Inflamacija – hrana kao uzrok bolesti

Upala (inflamacija) je proces koji se javlja u telu kao odgovor na oštećenje ili upalu. To je normalna funkcija tela i neophodna je za zaštitu od bolesti i zarastanje. Međutim, kada je upala konstantna ili nekontrolisana, može biti štetna i izazvati razne bolesti.

Zapaljenje izazvano hranom može biti rezultat prejedanja, jedenja hrane lošeg kvaliteta ili neprikladne za vaše telo, ili jedenja hrane koja sadrži alergene ili toksine. To može dovesti do poremećaja varenja, alergijskih reakcija i drugih zdravstvenih problema.

Upala izazvana hranom takođe može biti faktor rizika za razvoj hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, hipertenzija, bolesti srca i krvnih sudova, ateroskleroza, rak i druge. Međutim, treba imati na umu da su za razvoj ovih bolesti važni i mnogi drugi faktori, uključujući genetiku, način života, navike u ishrani i druge.

Zato je važno da vodite računa o zdravoj ishrani, redovno vežbate i vodite računa o opštem zdravlju kako biste smanjili rizik od hroničnih bolesti.

Bolesti za koje je dokazano da ih izaziva inflamacija

Upala je povezana sa mnogim bolestima, uključujući:

 • Dijabetes: Upala je povezana sa razvojem dijabetesa tipa 2, a antiinflamatorni lekovi se često koriste za lečenje ovog oblika dijabetesa.
 • Kardiovaskularne bolesti: Zapaljenje je povezano sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući aterosklerozu, hipertenziju i infarkt miokarda.
 • Alergije: Inflamacija je važan faktor u razvoju alergijskih reakcija, kao što su astma i alergije na hranu.
 • Stanja kože: Upala je povezana sa različitim stanjima kože, uključujući ekcem, akne i psorijazu.
 • Autoimune bolesti: Zapaljenje je povezano sa razvojem nekih autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, lupus i Kronova bolest.
 • Inflamatorne bolesti creva: Upala je važan faktor u razvoju inflamatornih bolesti creva, kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest.
 • Rak: Upala može igrati ulogu u razvoju nekih vrsta raka, uključujući rak debelog creva i dojke.

Međutim, treba zapamtiti da zapaljenje nije uvek uzrok bolesti, već može biti posledica bolesti. Zato je važno da se konsultujete sa lekarom ako imate bilo kakvih zdravstvenih pitanja ili nedoumica.

Namirnice koje najčešće izazivaju zapaljenja

Nekoliko namirnica može izazvati upalu u telu, ali to se može razlikovati od osobe do osobe. Međutim, postoje neke namirnice koje se za većinu ljudi smatraju „zapaljivim“. Ove namirnice uključuju:

 • Prerađena hrana: Prerađena hrana, poput čipsa, slatkiša i brze hrane, često sadrži visok nivo soli, šećera i trans-masti, što može dovesti do pojačane upale u telu.
 • Životinjske masti: Životinjske masti, kao što su puter, slanina i krem sirevi, mogu povećati rizik od upale u telu.
 • Trans masti: Trans masti su vrsta deformisanih masti koje se nalaze u nekim prerađenim namirnicama, kao što su kolači, keksi i peciva. Oni su povezani sa povećanim rizikom od upale u telu.
 • Alkohol: Povremena konzumacija alkohola ne predstavlja veliku pretnju po zdravlje, ali prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do pojačanih upala u telu i povećanog rizika od raznih bolesti.
 • Kofein: Kofein može izazvati povećanje upale u telu kod nekih ljudi.

Međutim, treba napomenuti da su ovi faktori samo jedan od mnogih faktora koji utiču na nivo upale u organizmu i da neke od ovih namirnica mogu biti korisne u određenim količinama. Važno je pratiti svoje telo i slušati signale koje vam šalje, i konsultovati lekara ako imate bilo kakvih zdravstvenih pitanja ili zabrinutosti.

Namirnice dobre protiv upale

Postoje neke namirnice koje se smatraju dobrim izvorima hranljivih materija koje mogu pomoći u smanjenju upale u telu. Ove namirnice uključuju:

 • Voće i povrće: Mnoge vrste voća i povrća, posebno one bogate antioksidansima i drugim hranljivim materijama, mogu pomoći u smanjenju upale u telu. Ovo uključuje hranu kao što su borovnice, jagode, kupus, brokoli, šargarepa, paradajz, limun i druge.
 • Orašasti plodovi i semenke: Orašasti plodovi i semenke, kao što su lešnici, orasi, susam i laneno seme, sadrže zdrave masti i hranljive materije koje mogu pomoći u smanjenju upale u telu.
 • Cela zrna: Cela zrna, kao što su hleb od celog zrna, rižoto od celog zrna i pirinač od celog zrna, sadrže hranljive materije koje mogu pomoći u smanjenju upale u telu.
 • Maslinovo ulje: Maslinovo ulje sadrži zdrave masti i antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale u telu.
 • Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i nekim biljnim izvorima, mogu pomoći u smanjenju upale u telu.

Međutim, treba napomenuti da su ovi faktori samo jedan od mnogih faktora koji utiču na nivo inflamacije u organizmu i da je važno pratiti svoje telo i osluškivati signale koje vam šalje, a ako ih imate, konsultujte lekara. zdravstvena pitanja ili brige.

Jelovnik za 3 dana protiv upala

Evo predloga za trodnevnu dijetu kojom se može pobediti inflamacija:

1 dan:

Doručak: integralni tost sa barenim jajetom i maslinovim uljem, zeleni čaj
Ručak: rižoto od celog zrna i salata od povrća, pileća prsa, orasi i semenke
Večera: riba u rerni sa kupusom i šargarepom, smeđi pirinač

Dan 2:

Doručak: integralni hleb sa humusom, jagodama i orasima
Ručak: integralna testenina sa povrćem i paradajz sosom, integralni hleb sa maslinovim uljem
Večera: grilovano povrće sa borovnicama, integralni rižoto

3. dan:

Doručak: integralne žitarice sa orasima i jagodama, zeleni čaj
Ručak: salata sa semenkama i maslinovim uljem, integralni hleb sa sirom i povrćem
Večera: pileći file sa brokolijem i šargarepom, smeđi pirinač

Ovaj meni sadrži mnogo namirnica koje se smatraju dobrim izvorima hranljivih materija kojima se može smanjiti inflamacija u telu, kao što su voće, povrće, orasi, žitarice od celih žitarica i maslinovo ulje. Međutim, treba imati na umu da je važno da prilagodite jelovnik svojim ličnim potrebama i preferencijama i da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj