Bol u šaci

Bol u šaci može biti zbunjujući i zabrinjavajući, posebno ako traje duže vreme. Može nastati zbog različitih uzroka, uključujući stres, povrede, ili bolesti. Ako bol ne prestane, važno je da se obratite svom lekaru radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Mogući uzroci bola u šaci

Postoji veći broj mogućih uzroka od kojih prednjače povrede i bolesti. Neki od najčešćih uzroka uključuju:

1. Sindrom karpalnog tunela: Sindrom karpalnog tunela je uobičajena povreda koja se obično javlja usled prevelikog ili produženog pritiska na nerve koji prolaze kroz karpalni tunel. Ovo je čest uzrok bolova u ruci. Kako se manifestuje i leči ovaj sindrom, čitajte OVDE.

2. Tendinitis: Tendinitis je upala tetive koja se može razviti usled preteranog stresa, obično usled prekomerne ili neadekvatne fizičke aktivnosti. O lečenju tendinitisa čitajte OVDE.

3. Artritis: Artritis je bolest zglobova koja uzrokuje upalu i bol. Više detalja o artritisu (simptomi, dijagnostika, lečenje…) čitajte OVDE.

4. Povrede: Povrede, kao što su uganuća, mogu izazvati bol u šaci. Više o mogućim povredama šake i kako ih prevazići – čitajte OVDE.

5. Neuropatije: Neuropatije su stanja uzrokovana oštećenjem nervnih vlakana. Ako su vam problem neuropatije – više detalja o simptomima, dijagnostici i lečenju – čitajte OVDE.

Dijagnostika i lečenje

Da bi postavio dijagnozu, lekar će obaviti pregled, pitati o simptomima i obaviti fizički pregled. Dijagnostičke procedure, kao što su rendgenski snimak ili MRI, takođe mogu biti potrebne da bi se utvrdio uzrok problema.

Nakon postavljanja dijagnoze, lekar će propisati adekvatan tretman. Lečenje može uključivati lekove, terapiju vežbanjem, fizikalnu terapiju ili čak operaciju.

Kako izbeći bol u šaci

Postoje neke mere koje možete preduzeti:

1. Dovoljno odmora je važano da biste izbegli bol u šaci usled prekomerne ili produžene aktivnosti.

2. Izbegavajte prekomerni pritisak na ruku kroz produžene ili prekomerne aktivnosti.

3. Izbegavanje dugotrajnog držanja jednog položaja ruke. Pokušajte da izbegavate da držite ruku u jednom položaju duže vreme, posebno kada izvodite vežbe ili na radu.

4. Podizanje tegova. Kada podižete teške predmete, koristite obe ruke da smanjite pritisak na pesnicu.

5. Koristite prave alate. Koristite alate koji su prilagođeni vašim potrebama da biste smanjili stres ruke.

Ako bol u šaci ne prestane, posetite lekara da biste dobili adekvatan tretman.

Bol u šaci – više detalja o uzrocima

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela je medicinski poremećaj koji se javlja kada se nerv koji prolazi kroz karpalni tunel u ruci stisne ili priklješti. To može dovesti do bola, poteškoća u radu ili čak gubitka osećaja u šaci i prstima. Sindrom karpalnog tunela može se javiti kod ljudi koji rade duži vremenski period sa vibrirajućim alatima, kao što su čekići ili bušilice, ili kod onih koji imaju povrede ili bolesti koje dovode do edema (otoka).

Lečenje sindroma karpalnog tunela obično uključuje nošenje zavoja ili proteza, fizikalnu terapiju i eventualno operaciju. Važno je da se poremećaj leči što je pre moguće, kako bi se sprečile dalje posledice poput gubitka osetljivosti ili otežanog rada. Ako osetite bol ili nelagodnost u ruci, posetite svog lekara da biste utvrdili da li imate sindrom karpalnog tunela i kako da ga lečite.

Tendinitis

Tendinitis je medicinski poremećaj koji se javlja kada se tetive, ili vlaknaste strukture koje povezuju mišiće i kosti, zapale. To može dovesti do bola, poteškoća u kretanju i smanjenog opsega pokreta u zahvaćenom području. Tendinitis se može javiti na bilo kom delu tela gde se nalaze tetive, ali se najčešće javlja u laktovima, kolenima, ramenima i stopalima.

Uzroci tendinitisa mogu biti prekomerno opterećenje tetiva, povrede ili bolesti koje dovode do edema ili infekcije.

Lečenje tendinitisa obično uključuje fizikalnu terapiju, nošenje ortotika, lekove protiv bolova i možda operaciju. Važno je da se tendinitis leči što je pre moguće kako bi se sprečile dalje posledice kao što su otežano kretanje ili trajno oštećenje tetiva.

Ako osetite bol ili nelagodnost u bilo kom delu tela, obratite se svom lekaru da utvrdi da li imate tendinitis i kako ga lečiti.

Artritis

Artritis je medicinski poremećaj koji se javlja kada se zglobovi upale. To može dovesti do bolova, poteškoća u kretanju i smanjenog opsega pokreta u zahvaćenim zglobovima. Postoje različite vrste artritisa, od kojih su najčešći osteoartritis, reumatoidni artritis i giht.

Osteoartritis se javlja kada je hrskavica u zglobovima uništena, što može dovesti do bolova i poteškoća u kretanju. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem napada zglobove, što može dovesti do upale i deformacije zglobova. Giht je bolest u kojoj se mokraćna kiselina akumulira u zglobovima, što može dovesti do bolova i crvenila. A javlja se i bol u šaci.

Lečenje artritisa obično uključuje lekove protiv bolova i upale, fizikalnu terapiju, nošenje ortozea i eventualno operaciju. Važno je da se artritis leči što je pre moguće kako bi se sprečile dalje posledice kao što su deformacija zgloba ili gubitak pokretljivosti. Ako osetite bol ili nelagodnost u zglobovima, obratite se svom lekaru da utvrdi da li imate artritis i kako ga lečiti.

Uganuće ručnog zgloba

Uganuće ručnog zgloba je medicinski poremećaj koji se javlja kada se zglob ruke istegne ili uvrne iz svog normalnog položaja. To može dovesti do bolova, poteškoća u kretanju i smanjenog opsega pokreta u zahvaćenom zglobu. Uganuća šake najčešće se javljaju prilikom padova ili sportskih povreda, ali mogu nastati i tokom svakodnevnog rada ili kretanja.

Lečenje uganuća zgloba obično uključuje hladno lečenje, nošenje ortozea i fizikalnu terapiju. Važno je da se uganuće zgloba leči što je pre moguće kako bi se sprečile dalje posledice kao što su oštećenje tetiva ili ligamenata ili gubitak pokretljivosti. Ako osetite bol u šaci ili nelagodnost u zglobu, obratite se svom lekaru da utvrdi da li imate uganuće zgloba i kako da ga lečite.

Neuropatije

Neuropatije su stanja u kojima dolazi do oštećenja ili poremećaja u funkcionisanju nervnog sistema. Ova vrsta oštećenja može da se javi u različitim delovima nervnog sistema, uključujući periferni nervni sistem, motorne nerve, senzorne nerve i kranijalni nervi. Neuropatije mogu da budu uzrokovane različitim faktorima, uključujući dijabetes, alkoholizam, infekcije, ozlede i neke vrste lekova.

Simptomi neuropatije mogu da se razlikuju u zavisnosti gde se oštećenje javlja u nervnom sistemu. Međutim, uopšteno govoreći, simptomi neuropatije uključuju bol, ukočenost, otežano kretanje, oslabljenu osetljivost i gubitak osećaja. Lečenje neuropatije može da uključuje lekove, fizikalnu terapiju i promene u načinu života kao što su izbegavanje alkohola i održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.

Zašto je neuropatija važna tema? Neuropatije su često neugodne i mogu da utiču na kvalitet života osobe koja ih ima. One takođe mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija, kao što su povrede stopala i gubitak osećaja u rukama i nogama. Da, mogu da izazovu i bol u šaci. Zbog toga je važno da se neuropatije dijagnostikuju i leče što je pre moguće, kako bi se sprečile dalje komplikacije i održao kvalitet života pacijenata.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This