Кvržice iza uha: 6 uzroka i kada posetiti lekara

Kvržice iza uha mogu biti rezultat infekcije (kao što je upaljeno grlo, prehlada ili grip), akne ili ciste ili lipom. Ove kvržice često ne izazivaju nikakve simptome i uglavnom su bezopasne.

Neke kvržice mogu biti povezane sa bolom, svrabom ili neugodnošću, i u tim slučajevima, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. Кvržice iza uha su teške za samodijagnostiku, a lekar može bolje da ih pogleda i po potrebi predloži odgovarajući tretman.

Ako ste primetili kvržicu iza uha nakon nedavne infekcije, to može biti otečeni limfni čvor. Iako kvržica možda ne zahteva hitnu intervenciju, infekcija ipak ne može da čeka. Ako kvržica izaziva bol, potrebno joj je dugo da se povuče, nepravilnog je oblika ili ako se povećava, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili dermatologom radi dijagnoze i lečenja prema indikacijama.

Zašto nastaju kvržice iza uha

Postoji mnogo razloga za pojavu tvrdih kvržica iza uha. Oni uključuju:

1. Infekcija

Кvržice iza uha mogu biti uzrokovane infekcijama grla (npr. laringitis), virusom prehlade ili gripa, mononukleozom, otitisom, konjuktivitisom, herpesom, karijesom, gingivitisom ili malim boginjama. Bilo koja od ovih infekcija može izazvati otečene limfne čvorove u zahvaćenom području (tj. u grlu ili na strani glave). Limfni čvorovi obično reaguju povećanjem veličine dok se telo bori protiv infekcije.

Кada se to dogodi, važno je ne dodirivati otečeno područje. Reaktivni limfni čvorovi se polako vraćaju u prvobitnu veličinu kada se osnovna infekcija reši.

2. Akne i kvržice iza uha

Akne nastaju kada se pore na koži začepe zbog prekomerne proizvodnje sebuma ili masnoća. Sebum proizvode lojne žlezde, koje se nalaze u dnu folikula dlake i mogu se kombinovati sa mrtvim ćelijama kože i formirati bubuljice. Bubuljice često mogu biti bolne i mogu postati otečene.

Iako nije tako često, akne se mogu pojaviti iza uha, uzrokujući kvržicu koja obično nestaje sama.

3. Cista lojnice

Lojna cista je vrsta kvržice ispunjene tečnošću koja se formira ispod kože i sastoji se od supstance koja se zove sebum. Ove ciste se mogu pojaviti u bilo kom delu tela i obično su meke na dodir. Кada se palpiraju, lojne ciste se obično pomeraju i nisu bolne. Lojne ciste koje postaju otečene, osetljive, crvene ili bolne treba da proceni dermatolog. Mnogo puta, dermatolog može odlučiti da izvrši malu proceduru za uklanjanje ciste.

Okrugla, meka kvržica na koži može biti i lipom, vrsta benignog tumora koji se sastoji od masnih ćelija. Oni se takođe mogu ukloniti operacijom ili liposukcijom.

4. Mastoiditis i kvržice iza uha

Mastoiditis je infekcija u kosti koja se nalazi iza uha. Može se javiti nakon infekcije uha, posebno ako nije pravilno lečena.

Ovo stanje je češće kod dece mlađe od 2 godine, ali se može javiti u bilo kom uzrastu. Mastoiditis je obično povezan sa simptomima kao što su glavobolja, smanjen sluh i iscjedak nalik tečnosti iz uha.

5. Lipom

Lipom je vrsta kvržice koja ne izaziva bol ili druge simptome. To je prekomerni rast masnih ćelija koje se mogu pojaviti bilo gde na telu i obično rastu sporo.

Lipom se razlikuje od lojne ciste jer se sastoji od masnih ćelija, dok se lojne ciste sastoje od sebuma. Međutim, tretman za obe ove kvržice je isti i obično uključuje hirurško uklanjanje.

6. Otečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi, takođe poznati kao limfne žlezde, mogu se naći u celom telu i obično postaju otečeni (ili reaktivni) u prisustvu infekcije ili upale u zahvaćenom području. Limfni čvorovi takođe postaju otečeni zbog autoimunih bolesti, upotrebe lekova, pa čak i raka glave i vrata, ili limfoma.

Otečeni limfni čvorovi obično imaju benigne i privremene uzroke. Obično su prilično mali, prečnika nekoliko milimetara i nestaju u roku od 3 do 30 dana. Ako limfni čvorovi nastave da rastu, traju duže od 30 dana ili ako imate druge simptome kao što su gubitak težine i groznica, važno je da odete kod lekara radi procene i lečenja prema indikacijama.

Кada tražiti medicinsku pomoć zbog kvržice iza uha

Preporučuje se da odete kod lekara ako se kvržica pojavi iznenada, fiksirana je (tj. ne pomera se kada se palpira), ne povlači se ili se manifestuje drugim znacima i simptomima kao što su:

 • Bol i crvenilo;
 • Povećanje veličine;
 • Oslobađa gnoj ili drugu tečnost;
 • Imate poteškoće u kretanju glave ili vrata;
 • imate poteškoće pri gutanju.

U ovim slučajevima, lekar može da pregleda i opipa kvržicu i proceni sve druge simptome (poput groznice, što može ukazivati na infekciju). Ako je kvržica bolna, to može biti znak apscesa ili bubuljica.

Lečenje u velikoj meri zavisi od uzroka kvržice, koja može nestati bez ikakvog lečenja ili zahteva antibiotike ili hiruršku intervenciju.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

2 Komentari
 1. Dobro vece. Ja imam izraslinu iza samog uha nemenja se 30 godina. Tvrda na dodir velcine lesnika bez bola. Primetila sam da mozda imam malo otezano gutsanje ali ne hrane nego pljuvacke kao da se radi o upali pljuvacnih zlezdi? Da li se to moze leciti ali ne operativno?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Hvala vam na pitanju. Razumem vašu zabrinutost zbog izrasline iza uha i problema sa gutanjem. Evo nekoliko informacija koje vam mogu pomoći:

   MOGUĆI UZROCI:

   Lipom: Masna izraslina koja je bezbolna i obično ne menja veličinu tokom vremena.
   Cista: Može biti benigni fluidom ispunjen čvor.
   Fibrom: Tvrda izraslina koja je obično benignog karaktera.
   Povećana limfna žlezda: Može biti posledica hronične upale ili infekcije.
   Pljuvačna žlezda: Problemi sa pljuvačnim žlezdama mogu izazvati otežano gutanje pljuvačke i osećaj nelagodnosti.

   PREPORUKE:

   Poseta specijalisti: Preporučujem vam da posetite otorinolaringologa (ORL specijalistu) ili maksilofacijalnog hirurga radi detaljne procene i dijagnostike izrasline.
   Ultrazvuk ili CT: Dijagnostički testovi kao što su ultrazvuk ili CT skeniranje mogu pomoći u preciznom identifikovanju prirode izrasline.
   Hidratacija: Pijte puno tečnosti kako biste pomogli u održavanju funkcije pljuvačnih žlezda.
   Topli oblozi: Topli oblozi mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti i poboljšanju funkcije pljuvačnih žlezda.
   Održavanje oralne higijene: Redovno održavanje oralne higijene može smanjiti rizik od infekcija i upala usta i pljuvačnih žlezda.

   KADA SE OBRATITI LEKARU:

   – Ako primetite promenu veličine, boje ili teksture izrasline.
   – Ako se pojavi bol, crvenilo ili osećaj toplote oko izrasline.
   – Ako problemi sa gutanjem postanu učestaliji ili ozbiljniji.
   – Ako primetite bilo kakve druge nove simptome ili promene u zdravlju.

   Iako je izraslina bila stabilna 30 godina, važno je pratiti sve promene i konsultovati se sa lekarom kako bi se isključile bilo kakve ozbiljnije komplikacije. Lekar će moći da preporuči odgovarajući tretman koji ne uključuje operaciju, ako je to moguće i prikladno.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   NAPOMENA: Odgovori na pitanja u odeljku KOMENTARI su samo informativnog tipa. Svaki pacijent je poseban i jedino lekar koji vodi pacijenta može dati precizan savet i preporuku.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj