Inkontinencija: Sve Što Treba da Znate o Gubitku Kontrole nad Bešikom

U ovom tekstu bavimo se problemom koji mnogi smatraju tabu temom, a to je inkontinencija. Bilo da ste vi ili neko koga poznajete pogođeni ovim problemom, ovde ćete saznati šta je inkontinencija, koje su njene vrste, simptomi, i kako je moguće ublažiti ovaj problem.

Šta je Inkontinencija?

Inkontinencija je medicinski termin za gubitak kontrole nad bešikom ili crevima, što može dovesti do nevoljnog curenja urina ili stolice. Ovo stanje nije samo fizički neugodno, već može imati i ozbiljne psihološke posledice, uključujući smanjenje samopouzdanja i izbegavanje društvenih aktivnosti.

Inkontinencija može biti simptom drugih zdravstvenih problema ili posledica određenih lekova i tretmana.

Uprkos stigmi, važno je napomenuti da je inkontinencija uobičajen problem koji se može tretirati, te je preporučljivo konsultovati se sa lekarom za dijagnostiku i savete o tretmanu.

Vrste Inkontinencije

Različiti oblici inkontinencije zahtevaju različite pristupe lečenju i upravljanju simptomima. U nastavku ćemo razmotriti najčešće vrste inkontinencije i njihove specifične karakteristike.

Stresna Inkontinencija

 • Kaplje urina kada se kija, smeje ili vežba.
 • Češća kod žena, posebno nakon menopauze.

Ovaj tip inkontinencije obično je posledica oslabljenja mišića dna karlice, koji su zaduženi za kontrolu bešike.

Trudnoća, porođaj, i hormonske promene mogu biti dodatni faktori rizika.

Hitna Inkontinencija

 • Nagli i nekontrolisani poriv za mokrenjem.
 • Često je povezana sa neurološkim stanjima.

Može biti izazvana i infekcijama mokraćnih puteva ili određenim lekovima. Nevoljni mišićni grčevi u zidu bešike mogu uzrokovati ovakvu vrstu inkontinencije.

Prelivna Inkontinencija

 • Bešika se ne prazni potpuno.
 • Može biti uzrokovana prostatom kod muškaraca.

Ovo stanje može se javiti i kod žena, često kao posledica ožiljaka nakon hirurških intervencija. Dijabetes i određene neurološke bolesti mogu takođe biti faktori rizika.

Funkcionalna Inkontinencija

 • Problemi sa mobilnošću ili razmišljanjem onemogućavaju odlazak do toaleta na vreme.

Često se javlja kod starijih osoba ili osoba sa fizičkim ili mentalnim invaliditetom. Ograničenja kao što su artritis mogu onemogućiti brz odlazak do toaleta.

Mogući Uzroci

 1. Starost: Mišići bešike oslabljuju s godinama.
 2. Hormoni: Menopauza i hormonske promene.
 3. Hronične bolesti: Dijabetes, MS, Parkinsonova bolest.
 4. Lekovi: Diuretici, antidepresivi, sedativi.

Simptomi i Dijagnostika

Starost

 • Česti odlasci u toalet – Osećate potrebu za mokrenjem mnogo češće nego što je uobičajeno, čak i kada niste pili puno tečnosti, što može ometati svakodnevne aktivnosti.
 • Noćno mokrenje – Osećate potrebu da ustajete više puta tokom noći da biste otišli u toalet, što može negativno uticati na kvalitet sna i opštu dobrobit.
 • Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike – Nakon mokrenja, imate osećaj kao da bešika nije potpuno ispražnjena, što može izazvati nelagodnost i potrebu za ponovnim odlaskom u toalet ubrzo nakon prvog.

Hormoni

 • Menopauza i hormonske promene, posebno pad nivoa estrogena, mogu uticati na tonus mišića bešike i uretre, čime se povećava rizik od inkontinencije.
 • Hormonske promene tokom trudnoće i porođaja takođe mogu biti faktori.

Hronične bolesti

 • Dijabetes može uticati na nervnu kontrolu bešike, što može dovesti do problema sa inkontinencijom.
 • Neurološke bolesti kao što su multipla skleroza (MS) i Parkinsonova bolest mogu ozbiljno narušiti funkcije bešike.

Lekovi

 • Diuretici povećavaju proizvodnju urina i mogu izazvati hitne potrebe za mokrenjem.
 • Antidepresivi i sedativi mogu umrtviti osećaj potrebe za odlaskom u toalet ili oslabiti mišiće bešike, čime se povećava rizik od inkontinencije.
 • Dodatni faktori mogu uključivati gojaznost, hronični kašalj, i prethodne hirurške intervencije na organima male karlice. S obzirom na širok spektar mogućih uzroka, važno je konsultovati se sa stručnim medicinskim osobljem za tačnu dijagnostiku i plan lečenja.

Vežbe za Jačanje Mišića Karlice

 • Kegelove vežbe – Ove vežbe ciljaju mišiće karlice i mogu pomoći u jačanju bešike, što je posebno korisno za osobe koje pate od stresne ili hitne inkontinencije.
 • Pilates – Pilates se fokusira na jačanje jezgra tela, uključujući i mišiće koji podržavaju bešiku, što može pomoći u kontroli simptoma inkontinencije.
 • Joga – Joga uključuje razne poze i tehnike disanja koje mogu poboljšati fleksibilnost i snagu mišića karlice, što je korisno za upravljanje simptomima inkontinencije.

Hint: Kombinacija vežbi i pravilne ishrane može značajno ublažiti simptome.

Saveti i Trikovi

Osim medicinskih tretmana i vežbi, postoje i praktične strategije koje možete primeniti u svakodnevnom životu kako biste se lakše nosili sa simptomima inkontinencije. Evo nekoliko korisnih saveta i trikova koji mogu olakšati vašu svakodnevicu.

 • Planiranje rute sa dostupnim toaletima – Poznavanje lokacija toaleta duž vaše rute omogućava vam da se osećate sigurnije i opuštenije kada napuštate dom, što je posebno korisno za osobe sa hitnom inkontinencijom.
 • Nošenje rezervne odeće –  U slučaju nevoljnog curenja, brza promena odeće može vam pomoći da se osećate komfornije i izbegnete neprijatne situacije, posebno ako ste daleko od kuće.
 • Korišćenje inkontinentnih uložaka – Ulošci dizajnirani za inkontinenciju pružaju dodatnu zaštitu i apsorpciju, što može znatno smanjiti stres i neprijatnost tokom dana, posebno za osobe koje pate od stresne ili prelivne inkontinencije.

Zaključak

Inkontinencija može biti veliki izazov, ali srećom postoje mnoge strategije i tretmani koji mogu pomoći. Najvažnije je da otvoreno razgovarate o ovom problemu sa svojim lekarom kako biste zajedno došli do najboljeg mogućeg plana lečenja.

Pored medicinskih opcija, postoje i različite vežbe, promene životnog stila i praktični saveti koji mogu biti korisni u svakodnevnom životu. Ne dozvolite da vas ovo stanje obeshrabri; mnogi ljudi uspešno upravljaju simptomima inkontinencije i vode ispunjen život.

Zapamtite, ključ je u prilagodljivosti i proaktivnom pristupu lečenju i prevenciji.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj