Gastritis izazvan stresom: Simptomi, uzroci i 5 opcija lečenja

Gastritis izazvan stresom je stanje želuca koje je poznato i kao funkcionalna dispepsija ili neulkusna dispepsija. Iako ne izaziva upalu želuca kao klasični gastritis, može uzrokovati slične simptome kao što su gorušica, osećaj pečenja i osećaj punog želuca. Ovaj tip gastritisa se javlja zbog emocionalnih problema kao što su stres, anksioznost i nervoza.

Gastritis izazvan stresom je izlečiv i može se lečiti promenama u ishrani i antacidnim lekovima, koji pomažu da se umiri sluznica želuca kako ne bi dolazilo do gorušice.

Ključni deo lečenja uključuje i upravljanje stresom i emocijama uopšte.

Gastritis od stresa: Glavni simptomi

Glavni simptomi gastritisa izazvanog stresom su bol u stomaku i konstantna nelagodnost, međutim, drugi simptomi mogu uključivati:

 • Mučninu i osećaj punoće;
 • Nadutost i bol u stomaku;
 • Lošu probavu i učestalo podrigivanje;
 • Glavobolju i opšte loše stanje;
 • Gubitak apetita, povraćanje ili nagon za povraćanjem.

Ovi simptomi se mogu pojaviti u bilo kom trenutku, ali se pojačavaju tokom perioda stresa ili anksioznosti. Neki od ovih simptoma mogu biti prisutni i kod drugih tipova gastritisa, što može otežati dijagnozu. Saznajte više o simptomima gastritisa i procenite rizik od ovog stanja koristeći naš online proverivač simptoma.

Uobičajeni uzroci

Gastritis izazvan stresom se javlja uglavnom zbog intenzivnih emocija kao što su anksioznost, stres i nervoza. Ovi uslovi pokreću povećanu proizvodnju želudačne kiseline, što dovodi do simptoma sličnih gastritisu.

Važno je napomenuti da ne postoji nešto kao „nervni gastritis“, to je popularan termin za funkcionalnu dispepsiju. Emocionalni stres i anksioznost ne uzrokuju direktnu upalu u želucu, ali mogu povećati proizvodnju želudačne kiseline, što dovodi do simptoma sličnih gastritisu.

Fizički stres od teških povreda, opekotina ili povreda mozga takođe može promeniti pH vrednost želuca, uzrokujući gastritis izazvan stresom.

Žena sa bolovima u stomaku zbog gastritisa od stresa, drži stomak dok sedi na kauču, prikazujući simptome poput mučnine i nelagodnosti.

Kako se leči gastritis od stresa

Lečenje gastritisa izazvanog stresom treba da sprovodi gastroenterolog i može uključivati:

 1. Lekove

Vaš lekar može prepisati lekove za smanjenje proizvodnje želudačne kiseline i upravljanje simptomima kao što su bol, pečenje i kiselost. Vaš lekar može razmotriti i lekove koji inhibiraju proizvodnju kiseline, kao što su omeprazol ili pantoprazol. Antidepresivi i antacidi takođe mogu biti opcija.

 1. Ishranu

Da biste smanjili proizvodnju želudačne kiseline i ublažili bol i pečenje, treba izbegavati hranu bogatu mastima kao što su crveno meso, kobasice, slanina, punomasno mleko, sosovi bilo koje vrste, žuti sirevi, krem sirevi, punjene kolače i kobasice uopšte.

Kada lečite gastritis izazvan stresom, treba da birate hranu koja je lako svarljiva i sa malo vlakana, kao što su:

 • Meso sa niskim sadržajem masti, kao što su piletina, ćuretina i bela riba;
 • Kuvano povrće kao što su šargarepa, patlidžan, bundeva i tikvice;
 • Neoljušteno voće kao što su jabuke, breskve, banane i kruške;
 • Žitarice i krtolaste biljke, kao što su beli pirinač, pasta, krompir i batat bez kore;
 • Mlečni proizvodi kao što su obrano mleko, prirodni jogurt i beli sirevi kao što su rikota i lagani skuti;
 • Prirodni začini, kao što su bilje, beli luk, luk, peršun, korijander i origano.

Kada se simptomi smire, možete postepeno vratiti uobičajene navike u ishrani, ali je važno da jedete uravnoteženu i zdravu ishranu. Druge važne mere uključuju ne ležanje odmah nakon obroka, izbegavanje konzumiranja tečnosti tokom obroka, sporo jedenje, dobro žvakanje hrane i izbegavanje alkohola i cigareta.

 1. Psihoterapiju

U zavisnosti od stepena stresa, anksioznosti ili nervoze koju doživljavate, lekar može preporučiti psihoterapiju za pomoć u lečenju emocionalnih problema. To može indirektno pomoći u poboljšanju simptoma gastritisa.

 1. Fizičku aktivnost

Redovno vežbanje je važno za optimizaciju probave, smanjenje stresa i anksioznosti i povećanje proizvodnje hormona, što doprinosi zadovoljstvu i blagostanju.

 1. Kućne lekove

Neki kućni lekovi koji mogu pomoći u lečenju gastritisa izazvanog stresom su nana, marakuja, lavanda i čaj od đumbira za ublažavanje mučnine i povraćanja. Aktivni ugalj takođe može pomoći u smanjenju proizvodnje gasova u crevima.

Može li gastritis od stresa postati kancer?

Gastritis izazvan stresom ne može postati kancer, jer ovaj tip gastritisa ne izaziva stvarnu upalu želuca. Test koji se koristi za dijagnostiku gastritisa, nazvan endoskopija, ne pokazuje prisustvo lezija na želucu, što smanjuje verovatnoću za razvoj raka želuca.

Zaključak

Gastritis izazvan stresom je stanje koje može izazvati neprijatne simptome poput gorušice, bolova u stomaku i mučnine. Razumevanje uzroka i prepoznavanje simptoma je ključno za pravilno upravljanje ovim stanjem. Lečenje uključuje kombinaciju promena u ishrani, lekova i tehnika za upravljanje stresom.

Uz odgovarajuću negu i pažnju, moguće je značajno poboljšati kvalitet života i smanjiti simptome gastritisa izazvanog stresom.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj