Кvržice iza uha: 6 uzroka i kada posetiti lekara

Kvržice iza uha mogu biti rezultat infekcije (kao što je upaljeno grlo, prehlada ili grip), akne ili ciste ili lipom. Ove kvržice često ne izazivaju nikakve simptome i uglavnom su bezopasne.

Neke kvržice mogu biti povezane sa bolom, svrabom ili neugodnošću, i u tim slučajevima, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom. Кvržice iza uha su teške za samodijagnostiku, a lekar može bolje da ih pogleda i po potrebi predloži odgovarajući tretman.

Ako ste primetili kvržicu iza uha nakon nedavne infekcije, to može biti otečeni limfni čvor. Iako kvržica možda ne zahteva hitnu intervenciju, infekcija ipak ne može da čeka. Ako kvržica izaziva bol, potrebno joj je dugo da se povuče, nepravilnog je oblika ili ako se povećava, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili dermatologom radi dijagnoze i lečenja prema indikacijama.

Zašto nastaju kvržice iza uha

Postoji mnogo razloga za pojavu tvrdih kvržica iza uha. Oni uključuju:

1. Infekcija

Кvržice iza uha mogu biti uzrokovane infekcijama grla (npr. laringitis), virusom prehlade ili gripa, mononukleozom, otitisom, konjuktivitisom, herpesom, karijesom, gingivitisom ili malim boginjama. Bilo koja od ovih infekcija može izazvati otečene limfne čvorove u zahvaćenom području (tj. u grlu ili na strani glave). Limfni čvorovi obično reaguju povećanjem veličine dok se telo bori protiv infekcije.

Кada se to dogodi, važno je ne dodirivati otečeno područje. Reaktivni limfni čvorovi se polako vraćaju u prvobitnu veličinu kada se osnovna infekcija reši.

2. Akne i kvržice iza uha

Akne nastaju kada se pore na koži začepe zbog prekomerne proizvodnje sebuma ili masnoća. Sebum proizvode lojne žlezde, koje se nalaze u dnu folikula dlake i mogu se kombinovati sa mrtvim ćelijama kože i formirati bubuljice. Bubuljice često mogu biti bolne i mogu postati otečene.

Iako nije tako često, akne se mogu pojaviti iza uha, uzrokujući kvržicu koja obično nestaje sama.

3. Cista lojnice

Lojna cista je vrsta kvržice ispunjene tečnošću koja se formira ispod kože i sastoji se od supstance koja se zove sebum. Ove ciste se mogu pojaviti u bilo kom delu tela i obično su meke na dodir. Кada se palpiraju, lojne ciste se obično pomeraju i nisu bolne. Lojne ciste koje postaju otečene, osetljive, crvene ili bolne treba da proceni dermatolog. Mnogo puta, dermatolog može odlučiti da izvrši malu proceduru za uklanjanje ciste.

Okrugla, meka kvržica na koži može biti i lipom, vrsta benignog tumora koji se sastoji od masnih ćelija. Oni se takođe mogu ukloniti operacijom ili liposukcijom.

4. Mastoiditis i kvržice iza uha

Mastoiditis je infekcija u kosti koja se nalazi iza uha. Može se javiti nakon infekcije uha, posebno ako nije pravilno lečena.

Ovo stanje je češće kod dece mlađe od 2 godine, ali se može javiti u bilo kom uzrastu. Mastoiditis je obično povezan sa simptomima kao što su glavobolja, smanjen sluh i iscjedak nalik tečnosti iz uha.

5. Lipom

Lipom je vrsta kvržice koja ne izaziva bol ili druge simptome. To je prekomerni rast masnih ćelija koje se mogu pojaviti bilo gde na telu i obično rastu sporo.

Lipom se razlikuje od lojne ciste jer se sastoji od masnih ćelija, dok se lojne ciste sastoje od sebuma. Međutim, tretman za obe ove kvržice je isti i obično uključuje hirurško uklanjanje.

6. Otečeni limfni čvorovi

Limfni čvorovi, takođe poznati kao limfne žlezde, mogu se naći u celom telu i obično postaju otečeni (ili reaktivni) u prisustvu infekcije ili upale u zahvaćenom području. Limfni čvorovi takođe postaju otečeni zbog autoimunih bolesti, upotrebe lekova, pa čak i raka glave i vrata, ili limfoma.

Otečeni limfni čvorovi obično imaju benigne i privremene uzroke. Obično su prilično mali, prečnika nekoliko milimetara i nestaju u roku od 3 do 30 dana. Ako limfni čvorovi nastave da rastu, traju duže od 30 dana ili ako imate druge simptome kao što su gubitak težine i groznica, važno je da odete kod lekara radi procene i lečenja prema indikacijama.

Кada tražiti medicinsku pomoć zbog kvržice iza uha

Preporučuje se da odete kod lekara ako se kvržica pojavi iznenada, fiksirana je (tj. ne pomera se kada se palpira), ne povlači se ili se manifestuje drugim znacima i simptomima kao što su:

  • Bol i crvenilo;
  • Povećanje veličine;
  • Oslobađa gnoj ili drugu tečnost;
  • Imate poteškoće u kretanju glave ili vrata;
  • imate poteškoće pri gutanju.

U ovim slučajevima, lekar može da pregleda i opipa kvržicu i proceni sve druge simptome (poput groznice, što može ukazivati na infekciju). Ako je kvržica bolna, to može biti znak apscesa ili bubuljica.

Lečenje u velikoj meri zavisi od uzroka kvržice, koja može nestati bez ikakvog lečenja ili zahteva antibiotike ili hiruršku intervenciju.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This