Bol u bubrezima: 8 uzroka, koji su simptomi i kako se leči

Bol u bubrezima može biti uzrokovan kamenjem u bubregu, infekcijama kao što je pijelonefritis, hidronefrozom, cistama na bubregu, tumorima, kao i povredama ili udarcima u predelu bubrega.

U zavisnosti od osnovnog uzroka, bol u bubrezima može biti praćen simptomima kao što su groznica, drhtavica, abnormalna boja urina, krv u urinu, bol i peckanje pri mokrenju, ili urin jakog mirisa.

Bez obzira na uzrok bola u bubrezima, uvek bi trebalo da se posavetujete sa nefrologom ili izabranim lekarom kako biste identifikovali uzrok i započeli najprikladniji tretman. Ako je bol veoma jak, trebalo bi da odete do najbliže hitne službe.

Šta uzrokuje bol u bubrezima?

Glavni uzroci bola u bubrezima uključuju:

1. Kamen u bubregu

Prisutnost kamenja u bubregu može izazvati jak bol koji se može širiti ka stomaku ili genitalijama, bol pri mokrenju, i urin koji je roze, crvene ili braon boje zbog prisustva krvi.

Kako lečiti: Tretman zavisi od vrste kamena u bubregu. Može uključivati upotrebu analgetika, promene u ishrani ili laserski tretman kako bi se kamen smanjio na manje komade, što omogućava lakše izbacivanje putem urina.

2. Infekcija

Simptomi infekcije bubrega uključuju jak bol u donjem delu leđa, učestalo mokrenje, ili urin jakog mirisa. U nekim slučajevima možete takođe iskusiti groznicu, drhtavicu, mučninu i povraćanje.

Kako lečiti: Trebalo bi značajno povećati unos tečnosti kako bi se eliminisali mikroorganizmi koji izazivaju bol. Bakterijske infekcije mogu se lečiti antibioticima koje je prepisao lekar.

3. Pojedinačna cista ili policistični bubreg

Simptomi ciste na bubregu se javljaju kada je cista već velika. Može izazvati bol u bubrezima, krv u urinu, visok krvni pritisak i česte urinarne infekcije.

Kako lečiti: Tretman bi trebalo da bude vođen od strane vašeg lekara i može uključivati lekove kada je cista mala. Hirurgija može biti indicirana za uklanjanje većih cista.

4. Hidronefroza

Hidronefroza je otok bubrega zbog nakupljanja urina koji ne može teći u bešiku. Izaziva bol u donjem delu leđa, krv u urinu, groznicu i drhtavicu.

Kako lečiti: Trebalo bi da posetite lekara kako bi uklonili nakupljeni urin iz bubrega i identifikovali osnovni uzrok, koji može biti kamen u bubregu, ozbiljna urinarna infekcija ili tumor bubrega.

5. Tromboza ili ishemija renalne vene

Tromboza renalne vene je blokada vene koja prenosi krv do bubrega, uzrokovana krvnim ugruškom. Dovodi do smanjenog protoka krvi i ishemije, što može izazvati smrt ćelija i početak akutne bubrežne insuficijencije.

Ovo je vrlo retka i teška situacija za otkrivanje, jer obično nije povezana sa simptomima. Simptomi koje može izazvati često se mešaju sa drugim stanjima. Pored bola u bubrezima, može biti prisutna krv u urinu i smanjen izlaz urina.

Kako lečiti: Važno je posetiti lekara kako bi se obavili dijagnostički testovi i identifikovao osnovni uzrok bola u bubrezima. Ovo stanje se leči upotrebom antikoagulantnih lekova i/ili hirurgijom, u zavisnosti od težine problema.

6. Bol u bubrezima od povrede i traume

Povrede ili udarci u leđa, posebno u visini struka, mogu izazvati upalu i bol u bubrezima.

Kako lečiti: Možete primeniti topli oblog na leđa i odmarati. Analgetici takođe mogu biti uzeti za ublažavanje bola. Ako bol ne prestaje, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

7. Problemi sa leđima

Neki problemi sa leđima, kao što su loše držanje, ponavljajući napori, hernija diska ili upaljeni išijadični nerv, mogu izazvati bol u donjem delu leđa, gde se nalaze bubrezi.

Kako lečiti: U ovim slučajevima, važno je konsultovati se sa opštim lekarom za procenu. Lekar može naložiti dijagnostičke testove, kao što je rendgen kičme, ako je potrebno, kako bi identifikovao osnovni uzrok i preporučio najprikladniji tretman.

8. Rak i bol u bubrezima

Bol uzrokovan rakom bubrega obično se javlja u kasnijim fazama. Karakteriše ga bol sa strane stomaka i u leđima, kao i krv u urinu.

Kako lečiti: Tretman se sprovodi sa medicinskim onkologom i zavisi od stadijuma tumora. Može uključivati hirurgiju, krioterapiju, upotrebu ultrazvuka i lekova za ublažavanje simptoma. Renalni tumori obično ne reaguju dobro na hemoterapiju ili radijaciju.

Znaci i simptomi bubrežnog problema

Najčešće su prisutni:

 1. Učestala potreba za mokrenjem
 2. Mokrenje malih količina urina
 3. Konstantan bol u donjem delu leđa
 4. Otok nogu, stopala, ruku ili lica
 5. Svrab po celom telu
 6. Prekomeran umor bez očiglednog razloga
 7. Promene u boji ili mirisu urina
 8. Prisustvo pene u urinu
 9. Poteškoće sa spavanjem, loš san ili nesanica
 10. Gubitak apetita i metalni ukus u ustima
 11. Osećaj pritiska u stomaku pri mokrenju

Bol u bubrezima tokom trudnoće

Bol u bubrezima tokom trudnoće je generalno uzrokovan promenama kičme zbog promena težine u stomaku. Retko je bol povezan sa bubrežnim problemima, ali ako postoji, simptomi kao što su bol pri mokrenju će se pojaviti. Trebalo bi da se obratite svom ginekologu ako imate dodatne simptome kako biste identifikovali osnovni problem i sprečili komplikacije.

Da biste ublažili bol, možete staviti topli oblog na pogođeno područje i odmarati u udobnom položaju sa podignutim nogama. Ovaj položaj može ublažiti bol u leđima i smanjiti otok stopala.

Kako se oseća bol u bubrezima

Bol u bubrezima se oseća u donjem delu leđa ili sa strane tela (na jednoj ili obe strane).

Generalno, ova vrsta bola je oštra, intenzivna i grčevita, i može se širiti na prepone ili stomak. Može takođe izazvati konstantan bol u gornjem delu stomaka i leđima, i ne poboljšava se čak ni sa promenom položaja.

Bol u bubrezima može biti povezan sa drugim simptomima, kao što su bol ili peckanje pri mokrenju, potreba za čestim mokrenjem, smanjen ili odsutan urin, krv u urinu, mutan urin ili neprijatnog mirisa, groznica iznad 38ºC  mučnina ili povraćanje.

Važno je potražiti hitnu medicinsku pomoć ako osećate bol u bubrezima kako bi se dijagnostikovao i lečio uzrok. Pravovremeni tretman može pomoći u sprečavanju komplikacija, kao što su ozbiljna infekcija bubrega, apsces bubrega ili bubrežna insuficijencija.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj