkriti jasan razlog nastanka);
 • psiha i određene psihička stanja (npr. maskirana depresija) – nisu sama po sebi uzrok bolesti ali mogu značajno maskirati stanje u zavisnosti od senzibiliteta pojedinca.

Šta raditi?

Obratite se svom lekaru ako su bolovi jaki ili traju više od nekoliko dana. Bolovi u trtičnoj kosti uglavnom u svojoj pozadini nemaju neko ozbiljno oboljenje. Ponekad mogu biti znak povrede. U vrlo retkim slučajevima, bolovi u ovoj kosti mogu biti znak malignih promena.

Lekar će vas verovatno poslati na neku vrstu savremene dijagnostike: zatražiti rendgenski snimak ili magnetnu rezonancu kako bi pronašao znakove povrede, poput frakture kostiju ili tumora koji pritiska kost. Rentgen se može snimati i sedeći i stojeći kako bi se pokazali mogući problemi sa vašom trtičnom kosti u različitim položajima.

Lekar će takođe pregledati područje donjih leđa tražeći bilo kakve izrasline koje mogu da vrše pritisak na leđnu kost.

Bol u trtičnoj kosti u trudnoći

Kokcigodinija je veoma česta u trudnoći, budući da dolazi do istezanja ligmenata na i oko trtične kosti da bi se stvorilo dovoljno prostora za plod.

Nepodeljena su mišljenja da je to glavni razlog zašto žene daleko češće oboljevaju od muškaraca.

Interesantno je spomenuti da se kokcigodinija najčešće pojavljuje tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

Lečenje lekovima koji se prodaju bez recepta

Prva stvar kada je kokcigodinija u pitanju je strpljenje. Bol bi trebalo da nestane za nekoliko nedelja, ali ponekad mogu proći i meseci.

Možete da isprobate nesteroidne antiinflamatorne lekove bez recepta da biste ublažili nelagodu dok vam repna kost ne zaraste. Ovi lekovi uključuju ibuprofen (Motrin, Advil) ili naproksen (Aleve). Acetaminophen (Tilenol) takođe može ublažiti bol.

Za jače bolove, vaš lekar može preporučiti ubrizgavanje lokalnih anestetika, nervni blok ili steroidni lek u to područje. Neki ljudi dobijaju kombinaciju injekcija anestetika i steroida. Takođe možete uzimati antidepresive da biste ublažili bol.

Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima lečenja i prognozama za vaš slučaj – budući da smo svi jedinstveni a i nastanak bola je jedinstven.

Sedeći položaj kao olakšanje

Da biste olakšali nelagodu, sedite na neku toplu podlogu ili ako vam više prija može da bude i hladna (u slučaju da je mesto bola u zapaljenju). Masaža se takođe pokazala korisnom.

Važan je i način na koji sedite. Loše držanje može da izvrši preveliki pritisak na vašu trtičnu kost. Sedite leđima naslonjeni na stolicu, a stopala ravno na podu kako biste skinuli težinu sa repne kosti.

Nagnite se napred kada sedate. Takođe možete sedeti na posebnom jastuku u obliku krofne ili jastuku u obliku klina kako biste ublažili pritisak na osetljivo područje.

Fizikalna terapija i bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Fizikalni terapeut vam može pokazati vežbe za jačanje mišića koji podržavaju vašu repnu kost. To uključuje mišiće stomaka i dno karlice.

Takođe možete isprobati tehniku koja se naziva manipulacija kokcigeom. To je slučaj kada vam lekar ubaci prst u rukavici u rektum i pomera repnu kost napred-nazad da bi je vratio u položaj.

Operacija kao rešenje

U većini slučajeva će vam ovi tretmani ublažiti bol dok vam trtična kost ne zaraste za šta je potrebno, kako smo već naveli, od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Ako nijedno lečenje nije uspelo, lekar će možda preporučiti operaciju kao krajnje sredstvo za uklanjanje dela ili celokupne kosti. Ovaj postupak se naziva kokcigektomija.

Hirurška intervencija ne znači i automatski prestanak boli. Može proći neko vreme pre nego što bol nestane. U nekim slučajevima uopšte ne dolazi do poboljšanja što nije ni malo prijatno. Hirurški zahvat takođe može da nosi rizike, poput infekcije.

Bez obzira da li ćete ići na operaciju ili ne, u pitanju je odluka koju morate vrlo pažljivo doneti sa svojim lekarom.

Vežbe i bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Iako ne postoji lek protiv bolova u repnoj kosti, neke vežbe i istezanja mogu pomoći u ublažavanju pritiska koji uzrokuje bol u ovom predelu. Razne joga poze mogu biti dobre za istezanje mišića i ligamenata povezanih sa repnom kosti.

Trudnice sa bolovima u repnoj kosti takođe mogu imati koristi od istezanja.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako se bol u repnoj kosti pogoršava vežbanjem ili istezanjem.

Zaključak

Počnite sa merama za ublažavanje bolova kod kuće kao što su  Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), tople obloge i masaža. Ako vas repna kost i dalje boli, obratite se svom lekaru koji vam može pomoći da pronađete lek koji vam odgovara.

U slučaju da ništa od primenjenih metoda ne pomogne – otvoreno razgovarajte sa vašim lekarem o dometima operacije u vašem slučaju.

KOMENTARI
34 Komentari
 1. Postovani, bol i donjem delu ledja, trticna kost traje godinama.Pre desetak godina pala sam direktno na tu kost,bolovi su povremeni,nekad ne osetim a nekad su intenzivniji…pre nedelju dana sam operisala stomak ,tacnije abdominoplastika stomaka,usled vise trudnoca doslo je do pucanja trbusnog zida i imala sam pupcanu kilu…da li je slabost trbusnog zida (dijastaza) bila uzrok bolovima ? Sada recimo lezim dok se oporavljam i bolovi su intenzivniji,jer lezim u polozaju koji nije pogodan za taj deo ledja. I da li se nekim treningom nakon oporavka od operacije moze ublaziti bol? Hvala na odgovoru

  Odgovori
  • Poštovana Milice,

   Pre svega toplo preporučujem da se konsultujete sa svojim lekarom za potpunu dijagnozu i tretman. Ovde ću pokušati da vam pružim neke osnovne informacije koje mogu biti korisne kao usmerenje.

   Bolovi u donjem delu leđa i trtičnoj kosti mogu imati mnogo uzroka, a vaša prethodna povreda (pad na trtičnu kost pre desetak godina) najverovatnije je doprinela hroničnim bolovima koje sada osećate. Slabost trbušnog zida (dijastaza) takođe može doprineti bolovima u leđima, jer slabost mišića može dovesti do nepravilnog držanja i povećanog stresa na kičmu i mišiće leđa.

   Nakon operacije abdominoplastike i reparacije pupčane kile, osećate privremeno povećanje bolova u leđima zbog položaja u kojem ležite tokom oporavka. Položaj ležanja s nogama savijenim može ublažiti pritisak na donji deo leđa i olakšati bol. Ipak, važno je da se pridržavate preporuka svog hirurga u vezi sa pravilnim položajem tokom oporavka.

   Nakon što dobijete dozvolu od svog lekara za početak vežbanja, neki oblici treninga mogu vam pomoći u ublažavanju bolova u donjem delu leđa. Recimo, pokazalo se da vežbe za jačanje trbušnih i leđnih mišića, kao što su pilates i joga, mogu biti korisne u poboljšanju posture i smanjenju bolova. Fizikalna terapija takođe može biti korisna u pružanju individualizovanog plana vežbanja za vaše potrebe.

   U svakom slučaju, neophodno je da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa bilo kojim planom vežbanja, kako biste osigurali da je to bezbedno za vaše zdravlje i stanje nakon operacije.

   Nadam se da vam je ovo usmerenje bilo od pomoći, ali ponavljam, najbolje je da se obratite svom lekaru za stručni savet.

   S poštovanjem,
   prim. dr A. Ilić

   Odgovori
 2. Poštovana,

  Prije, otprilike, mjesec dana sa imao pad na ivicu niske drvene klupe i udar u dijelu trtične kosti.
  Bol koju povremeno osjećam u tom predjelu nije nekog velikog inteziteta ali stvara nelagodu pri sjedenju.
  Samo pod jačim pritiskom tog bolnog dijela trtične kosti osjećam nešto intenzivniju bol. Nemam nikakvih problema prilikom“velike nužde“ ili seksualnih odnosa. Nisam išao doktorima, niti sam izvršio rengensko snimanje ovog bolnog mjesta a sve u nadi da će ta bol vremenom prestati.
  Da li je ova bol može potrajati i mjesecima i da li su kod mene u pitanju zapaljenski procesi u blizini trtične kosti (zapaljenje ligamenata)? Da li bi u slučaju da je trtična kost napukla bili izraziti, nepodnošljivi, oštri bolovi ili bi bili niskog intenziteta?

  Hvala i lp

  Odgovori
  • Poštovani,

   Bol koju osećate nakon udarca u trtičnu kost može biti rezultat različitih povreda ili stanja:

   Kontuzija ili modrica: Pad na trtičnu kost može dovesti do kontuzije koja uzrokuje bol i nelagodnost, naročito pri dodiru ili pritisku.
   Fraktura trtične kosti: Ako je udarac bio dovoljno jak, moguće je da ste napukli ili slomili trtičnu kost. Ovakve povrede mogu uzrokovati bol različitog intenziteta, koji ne mora nužno biti nepodnošljiv ili oštar.
   Zapaljenje ligamenata ili tetiva: Povreda može izazvati zapaljenje ili iritaciju okolnih struktura, kao što su ligamenti i tetive, što može uzrokovati bol i nelagodnost.

   S obzirom na trajanje vašeg bola, preporučujem da se posavetujete sa lekarom koji može izvršiti detaljan pregled i, ako je potrebno, tražiti dodatne testove, kao što je rendgensko snimanje. Vaš lekar će moći da odredi tačan uzrok bola i predloži odgovarajući tretman.

   U međuvremenu, možete pokušati sa nekim konzervativnim merama za ublažavanje boli, kao što su upotreba hladnih ili toplih obloga, uzimanje analgetika (kao što je ibuprofen, uzimajući u obzir preporuke lekara), i izbegavanje dugotrajnog sedenja ili pritiska na trtičnu kost. Ipak, najvažnije je da potražite savet lekara kako biste dobili preciznu dijagnozu i odgovarajući tretman.

   Želimo Vam da se brzo rešite bola!
   dr Turković

   Odgovori
  • Dr Turković, hvala Vam na odgovoru i preporukama u vezi mojih zdravstvenih problema, u predjelu trtične kosti.

   Inače, u predjelu trtične kosti gdje sam imao udarac nema modrice. Želim da naglasim, da u predjelu bolnog mjesta osjećam neku vrstu žarenja, „pečenja“.
   Možda bi to moglo ukazivati na upalu nerva u tom području, pogotovu u vremenu čestih proljećnih klimatskih promjena kada se na mjestima nekadašnjih uboja pojavljuje bol. To je neko moje laičko mišljenje.
   U svakom slučaju, ako se bol, ubrzo, ne povuče, idem doktoru (pretpostavljam ortopedu) na pregled.

   Hvala.

   S poštovanjem,

   Mladen

   Odgovori
   • Poštovani Mladene,

    Vaše laičko mišljenje je sasvim na mestu i moguće je da bol koji osećate ima veze sa upalom nerva ili iritacijom u tom području. Kao što sam prethodno naveo, povreda može izazvati zapaljenje ili iritaciju okolnih struktura, kao što su ligamenti, tetive ili nervi. Ovo može rezultirati bolom, nelagodom i osećajem žarenja ili pečenja, kao što ste opisali.

    S obzirom na simptome koje ste opisali, i dalje bih preporučio da zatražite savet lekara, koji će moći da izvrši detaljan pregled i, ako je potrebno, tražiti dodatne analize, kao što je rendgensko snimanje. U zavisnosti od rezultata pregleda, lekar će moći da odredi tačan uzrok bola i preporuči odgovarajući tretman.

    Takođe, ortopedski hirurg je jedan od lekara koji se bavi problemima mišićno-koštanog sistema, pa bi bio odgovarajući izbor za konsultacije u vezi sa vašim simptomima. U zavisnosti od nalaza, možda će vas uputiti i na dodatne specijaliste, kao što su neurolog ili fizijatar, kako bi se obezbedio celovit tretman.

    U međuvremenu, nastavite sa konzervativnim merama za ublažavanje boli koje sam prethodno predložio. Ukoliko bol ne prestane ili se pogorša, obratite se lekaru što pre kako biste dobili preciznu dijagnozu i odgovarajući tretman.

    Želim Vam brz oporavak!

    S poštovanjem,
    dr Turković

    Odgovori
 3. Poštovani,
  Bol je prisutan oko 2 godine.
  Kada ustajem iz sedećeg položaja, kao da ustajem sa nekog eksera.
  Prilikom hodanja, ležanja, obavljanja bilo kakvih drugih aktivnosti, bol nije prisutan.
  Fizijatar me je slao na terapije struje i magneta i to je sve.
  Uradila sam rendgenski snimak, po njegovom nalogu.
  Može li molim Vas, vaše mišljenje na nalaz:
  -UMERENE OSTEOHONDROTIČNE PROMENE U NIVOIMA L4/5 I L5/S1 SA SUŽENJEM IV PROSTORA I OTISCIMA JEDRA NA NASPRAMNIM POKRIVAJUĆIM POVRŠINAMA.
  -NA OSTALIM NIVOIMA JE ODRŽANA VISINA I MORFOLOGIJA IV PROSTORA
  -POČETNE ARTROTIČNE PROMENE NA FASETNIM ZGLOBOVIMA U ISTIM VISINAMA
  Srdačan pozdrav

  Odgovori
  • Poštovana,

   Vaši nalazi pokazuju prisustvo umerenih osteohondrotičnih promena na nivoima L4/5 i L5/S1, što znači da postoje degenerativne promene u diskovima između pršljenova u donjem delu leđa. Ove promene izazivaju sužavanje međupršljenskog prostora, što može dovesti do bolova i nelagodnosti.

   Takođe, nalazi ukazuju na početne artrozne promene na fasetnim zglobovima u istoj visini. Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova, što znači da hrskavica u vašim fasetnim zglobovima počinje da se troši.

   Fizikalna terapija, vežbe za jačanje mišića i promene u načinu života mogu biti deo vašeg plana lečenja, ali preporučujem da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste odredili najbolju opciju za vas.

   Neke od aktivnosti koje značajno mogu da pomognu poboljšanju Vašeg stanja (naravno, trebate biti uporni):

   Fizikalna terapija: Fizioterapeut vam može kreirati program vežbi za jačanje mišića oko kičme, što može poboljšati stabilnost i smanjiti bol.

   Vežbe istezanja i jačanja: Vežbe istezanja i jačanja mišića leđa, stomaka i nogu poboljšavaju fleksibilnost, drže kičmu i smanjuju bol.

   Pauze i promene položaja: Ako dugo sedite ili stojite u jednom položaju, redovne pauze i promene položaja su obavezne!!!

   Terapija toplotom i hladnoćom: Topli oblog ili led mogu pomoći u ublažavanju bolova i smanjenju upale. Po potrebi menjajte toplu i hladnu oblogu.

   Umerena fizička aktivnost: Redovna umerena fizička aktivnost, kao što je hodanje ili plivanje, kod većine ljudi sa sličnim problemima poboljšava zdravlja kičme i smanjenje bolove.

   Pravilno držanje: Obratite pažnju na svoje držanje, posebno kada sedite ili koristite računar. Pravilno držanje može smanjiti pritisak na kičmu i ublažiti bol.

   Kontrola težine: Održavanje zdrave telesne težine smanjuje opterećenje kičme i ublažava bol.

   Medicinski tretman: Prema preporuci vašeg lekara, možete koristiti antiinflamatorne lekove bez recepta ili relaksante mišića za ublažavanje bolova i upale.

   Važno je napomenuti da bi trebalo da potražite savet Vašeg lekara kako biste razgovarali o Vašem konkretnom slučaju i mogućim opcijama lečenja.

   Sve najbolje Vam želim
   dr A Ilić

   Odgovori
   • Dodao bih još: Neophodno je da se uvedu kiropraktika i trakcija što pre, pa onda i kinezi terapija (vežbe) čim se stanje popravi. Time će se stvoriti uslovi za poboljšanje i stabilizaciju.

    dr Vladan Jovićević,
    West Medic

    Odgovori
 4. Poštovani, uslijed poroda 23.07.2020 u Osijeku slomljena mi je trtična kost.2 godine su me šetali od jednog dr. do drugog dr.
  1.aprila 2022 završila sam u Zagrebu na operaciji,odrezali mi dio trtične kosti.Nakon operacije učinjen je rendgen, sve je ok..Ali sad će godinu dana od operacije nažalost bolovi su prisutni.Ne mogu sjediti, ležati na leđima dugo hodati. Popijem Zaldiar 375 koji su mi u Zagrebu prepisali. Što dalje, pa ne mogu samo biti na tabletama..Hvala

  Odgovori
  • Poštovana, žao mi je što čujem da imate trajne bolove nakon operacije trtične kosti. Bolovi nakon ovakvih operacija mogu biti uzrokovani različitim faktorima, kao što su ožiljci, komplikacije u vezi sa operacijom ili neravnoteža u mišićima i zglobovima oko kičme. Dakle, prvi zadatak bi bio pronalaženje uzroka bola, a zatim odgovarajuća terapija (npr. fizikalna, terapija za ožiljke i adhezije kao i odgovarajuća terapija lekovima dok se stanje ne popravi).

   Važno je da se pridržavate preporuka svog lekara i ne odustajete od traženja rešenja. Trajna bol može se poboljšati s vremenom, posebno uz aktivno učešće u terapijama i tretmanima koji vam pomažu da upravljate bolom i poboljšate funkciju. Na žalost to iziskuje ponekad dosta vremena i strpljenja. Srećno!

   Odgovori
 5. Postovani, danas sam tokom vjezbanja pao na trtičnu kost i boli me. Pad nije bio strasan. Hodanje stepenicama i trcanje su mi problem. Koliko traje dok bol ode? Hvala.

  Odgovori
  • Poštovani, ako ste pali na trtičnu kost (koksigealni deo kičme) i osećate bol, moguće je da ste doživeli kontuziju ili udarnu povredu na tom području. Kontuzija koksigealne kosti može uzrokovati bol i nelagodnost pri hodanju, trčanju i sedenju.

   Vreme oporavka može se razlikovati od osobe do osobe i zavisi od težine povrede. Uglavnom, bol i nelagodnost od kontuzije trtične kosti mogu trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja. U nekim slučajevima, bol može postojati i duže, naročito ako se radi o složenijoj povredi ili frakturi.

   Ako bol ne prolazi ili se pogoršava, važno je da se obratite svom lekaru za dalju procenu i eventualno dodatno ispitivanje, kao što su rendgenski snimci ili magnetna rezonanca, kako bi se isključila teža povreda ili fraktura.

   Odgovori
 6. Poštovani,danas prilikom pražnjena creva ostetila sam jaku bas jaku bol u predelu repne kosti i anusa onesvestila sam se na wc šolji od bolova nakon nesvesti idalje me je bolelo ali posle desetak minuta bol je prestala.Da li možete da mi kažete šta mi to moglo da bude i kome da se obratim?

  Odgovori
  • Bol u predelu repne kosti i anusa može biti uzrokovan različitim stanjima ili povredama. Obzirom na intenzitet bola i gubitak svesti, preporučujem vam da se što pre obratite svom lekaru opšte prakse ili gastroenterologu. Oni će moći da vas upute na odgovarajuće preglede i utvrde uzrok bola.

   Važno je da ne odlažete posetu lekaru, jer otkrivanje uzroka problema može pomoći u bržem i efikasnijem lečenju.

   Odgovori
 7. Poštovani,

  Prije godinu i nešto sitno mjeseci sam krivo napravio pokretu teretani prilikom dizanja utega iz leđa, no nastavio sam da treniram nogomet iako sam osjetio blagu nelagodu u donjem dijelu leđa.
  Na utakmici sam nakon par tjedana prilikom duela ozlijedio ložu zbog čega je maštala ruptura. Bio sam out svih aktivnosti barem 5-6 mjeseci jer se bol u loži kroz trticu povezala s donjim dijelom leđa. Radio za terapije, masaže i svega još…ovo ljeto sam prestao trenirati nogomet i počeo trenirati Borilački sport. Bol je velikim dijelom nestala te imam osiecaj da me prolazi puno vise kada se krećem i bavim sportom nego kada sam van svih aktivnosti. I dalje se nelagoda zna pojaviti u donjem dijelu leđa i neposredno iznad trtice, te nisam siguran radili se os sakrumu ili coccyxu no volio bih riješiti i daj mali dio nelagode.

  Što mi predlažete, jer nakon što odem igrati nogomet koji dugo ne igram, sutra dan su mi loze, trtica i donji dio leđa upaljen vise nego sto je to normalno. Zanima me radili se o pomaku u predjelu coccyxa, sacruma, oštećenju živca ili pak nečem trećem.

  Hvala unapred

  Odgovori
  • Najtoplije preporučujem da uradite MRI i snimak će rešiti sve dileme. Takođe, otvoriće se jasan put i prema terapeutskim rešenjim, te nema potrebe da nagađate šta je u pitanju.

   Svako dobro!

   Odgovori
 8. Poštovani, pre par meseci sam osetio tegobe , pritisak u doljem delu kičme i rektumu. Imao sam oosecaj u tom delu kao da je doslo do suženja debelog creva , i dok hrana ne prodje tkz.taj deo osecao dam bolove. Posle i tokom pražnjenja creva bolovi du se pojacavali, i imao sam osecaj kao da imam neko strano telo , kao neku blokadu misica i da necu moci da mokrim. Posetio sam urologa i posle njegovih analiza, on smatra da je sa te strane sve uredu. Poslao me je kod gastroenterologa radio sam rektumskopiju gde je pokazano da imam2 stepen hemoroida i da bolove koje imam ne mogu da budu od hemoroida. I sa njihove strane kazu da je u redu. Bolovi se najcesce javlhaju posle velike nuzde, nekada bol udara u noge. Najaci su bolovi prilikom sedenja i ležanja. Ne spavam normalno vec mesec dana. Najmanje bolove osecam kada stojim, ma da se i oni jave posle duzeg kretanja ili stajanja. Koristim brufen i diklofen, malo popusti ali kad prodje dejstvo leka ponovo počinju nepodnosljivi bolovi. Molim vas za vase misljenje. Hvala unapred

  Odgovori
  • Poštovani, treba da uradite samo Rtg LS kičme AP i Lat, uz napomenu da bi trebalo da vidimo coccyx. Kada to uradite – znaće se kakvo je stanje i koje se terapeutske mere mogu preduzeti.

   Odgovori
 9. Postovani,ima mesec i po dana kako sam se porodila..bebac 4500g,55 dugacak…zanima me,imam jake bolove u repnoj kosti..kada ustajem iz kreveta nekad moram da se povucem malo,da bih ustala i sa stolice isto teze ustajem i trazim polozajf za sedenje..zani.a me sta da radim i koliko ce to od prilike da traje?

  Odgovori
  • Ukoliko u naredne 4 nedelje ne dođe prvo do smanjenja a zatim i povlačenja bola, svakako je indikovano da posetite lekara koji će Vas uputiti na dalje pretrage.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori
 10. Postovani, 6 meseci posle poroda oserila sam bol u trticnoj kosti. Uradjen je rtg, dijagnoza sakroilitis. Nalazi kks, urin, crp uredni, Hlab27 pozitivan. Primila sam u dva navrata kortikosteroide. U medjuvremenu krenula na fizikalnu, i dalje osecam bol. Dijagnoza spondiloartritis. Sta da radim imate li predlog? Hvala.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Definitivno treba probati kirporaktiku, pošto u većini ovakvih slučajeva može pomoći. Sve drugo se svodi na isto što je radjeno do sada. Pozdrav

   dr Vladan Jovićević

   Odgovori
 11. Postovani,

  Prije nekih 3-4 mjeseca sam se nezgodno okliznuo i pao na pozadinu. Po mom misljenju nista strasno ali mjssec dana nakon pada su poceli bolovi u krstačnoj i trtičnoj kosti. Radio sam MR na kojoj se vidi da je Trtica ventralizirana-zakrivljena prema naprijed vise nego sto bi trebalo. Moze li sama Ventralizacija trtice izazvati date bolove. Osim toga, nema preloma, nema hematoma ili oteklina. Hvala lijepo. Alen

  Odgovori
  • Poštovani, da, veoma je lako moguće da trauma koju ste doživeli i uočeno pomeranje na MRI-u ima direktne veze sa bolovima koje opisujete. To što se trauma desila pre mesec dana i da niste imali odmah simptome – ne znači previše. U praksi se sreće dosta pacijenata koji su imali slična iskustva unutar 2-3 meseca i posle toga se tek „probudila“ kokcigodinija.
   Praćenje lekarskih uputa je ono što Vam najtoplije preporučujemo da biste ovaj problem što pre rešili.

   Odgovori
 12. Postovani, bol koju osecam u predelu na samom dnu ledja se javlja s vremena na vreme, i sklona je crvenilu i blagom otoku. Javlja se i period kada me apsolutno nista ne boli u tom delu. Na koji uzrok ove boli se moze posumnjati?
  Hvala Vam unapred na odgovoru. 🙂

  Odgovori
  • Poštovani,

   Prvo uraditi laboratoriju KKS, SE, CRP, Fib, i mokraćnu kiselinu
   Uraditi i Rtg LS kičme ap i lat.
   Posle toga odluka o mogućem lečenju

   Srdačno,
   dr Vladan Jovićević

   Odgovori
 13. Poštovani, već više od godinu dana nakon porodjaja imam bolove u donjem delu ledja i nakon MR i pregleda ustanovljena mi je kokcigodinija kao posledica povrede na porodjaju.
  Odmah je predložena operacija ali pokušali smo i druge metode, fizikalnu terapiju i vežbanje sa terapeutom, posle kog trpim još jače bolove.
  Dakle poboljšanje ne nastaje ni nakon terapije, vežbanja niti lekova. Mislite li da je operacija u mom slučaju neizbežna?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Budući da ste uložili dosta truda i Vi i Vaši lekari da neoperativnim putem rešite problem, a da trpite jače bolove posle ovih tretmana – mišljenja sam da poslušate Vašeg lekara i odlučite se za intervenciju. Za nekoliko nedelje – kako se bol bude smanjivao a Vaš kvalitet života rastao – bićete uvereni da ste doneli dobru odluku.

   Sve najbolje Vam želim!

   Odgovori
 14. Poštovani, prilikom nezgodnog pada na zadnji deo ledja, polomljena mi je trtična kost..
  Na snimku se vidi kako pod uglom od 90′ pretiska debelo crevo čime mi je otežana defekacija i predložena operacija..
  Bolove imam samo pri sedenju i to kada direktno vršim pritisak na kost.
  Zbog prirode svog posla, kozmetičar, zanima me koliko obično traje postoperativni oporavak, posle koliko se može ustati iz kreveta?
  Hvala unapred na odgovoru.
  Pozdrav Vama

  Odgovori
  • Poštovani, postoperativni oporavak kod kocigektomije (delimične ili potpune) obično traje nekoliko nedelja – u zavisnosti od slučaja do slučaja.

   Što se samoga ustajanja iz kreveta tiče posle operacije, to može da bude i isti dan (lagana šetnja) a posle tri do pet dana sledi otpuštanje i povratak aktivnosti. Naravno, pacijent mora voditi računa o vrsti aktivnosti da ne bi došlo do komplikacija.

   Obično se posle dve nedelje uklanjaju konci, a pacijent prati šest meseci pa i godinu dana.

   Sedenje može biti neprijatno više nedelje posle operacije ali se obično smanjuje progresivno u roku od mesec dana.

   Odgovori
 15. Poštovani, 31.3. 2022 operacija kokcigodinija sam imala. Zadnja kontrola rendgen snimke mi je učinjena 9.6.2022 i sve je ok, unutrašnji hematom se povukao. Ali, nažalost još uvijek osjećam tupe i oštre bolove i to prema vagini. Imamo klimu u kući i dosta mi smeta. Kad ću se više oporavait?! Slomili su mi kost prilikom poroda. Hvala od srca lp

  Odgovori
  • Poštovana Biljana,

   Operacija u većini slučajeva donosi potpuno izlečenje, ali vreme oporavka varira. Obično je za potpun oporavak i punu funkcionalnost (normalne aktivnosti) potrebno dva do tri meseca, ali ima slučajeva gde je bilo potrebno i 6 meseci.
   Ono što je svakako bitno je da na snimku nisu uočena nikakva patološka stanja.
   Nastavite sa redovnim pregledima, čuvajte se klime budući da Vam smeta (ako ništa, neki lagani prekrivač prebacite preko donjeg stomaka dok ste u klimatizovanoj prostoriji) i koristite analgetike po potrebi.
   To što je kost slomljena prilikom porođaja samo je informacija o nastanku traume i nema neki poseban značaj u načinu tretmana.

   Dakle, samo strpljenje, redovne kontrole i… budite uvereni da će proći.

   Sve najbolje Vam želimo!

   Odgovori
 16. Fala na savetima, narocito na onim da odem kod doktora da me masira. Verovatno oni iz LGBT-a uzivaju u takvim intervencijama, a ja sam sposoban i da odvalim debelu samarcinu na sam spomen takve „terapije“

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This