Glavobolja od alkohola

Glavobolja od alkohola je prateća pojava aktivnosti ljubitelja „dobre kapljice“ kada preteraju u konzumiranju istih (previše „dobih kapljica“). Međutim, postoje i osobe koje dobiju glavobolju nakon što popiju i najmanju količinu alkohola i oni su tema ovog teksta.

Glavobolja od male količine alkohola se može desiti iz različitih razloga, kao što su:

  • osetljivost na sastojke alkoholnih pića
  • simptomi ispiranja alkohola
  • dehidracija

Količina alkohola koja je potrebna da izazove glavobolju može zavisiti od faktora kao što su telesna težina, pol i etnička pripadnost.

Načešće vrste glavobolja od alkohola

Postoje 3 glavne vrste glavobolje koje se mogu javiti zbog konzumiranja čak i malih količina alkohola. To uključuje migrene, klaster glavobolje i tenzione glavobolje.

Migrene

Ljudima sklonim migrenama, čak i najmanja količina alkohola može biti dovoljna da pokvari zabavan izlazak.

U stvari, studija iz 2008. je otkrila da je oko jedne trećine obolelih od migrene navelo alkohol kao povremeni okidač migrene, dok je oko 10% oboljelih reklo da im on često izaziva migrene.

Nije u potpunosti shvaćeno zašto je to tako, ali neke studije ukazuju na toksične efekte određenih hemikalija u alkoholnim pićima kao mogućeg krivca.

Lista alkoholnih pića okidače za glavobolje je duga, a na njoj se nalaze i popularna pića kao što su:

  • Rakija
  • Crno vino
  • Vinjak
  • Viski

Novija studija iz 2019. takođe je istakla histamin kao krivca za migrene. Alkohol ne samo da sadrži histamine, već može izazvati i njihovo stvaranje u vašem telu.

Ovo je uobičajeno kod ljudi koji imaju problema sa razgradnjom toksičnog alkoholnog metabolita zvanog acetaldehid. Nemogućnost razgradnje ovog toksina  dovodi do toga da telo proizvodi više histamina. Ovo može izazvati migrene nakon konzumiranja samo male količine alkohola.

Pored gornje dve tačke, alkohol takođe može izazvati dehidraciju. Prema članku Američke fondacije za migrenu, oko jedne trećine oboljelih od migrene kaže da je dehidracija uobičajen okidač, a za neke čak i najmanji nagoveštaj dehidracije može uzrokovati nepodnošljiv bol u glavi.

Кlaster glavobolje

Кlaster glavobolje su veoma teška forma glavobolje koja se javlja u ciklusima, nakon čega obično slede periodi bez glavobolje.

Čak i najmanja količina alkohola može izazvati napad klaster glavobolje kod ljudi sklonih ovakvim glavoboljama. Obično se javljaju u roku od oko 2 sata nakon pijenja alkohola.

Tenzione glavobolje

Tenzione glavobolje su najčešći tip glavobolje, čiji su najčešći uzrok napetost mišića i stres.

Uprkos jednoj studiji koja povezuje konzumaciju alkohola sa povećanjem glavobolje od napetosti, istraživači sa Univerziteta u Griniču su nedavno objavili kontradiktornu studiju u kojoj se tvrdi da ispijanje oko 1 litre piva može smanjiti bol i možda poboljšati neke simptome glavobolje.

Kada se javlja glavobolja od alkohola

Komitet za klasifikaciju glavobolje Međunarodnog društva za glavobolju (IHS) deli glavobolje povezane sa alkoholom u dve kategorije na osnovu toga koliko je vremena potrebno da se glavobolja desi:

Kaže se da su „glavobolje od koktela“ neposrednije i javljaju se u roku od tri sata nakon konzumiranja alkohola.

Glavobolje mamurluka“ se više odlažu. One obično počinju između 5 i 12 sati nakon konzumiranja alkohola.

Uopšteno govoreći, koktel glavobolja je obično pulsirajući ili pulsirajući bol, a glavobolja od mamurluka je više povezana sa umorom i opštim osećajem iscrpljenosti.

Koliko alkohola može izazvati glavobolju

Dok neki ljudi mogu dobiti glavobolju nakon što popiju samo malu količinu alkohola, drugima će možda biti potrebno više.

Neki faktori koji doprinose tome koliko je alkohola potrebno da izazove glavobolju uključuju vrstu alkohola koji se konzumira, telesnu težinu, pol, pa čak i nečiju etničku pripadnost.

Vrsta alkohola

Vrsta alkohola koji se konzumira može odrediti koliko je malo potrebno da izazove glavobolju. To je zato što sastojci i aditivi koji se koriste u proizvodnji alkohola mogu izazvati glavobolju.

Na primer, neki proizvođači vina dodaju šećer za slatkoću, tanine za složenost ukusa, pa čak i sulfite da bi sprečili oksidaciju i sačuvali boju vina.

Šećer može da iscrpi nivoe vitamina B u telu, a tanini i sulfiti mogu izazvati reakciju histamina kod osetljivih ljudi. Svi ovi faktori će značiti manje pića pre nego što se pojavi glavobolja.

Primeri alkohola sa manje aditiva koji izazivaju glavobolju uključuju:

  • Pivo
  • Vodka
  • Džin
  • Beli rum

Ispijanje ovih bistrih alkoholnih pića direktno, sa ledom ili pomešano sa gaziranom vodom može omogućiti osobama osetljivim na glavobolju da uživaju u više pića pre nego što se glavobolja pokrene.

Telesna težina

Generalno, većoj osobi će biti potrebno više pića da bi se postigla ista koncentracija alkohola u krvi kao manjoj osobi. Zbog toga će manjim ljudima možda trebati manje alkohola da izazovu glavobolju povezanu sa alkoholom.

Ovo je posebno slučaj za ljude osetljive na migrenu. To je zato što veće koncentracije acetaldehida u krvi dovode do viših nivoa histamina u telu i veće šanse za izazivanje migrene.

Ukratko, ako ste manja osoba, možda će biti potrebno vrlo malo pića da izazove glavobolju uzrokovanu alkoholom.

Pol i glavobolja od alkohola

Prema studiji koja ispituje razliku u nivou alkohola u krvi kod žena u poređenju sa muškarcima, enzim odgovoran za razlaganje alkohola je manji kod žena nego kod muškaraca. Sa manje ovog enzima, žene mogu dobiti glavobolje povezane sa alkoholom od manjih količina alkohola u poređenju sa muškarcima.

Naravno, ova studija ne uzima u obzir druge faktore kao što su genetika, veličina tela, pa čak i vrsta alkohola koji se konzumira. Visoka žena koja pije vodku sa sodom verovatno će moći da nadživi niskog i mršavog muškarca koji pije crno vino.

Etnička pripadnost

Prema studiji iz 2009. o reakciji na alkohol, otprilike 30 do 50% Кineza, Кorejaca i Japanaca dobije crveno lice, mučninu, glavobolju i ubrzan rad srca nakon što popije male količine alkohola.

Iako ovaj podatak nije isključivo vezan za ljude iz Azije, visok procenat azijske populacije pogođen ovom reakcijom doveo je do toga da se ona nazove „azijski flush“.

Ljudima sa reakcijom isparenja alkohola nedostaje enzim potreban za razgradnju toksičnog nusproizvoda metabolizma alkohola koji se zove acetaldehid. Nažalost za one koji pate od glavobolje, acetaldehid uzrokuje da telo proizvodi histamine – uobičajeni pokretač migrene.

Кako se može izbeći glavobolja od alkohola

Srećom, postoji mnogo toga što se može učiniti kako bi se izbegle glavobolje povezane sa alkoholom koje ne pokvare noćni izlazak. Od potpune apstinencije do tableta za isparenje tj. bržu eliminaciju neželjenih nusprodukata alkohola.

Evo često korišćenih taktika koje pomažu u razgradnji alkohola i štite od glavobolje povezanih sa alkoholom:

Nemojte piti: Da, upravo tako – ne pijte alkohol. Izaberite voćni koktel ili čak bezalkoholno pivo. Znamo da alkohol nije dobar za naše zdravlje, pa šta kažete na to da s vremena na vreme odaberete neko bezalkoholno piće?

Pijte polako: Osobe osetljive na glavobolje povezane sa alkoholom treba da razdvoje svoja pića. Polako pijuckajte piće i ostavite dovoljno vremena između pića kako biste omogućili telu da preradi aditive i toksine koji ulaze u telo sa svakim pićem.

Pijte mudro: birajte bistra alkoholna pića kao što su votka, džin i beli rum. Izbegavajte tamnija alkoholna pića, pivo i vino. Кada birate mešavine, idite na opcije bez šećera kao što je soda voda.

Pijte vodu: Razmak između pića sa čašom vode može obezbediti adekvatnu hidrataciju i smanjiti šanse za migrene usled dehidracije.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *