Borovnicama i jabukama protiv dijabetesa

Pojačan unos borovnica, jabuka i krušaka, povezan je sa manjim rizikom od dijabetesa, tvrde američki naučnici. Razlog su flavonoidi, prirodni antioksidansi koji se povezuju i sa smanjenim rizikom od šloga, bolesti srca, raka…

Novim istraživanjem, finansiranim od strane američkog Nacionalniog instituta za zdravlje, obuhvaćeno je ukupno oko 200.000 muškaraca i žena, zajedno sa njihovim navikama u svakodnevnoj ishrani. Zdravstveni kartoni učesnika su „regrutovani“ iz tri velike američke kontinuirane studije, a prikupljeni podaci datiraju i do 24 godine unazad.

Analizom ovih obimnih podataka utvrđeno je da ljudi koji vole borovnice, tačnije oni koji jedu više od dve porcije ovog voća nedeljno, imaju za 23 odsto manje šansi da obole od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa ljudima koji ne vole ovo voće. Isto važi i za ljude koji konzumiraju više od pet jabuka nedeljno.

Naravno, pri analizi su metodološki isključeni uticaji drugih faktora rizika za oboljevanje od dijabetesa, kakvi su gojaznost, pušenje i genetska predispozicija.

Premda je veza očigledna, naučnici objašnjavaju da nema dokaza da je uzrok smanjenog rizika u voću kao takvom. Razlog treba tražiti u određenim grupama flavonoida kojima je bogato pomenuto voće, objašnjava dr En Pen, jedan od autora studije objavljene u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

„Pronašli smo konzistentne dokaze u sve tri grupe, da jabuke i borovnice imaju pozitivan efekat na dijabetes tipa 2“, naglašava dr Pen.

Flavonoidi su moćni prirodni antioksidansi i antiinflamatorni (antizapaljenski) agensi. Ova jedinjena snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola, te na taj način „neguju“ krvne sudove. Iako stručna javnost i dalje intenzivno istražuje njihova dejstva, zrela je pretpostavka da upravo negovanjem krvnih sudova preventivno deluju na bolesti srca, šlog i druge bolesti.

Gde ima flavonoida?

Nedavno su britnaski istraživači dokazali da pojačan unos pomorandži i grejpfruta smanjuje rizik od šloga. I ovo voće je, naravno, bogato određenim grupama flavonoida.

Flavonoidima su bogati i kafa, kako, pa i čokolada. Nedavna studija je pokazala da, upravo zbog flavonoida, čokolada može osetno da smanji rizik od šloga i kardiovaskularnih bolesti, ali je, s druge strane, problem to što sadrži veliku količinu šećera i zasićenih masti.

Sudeći prema podacima Američke asocijacije za dijabetes, u SAD od ove bolesti pati približno 26 miliona ljudi. Internacionalna dijabetološka federacija (IDF) upozorava da dijabetes postaje sve ozbiljniji problem i na globalnom nivou – procenjuje se da će do 2030. godine svaki deseti odrasli čovek bolovati od dijabetesa – radi se o cifri od preko 520 miliona obolelih!

Bolest podrazumeva oslabljenu mogućnost ili potpunu nesposobnost organizma da luči insulin, hormon koji glukozu iz krvi pretvara u energiju.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This