Žene koje umereno piju smanjuju rizik od dijabetesa

Kod sredovečnih žena čija je ishrana bazirana na prerađenim ugljenim hidratima, umereno konzumiranje alkohola može da neutrališe povećani rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, tvrde naučnici sa Harvarda.

Poznato je da neadekvatna ishrana, bazirana na prerađenim, rafinisanim ugljenim hidratima (hleb, slatkiši, zaslađeni sokovi) i velikim količinama mesa, povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Međutim, naučnici iz Škole za javno zdravlje pri Harvardu su zaključili da je kod žena koje uz takvu ishranu praktikuju i umerenu konzumaciju alkohola, primećen efekat neutralisanja povećanog rizika.

Kod njih je, zapravo, zabeležen za 30 odsto manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 nego kod žena čija ishrana bogata prerađenim ugljenim hidratima nije praćena umernom konzumacijom alkoholnih pića. „Ako je vaša ishrana bazirana na velikoj količini ugljenih hidrata, a pritom ne pijete alkohol, imate za oko 30 odsto veći rizik od dijabetesa. Međutim, ako se tako hranite, ali uz to umereno pijete, taj povećani rizik se smanjuje“, objašnjava dr Frenk Hu, jedan od vodećih autora studije.

Pod umerenom konzumacijom alkohola istraživači smatraju ispijanje ne više dva alkoholna pića nedeljeno. Oni napominju da veće količine alkohola nisu povezane sa dodatno smanjenim rizikom od dijabetesa, pa zato apostrofiraju da njihov rad uopšte ne treba da ohrabri ljude koji ne piju da to počnu da rade. Upravo suprotno, stručna javnost apeluje i na one koji piju da to rade umereno, a kao pravu preventivu preporučuju ishranu baziranu na žitaricama sa celim zrnom.

Autori studije napominju da ona nije dokazala da alkohol sam po sebi ima efekat zaštite od dijabetesa, već da samo može da neutrališe određene posledice neadekvatne ishrane. Dr Hu i njegov tim veruju da alkoholna pića stimulišu organizam da luči insulin i druge supstance koje sprečavaju da nivo šećera u krvi drastično skoči nakon obroka.

Inače, istraživači su prikupili podatke iz velikih kontinuiranih studija i radili sa uzorkom od preko 82.000 žena, čije je zdravlje praćeno u periodu od 26 godina. Otrpilike devet odsto učesnica je za to vreme razvilo dijabetes tipa 2. Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.