Bol u šaci

Bol u šaci može biti zbunjujući i zabrinjavajući, posebno ako traje duže vreme. Može nastati zbog različitih uzroka, uključujući stres, povrede, ili bolesti. Ako bol ne prestane, važno je da se obratite svom lekaru radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Mogući uzroci bola u šaci

Postoji veći broj mogućih uzroka od kojih prednjače povrede i bolesti. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

1. Sindrom karpalnog tunela: Sindrom karpalnog tunela je uobičajena povreda koja se obično javlja usled prevelikog ili produženog pritiska na nerve koji prolaze kroz karpalni tunel. Ovo je čest uzrok bolova u ruci. Kako se manifestuje i leči ovaj sindrom, čitajte OVDE.

2. Tendinitis: Tendinitis je upala tetive koja se može razviti usled preteranog stresa, obično usled prekomerne ili neadekvatne fizičke aktivnosti. O lečenju tendinitisa čitajte OVDE.

3. Artritis: Artritis je bolest zglobova koja uzrokuje upalu i bol. Više detalja o artritisu (simptomi, dijagnostika, lečenje…) čitajte OVDE.

4. Povrede: Povrede, kao što su uganuća, mogu izazvati bol u šaci. Više o mogućim povredama šake i kako ih prevazići – čitajte OVDE.

5. Neuropatije: Neuropatije su stanja uzrokovana oštećenjem nervnih vlakana. Ako su vam problem neuropatije – više detalja o simptomima, dijagnostici i lečenju – čitajte OVDE.

Dijagnostika i lečenje

Da bi postavio dijagnozu, lekar će obaviti pregled, pitati o simptomima i obaviti fizički pregled. Dijagnostičke procedure, kao što su rendgenski snimak ili MRI, takođe mogu biti potrebne da bi se utvrdio uzrok problema.

Nakon postavljanja dijagnoze, lekar će propisati adekvatan tretman. Lečenje može uključivati lekove, terapiju vežbanjem, fizikalnu terapiju ili čak operaciju.

Kako izbeći bol u šaci

Postoje neke mere koje možete preduzeti:

1. Dovoljno odmora je važano da biste izbegli bol u šaci usled prekomerne ili produžene aktivnosti.

2. Izbegavajte prekomerni pritisak na ruku kroz produžene ili prekomerne aktivnosti.

3. Izbegavanje dugotrajnog držanja jednog položaja ruke. Pokušajte da izbegavate da držite ruku u jednom položaju duže vreme, posebno kada izvodite vežbe ili na radu.

4. Podizanje tegova. Kada podižete teške predmete, koristite obe ruke da smanjite pritisak na pesnicu.

5. Koristite prave alate. Koristite alate koji su prilagođeni vašim potrebama da biste smanjili stres ruke.

Ako bol u šaci ne prestane, posetite lekara da biste dobili adekvatan tretman.

Bol u šaci – više detalja o uzrocima

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je medicinski poremećaj koji se javlja kada se nerv koji prolazi kroz karpalni tunel u ruci stisne ili priklješti. To može dovesti do bola, poteškoća u radu ili čak gubitka osećaja u šaci i prstima. Sindrom karpalnog tunela može se javiti kod ljudi koji rade duži vremenski period sa vibrirajućim alatima, kao što su čekići ili bušilice, ili kod onih koji imaju povrede ili bolesti koje dovode do edema (otoka).

Lečenje sindroma karpalnog tunela obično uključuje nošenje zavoja ili proteza, fizikalnu terapiju i eventualno operaciju. Važno je da se poremećaj leči što je pre moguće, kako bi se sprečile dalje posledice poput gubitka osetljivosti ili otežanog rada. Ako osetite bol ili nelagodnost u ruci, posetite svog lekara da biste utvrdili da li imate sindrom karpalnog tunela i kako da ga lečite.

Tendinitis

Tendinitis je medicinski poremećaj koji se javlja kada se tetive, ili vlaknaste strukture koje povezuju mišiće i kosti, zapale. To može dovesti do bola, poteškoća u kretanju i smanjenog opsega pokreta u zahvaćenom području. Tendinitis se može javiti na bilo kom delu tela gde se nalaze tetive, ali se najčešće javlja u laktovima, kolenima, ramenima i stopalima.

Uzroci tendinitisa mogu biti prekomerno opterećenje tetiva, povrede ili bolesti koje dovode do edema ili infekcije.

Lečenje tendinitisa obično uključuje fizikalnu terapiju, nošenje ortotika, lekove protiv bolova i možda operaciju. Važno je da se tendinitis leči što je pre moguće kako bi se sprečile dalje posledice kao što su otežano kretanje ili trajno oštećenje tetiva.

Ako osetite bol ili nelagodnost u bilo kom delu tela, obratite se svom lekaru da utvrdi da li imate tendinitis i kako ga lečiti.

Artritis

Artritis je medicinski poremećaj koji se javlja kada se zglobovi upale. To može dovesti do bolova, poteškoća u kretanju i smanjenog opsega pokreta u zahvaćenim zglobovima. Postoje različite vrste artritisa, od kojih su najčešći osteoartritis, reumatoidni artritis i giht.

Osteoartritis se javlja kada je hrskavica u zglobovima uništena, što može dovesti do bolova i poteškoća u kretanju. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada zglobove, što može dovesti do upale i deformacije zglobova. Giht je bolest u kojoj se mokraćna kiselina akumulira u zglobovima, što može dovesti do bolova i crvenila. A javlja se i bol u šaci.

Lečenje artritisa obično uključuje lekove protiv bolova i upale, fizikalnu terapiju, nošenje ortozea i eventualno operaciju. Važno je da se artritis leči što je pre moguće kako bi se sprečile dalje posledice kao što su deformacija zgloba ili gubitak pokretljivosti. Ako osetite bol ili nelagodnost u zglobovima, obratite se svom lekaru da utvrdi da li imate artritis i kako ga lečiti.

Uganuće ručnog zgloba

Uganuće ručnog zgloba je medicinski poremećaj koji se javlja kada se zglob ruke istegne ili uvrne iz svog normalnog položaja. To može dovesti do bolova, poteškoća u kretanju i smanjenog opsega pokreta u zahvaćenom zglobu. Uganuća šake najčešće se javljaju prilikom padova ili sportskih povreda, ali mogu nastati i tokom svakodnevnog rada ili kretanja.

Lečenje uganuća zgloba obično uključuje hladno lečenje, nošenje ortozea i fizikalnu terapiju. Važno je da se uganuće zgloba leči što je pre moguće kako bi se sprečile dalje posledice kao što su oštećenje tetiva ili ligamenata ili gubitak pokretljivosti. Ako osetite bol u šaci ili nelagodnost u zglobu, obratite se svom lekaru da utvrdi da li imate uganuće zgloba i kako da ga lečite.

Neuropatije

Neuropatije su stanja u kojima dolazi do oštećenja ili poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema. Ova vrsta oštećenja može da se javi u različitim delovima nervnog sistema, uključujući periferni nervni sistem, motorne nerve, senzorne nerve i kranijalni nervi. Neuropatije mogu da budu uzrokovane različitim faktorima, uključujući dijabetes, alkoholizam, infekcije, ozlede i neke vrste lekova.

Simptomi neuropatije mogu da se razlikuju u zavisnosti gde se oštećenje javlja u nervnom sistemu. Međutim, uopšteno govoreći, simptomi neuropatije uključuju bol, ukočenost, otežano kretanje, oslabljenu osetljivost i gubitak osećaja. Lečenje neuropatije može da uključuje lekove, fizikalnu terapiju i promene u načinu života kao što su izbegavanje alkohola i održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Zašto je neuropatija važna tema? Neuropatije su često neugodne i mogu da utiču na kvalitet života osobe koja ih ima. One takođe mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, kao što su povrede stopala i gubitak osećaja u rukama i nogama. Da, mogu da izazovu i bol u šaci. Zbog toga je važno da se neuropatije dijagnostikuju i leče što je pre moguće, kako bi se sprečile dalje komplikacije i održao kvalitet života pacijenata.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

7 Komentari
 1. Imao sam opekotinu trećeg stepena na šaci i podlaktici pre dva ipo meseca. Sve to fino zarasta,ali u dva prsta na vrhu(u jagodicama)gubim osećaj i često mi trni ruka .I neznam zasto i šta se dogadja,kada zakašnjenjem,kihnem meni tu gde su ožiljci kao da struja prodje kroz njih.Moje pitanje je kom lekaru da se obratim.
  Hvala

  Odgovori
  • Poštovani Savo,

   Razumem vašu zabrinutost zbog simptoma koje osećate nakon opekotine trećeg stepena. Gubitak osećaja u jagodicama prstiju, trnjenje ruke, kao i osećaj struje kroz ožiljke nakon kijanja mogu biti povezani sa oštećenjem nerava ili tkiva usled opekotine.

   S obzirom na to da su ovi simptomi vezani za nervni sistem i kožu, predlažem da se obratite sledećim specijalistima:

   Neurolog: Neurolog će moći da proceni da li su vaši simptomi povezani sa oštećenjem nerava i da preporuči odgovarajuće tretmane ili dalje dijagnostičke testove.

   Plastični hirurg: S obzirom na to da je opekotina trećeg stepena zahvatila vašu šaku i podlakticu, plastični hirurg može proceniti stanje vaših ožiljaka i preporučiti tretmane za poboljšanje funkcionalnosti i smanjenje neprijatnosti.

   Fizijatar: Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije može vam pomoći sa rehabilitacijom šake i podlaktice, uključujući vežbe za poboljšanje pokretljivosti i smanjenje trnjenja.

   Ove vrste simptoma nisu neuobičajene nakon teških opekotina, jer oštećenje kože i tkiva može uticati na nerve u tom području. Rana dijagnoza i tretman mogu značajno poboljšati vaše stanje i olakšati simptome.

   Želim vam brz oporavak i olakšanje od simptoma.

   Srdačno,
   Vaš web lekar

   Odgovori
   • Veliko hvala
    Srdačan pozdrav

    Odgovori
 2. Student sam i mnogo pišem. Takodje dosta pravim pokrete stiskanja palca, kažiprsta i srednjeg prsta (držanje olovke, hvatanje predmeta, praktikovanje finih radova desnom rukom, duževremensko stiskanje ekrana telefona palcem…).
  Na delu šake izmedju palca i kažiprsta mi se napravila džomba koja se povećava kada stisnem pesnicu ili pravim gorepomenuti pokret. Bol u palcu i oko džombe osećam dok radim neki od pomenutih radnji. Džomba ne izgleda kao cista već kao da je ispala tetiva/mišić iz svog mesta gde treba da bude (ne znam sa anatomske strane šta tamo stoji). Bol je krenuo da se širi i na ostatak gornjeg dela šake.

  Stručno mišljenje?

  Odgovori
  • Poštovani,

   Opisani simptomi mogu ukazivati na nekoliko potencijalnih stanja koja bi mogla biti povezana sa prekomernom upotrebom ruke i specifičnim, ponavljajućim pokretima, koji su česti kod osoba koje mnogo pišu ili se bave finim radovima. Ovo su neke od mogućnosti:

   Tenosinovitis de Quervaina – Upala je tetiva i tetivnih ovojnica na palcu. Ovo stanje obično uzrokuje bol i oticanje u predelu zgloba palca i može se proširiti duž palca do podlaktice. Bol se obično pojačava pokretom palca i zgloba zapešća.
   Ganglionska cista – Iako ste naveli da to ne izgleda kao cista, ganglionske ciste su česte u predelu zgloba i mogu se pojaviti između palca i kažiprsta. One su benigne izrasline koje se najčešće javljaju na zglobovima ili tetivama i mogu biti vidljive kao ispupčenja.
   Rana faza artritisa – Zglobovi koji se često koriste mogu razviti artritične promene, što može uzrokovati bol i oticanje.
   Mišićno-tetivni problemi – Povrede ili preopterećenje mišića i tetiva koje kontrolišu pokrete palca mogu uzrokovati simptome koje opisujete.

   Za dijagnozu i adekvatan tretman, važno je da se obratite lekaru. Ovde su koraci koje možete preduzeti:

   Poseta lekaru opšte prakse ili ortopedu: Specijalista će moći da pregleda vašu šaku, oceni simptome i možda preporuči snimanje, kao što je ultrazvuk ili MRI, kako bi se precizno videlo šta izaziva problem.
   Izbegavanje aktivnosti koje izazivaju bol: Ovo može značiti privremeno smanjenje pisanja ili promenu načina na koji držite olovku ili koristite telefon.
   Upotreba ortopedskih pomagala: Na primer, šina za palac može pomoći u stabilizaciji zgloba i smanjenju bola.
   Fizikalna terapija: Fizioterapeut može pokazati vežbe za jačanje i istezanje koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i prevenciji daljih problema.
   Upotreba leda i protivupalnih lekova: Hladne obloge i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) mogu pomoći u smanjenju otoka i bola. LED NIKAKO NE STAVLJAJTE DIREKTNO NA KOŽU VEĆ U PAMUČNU KRPU ILI SLIČAN PRIRODAN MATERIJAL.

   Ovo su samo početne preporuke. Pravilna dijagnoza i tretman od strane zdravstvenog radnika su ključni za adekvatno upravljanje vašim simptomima.

   Srdačno,
   Dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Svaku noc me budi jak bol u šaci i prstima,prati ga naglo oticanje,trnjenje prstiju i bol seta sa sredneg prsta ka kaziprstu i domalom prstu.koci mi se i trne alu bol je sve jaci.nista mi ne pomaze.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Simptomi koje opisujete, uključujući jak bol u šaci i prstima, oticanje, trnjenje, kao i bol koji se širi od srednjeg prsta ka kažiprstu i malom prstu, mogu biti povezani s nekoliko potencijalnih stanja. Dva najverovatnija uzroka ovih simptoma su sindrom karpalnog tunela i De Quervainova bolest (De Kervenov sindrom), mada ne isključujem ni druge mogućnosti kao što su reumatoidni artritis ili problemi sa cirkulacijom.

   Sindrom karpalnog tunela se javlja kada medijalni nerv, koji prolazi kroz karpalni tunel u zglobu šake, postane stegnut ili pritisnut. Ovo stanje često izaziva bol, trnjenje, slabost ili osećaj pečenja u šaci i prstima, posebno noću.

   Tenosinovitis De Quervaina (De Kervenov sindrom) je upala tetiva na strani zgloba šake najbliže palcu. Iako se simptomi obično koncentrišu oko baze palca, bol se može širiti ili uticati na ostatak šake.

   Šta možete učiniti:

   Konsultacija sa lekarom: Važno je da što pre posetite lekara, idealno specijalistu za ortopediju ili reumatologiju, koji može uraditi detaljan pregled i, ako je potrebno, poslati vas na dodatne testove poput elektromioneurografije (EMNG) za sindrom karpalnog tunela ili ultrazvuka za De Quervainov tenosinovitis.

   Nošenje šina (udlaga ili ortoza) za zglob: U nekim slučajevima, nošenje šina za zglob šake noću može pomoći u smanjenju pritiska na nerv i tetive, ublažavajući simptome.

   Protivupalni lekovi: Lekovi kao što su ibuprofen ili naproksen mogu pomoći u smanjenju upale i bolova.

   Fizikalna terapija: Vežbe za jačanje i istezanje, pod nadzorom fizioterapeuta, mogu poboljšati simptome i funkciju šake.

   Izmena aktivnosti: Pokušajte da izbegavate ili modifikujete aktivnosti koje pogoršavaju simptome, kao što su dugotrajno kucanje ili držanje mobilnog telefona.

   U nekim težim slučajevima, može biti potrebna hirurška intervencija, posebno ako konzervativni tretmani ne donesu olakšanje.

   Važno je ne ignorisati ove simptome i obratiti se za medicinsku pomoć, jer rano lečenje može sprečiti dalje komplikacije i poboljšati kvalitet vašeg života.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj