DASH dijeta: Jednostavan put vitke linije i zdravijeg života

DASH dijeta, što je skraćenica za „Dietary Approaches to Stop Hypertension“ (ishrana za zaustavljanje hipertenzije), sve više dobija na popularnosti kao jednostavan i efikasan način za postizanje boljeg zdravlja. Ovaj pristup ishrani stvoren je sa ciljem smanjenja visokog krvnog pritiska, ali se pokazao korisnim i za poboljšanje opšteg zdravlja, mršavljenje i prevenciju raznih hroničnih bolesti.

DASH dijeta nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje visokog krvnog pritiska, kontrolu dijabetesa, smanjenje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara, podršku zdravlju kostiju i mišića, te pomoć u mršavljenju i održavanju zdrave telesne mase.

DASH dijeta nije samo još jedan prolazni trend u svetu dijeta – njenu efikasnost i koristi potvrđuju brojne naučne studije i stručnjaci. Prema rangiranju časopisa US News & World Report, DASH dijeta je više puta proglašavana najboljom dijetom za zdravlje srca, a u nekim godinama čak i kao najbolja dijeta uopšte. Ovaj priznati izvor informacija pokazuje da je DASH dijeta zaista vredna pažnje kada je reč o poboljšanju zdravlja i kvaliteta života.

Šta je DASH dijeta?

DASH dijeta potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, gde su istraživači Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv (NHLBI) razvili ovaj plan ishrane kako bi pomogli ljudima sa visokim krvnim pritiskom. Nastala je 1990-ih godina, a od tada se njen ugled i popularnost šire širom sveta.

Iako je prvobitni cilj DASH dijete bio smanjenje visokog krvnog pritiska (hipertenzije), ona je tokom vremena stekla širi značaj, jer su naučnici otkrili da poboljšava opšte zdravlje i smanjuje rizik od brojnih hroničnih bolesti. DASH dijeta promoviše uravnoteženu ishranu, bogatu hranljivim materijama, koja pruža mnoge zdravstvene koristi.

DASH dijeta se temelji na nekoliko ključnih preporuka, koje podrazumevaju:

 1. Povećanje unosa voća i povrća – bogatih vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, koji doprinose poboljšanju zdravlja.
 2. Konzumiranje integralnih žitarica – koje pružaju vlakna, energiju i esencijalne hranljive materije.
 3. Uključivanje nemasnih mlečnih proizvoda – koji obezbeđuju kalcijum, proteine i druge važne hranljive sastojke.
 4. Smanjenje unosa soli – jer prekomerni unos soli može doprineti povećanju krvnog pritiska.
 5. Ograničavanje zasićenih masti i šećera – kako bi se smanjio rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Sledeći ove osnovne preporuke, DASH dijeta promoviše zdravu i uravnoteženu ishranu koja može doprineti poboljšanju zdravlja na duže staze.

Ključne komponente DASH dijete

Voće i povrće

Voće i povrće čine temelj DASH dijete, jer su bogati vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji doprinose zdravlju srca, regulaciji krvnog pritiska i održavanju zdrave telesne mase. Preporučuje se da se dnevno konzumira 4-5 porcija voća i 4-5 porcija povrća.

Integralne žitarice

Integralne žitarice, poput smeđeg pirinča, ječma, ovsenih pahuljica i celog zrna pšenice, takođe su važan deo DASH dijete. Bogate su vlaknima, koje poboljšavaju probavu i pomažu u kontroli telesne mase. Preporučuje se da se dnevno konzumira 6-8 porcija integralnih žitarica.

Nemasni mlečni proizvodi

Nemasni mlečni proizvodi, poput obranog mleka, jogurta i sira, pružaju kalcijum, proteine i druge važne hranljive sastojke. Preporučuje se da se dnevno konzumira 2-3 porcije nemasnih mlečnih proizvoda.

Proteini (meso, riba, živina, mahunarke)

Proteini su esencijalni za rast i održavanje mišića, kože, kose i noktiju. DASH dijeta preporučuje unos proteina iz različitih izvora, uključujući meso, ribu, živinu i mahunarke, s naglaskom na nemasne izvore proteina. Preporučuje se da se dnevno konzumira 6 ili manje porcija mesa, živine ili ribe, i 4-5 porcija mahunarki ili orašastih plodova.

Orašasti plodovi, semenke i biljna ulja

Orašasti plodovi, semenke i biljna ulja, kao što su maslinovo, suncokretovo i laneno ulje, izvor su zdravih masti koje podržavaju zdravlje srca i mozga. Preporučuje se da se dnevno konzumira 2-3 porcije orašastih plodova ili semenki, a biljna ulja koriste umereno u pripremi hrane.

Smanjenje soli, zasićenih masti i šećera

DASH dijeta naglašava važnost smanjenja unosa soli, zasićenih masti i šećera kako bi se smanjio rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa. Preporučuje se ograničavanje unosa soli na manje od 2.300 mg dnevno, zasićenih masti na manje od 10% ukupnog unosa kalorija i šećera na niske, umerene količine kako bi se izbegle štetne posledice po zdravlje.

pregled obroka kod dijete

DASH dijeta u praksi

Kako započeti sa DASH dijetom

Započeti sa DASH dijetom može biti jednostavno i ne zahteva drastične promene. Prvi korak je upoznavanje sa osnovnim preporukama DASH dijete, koje smo već naveli. Zatim, postepeno uvodite promene u svoju ishranu, kao što su povećanje unosa voća, povrća i integralnih žitarica, smanjenje soli, zasićenih masti i šećera. Takođe, obratite pažnju na veličinu porcija i pokušajte da jedete redovno i umereno.

Primer jelovnika za jedan dan na DASH dijeti

Doručak:

 • Ovsena kaša sa svežim voćem (npr. bobičasto voće, banane) i malo meda
 • Jogurt sa niskim procentom masti
 • Šolja zelenog čaja

Užina:

 • Šaka orašastih plodova (bademi, orasi) i suvog voća (urme, suve šljive)

Ručak:

 • Integralni hleb sa pilećom prsima, svežim povrćem (paradajz, zelena salata) i avokado namazom
 • Pregršt šargarepe ili krastavaca

Užina:

 • Voćni smoothie (npr. jagode, banane, nemasni jogurt)

Večera:

 • Grilovana riba (npr. losos) sa kuvanom kinoom i povrćem na pari (brokoli, šargarepa)
 • Salata sa maslinovim uljem i limunovim sokom

Saveti za postepeno prilagođavanje ishrane DASH dijeti

 1. Postepeno uvedite promene u ishrani, kako biste se lakše navikli na novi način ishrane.
 2. Eksperimentišite sa različitim vrstama voća, povrća i integralnih žitarica, kako biste pronašli svoje omiljene opcije.
 3. Zamenite grickalice bogate solju, šećerom i zasićenim mastima zdravijim alternativama, kao što su orašasti plodovi, semenke i voće.
 4. Pokušajte da smanjite unos soli postepeno, tako da se vaše nepce prilagodi manje slanim ukusima.
 5. Planirajte obroke unapred i prilagodite ih pravilima DASH dijete

Kako uključiti DASH dijetu u porodični obrok

Da biste uključili DASH dijetu u porodični obrok, počnite sa planiranjem jelovnika koji obuhvata puno voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda i zdravih proteina. Smanjite unos soli, zasićenih masti i šećera, te prilagodite porcije za svakog člana porodice prema njihovim potrebama i uzrastu.

Saveti za kuvanje i kupovinu

Preporuke za zdravije verzije uobičajenih jela prilagođene DASH dijeti

Da biste prilagodili svoje omiljene recepte DASH dijeti, razmislite o sledećim preporukama:

 1. Zamenite belo brašno integralnim brašnom ili brašnom od celih žitarica.
 2. Koristite nemasne ili sa smanjenim sadržajem masnoće mlečne proizvode umesto punomasnih.
 3. Pripremajte jela sa biljnim uljima, poput maslinovog ili suncokretovog ulja, umesto maslaca ili margarina.
 4. Koristite začine i bilje umesto soli za dodavanje ukusa jelima.
 5. Zamenite crveno meso sa manje masnim izvorima proteina, poput ribe, živine ili mahunarki.
 6. Izbegavajte prženje u dubokom ulju i umesto toga koristite metode kuvanja sa manje masnoće, kao što su pečenje, kuvanje na pari, grilovanje ili dinstanje.

Kako čitati etikete na proizvodima prilikom kupovine

Prilikom kupovine, obratite pažnju na sledeće informacije na etiketama proizvoda:

 1. Proverite sadržaj natrijuma (soli) i birajte proizvode sa nižim sadržajem.
 2. Izbegavajte proizvode sa visokim sadržajem zasićenih masti ili trans-masti.
 3. Birajte proizvode sa većim sadržajem vlakana, posebno kada kupujete žitarice i hleb.
 4. Pripazite na dodatne šećere koji se mogu nalaziti u prerađenoj hrani i napicima.

Saveti za odabir najboljih sastojaka za DASH dijetu

Uvek težite odabiru najkvalitetnijih sastojaka kako biste maksimalno iskoristili prednosti DASH dijete:

 1. Birajte sveže, sezonsko voće i povrće ili zamrznute varijante bez dodatka soli ili šećera.
 2. Odaberite integralne žitarice umesto rafiniranih žitarica.
 3. Kupujte nemasne ili sa smanjenim sadržajem masnoće mlečne proizvode.
 4. Kada kupujete meso, ribu ili živinu, odaberite manje masne opcije i obratite pažnju na način pripreme.
 5. Koristite orašaste plodove, semenke i biljna ulja kao izvore zdravih masti, ali imajte na umu da su kalorični, pa ih konzumirajte umereno.

Zdravstveni benefiti DASH dijete

Smanjenje visokog krvnog pritiska

Jedan od glavnih ciljeva DASH dijete je smanjenje visokog krvnog pritiska, što je jedan od ključnih faktora rizika za razvoj srčanih oboljenja i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da DASH dijeta može značajno smanjiti krvni pritisak kod osoba sa hipertenzijom, kao i kod onih sa normalnim krvnim pritiskom.

Prevencija i kontrola dijabetesa

DASH dijeta može pomoći u prevenciji i kontroli dijabetesa tipa 2, jer promoviše konzumaciju hrane bogate vlaknima i hranljivim materijama, a siromašne zasićenim mastima i šećerima. Ovakav način ishrane može poboljšati osetljivost na insulin i regulaciju šećera u krvi.

Smanjenje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara

DASH dijeta smanjuje rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara tako što podstiče zdrave navike u ishrani, kao što su unos vlakana, antioksidanata i zdravih masti. Ove hranljive materije pomažu u smanjenju upala, oksidativnog stresa i holesterola u krvi, što doprinosi zaštiti kardiovaskularnog sistema.

Pomoć u mršavljenju i održavanju zdrave telesne mase

DASH dijeta može pomoći u mršavljenju i održavanju zdrave telesne mase, jer se fokusira na uravnoteženu ishranu, bogatu hranljivim materijama i siromašnu kalorijama. Osim toga, visok unos vlakana i proteina pomaže u osećaju sitosti, što može smanjiti prejedanje i pomoći u kontroli unosa kalorija.

Podrška zdravlju kostiju i mišića

DASH dijeta pruža podršku zdravlju kostiju i mišića kroz unos kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitamina D i proteina. Ovi hranljivi sastojci pomažu u održavanju čvrstih i zdravih kostiju, kao i u podršci mišićnoj funkciji i regeneraciji.

DASH dijeta i vegetarijanstvo/veganstvo

Prilagođavanje DASH dijete za vegetarijance i vegane

DASH dijeta se može prilagoditi vegetarijancima i veganima bez problema, jer se njen fokus stavlja na voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke, koje su već osnovni sastojci vegetarijanske i veganske ishrane. Ključ je u izboru odgovarajućih zamena za mesne i mlečne proizvode kako bi se obezbedili potrebni hranljivi sastojci.

Zamene za mesne i mlečne proizvode u skladu sa DASH dijetom

Vegetarijanci i vegani mogu koristiti razne zamene za mesne i mlečne proizvode koji su u skladu sa DASH dijetom. Neki od njih uključuju:

 • Nemasni mlečni proizvodi: vegani mogu koristiti biljna mleka (kao što su bademovo, sojino ili zobeno mleko) i nemasne varijante biljnih jogurta i sireva.
 • Meso: vegetarijanci mogu koristiti jaja, tofu, tempeh ili sejtan kao zamene za meso, dok vegani mogu koristiti samo biljne izvore proteina, poput tofua, tempeha ili sejtana.

Preporučeni izvori proteina za vegetarijance i vegane koji žele da slede DASH dijetu

DASH dijeta preporučuje unos raznovrsnih izvora proteina za sve, uključujući i vegetarijance i vegane. Neki od preporučenih izvora proteina za vegetarijance i vegane uključuju:

 • Mahunarke: pasulj, sočivo, grašak, naut, azuki grah
 • Tofu, tempeh i sejtan
 • Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, indijski orasi, chia semenke, lanene semenke, suncokretove semenke
 • Integralne žitarice: kinoа, smeđi pirinač, bulgur, hirš, ječam
 • Zeleno lisnato povrće: spanać, kelj, blitva, raštika

Uz pravilan izbor zamena za mesne i mlečne proizvode, vegetarijanci i vegani mogu uspešno slediti DASH dijetu i uživati u njenim zdravstvenim prednostima.

Uspešnost DASH dijeta i naučna potvrda

Mnogi ljudi širom sveta su značajno poboljšali svoje zdravlje uz pomoć DASH dijete. Neki od njih su uspeli da smanje visok krvni pritisak, izgube kilograme, poboljšaju kontrolu dijabetesa ili smanje rizik od srčanih oboljenja.

Brojne naučne studije i istraživanja potvrđuju efikasnost DASH dijete u poboljšanju zdravlja i prevenciji hroničnih bolesti. Neke od najpoznatijih studija uključuju:

 1. DASH-Sodium studija: Ova studija je pokazala da smanjenje unosa soli u kombinaciji sa DASH dijetom dovodi do još većeg smanjenja krvnog pritiska.
 2. PREMIER studija: U ovoj studiji, učesnici koji su se pridržavali DASH dijete i uveli promene u načinu života, kao što su vežbanje i upravljanje stresom, postigli su najveće smanjenje krvnog pritiska.
 3. ENCORE studija: Ova studija je pokazala da DASH dijeta, kada se kombinuje sa vežbanjem i redukcijom telesne mase, može značajno smanjiti krvni pritisak i poboljšati kardiovaskularne faktore rizika kod osoba sa visokim krvnim pritiskom.

Ovi i mnogi drugi naučni radovi potvrđuju efikasnost DASH dijete i njen pozitivan uticaj na zdravlje.

Često postavljana pitanja

1. Da li je DASH dijeta bezbedna za sve uzraste i stanja?

DASH dijeta se smatra bezbednom i zdravom opcijom za većinu ljudi, bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje. Međutim, uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom ili nutricionistom pre početka bilo koje dijete, naročito ako imate hronične zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

2. Kako se DASH dijeta razlikuje od drugih dijeta?

DASH dijeta se razlikuje od mnogih drugih dijeta jer se fokusira na zdravlje celog organizma, a ne samo na gubitak kilograma. Glavni cilj DASH dijete je smanjenje visokog krvnog pritiska, ali ona takođe može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. DASH dijeta preporučuje uravnotežen unos svih hranljivih sastojaka, umesto drastičnog ograničavanja određenih grupa namirnica.

3. Da li je potrebno vežbanje uz DASH dijetu?

Vežbanje nije obavezno uz DASH dijetu, ali se preporučuje kao deo zdravog načina života. Redovna fizička aktivnost može doprineti smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, gubitku težine i održavanju zdrave telesne mase. Idealno bi bilo kombinovati DASH dijetu sa umerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću, kao što su brza šetnja, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla, najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.

Zaključak

DASH dijeta nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje visokog krvnog pritiska, prevenciju i kontrolu dijabetesa, smanjenje rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara, pomoć u mršavljenju i održavanju zdrave telesne mase, te podršku zdravlju kostiju i mišića.

DASH dijeta se može lako prilagoditi različitim životnim stilovima i prehrambenim potrebama, uključujući vegetarijance, vegane, osobe sa alergijama ili intolerancijama na određene namirnice, kao i one koji žele da jedu zdravije u porodičnom okruženju.

Umesto da posegnu za brzim i neodrživim dijetalnim rešenjima koja često donose privremene rezultate, čitaoci bi trebali da razmotre DASH dijetu kao dugoročni pristup zdravijem životu. DASH dijeta se temelji na izbalansiranoj ishrani i zdravim životnim navikama, što može doprineti dugotrajnom poboljšanju zdravlja.

Ako razmišljate o usvajanju DASH dijete, preporučuje se da potražite dodatne informacije i stručne savete, kao što su konsultacije sa lekarom, nutricionistom ili dijetetičarom. Oni vam mogu pružiti detaljnije smernice i pomoći u prilagođavanju DASH dijete vašim specifičnim potrebama i ciljevima.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This