Žuti nokti: Kako prepoznati i lečiti uzroke

Žuti nokti nisu samo estetski problem, već mogu ukazivati na razne zdravstvene poteškoće. Od gljivičnih infekcija do hroničnih bolesti, različiti uzroci mogu dovesti do promene boje noktiju. U ovom članku istražujemo najčešće razloge zbog kojih nokti mogu poprimiti žutu boju, kao i efikasne metode za njihovo lečenje i prevenciju.

9 najčešćih razloga zašto su žuti nokti i šta uraditi

Započnimo naš pregled sa jednim od najčešćih uzročnika promene boje noktiju a to su gljivične infekcije.

Gljivična infekcija

Infekcije noktiju gljivicama, ili onihomikoza, mogu izazvati promene u boji, obliku ili teksturi nokta. Gljivice često ostavljaju prste na rukama ili nogama deblje, deformisane i žute. Ova infekcija može se preneti na bazenima ili u javnim svlačionicama, gde ljudi imaju običaj da hodaju bosi. Takođe, mogu se preneti u salonima za manikir kroz deljene alatke za manikir.

Šta uraditi: Gljivične infekcije noktiju mogu se lečiti antifungalnim lakom za nokte ili oralnim lekovima, prema uputstvima dermatologa.

Pročitajte naš detaljan članak Gljivice na noktima nogu: kako ih pobediti kako biste saznali efikasne metode za borbu protiv ove česte i neugodne tegobe.

Nedostatak vitamina ili minerala

Nutritivni deficit može oslabiti mnoge delove tela, uključujući i nokte, čineći ih krhkijim, lomljivijim i promenjene boje. Žuti nokti mogu biti rezultat nedostatka antioksidanata, kao što su vitamin A ili vitamin C.

Šta uraditi: Idealno bi bilo održavati zdravu i raznovrsnu ishranu kako biste sprečili nedostatak vitamina ili minerala. Ako je potrebno, lekar ili dijetetičar može preporučiti uzimanje vitaminskih suplemenata najmanje 3 meseca.

Normalno starenje i žuti nokti: Šta možete učiniti

Kako starimo, naši nokti postaju slabiji i mogu postati malo žućkastiji. To je prirodni proces starenja i ne ukazuje na zdravstvene probleme.

Šta uraditi: Nanesite vodonik-peroksid da biste posvetlili nokte. Da biste ih ojačali, možete naneti lak za jačanje noktiju.

Korišćenje laka za nokte

Česta upotreba laka za nokte, posebno svetlijih boja kao što su crvena ili narandžasta, ili nošenje laka na noktima dugo vremena može dovesti do žutila noktiju.

Šta uraditi: Da biste sprečili žutilo noktiju od laka za nokte, trebali biste naizmenično koristiti periode sa i bez laka za nokte. Takođe, trebali biste koristiti bazni lak kako biste zaštitili nokat pre nanošenja laka za nokte.

Psorijaza nokta: Kako može izazvati žute nokte

Psorijaza nokta nastaje kada odbrambene ćelije tela napadaju prste na rukama ili nogama. To može ostaviti nokte talasastim po teksturi, deformisanim, krhkim, debelim i sa mrljama.

Šta uraditi: Iako psorijaza nije izlečiva, izgled noktiju može se poboljšati lakovima za nokte koji sadrže klobetazol i vitamin D. Neke druge kućne terapije mogu uključivati redovno hidriranje noktiju i održavanje ishrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lanenih semenki, lososa i tune.

Deformisani žuti nokat na palcu noge na drvenoj podlozi.

Pušenje i žuti nokti: Direktni efekti na vaše zdravlje

Pušenje može povećati rizik za mnoge bolesti, kao što su bronhitis ili emfizem, zbog visoke koncentracije toksičnih supstanci, poput nikotina. Nikotin može prodreti u kožu, posebno prste i nokte na prstima, i uzrokovati njihovo žutilo.

Šta uraditi: Iako postoje tretmani koji mogu pomoći u posvetljivanju noktiju, savetuje se da prestanete pušiti. To će pomoći u poboljšanju izgleda noktiju i kože, kao i u smanjenju rizika za razvoj ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Žuti nokti kao pokazatelj problema sa jetrom

Žuti nokti mogu takođe biti rezultat problema sa jetrom. U ovim slučajevima, pored žutih noktiju, možete takođe iskusiti druge simptome kao što su žuta koža i oči, mučnina, česta vrtoglavica i bol u gornjem desnom delu abdomena.

Saznajte više o simptomima bolesti jetre u našem članku: Simptomi bolesti jetre

Šta uraditi: Lečenje zavisi od osnovnog stanja jetre i zato se obično rade analize krvi kako bi se identifikovali uzroci. U zavisnosti od rezultata, lekar može savetovati promenu navika u ishrani, uzimanje lekova, operaciju i, u najozbiljnijim slučajevima, transplantaciju jetre.

Hronična bolest bubrega

Hronična bolest bubrega takođe može uzrokovati promene na noktima, jer može podsticati razvoj gljivičnih ćelija. Osim toga, osobe sa ovom bolešću mogu imati i druge promene na noktima, kao što su prisustvo belih tačaka ili pruga na noktu i/ili odvajanje nokta od kože, na primer.

Šta uraditi: Važno je da se konsultujete sa dermatologom za procenu kako biste utvrdili da li je žuta koža povezana sa problemom bubrega. Ako se potvrdi bolest bubrega, lečenje treba pratiti nefrolog kako bi se ublažili simptomi i sprečio dalji napredak bolesti.

Prekomeran unos beta-karotena

Preterana konzumacija namirnica koje sadrže visoke količine beta-karotena može dovesti do karotenemije. Iako je retko, ovo stanje karakteriše žuto-narandžasta boja kože, koja se takođe može primetiti na noktima.

Šta uraditi: U ovom slučaju važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste isključili druge moguće bolesti. Ako se potvrdi karotenemija, lekar može savetovati privremeno smanjenje ili obustavu konzumacije namirnica bogatih beta karotenima.

Manje česti uzroci žutih noktiju

Pored najčešćih uzroka žutih noktiju koje smo detaljno opisali, postoje i druga, manje uobičajena stanja koja mogu uticati na boju vaših noktiju. Ova stanja uključuju:

  • Bolesti štitne žlezde: Problemi sa štitnom žlezdom mogu izazvati promene u teksturi i boji noktiju.
  • Diabetes: Visoki nivo šećera u krvi može dovesti do različitih komplikacija, uključujući i promene na noktima.
  • Bolesti srca: Neki srčani problemi mogu izazvati specifične promene u izgledu noktiju.
  • Respiratorne bolesti: Hronične plućne bolesti mogu takođe dovesti do promena na noktima.
  • Trovanje teškim metalima: Izlaganje teškim metalima kao što su olovo ili arsenik može izazvati promene u boji noktiju.
  • Autoimune bolesti: Stanja poput lupusa mogu izazvati različite promene na noktima, uključujući i žutilo.

Važno je napomenuti da, iako su ovi uzroci manje uobičajeni, oni zahtevaju ozbiljnu pažnju i adekvatno lečenje. Ako primetite bilo koje neobične promene na svojim noktima, preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim radnikom za detaljnu dijagnostiku i pravilan tretman.

Zaključak

Razumijevanje uzroka žutih noktiju ključno je za efikasno rešavanje ovog problema. Pravilna dijagnoza i ciljani tretmani mogu značajno poboljšati zdravlje i izgled vaših noktiju. Ako primetite promene na svojim noktima koje traju duže vreme ili su praćene drugim simptomima, ne oklevajte da potražite savet stručnjaka. Zdravi nokti su ne samo lepi, već i odraz dobrog opšteg zdravlja.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj