Bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Verovatno nikada niste pomislili na svoju trtičnu kost dok nije počela da vas boli. A onda ste od lekara ili istraživanjem na internetu saznali da bol u trtičnoj kosti ima i svoje posebno ime: kokcigodinija.

Naravno, samo pronalaženje naziva bolesti nije od prevelike pomoći i zato pogledajmo šta je zaista u pitanju i kako se ovo bolno stanje može uspešno sanirati.

Trtična kost i kokcigodinija

Trtična kost (lat. coccyx, eng. tailbone) je deo kičmenog stuba i predstavlja  četiri poslednja pršljena kičme koja su srasla u jednu celinu. a kokcigodinija (kokcidinija) je bol koji se javlja u tom predelu i koji obično zrači (tj. prenosi se) u okolne delove tela. Bol u trtičnoj kosti predstavlja i veliki problem trudnica i zadaje im dosta muka.

Bol u trtičnoj kosti (može se reći i repnoj kosti) je fokusiran na samo dno vaše kičme, tačno iznad zadnjice, gde se nalazi ova multisegmentirana kost. Iako je mala, ima nekoliko važnih zadataka. Pre svega, pomaže vam u stabilizaciji kada sedite. Takođe, kroz ovo područje prolaze mnoge tetive, mišići i ligamenti.

Vaš lekar će vašu trtičnu kost nazvati medicinskim imenom: „coccik“. Reč potiče od grčkog izraza „kukavica“ ili „kljun“. Repna iliti trtična kost je dobila ovo ime jer veoma liči na kljun ptice.

No, pustimo ptice na miru i vratimo se kokcigodiniji. Bol od povređene repne kosti može biti u rasponu od blagog do intenzivnog. Bol se može pogoršati kada sednete, ustanete sa stolice ili kada se zavalite unazad dok sedite.

Takođe možete osetiti bol kada koristite kupatilo ili seksualni odnos. Žene tokom menstruacije mogu osećati nelagodnost. Ponekad bol može „ići“ dole niz vaše noge. Stajanje ili hodanje bi trebalo da ublaže pritisak na vašu trtičnu kost i da olakšaju nelagodu.

Bol u trtičnoj kosti - KOKCIGODINIJA

Zašto se javlja?

Vaša trtična kost mogla bi da vas zaboli nakon dužeg sedenja na tvrdoj klupi ili neudobnoj podlozi. Padovi i druge traume mogu vam naštetiti, iščašiti ili slomiti repnu kost.

Oštećenje zglobova ponavljajućim pokretima ili opšte habanje i starenje takođe mogu doprineti bolovima u ovoj kosti.

Tokom poslednjeg tromesečja trudnoće, ligamenti povezani sa i oko trtične kosti prirodno se olabave da bi se stvorilo prostora za bebu. Zbog toga žene imaju otprilike pet puta veću verovatnoću nego muškarci da dožive bol u trtičnoj kosti.

Takođe ste skloniji problemima sa kičmom ako imate prekomernu težinu. Međutim, ako previše brzo izgubite na težini, izgubićete i „podlogu“ koja štiti vašu trtičnu kost i verovatno ćete je povrediti. U retkim slučajevima uzrok bola u kičmi može biti infekcija ili tumor.

Sve u svemu, lista mogućih uzroka bola bi obuhvatala:

Mogući uzroci kokcigodinije su:

 • prelom trtične kosti (povreda kičme i pad na stražnjicu);
 • trudnoća i porođaj;
 • različite vrste tumora;
 • zapaljanjenski procesi u blizini trtične kosti (obično su u pitanju ligamenti);
 • idiopatska kokcigodinija (ne može se otkriti jasan razlog nastanka);
 • psiha i određene psihička stanja (npr. maskirana depresija).

Šta da raditi?

Obratite se svom lekaru ako su bolovi jaki ili traju više od nekoliko dana. Bolovi u trtičnoj kosti uglavnom nisu ozbiljni. Ponekad mogu biti znak povrede. U vrlo retkim slučajevima, bolovi u ovoj kosti mogu biti znak malignih promena.

Možda će vaš lekar zatražiti rendgenski snimak ili magnetnu rezonancu kako bi pronašao znakove povrede, poput frakture kostiju ili tumora koji pritiska na kost. Rentgen se može snimati i sedeći i stojeći kako bi se pokazali mogući problemi sa vašom trtičnom kosti u različitim položajima.

Lekar će takođe pregledati područje oko bilo kakvih izraslina koje mogu da vrše pritisak na vašu leđnu kost.

Bol u trtičnoj kosti u trudnoći

Kokcigodinija je veoma česta u trudnoći, budući da dolazi do istezanja ligmenata na i oko trtične kosti da bi se stvorilo dovoljno prostora za plod.

Nepodeljena su mišljenja da je to glavni razlog zašto žene daleko češće oboljevaju od muškaraca.

Interesantno je spomenuti da se kokcigodinija najčešće pojavljuje tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.

Lečenje lekovima koji se prodaju bez recepta

Prva stvar kada je kokcigodinija u pitanju je strpljenje. Bol bi trebalo da nestane za nekoliko nedelja, ali ponekad mogu proći i meseci.

Možete da isprobate nesteroidne antiinflamatorne lekove bez recepta da biste ublažili nelagodu dok vam repna kost ne zaraste. Ovi lekovi uključuju ibuprofen (Motrin, Advil) ili naproksen (Aleve). Acetaminophen (Tilenol) takođe može ublažiti bol.

Za jače bolove, vaš lekar može ubrizgati lokalni anestetik, nervni blok ili steroidni lek u to područje. Neki ljudi dobijaju kombinaciju injekcija anestetika i steroida. Takođe možete uzimati antidepresive da biste ublažili bol.

Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o mogućnostima lečenja.

Sedeći položaj kao olakšanje

Da biste olakšali nelagodu, sedite na grejnu podlogu ili ledeni omot ili idite na masažu. Važan je i način na koji sedite. Loše držanje može da izvrši preveliki pritisak na vašu trtičnu kost. Sedite leđima naslonjeni na stolicu, a stopala ravno na podu kako biste skinuli težinu sa repne kosti.

Nagnite se napred kada sedate. Takođe možete sedeti na posebnom jastuku u obliku krofne ili jastuku u obliku klina kako biste ublažili pritisak na osetljivo područje.

Fizikalna terapija i bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Fizikalni terapeut vam može pokazati vežbe za jačanje mišića koji podržavaju vašu repnu kost. To uključuje mišiće stomaka i dno karlice.

Takođe možete isprobati tehniku koja se naziva manipulacija kokcigeom. To je slučaj kada vam lekar ubaci prst u rukavici u rektum i pomera repnu kost napred-nazad da bi je vratio u položaj.

Operacija kao rešenje

U većini slučajeva će vam ovi tretmani ublažiti bol dok vam trtična kost ne zaraste.

Ako nijedno lečenje nije uspelo, lekar će možda preporučiti operaciju kao krajnje sredstvo za uklanjanje dela ili celokupne kosti. Ovaj postupak se naziva kokcigektomija.

Hirurška intervencija ne znači i automatski prestanak boli. Može proći neko vreme pre nego što bol nestane. U nekim slučajevima uopšte ne dolazi do poboljšanja što nije ni malo prijatno. Hirurški zahvat takođe može da nosi rizike, poput infekcije.

Bez obzira da li ćete operisati ili ne, ovo je odluka je koju morate vrlo pažljivo doneti sa svojim lekarom.

Počnite sa merama za ublažavanje bolova kod kuće kao što su Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), tople obloge i masaža. Ako vas repna kost i dalje boli, obratite se svom lekaru koji vam može pomoći da pronađete lek koji vam odgovara.

Vežbe i bol u trtičnoj kosti (kokcigodinija)

Iako ne postoji lek protiv bolova u repnoj kosti, neke vežbe i istezanja mogu pomoći u ublažavanju pritiska koji uzrokuje bol u ovom predelu. Razne joga poze mogu biti dobre za istezanje mišića i ligamenata povezanih sa repnom kosti.

Trudnice sa bolovima u repnoj kosti takođe mogu imati koristi od istezanja.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako se bol u repnoj kosti pogoršava vežbanjem ili istezanjem.

KOMENTARI
9 Komentari
 1. Fala na savetima, narocito na onim da odem kod doktora da me masira. Verovatno oni iz LGBT-a uzivaju u takvim intervencijama, a ja sam sposoban i da odvalim debelu samarcinu na sam spomen takve „terapije“

  Odgovori
 2. Poštovani, 31.3. 2022 operacija kokcigodinija sam imala. Zadnja kontrola rendgen snimke mi je učinjena 9.6.2022 i sve je ok, unutrašnji hematom se povukao. Ali, nažalost još uvijek osjećam tupe i oštre bolove i to prema vagini. Imamo klimu u kući i dosta mi smeta. Kad ću se više oporavait?! Slomili su mi kost prilikom poroda. Hvala od srca lp

  Odgovori
  • Poštovana Biljana,

   Operacija u većini slučajeva donosi potpuno izlečenje, ali vreme oporavka varira. Obično je za potpun oporavak i punu funkcionalnost (normalne aktivnosti) potrebno dva do tri meseca, ali ima slučajeva gde je bilo potrebno i 6 meseci.
   Ono što je svakako bitno je da na snimku nisu uočena nikakva patološka stanja.
   Nastavite sa redovnim pregledima, čuvajte se klime budući da Vam smeta (ako ništa, neki lagani prekrivač prebacite preko donjeg stomaka dok ste u klimatizovanoj prostoriji) i koristite analgetike po potrebi.
   To što je kost slomljena prilikom porođaja samo je informacija o nastanku traume i nema neki poseban značaj u načinu tretmana.

   Dakle, samo strpljenje, redovne kontrole i… budite uvereni da će proći.

   Sve najbolje Vam želimo!

   Odgovori
   • Poštovani, prilikom nezgodnog pada na zadnji deo ledja, polomljena mi je trtična kost..
    Na snimku se vidi kako pod uglom od 90′ pretiska debelo crevo čime mi je otežana defekacija i predložena operacija..
    Bolove imam samo pri sedenju i to kada direktno vršim pritisak na kost.
    Zbog prirode svog posla, kozmetičar, zanima me koliko obično traje postoperativni oporavak, posle koliko se može ustati iz kreveta?
    Hvala unapred na odgovoru.
    Pozdrav Vama

    Odgovori
    • Poštovani, postoperativni oporavak kod kocigektomije (delimične ili potpune) obično traje nekoliko nedelja – u zavisnosti od slučaja do slučaja.

     Što se samoga ustajanja iz kreveta tiče posle operacije, to može da bude i isti dan (lagana šetnja) a posle tri do pet dana sledi otpuštanje i povratak aktivnosti. Naravno, pacijent mora voditi računa o vrsti aktivnosti da ne bi došlo do komplikacija.

     Obično se posle dve nedelje uklanjaju konci, a pacijent prati šest meseci pa i godinu dana.

     Sedenje može biti neprijatno više nedelje posle operacije ali se obično smanjuje progresivno u roku od mesec dana.

     Odgovori
 3. Poštovani, već više od godinu dana nakon porodjaja imam bolove u donjem delu ledja i nakon MR i pregleda ustanovljena mi je kokcigodinija kao posledica povrede na porodjaju.
  Odmah je predložena operacija ali pokušali smo i druge metode, fizikalnu terapiju i vežbanje sa terapeutom, posle kog trpim još jače bolove.
  Dakle poboljšanje ne nastaje ni nakon terapije, vežbanja niti lekova. Mislite li da je operacija u mom slučaju neizbežna?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Budući da ste uložili dosta truda i Vi i Vaši lekari da neoperativnim putem rešite problem, a da trpite jače bolove posle ovih tretmana – mišljenja sam da poslušate Vašeg lekara i odlučite se za intervenciju. Za nekoliko nedelje – kako se bol bude smanjivao a Vaš kvalitet života rastao – bićete uvereni da ste doneli dobru odluku.

   Sve najbolje Vam želim!

   Odgovori
  • Postovani, bol koju osecam u predelu na samom dnu ledja se javlja s vremena na vreme, i sklona je crvenilu i blagom otoku. Javlja se i period kada me apsolutno nista ne boli u tom delu. Na koji uzrok ove boli se moze posumnjati?
   Hvala Vam unapred na odgovoru. 🙂

   Odgovori
   • Poštovani,

    Prvo uraditi laboratoriju KKS, SE, CRP, Fib, i mokraćnu kiselinu
    Uraditi i Rtg LS kičme ap i lat.
    Posle toga odluka o mogućem lečenju

    Srdačno,
    dr Vladan Jovićević

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.