Kafa može biti prevencija za depresiju

Žene koje piju dve ili više šoljica kafe dnevno manje su podložne depresiji, pokazalo je novo istraživanje američkih naučnika. Iako nije potpuno objašnjen, gotovo je sigurno da je za ovaj efekat zaslužan kofein.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 50 hiljada medcinskih sestara u Americi. Rezultati su pokazali da žene koje piju dve ili više šoljica kafe dnevno smanjuju rizik od depresije za 20 procenata. Čak i nakon detaljne analize svih varijabli, trend po kojem povećana konzumcija kafe dovodi do manjeg rizika od depresije ostao je nedvomisleno primetan.

Ipak, prerano je preporučivati ženama da piju više kafe kako bi popravile svoje raspoloženje, objašnjava dr Albert Ašerio, autor studije, nutricionista i profesor epidemiologije. Istraživanje je, naime, pokazalo i da je među ispitanicama koje piju više kafe bilo više pušača, kao i onih koje više konzumiraju alkohol, a uz to manje učestvuju u delatnostima svoje crkve, dobrovoljnim akcijama ili pomaganju lokalnoj zajednici. Takođe, žene koje pišu više kafe imaju manje šanse da budu gojazne, ali češće imaju visok krvni pritisak ili dijabetes.

Naučnici tvrde da njihovi zaključci potvrđuju ranija istraživanja koja govore da je stopa samoubistva niža među ljubiteljima kafe. Oni smatraju da je kofein ključni faktor – dobro je poznato da utiče na povećanje energije i osećaja zadovoljstva. Uostalom, pokazalo se da kafa bez kofeina, kakvu su pile neke od učesnica studije, nije proizvela isti efekat. Ipak, stručna javnost upozorova da su neophodna dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ovakvi zaključci.

Godinama se sumnja da postoji povezanost između kafe i depresije. Ranije istraživanje, u kojem je učestvovalo 2.200 sredovečnih muškaraca u Finskoj, pokazalo je da oni koji piju kafu u velikim količinama imaju znatno manji rizik od težih oblika depresije. Uzorak ove studije, ipak, bio je isuviše mali da bi se takvi zaključci smatrali definitivnim.

S druge strane, tvrde istraživači, postoji i alternativno objašnjenje. Moguće je da ljudi lošijeg raspoloženja jednostavno ne piju kafu u većim količinima, verovatno upravo zato što sadrži kofein. Jedan od tipičnih simptoma depresije su poremećaji sna, pa kofein može pogoršati situaciju u tom smislu. Uz to, poznato je da previše kofeina može uzrokovati povećanje osećaja anksioznosti.

Studija je pratila navike medicinskih sestara u periodu od 10 godina. Između 1996. i 2006. godine, učesnice su na svake dve godine podnosile izveštaj o unosu kofeina, ali i opštem zdravstvenom stanju stanju, uključujući podatke o težini, upotrebi hormona, stepenu fizičke aktivnosti i pušenju. Žene koje su izjavile da već pate od depresije, bile su isključene iz analize na samom početku.

Postoje i druga blagotvorna dejstva kafe dokazana studijama. Naučnici su ove godine otkrili da konzumiranje kafe kod žena smanjuje rizik od moždanog udara.

Ne postoji preporučena dnevna doza kofeina. Ipak, trudnicama se, primera radi, ne savetuje više od 200 mg dnevno. Šoljica kafe, u zavisnosti od vrste i veličine, sadrži od 80 do 130 mg, šolja čaja u proseku ima oko 75 mg, a 50 g mlečne čokolade oko 25 mg kofeina.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *