Kronova bolest

Kronova bolest je hronična upalna bolest creva koja može zahvatiti bilo koji deo gastrointestinalnog trakta, ali najčešće pogađa krajnji deo tankog creva i početni deo debelog creva. Ova bolest je deo grupe oboljenja poznatih kao zapaljenske bolesti creva (IBD). Kronova bolest može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i značajno uticati na kvalitet života obolelih.

Šta je Kronova bolest

Kronova bolest je kompleksno oboljenje koje uzrokuje upalu sluznice creva, što može dovesti do pojave čireva i ožiljaka. Kronova bolest može zahvatiti celokupnu debljinu zida creva, što je razlikuje od ulceroznog kolitisa koji zahvata samo površinske slojeve debelog creva. Ova bolest može imati periodične epizode pogoršanja (relapsa) i perioda smirenja (remisije).

Glavni simptomi Kronove bolesti

Simptomi Kronove bolesti mogu varirati od blagih do teških i mogu se razvijati postepeno ili se pojaviti iznenada. Najčešći simptomi uključuju:

 • Bol u stomaku: Obično se javlja u donjem desnom delu stomaka i može biti grčevit.
 • Dijareja: Često je hronična i može biti krvava. U nekim slučajevima može se javiti i noćna dijareja, što je karakteristično za Kronovu bolest.
 • Gubitak težine: Zbog smanjenog apetita i problema sa apsorpcijom hranljivih materija. Kronova bolest često uzrokuje malapsorpciju, što vodi do nutritivnih nedostataka.
 • Umor: Konstantan osećaj iscrpljenosti može biti posledica anemije ili upalnog procesa u organizmu.
 • Groznica: Povišena telesna temperatura može biti prisutna tokom upalnih epizoda.
 • Anemija: Smanjen nivo gvožđa u krvi zbog gubitka krvi u crevima. Kronova bolest može uzrokovati manjak vitamina B12 i folne kiseline.

Pored ovih simptoma, mogu se javiti i dodatni problemi kao što su analne fisure, fistule i apscesi oko analnog područja, što je takođe karakteristično za Kronovu bolest.

Mogući uzroci

Tačan uzrok Kronove bolesti nije poznat, ali stručnjaci veruju da kombinacija nekoliko faktora može doprineti njenom razvoju:

 • Genetika: Osobe sa porodičnom istorijom Kronove bolesti imaju veći rizik od razvoja ovog oboljenja. Postoji nekoliko gena koji su povezani sa povećanim rizikom.
 • Imuni sistem: Abnormalni imuni odgovor na crevne bakterije može izazvati upalu. Umesto da štiti telo, imuni sistem napada zdrava tkiva u crevima.
 • Okolinski faktori: Pušenje, ishrana bogata mastima i šećerima, kao i stres, mogu doprineti razvoju bolesti. Takođe, faktori kao što su upotreba oralnih kontraceptiva i nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) mogu povećati rizik.

Ilustracija zapaljenja creva

Dijagnoza

Dijagnoza Kronove bolesti uključuje nekoliko različitih testova i procedura kako bi se potvrdila bolest i isključila druga oboljenja:

 • Testovi krvi: Provera nivoa inflamatornih markera, kao što su C-reaktivni protein (CRP) i eritrocitna sedimentacija (ESR).
 • Endoskopija: Omogućava lekaru da direktno pregleda unutrašnjost creva i uzme uzorke tkiva (biopsiju).
 • Kolonoskopija: Pregled celokupnog debelog creva sa ciljem otkrivanja upale, čireva i drugih abnormalnosti.
 • Snimanja: Koriste se tehnike kao što su CT sken i MRI sken kako bi se dobio detaljan prikaz creva i identifikovale komplikacije.

Preporučeni tretmani i lekovi za Kronovu bolest

Lečenje Kronove bolesti zavisi od težine simptoma i može uključivati:

 • Lekovi za upalu: Kortikosteroidi i imunomodulatori mogu smanjiti upalu. Kortikosteroidi su efikasni za kratkotrajno smanjenje simptoma, dok su imunomodulatori dugoročniji tretman.
 • Antibiotici: Koriste se za lečenje infekcija koje mogu pogoršati simptome. Antibiotici pomažu u smanjenju bakterijske populacije u crevima koja može doprineti upali.
 • Biološki lekovi: Ciljani tretmani koji blokiraju određene proteine u imunološkom sistemu koji uzrokuju upalu. Biološki lekovi, kao što su anti-TNF terapije, mogu biti vrlo efikasni u smanjenju simptoma Kronove bolesti.
 • Hirurgija: U težim slučajevima, može biti potrebno hirurško uklanjanje oštećenih delova creva. Oko 70% obolelih od Kronove bolesti zahteva neku vrstu hirurške intervencije tokom života. Hirurgija može pružiti olakšanje, ali ne leči bolest i simptomi se često vraćaju.

Komplikacije Kronove bolesti

Komplikacije Kronove bolesti mogu biti ozbiljne i uključuju:

 • Strikture: Suženje creva koje može uzrokovati opstrukciju.
 • Fistule: Nenormalni kanali koji se formiraju između različitih delova creva ili između creva i drugih organa.
 • Malapsorpcija: Nemogućnost tela da apsorbuje hranljive materije, što može dovesti do ozbiljnih nutritivnih deficita.

Kronova bolest može izazvati ozbiljne komplikacije, uključujući upalu i suženje creva. Za više informacija o bolestima creva, pročitajte naš članak o iritabilnom kolonu (nervozna creva).

Saveti za samopomoć kod kuće

Osobe sa Kronovom bolešću mogu preduzeti sledeće korake kako bi poboljšale svoje stanje:

 • Pratite ishranu: Izbegavajte hranu koja pogoršava simptome, kao što su masna i začinjena hrana. Preporučuje se ishrana bogata vlaknima i niskomasnim proteinima. Vođenje dnevnika ishrane može pomoći u identifikaciji namirnica koje izazivaju simptome.
 • Održavajte hidrataciju: Pijte dovoljno tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju uzrokovanu dijarejom. Voda, biljni čajevi i prirodni sokovi su dobri izbori.
 • Upravljajte stresom: Tehnike opuštanja, kao što su joga i meditacija, mogu pomoći u smanjenju stresa koji može pogoršati simptome. Takođe, vežbe disanja i svesne pažnje mogu biti korisne.
 • Redovno vežbajte: Fizička aktivnost može poboljšati opšte zdravlje i smanjiti stres. Vežbanje može poboljšati i digestivnu funkciju i pomoći u održavanju zdrave telesne težine.
 • Pratite terapiju: Redovno uzimajte prepisane lekove i posećujte lekara za kontrole. Pridržavanje terapije je ključno za kontrolu simptoma i sprečavanje komplikacija Kronove bolesti.

Zaključak

Kronova bolest je ozbiljno stanje koje zahteva pažnju i odgovarajuće lečenje. Uz pravilnu medicinsku negu i promene u načinu života, moguće je upravljati simptomima i poboljšati kvalitet života. Razumevanje simptoma, uzroka i dostupnih tretmana ključno je za efikasno upravljanje ovim stanjem. Ako sumnjate na Kronovu bolest ili imate bilo kakve simptome, obratite se lekaru za adekvatnu dijagnozu i terapiju.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj