Kako usporiti starenje uz pomoć hrane i vežbanja

Starenje je neizbežan proces koji se dešava svakom od nas, ali postoji više stvari koje možemo učiniti da usporimo taj proces. Naučnici su identifikovali korake koje osoba može preduzeti da bi se duže osećala dobro, mlađe i zdravije. Praktično, sledećih sedam saveta daje odgovor na pitanje kako usporiti starenje:

 • Prvo, važno je držati se zdrave ishrane i redovno vežbati. Ovo može pomoći da održite dobro fizičko zdravlje i sprečite mnoge bolesti povezane sa starenjem.
 • Drugo, fokusirajte se na mentalno zdravlje. To znači da treba raditi na smanjenju stresa i baviti se aktivnostima koje vas čine srećnim i zadovoljnima.
 • Treće, važno je da se pridržavate redovnog rasporeda spavanja i da se trudite da se naspavate dovoljno. San je važan za održavanje mentalne i fizičke energije i pomaže u održavanju dobrog zdravlja.
 • Četvrto, potrebno je voditi računa o svom zdravlju i redovno odlaziti na preglede kod lekara. Ovo vam omogućava da otkrijete sve probleme u ranim fazama i da ih rešite u najkraćem mogućem roku.
 • Peto, važno je da se okružite pozitivnim ljudima i da imate podršku ljudi koji su vam bliski. Ovo vam može pomoći da se osećate bolje i lakše se suočite sa izazovima u životu.
 • Šesto, važno je da se bavite aktivnostima koje vas ispunjuju i čine srećnim. Ovo može uključivati hobi, umetnost, sport ili bilo šta drugo što volite da radite.
 • Sedmo, trebalo bi da se usredsredite na održavanje dobrih odnosa sa drugima i da pokušate da budete ljubazni i podržavate druge. Ovo vam može pomoći da se osećate dobro u svom okruženju.

Ako se pridržavamo ovih saveta, verujemo da možemo da očuvamo dobro zdravlje i da se dugo osećamo mlađe i zdravije.

Stariji muškarac vežba

Kako usporiti starenje i koji suplamenti su korisni

Suplementi mogu biti odličan način da podržite zdravlje i usporite proces starenja, ali morate da poštujete neka pravila kada ih koristite. Prema knjizi „Lifespan” koju je napisao Dejvid Sinkler, postoji nekoliko suplemenata za koje se pokazalo i dokazalo da imaju veliki značaj za održavanje dobrog zdravlja ali i da usporavaju starenje.

Dakle, da vidimo kako usporiti starenje uz pomoć suplamenata:

 1. hranljivi sastojci kao što su vitamini, minerali su važni za održavanje dobrog zdravlja i mogu pomoći u usporavanju starenja. To uključuje vitamin C i vitamin E, kao i mineral selen, za koje se pokazalo da imaju antioksidativna svojstva i mogu pomoći u zaštiti od slobodnih radikala.
 2. suplementi sa omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i mozga i mogu imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje.
 3. probiotici mogu pomoći u održavanju zdravlja creva i poboljšanju imuniteta.
 4. antioksidansi poput koenzima K10 i astaksantina mogu pomoći u zaštiti od slobodnih radikala i pomoći u usporavanju starenja.
 5. suplementi sa antiinflamatornim svojstvima, kao što su kurkumin ili bosvelija, mogu pomoći u smanjenju inflamatornog odgovora u telu i pozitivno uticati na zdravlje.
 6. suplementi sa biljnim ekstraktima, kao što su ekstrakt grožđa ili resveratrol, mogu imati antioksidativna svojstva i pomoći u zaštiti od slobodnih radikala.
 7. suplementi sa probioticima i prebioticima mogu pomoći u održavanju zdrave mikroflore u crevima i poboljšanju varenja.

Ovo su samo neki od dodataka za koje se pokazalo da imaju odlično dejstvo protiv starenja.

NAPOMENA: Važno je da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom pre nego što počnete da koristite bilo koji dodatak i da se uverite da su oni prikladni za vas kao i da ih uzimate u pravim dozama. Pored toga, suplemente treba koristiti samo kao dodatak zdravoj ishrani i aktivnom načinu života, a ne kao zamenu za njih.

Stariji par vežba istezanje

Koje fizičke aktivnosti koristiti da bi se usporilo starenje

Redovna fizička aktivnost može imati mnoge prednosti za održavanje dobrog zdravlja i usporavanje procesa starenja. Postoji nekoliko fizičkih aktivnosti koje mogu pomoći u usporavanju starenja.

 1. bavite se aktivnostima koje uključuju aerobni trening, kao što su trčanje, plivanje ili vožnja bicikla. Ove aktivnosti pomažu u održavanju dobrog kardiovaskularnog zdravlja i poboljšanju izdržljivosti. Brojni sportisti koji i u poznim godinam treniraju su dokaz o važnosti aktivnost kada se traži način kako usporiti starenje.
 2. bavite se aktivnostima koje uključuju snagu i izdržljivost, kao što su dizanje tegova ili vežbe otpora. Ove aktivnosti pomažu u održavanju jakih kostiju i mišića i poboljšavaju fizičku kondiciju.
 3. bavite se aktivnostima koje uključuju fleksibilnost i koordinaciju, kao što su joga ili pilates. Ove aktivnosti pomažu u održavanju mobilnosti i poboljšanju ravnoteže.
 4. bavite se aktivnostima koje vam prijaju i čine vas srećnim. Ovo može uključivati šetnje, ples ili bilo šta drugo što volite da radite.
 5. važno je da se trudite da u svoj dnevni raspored uključite različite vrste fizičkih aktivnosti, kako biste održali interesovanje i izbegli rutinu. To može uključivati bavljenje različitim sportovima, kao što su košarka, fudbal ili tenis, ili bavljenje drugim aktivnostima koje vas zanimaju, kao što su planinarenje ili plivanje.
 6. treba se truditi da fizičke aktivnosti uključite u svoj dnevni raspored na način koji vam odgovara i koji vam omogućava da se osećamo dobro. To znači da intenzitet aktivnosti treba da prilagoditi svojim mogućnostima i truditi se da se osećate prijatno i zadovoljno tokom vežbanja.
 7. važno je pridržavati se odgovarajuće rutine vežbanja i pokušati da vežbate redovno. To znači da se trudite da vežbate najmanje tri puta nedeljno i da u svoj dnevni raspored uključite različite vrste fizičkih aktivnosti.

Ako se trudite da u svoj dnevni raspored uvrstimo različite fizičke aktivnosti, da intenzitet aktivnosti prilagodite svojim mogućnostima i da redovno vežbate, sigurni smo da možete da očuvamo dobro zdravlje i da se osećate dugo mlađe i zdravije.

Da rezimiramo

U usporavanju procesa starenja mogu pomoći: zdrava ishrana i redovno vežbanje, fokusiranje na mentalno zdravlje, redovan san, redovne kontrole kod lekara, okruživanje pozitivnim ljudima, bavljenje aktivnostima koje nas ispunjavaju i održavanje dobrog odnosima sa drugima. Redovno kako usporiti starenje

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj